Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΕΥΑ και Μικρά Αποκεντρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΕΥΑ και Μικρά Αποκεντρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΕΥΑ και Μικρά Αποκεντρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων
ΔΕΥΑ και Μικρά Αποκεντρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων A. N. Αγγελάκης, Ένωση ΔΕΥΑ, Λάρισα Ημερίδα Ένωσης ΔΕΥΑ, Αθήνα 14ή Σεπτεμβρίου 2016

2 Θέματα Παρουσίασης Προλεγόμενα Παρελθόν Παρόν Προβλήματα Προκλήσεις και Προοπτικές Συμπεράσματα

3 Προλεγόμενα Μη αποχετεύσιμα αστικά υγρά απόβλητα που παράγονται σε ΕΕ-επίπεδο από 500 εκατ. κάτοικους αποτελούν την κύρια πηγή ρύπανσης που επηρεάζει πρωτίστως την ποιότητα των υδατικών πόρων (γλυκών και θαλάσσιων) και αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα. (8th Report EC for Implementation of Council Directive 91/271/EEC, 2016)

4 Παρελθόν Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις κι’ ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον. Γιώργος Σεφέρης Στη χώρα μας υπάρχει μια μακραίωνη ιστορία και παράδοση και μια βαριά κληρονομιά.

5

6 Ουίνστον Τσώρτσιλ Σήμερα Αν τσακωνόμαστε για το παρελθόν και το παρόν,
Θα χάσουμε το μέλλον! Ουίνστον Τσώρτσιλ

7 Εξυπηρετούμενος πληθυσμός από Υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης
Φορέας Πληθυσμός Ποσοστό (%) ΔΕΥΑ 47.00 ΕΥΔΑΠ 34.00 ΕΥΑΘ 10.00 Δήμοι (ΤΥ) 9.00

8 Οι Υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην Ελλάδα
Τις τελευταίες 10ετίες, οι Υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην Ελλάδα όπως και στη υπόλοιπη Ευρώπη παρέχονται από Φορείς, που είναι οργανωμένες σε σύγχρονα και πολύ λειτουργικά σχήματα. Οι Υπηρεσίες αυτές: Ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχουν οργανωθεί σε πολύ ευέλικτα σχήματα με κοινωφελή χαρακτήρα κι επιχειρηματική αντίληψη, στελεχώθηκαν με ικανά στελέχη. Αποτελούν στους κύριους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος στις αστικές περιοχές, Έκαναν επενδύσεις πάνω από 25 δις €, ανέπτυξαν σύγχρονες τεχνολογίες, Στοιχεία της Συνομοσπονδίας των Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (EUREAU) καταδεικνύουν ότι τα δίκτυα υδροδότησης, οι μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κι άλλες υποδομές προστασίας του αστικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.

9 Οι Φορείς Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Ελλάδας συμβάλλουν στην:
Οι Φορείς Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Ελλάδας συμβάλλουν στην: Υψηλή ποιότητα του πόσιμου νερού και των εκροών των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων Το 100% περίπου του πληθυσμού της Χώρας υδροδοτείται (δίκτυα μήκους km) με πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας, το 90% των οικιών και άλλων εγκαταστάσεων είναι συνδεδεμένα με δίκτυα αποχέτευσης και μονάδες επεξεργασίας, συνολικού μήκους που ξεπερνά τα 35,800 km (που σε ποσοστό 80 % είναι χωριστικά, δηλαδή ακαθάρτων και ομβρίων) και το 94 % του πληθυσμού εξυπηρετείται από πολύ καλά λειτουργούσες μονάδες (500 περίπου >2000 ι.κ.) επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Προστασία του περιβάλλοντος Η συμβολή των Δ.Ε.Υ.Α. και των Ε.ΥΔ.Α.Π. και Ε.Υ.Α.Θ. στην προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική. Π.x. στην αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παράκτιες αστικές περιοχές.

10 Εξέλιξη των ποσοστών συμμόρφωσης από το έτος αναφοράς 1998 (βασίζονται σε σύνολα ελλιπών διαθέσιμων δεδομένων) (8th Report EC for Implementation of Council Directive 91/271/EEC, 2016).

11 Αποτελέσματα όσον αφορά την συμμόρφωση ανά κράτος μέλος σύμφωνα με τα άρθρα 3 (συλλογή), 4 (δευτεροβάθμια επεξεργασία) και 5 (αυστηρότερη επεξεργασία).

12 Η εφαρμογή της οδηγίας 91/271/EE
Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας και της επικαιρότητας των δεδομένων που υποβάλλονται σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς. Οι επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας για την πιο αποδοτική χρήση των φυσικών και των επενδυτικών πόρων, που συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη.

13 Έργα σε μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 ι.κ.
Στην Ελλάδα η κατηγορία των οικισμών με πληθυσμούς κάτω των 2000 κατοίκων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 εκατομ. ι.κ. και είναι περίπου 5000 οικισμοί. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν είναι θεσμικά απαιτητή η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης. Όμως κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή «κατάλληλων» συστημάτων διαχείρισης και επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων. Η ευελιξία αυτή, ειδικότερα ως προς την προσφερόμενη δυνατότητα αποφυγής κατασκευής εκτεταμένων και δυσανάλογα δαπανηρών σε τέτοιες περιπτώσεις δικτύων αποχέτευσης και συμβατικών συστημάτων επεξεργασίας, προσφέρει ευκαιρίες για εφαρμογή ρεαλιστικών επιλογών, που βασίζονται σε αποκεντρωμένα και μη συμβατικά συστήματα επεξεργασίας, χαμηλού κόστους (κατασκευής και λειτουργίας τους) και φιλικά στο περιβάλλον.

14 WWTP IN GREECE (2015) Category (p.e.) No of WWTP Comments
(8th Report EC for Implementation of Council Directive 91/271/EEC, 2016) Category (p.e.) No of WWTP Comments < 2000 α Εφαρμογή αποτελεσματικών μη συμβατικών συστημάτων επεξεργασίας σε μεγάλο αριθμό έργων, που εξυπηρετούν 20 % περίπου του συνολικού ι. π. 2,000-10,000 370 Με τα εκτελούμενα έργα ο εξυπηρετούμενος ι.π. με τέτοια έργα (16% περίπου του συνόλου) θα ανέλθει στο 95% σε ποσοστό εξυπηρέτησης 10,000-15,000 39 15, ,000 72 Εναπομένουν να κατασκευαστούν 3-4 (Ανατολική Αττική) 100, ,000 5 >150,000 6 Total 1192 αEstimation

15 Προκλήσεις και Προοπτικές
Σε επίπεδο πλανήτη, η αστικοποίηση θα συνεχίσει να αυξάνει. Προβλέπεται ότι το 2050: (α) O πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 2 δισεκ. (b) Τα 2/3 των χωρών θα βρίσκονται υπό καθεστώς σοβαρής ελλειμματικότητας νερού, (γ) Άνω του 80% του πληθυσμού θα διαμένει και θα δραστηριοποιείται σε πόλεις, και (δ) Θα αυξηθούν σημαντικά οι κίνδυνοι από πλημμυρικά συμβάντα. Η Χώρα μας, παρά τις κρίσεις, ….. πιστεύεται ότι θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση αστικοποίησης, με αποτέλεσμα η περαιτέρω ενδυνάμωση, μεγάθυμη και δραστηριοποίηση των Φορέων Ύδρευσης & Αποχέτευσης, να θεωρείται δεδομένη.

16 Δήμοι Κρήτης Η συνολική έκταση των τριών Δήμων είναι 809,4 km2 (9,7%), με κατοίκους, δηλαδή το 36,13% του συνολικού πληθυσμού της Κρήτης.

17 Προβλήματα Τεχνολογίες για μικρούς οικισμούς κατάλληλες για τις Ελληνικές συνθήκες. Άλλα: Υποστελέχωση των Επιχειρήσεων Εκπαίδευση του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού. Θεσμικό πλαίσιο? Προγραμματισμός, δημοπράτηση, κατασκευή, λειτουργία. Επάρκεια των ΑΕΠΟ. Απορροφητικότητα (πιστώσεων) vs αποδοτικότητα (έργων) Έλεγχος-η Αξιολόγηση (Benchmarking, τεχνική με την οποία μια Επιχείρηση μετρά τις επιδόσεις της). Η  μεγαλύτερη  ανισότητα είναι  η  ίση  μεταχείριση  των  άνισων Αριστοτέλης (384 - 322 π.Χ.)

18 Συμπεράσματα Χωρίς αμφιβολία, η υγεία μας έχει βελτιωθεί θεαματικά μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κι’ αυτό σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην βελτίωση των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Χρειάζοται όμως περισσότερη βελτίωση…… Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κατασκευή και λειτουργία έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς, που εξυπηρετούν ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού.

19 Σας ευχαριστώ που με ακούσατε


Κατέβασμα ppt "ΔΕΥΑ και Μικρά Αποκεντρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google