Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Praat Βασικές οδηγίες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Praat Βασικές οδηγίες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Praat Βασικές οδηγίες

2 Praat Ανοίξτε το Praat: κάντε διπλό κλικ σε αυτό το εικονίδιο:
Εργαλεία ανάλυσης και σύνθεσης Βασικό μενού Παράθυρο αντικειμένων Μαρκαρισμένο αρχείο ήχου Λίστα αντικειμένων Παράθυρο εικόνων Εργαλεία επεξεργασίας αρχείων

3 Praat Ηχογραφήστε την πρόταση: “Με λένε [όνομα] [επίθετο]”
Στο βασικό μενού του παραθύρου αντικειμένων: New > Record mono Sound (sampling rate: Hz) Συχνότητα δειγματοληψίας Επίπεδο ηχογράφησης Αποθήκευση στη λίστα Όνομα του αρχείου ήχου που ηχογραφείται

4 Praat Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης:
Σιγουρευτείτε ότι η μπάρα της φωνής ανεβοκατεβαίνει καθώς ηχογραφείτε – αν όχι, δε γίνεται η ηχογράφηση. Αν δε βλέπετε την μπάρα της φωνής καθόλου, δε μιλάτε αρκετά δυνατά. Προσέξτε το «κόψιμο» (επόμενη εικόνα): αν το επίπεδο της ηχογράφησής σας είναι πολύ υψηλό και η μπάρα της φωνής πηγαίνει στο κόκκινο, θα καταλήξετε με αυτό που ονομάζουμε “κομμένο” σήμα – αυτό είναι πολύ επιζήμιο στην ανάλυση της ομιλίας! Δώστε στο ηχογραφημένο αρχείο ένα όνομα (στο κουτί κάτω από το “Save to list”) Αποθηκεύστε το αρχείο (Save to list)

5 Praat Καλή ηχογράφηση «Κομμένη» ηχογράφηση
Συγκρίνετε τις κυματομορφές στις δύο παρακάτω περιπτώσεις  Αυτή στην «κομμένη» ηχογράφηση έχει τετράγωνο σχήμα Καλή ηχογράφηση «Κομμένη» ηχογράφηση

6 Praat Πώς να ανοίξετε το αρχείο ήχου σε παράθυρο επεξεργασίας:
Στο παράθυρο των Αντικειμένων (Objects), μαρκάρετε το αρχείο ήχου που μόλις ηχογραφήσατε. Πατήστε Edit στα “Εργαλεία ανάλυσης και σύνθεσης” Δύο γραφήματα παρουσιάζονται τώρα στο παράθυρο επεξεργασίας: η κυματομορφή στο επάνω μέρος και το φασματογράφημα στο κάτω μέρος.

7 Praat Πώς να επιλέξετε ένα τμήμα του αρχείου ήχου και να μετρήσετε τη διάρκειά του: Για να επιλέξετε ένα τμήμα του αρχείου ήχου, τοποθετήστε το δείκτη ποντικιού στο σημείο που θέλετε να ξεκινάει το τμήμα, είτε στην κυματομορφή είτε στο φασματογράφημα και σύρετε το ποντίκι μέχρι το σημείο που θέλετε να τελειώνει. Ο αριθμός με μαύρο πάνω και κάτω από το τμήμα που έχετε επιλέξει δείχνει τη διάρκειά του. Οι δύο αριθμοί με κόκκινο σε κάθε πλευρά του επιλεγμένου τμήματος (μόνο πάνω από το τμήμα) δείχνουν το χρονικό σημείο έναρξης και λήξης του επιλεγμένου τμήματος.

8 Praat Πώς να κάνετε ζουμ σε ένα τμήμα του αρχείου ήχου:
Για να κάνετε ζουμ σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του αρχείου ήχου, πρώτα επιλέξτε το (όπως είδαμε πριν) και έπειτα κάντε κλικ στο κουμπί “sel” κάτω αριστερά στο παράθυρο επεξεργασίας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά “in” και “out” κάτω αριστερά στο παράθυρο επεξεργασίας για να κάνετε αντίστοιχα zoom in και zoom out στο αρχείο ήχου. Με αυτά τα κουμπιά θα κάνετε ζουμ στο αρχείο, γύρω από το κεντρικό σημείο της εικόνας που φαίνεται εκείνη τη στιγμή στο παράθυρο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ο δείκτης του ποντικιού.

9 Praat Πώς να ακούσετε το αρχείο ήχου ή ένα τμήμα του:
Στο Παράθυρο επεξεργασίας, μπορείτε να ακούσετε το αρχείο ήχου ή ένα τμήμα του κάνοντας κλικ σε μία από τις μπάρες στο κάτω μέρος της εικόνας. Μπορείτε να σταματήσετε τον ήχο πατώντας το πλήκτρο ‘Tab’ στο πληκτρολόγιο. Αφού δείτε το παρακάτω σχεδιάγραμμα με τις εντολές που αναλύσαμε, δοκιμάστε να τις πραγματοποιήσετε.

10 Praat Επιλεγμένο τμήμα του αρχείου ήχου Αριθμός με μαύρο =
Διάρκεια επιλεγμένου τμήματος Αριθμός με κόκκινο = Χρονικό σημείο έναρξης και λήξης του επιλεγμένου τμήματος Κάντε κλικ σε αυτήν την μπάρα για να ακούσετε αυτό το τμήμα του αρχείου ήχου Επιλογές ζουμ

11 Praat Το Praat παρουσιάζει τους διαμορφωτές με κόκκινες γραμμές, έτσι ώστε να φαίνονται καλύτερα οι κυρίαρχες συχνότητές τους. Για να εμφανίσετε τις κόκκινες γραμμές των διαμορφωτών:  Formant > Show formants Για να μετρήσετε τις συχνότητες των διαμορφωτών: Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στο κέντρο του φωνήεντος, που είναι το σταθερό τμήμα του. Έπειτα, πατήστε Formant > Formant listing: θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο στο οποίο θα αναγράφεται το χρονικό σημείο που έγινε η μέτρηση, και οι τέσσερις πρώτοι διαμορφωτές.

12 Praat Εναλλακτικός τρόπος:
 Μπορείτε να τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού στο κέντρο κάθε διαμορφωτή, στο κέντρο του φωνήεντος.  Θα εμφανιστεί μία κόκκινη οριζόντια γραμμή, καθώς και η τιμή της συχνότητας στην αριστερή πλευρά του φασματογραφήματος, με κόκκινο χρώμα.

13 Praat Πώς να μετρήσετε τη θεμελιώδη συχνότητα στο Praat:
Για να εμφανιστεί η καμπύλη του επιτονισμού:  Pitch > Show pitch Αυτόματη μέτρηση του Praat:  Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στο σημείο που θέλετε να μετρήσετε.  Pitch > Get pitch: θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο που θα αναγράφει τη θεμελιώδη συχνότητα.

14 Praat Εναλλακτικός τρόπος:
 Κάντε κλικ στη μπλε καμπύλη του επιτονισμού, στο σημείο που θέλετε να μετρήσετε.  Θα εμφανιστεί μια κόκκινη οριζόντια γραμμή, καθώς και η τιμή του επιτονισμού στη δεξιά πλευρά του παραθύρου, με μπλε. Προσοχή! Μην τα μπερδέψετε! Η τιμή της θεμελιώδους συχνότητας αναγράφεται πάντοτε στη δεξιά πλευρά του παραθύρου με μπλε. Οι τιμές των διαμορφωτών αναγράφονται στην αριστερή πλευρά με κόκκινο.

15 Praat Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα τμήμα του ήχου και έπειτα:
 Pitch > Get pitch, και θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο με τη μέση τιμή της θεμελιώδους συχνότητας στο τμήμα αυτό.  Pitch > Get minimum pitch, και θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο με τη μικρότερη τιμή της θεμελιώδους συχνότητας στο τμήμα αυτό.  Pitch > Get maximum pitch, και θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο με τη μεγαλύτερη τιμή της θεμελιώδους συχνότητας στο τμήμα αυτό.

16 Praat Ασκήσεις Μετρήσεις διάρκειας Μετρήσεις τιμών διαμορφωτών
Μετρήσεις επιτονισμού


Κατέβασμα ppt "Praat Βασικές οδηγίες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google