Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έννοια και Δυναμική των “Smart Cities”.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έννοια και Δυναμική των “Smart Cities”."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έννοια και Δυναμική των “Smart Cities”.
Άσπα Γοσποδίνη Αρχιτέκτων ΑΠΘ, MSc, PhD Bartlett School, UCL Καθηγήτρια Πολεοδομίας & Αστικού Σχεδιασμού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

2 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Τάσεις αστικοποίησης Το 2008, για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της γης κατοικούσε σε πόλεις. Το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζει σε πόλεις θα ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια. Πηγή:

3 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αστικού πληθυσμού και ταχεία αύξηση της αστικοποίησης. Στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία παρουσιάζονται μεγάλα ποσοστά αστικοποίησης. Ποσοστό πληθυσμού που κατοικεί σε αστικές περιοχές (στοιχεία 2005) Πηγή:

4 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Παρατηρείται μια μετάβαση την κυριαρχία του μη αστικού πληθυσμού στην κυριαρχία του αστικού πληθυσμού, που θα συνεχιστεί και για τις επόμενες δεκαετίες. Οι περιοχές που θα παρουσιάσουν μεγαλύτερους ρυθμούς αστικοποίησης θα είναι στην Αφρική και την Ασία. Συνολικός, αστικός και μη αστικός πληθυσμός Πηγή: Ενώ οι mega-cities διατηρούν το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να παρατηρηθούν σε μικρότερες πόλεις, οι οποίες έχουν και τους λιγότερους πόρους για να ανταπεξέλθουν στο μέγεθος των αλλαγών αυτών.

5 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Προβλήματα σύγχρονων πόλεων Έλλειψη πόρων Διαχείριση απορριμμάτων Ατμοσφαιρική ρύπανση Θέματα υγιεινής Κυκλοφοριακή συμφόρηση Ανεπαρκείς, προβληματικές και παλαιές υποδομές Ανεργία Οικονομικά (έλλειψη πόρων, ανεργία) Κοινωνικά (υγεία, περίθαλψη, πρόνοια) Υποδομών (μεταφορές, μετακινήσεις, οδικό δίκτυο, οικιστικό απόθεμα) Περιβαλλοντικά (ατμοσφαιρική ρύπανση, απορρίμματα, ενέργεια)

6 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα, έχουν οδηγήσει πολλές πόλεις στο να προσπαθήσουν να βρουν πιο «έξυπνους» τρόπους να τα διαχειριστούν. Η «γνώση» αποτελεί σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας. Η τεχνολογία -και συγκεκριμένα η υψηλή- είναι εμφανής σε κάθε τομέα της ζωής των ανθρώπων. Οι έννοιες πόλη – γνώση – τεχνολογία συνδέονται μεταξύ τους και συνυπάρχουν στις «έξυπνες πόλεις» (“smart cities”) Η έννοια των “smart cities” είναι αρκετά ασαφής και πολυδιάστατη. Αυτό γίνεται εμφανές ακόμη και από την πλούσια ορολογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή αυτών των πόλεων: ‘digital cities’, ‘intelligent cities’, ‘creative cities’, ‘cyber cities’ ‘mobile cities’ ‘virtual cities’ ‘information cities’ ‘wired cities’ ‘telecities’ ‘knowledge-based cities’

7 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Τι είναι οι «‘Εξυπνες Πόλεις»; Ένας τρόπος να αντιληφθεί κάποιος μια έξυπνη πόλη, είναι να σκεφτεί μία βιώσιμη και ανεκτή πόλη. (Chourabi et. al. 2012). Μία πόλη που αγωνίζεται να γίνει «εξυπνότερη» - περισσότερο αποδοτική, βιώσιμη, ζωντανή, δίκαιη και ανεκτή. ( Μια ανεπτυγμένη αστική περιοχή με βιώσιμη αστική ανάπτυξη και υψηλό επίπεδο ζωής μέσω της αρίστευσης σε πολλαπλούς τομείς, όπως την οικονομία, την κινητικότητα, το περιβάλλον, τη διακυβέρνηση κ.α. Η αρίστευση σε αυτούς τους τομείς , μπορεί να επιτευχθεί μέσω ισχυρού ανθρώπινου κεφαλαίου, κοινωνικού κεφαλαίου και ICT υποδομών. ( Μία πόλη με καλές επιδόσεις στο πεδίο της οικονομίας, του ανθρωπίνου δυναμικού, της διακυβέρνησης, της κινητικότητας, του περιβάλλοντος και της διαβίωσης, στηριζόμενη σε έναν έξυπνο συνδυασμό κληροδοτημάτων και δραστηριοτήτων αποφασιστικών , ανεξάρτητων και ενήμερων πολιτών. (Giffinger et. al eu/download/smart_cities_final_report.pdf.)

8 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Μία «έξυπνη πόλη» είναι μια πόλη ανεκτή, βιώσιμη, διαλλακτική και σχεδιασμένη με βάση διάφανη και συνεργατική διακυβέρνηση. Η ιδέα των «έξυπνων πόλεων» συνδέεται με τις έννοιες της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ποιότητας ζωής και βασίζεται στα ευρυζωνικά δίκτυα και τα σύγχρονα ICT (Information and Communications Technology). ( Τα κύρια σημεία ενός ορισμού της «έξυπνης πόλης» είναι η χρήση δικτυακών υποδομών ως μέσω για την επίτευξη κοινωνικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. (Hollands 2008) «Θεωρούμε ότι μια πόλη είναι ‘έξυπνη’ όταν επενδύει σε ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο και παραδοσιακή (μεταφορές) και σύγχρονη (ICT) επικοινωνιακή υποδομή, ενισχύοντας μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ένα υψηλό επίπεδο ζωής, με μια συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων, μέσω συμμετοχικής διακυβέρνησης». (Caragliu et. al. 2009)

9 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Μία «‘Έξυπνη πόλη» έχει τα παρακάτω γενικά χαρακτηριστικά Χρησιμοποιεί «δικτυωμένες» υποδομές για την επίτευξη κοινωνικής, πολιτιστικής και αστικής ανάπτυξης, με κύριο στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων . (π.χ επιχειρήσεις, διασκέδαση, lifestyle, ICT υποδομές, δορυφορική τηλεόραση, ηλεκτρονικό εμπόριο, κινητή και σταθερή τηλεφωνία). Δίνει έμφαση στην αστική ανάπτυξη που βασίζεται και καθοδηγείται από τις επιχειρήσεις-επιχειρηματικότητα (business-led urban development). Επιδιώκει την κοινωνική ένταξη όλων των κατοίκων (όλων των τάξεων) σε σχέση με τις «δικτυωμένες» υπηρεσίες που προσφέρονται. (γίνεται προσπάθεια να ευνοούνται όλες οι κοινωνικές τάξεις από τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την επίδραση αυτών στην καθημερινή ζωή). Είναι αποφασιστικός ο ρόλος της high-tech και creative βιομηχανίας στην επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Δίνεται προσοχή στο ρόλο του ανθρωπίνου κεφαλαίου στην αστική ανάπτυξη και δίνει μεγάλη έμφαση στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

10 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Πολλές είναι οι πόλεις που προσπαθούν να αποκτήσουν την ταυτότητα της «έξυπνης πόλης», δίνοντας έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες. Όπως τονίζει ο Hollands (2008) το κύρος του ισχυρισμού μιας πόλης ότι είναι “smart city” δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί συστήματα ICT. Η απόδοση μιας πόλης ως “smart city” μπορεί να εκτιμηθεί σύμφωνα με: Τις υποδομές της πόλης και την έμφαση που αυτή δίνει στην περιβαλλοντική της προστασία, Την πρόσβαση σε και τη χρήση πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών (ICT), Το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο που συγκεντρώνει , όπως για παράδειγμα η παρουσία ‘creative’ κοινωνικής τάξης, το επίπεδο μόρφωσης των κατοίκων κ.ά.

11 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
H ευφυΐα μιας πόλης μπορεί να μετρηθεί με: τη συμμετοχική της διακυβέρνηση, την ‘έξυπνη’ οικονομία, την ‘έξυπνη’ αστική κινητικότητα, την ‘έξυπνη’ περιβαλλοντική στρατηγική και διαχείριση των φυσικών της πόρων, την παρουσία ενήμερων, αποφασιστικών και ανεξάρτητων πολιτών, το υψηλό επίπεδο ζωής. (βλ. 1η διάλεξη)

12 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία των ‘smart cities’ και χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση πρωτοβουλιών «έξυπνων πόλεων» (Smart City Initiatives). Governance Economy Built Environment Natural Environment People-communities Organization Smart City Initiative Technology Policy Πηγή: Chourabi et. al

13 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
1. Management and Organization Διαχειριστικά και οργανωτικά θέματα στο πεδίο των “smart cities” καθορίζονται από τις κυβερνήσεις-τοπικές αρχές. Βασικός άξονας είναι η εντατική χρήση ICT’s για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η πολιτική που υιοθετείται καθορίζεται από τις τοπικές αρχές (που άλλωστε την ασκούν) και από τις ανάγκες και της πόλης. 2. Technology Οι «Έξυπνες Πόλεις» βασίζονται σε ένα σύνολο εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας. Πολλά από τα αναπτυξιακά σχέδια των πόλεων βασίζονται στη χρήση ICT’s , η εφαρμογή των οποίων προσφέρουν νέες δυνατότητες στη διαχείριση της πόλης. Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη, αλλά δεν έχει γίνει απολογισμός ακόμη, ενώ εμφανίζονται και πολλά αρνητικά θέματα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ότι μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των πολιτών, αλλά έχουν τεθεί ζητήματα επίδρασης στην υγεία και η δημιουργία έντονων ανισοτήτων.

14 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
3. Governance Η διακυβέρνηση που στηρίζεται σε εφαρμογές τεχνολογίας ονομάζεται “smart governance”. Στηρίζεται στη συνύπαρξη και συνεργασία τεχνολογιών, ανθρώπων, πρακτικών πόρων, κ.ά. Τα στοιχεία αυτά, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, υποστηρίζουν και «δημιουργούν» την «έξυπνη διακυβέρνηση». 4. Policy context Ο μετασχηματισμός μιας συμβατικής πόλης σε «έξυπνη πόλη» χρειάζεται –εκτός από τις απαραίτητες τεχνολογικές εφαρμογές- τη συμβολή και υποστήριξη των πολιτικών σχηματισμών (Δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο, τοπική κυβέρνηση κ.ά.). Το πολιτικό πλαίσιο που στηρίζει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σχετικών με τις «έξυπνες πόλεις» δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για αστική ανάπτυξη.

15 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
5. People-Communities Ο παράγοντας αυτός είναι πολύ σημαντικός, αλλά υποσκιάζεται από τη σημασία των τεχνολογικών εφαρμογών. Η μετατροπή μια συμβατικής πόλης σε “smart city” έχει πολύ μεγάλη επίδραση στη ζωή των ανθρώπων και σημαντικός στόχος είναι να επιδράσει και στους πολίτες –να τους μετατρέψει σε πιο «πληροφορημένους», πιο «καλλιεργημένους», πιο «μορφωμένους» και πιο «συμμετοχικούς» πολίτες. Σημαντική επίσης είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση-διαχείριση των πόλεων. Οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζονται (α) ως μονάδες και (β) ως μέλη ομάδας/κοινότητας με συγκεκριμένες ανάγκες και επιθυμίες και στις δυο περιπτώσεις. Προσοχή στην εξισορρόπηση των αναγκών όλων των ατόμων-ομάδων.

16 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
6. Οικονομία Ο υψηλός βαθμός οικονομικής ανταγωνιστικότητας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μιας έξυπνης πόλης. Στοιχεία όπως καινοτομία, επιχειρηματικότητα, παραγωγικότητα και ευελιξία της αγοράς εργασίας είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση μιας «έξυπνης πόλης». 7. Built Infrastructure Η διαθεσιμότητα, η ποιότητα και η απόδοση των υποδομών των ICT’s είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία μιας εφαρμογής. Με τις υποδομές η έννοια της “smart city” γίνεται πραγματικότητα. 8. Natural Environment Στο πλαίσιο της έννοιας της “smart city” οι τεχνολογικές εφαρμογές χρησιμοποιούνται και για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

17 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Επίπεδα επιρροής Οι παράγοντες αυτοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους –επιδρούν σε άλλους παράγοντες, αλλά συγχρόνων επηρεάζονται και από άλλους. Αναγνωρίζονται δύο επίπεδα επιρροής. Στο πρώτο επίπεδο (εσωτερικό πλαίσιο) οι παράγοντες (Τεχνολογία, Οργάνωση-διαχείριση και Πολιτική) «επιδρούν περισσότερο». Στο δεύτερο επίπεδο (εξωτερικό πλαίσιο) οι παράγοντες «επηρεάζονται περισσότερο». Η Τεχνολογία έχει κυρίαρχο ρόλο και χαρακτηρίζεται meta-factor. Governance Economy Built Environment Natural Environment People-communities Organization Smart City Initiative Technology Policy

18 Δομή των “Smart Cities”
Η δομή των πόλεων αυτών παρουσιάζει μία γενική αρχιτεκτονική (generic architecture). Αποτελείται από επίπεδα, διαφορετικά μεταξύ τους, που όμως αλληλοσυνδέονται και συνυπάρχουν. Τα επίπεδα αυτά είναι: Επίπεδο των χρηστών (user layer) Επίπεδο των λειτουργιών (service layer) Επίπεδο των υποδομών (infrastructure layer) Επίπεδο της πληροφορίας (data layer)

19 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Πηγή: Anthopoulos and Vakali (2011)

20 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Επίπεδο των χρηστών (User Layer): Αφορά τους τελικούς χρήστες, αλλά και τους φορείς των «έξυπνων πόλεων». Το επίπεδο αυτό εμφανίζεται στην κορυφή (χρήστες-πολίτες της πόλης που «καταναλώνουν» τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες) και στη βάση (αρχές που επιβλέπουν, σχεδιάζουν και προσφέρουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες) της δομής των «έξυπνων πόλεων».

21 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Επίπεδο των υποδομών (Infrastructure layer): Περιλαμβάνει το δίκτυο των υποδομών, τα πληροφοριακά συστήματα και άλλες εγκαταστάσεις, που συμβάλλουν στη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Επίπεδο πληροφοριών (Information layer): Περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται, παράγονται και συλλέγονται σε μία «έξυπνη πόλη». D. Επίπεδο υπηρεσιών (Service layer): Περιλαμβάνει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται.

22 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Web - Virtual Cities Kyoto (Japan) και Amsterdam (Netherlands). Προσφέρουν τοπικές πληροφορίες, chatting και meeting rooms και ψηφιακή προσομοίωση της πόλης. Knowledge Based Cities Copenhagen (Denmark) και Edinburgh (UK). Δημόσιες βάσεις δεδομένων κοινού ενδιαφέροντος που ενημερώνονται και συνοδεύονται από κατάλληλο software. Broadband City - Broadband Metropolis Seoul, Beijing, Antwerp, Geneva, Και Amsterdam. Δίκτυο οπτικών ινών, που ονομάζεται “Metropolitan Area Networks (MAN)”- που επιτρέπουν τη σύνδεση των νοικοκυριών και των τοπικών επιχειρήσεων με δίκτυα πολύ μεγάλων ταχυτήτων. Mobile or Ambient cities New York και San Francisco. Έχουν εγκαταστήσει ευρυζωνικά δίκτυα στην πόλη, στα οποία υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση από τους κατοίκους. Smart or Intelligent Cities Brisbane (Australia), Malta, Dubai (Emirates), Helsinki, Barcelona. Ενθαρρύνουν τις συμμετοχικές διαδικασίες και προσπαθούν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις που χρησιμοποιούν αποδοτικές τεχνολογικές πλατφόρμες ICT., προσφέροντας ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το σύνολο του αστικού χώρου. Eco-cities Masdar (Abu Dhabi) Χρησιμοποιούν ICT με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία. Ενδεικτικές εφαρμογές είναι για παράδειγμα η χρήση αισθητήρων για περιβαλλοντικές μετρήσεις. Smart λύσεις για την παραγωγή ενέργειας. Digital Cities Hull (UK), Cape Town (S. Afrika) και Τρίκαλα. Χρήση ενός πλέγματος τεχνολογικών υπηρεσιών που συνδυάζουν εικονικούς και φυσικούς χώρους. Ubiquitous (αφανείς) Cities Masdar (Abu Dhabi) και Osaka (Japan): Προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε όλους και σε ολόκληρη την πόλη, μέσω διάχυτων ηλεκτρονικών τεχνολογιών. Πηγή: Αnthopoulos and Vakali (2012)

23 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Προβολή της πόλης εικονική περιήγηση πόλης, οδηγός πόλης για κατοίκους και τουρίστες Περίπτερα ενημέρωσης Ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες Παροχή δωρεάν λογαριασμού, πληροφόρηση για εκδηλώσεις της πόλεις Υπηρεσίες στους τομείς εκπαίδευσης, υγείας (τηλε-υγεία, τηλε-εκπαίδευση) Ψηφιακή διακυβέρνηση πληροφόρηση για διοικητικά θέματα, παροχή διαφόρων ειδών διοικητικών υπηρεσιών στους πολίτες (έκδοση πιστοποιητικών, εγγράφων κλπ) δήλωση παραπόνων Ενδεικτικοί Τομείς Επέμβασης στις «Έξυπνες Πόλεις». Περιβαλλοντική προστασία Διαχείριση απορριμμάτων Χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας Μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης Οικονομία- Επιχειρηματικότητα ηλεκτρονικό εμπόριο, πλατφόρμες ενημέρωσης των πολιτών για θέματα επιχειρήσεων και νομοθεσίας

24 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Παραδείγματα εφαρμογών Πρωτοβουλίες «ανοικτών» δεδομένων (open-data initiatives): Διάθεση στοιχείων στους πολίτες σχετικών με την ποιότητα της ατμόσφαιρας, αποτελέσματα υγειονομικού ελέγχου εστιατορίων ή κτιρίων, θέματα νομοθεσίας (π.χ New York Big Apps). Εφαρμογές στάθμευσης (parking apps): εφαρμογές που δείχνουν στους οδηγούς που είναι ο κοντινότερος ελεύθερος χώρος στάθμευσης (π.χ. ParkMe σε smart phones για πολλές πόλεις, πχ Los Angeles, Tokyo κ.ά.) «Επιτρέψτε τους χρήστες να ‘υιοθετήσουν’ περιουσία της πόλης» (let users “adopt” city property), όπως κάδους απορριμμάτων, τηλεφωνικούς θαλάμους, δέντρα κλπ, ώστε να μην ξοδεύονται χρήματα από τις τοπικές αρχές για τη φύλαξη/συντήρησή τους. Για παράδειγμα η εφαρμογή Adopt-a-Hydrant στη Βοστώνη Υψηλής τεχνολογίας συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων (high-tech waste management systems): παράδειγμα είναι η εφαρμογή “Pay as you Throw”, που εφαρμόζεται σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Σύστημα Πληρωμής στάθμευσης-διοδίων (parking and toll payment systems): ηλεκτρονική πληρωμή με τη χρήση αναμεταδότη στο αυτοκίνητο. Παράδειγμα αυτής της εφαρμογής είναι στη Μασαχουσέτη το σύστημα Fast Lane (πλέον ΕΖ-pass) για την ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων.

25 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Οδηγός πόλης (city guide app): πληροφορίες σχετικά με μουσεία, πάρκα, τοπόσημα, εστιατόρια, πληροφορίες κίνησης και ό,τι άλλο χρειάζεται ο κάτοικος και ο τουρίστας. Για παράδειγμα τέτοιου είδους εφαρμογές είναι Ottawa guide app., New Orleans City Travel Guide, Περίπτερα ενημέρωσης (real-time information): πληροφορίες σχετικές με κυκλοφορία, καιρό, τοπικά νέα, κλπ. Παράδειγμα είναι η εφαρμογή Urbanflow στο Ελσίνκι. Σταθμοί φόρτισης (charging stations): παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι τα Strawberry Tree στη Σερβία, όπου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας είναι δυνατή η φόρτιση φορητών συσκευών σε δημόσιους χώρους. Επιλογή πορείας κυκλοφορίας (traffic rerouting apps): προτείνει την καλύτερη δυνατή διαδρομή για τη μείωση του χρόνου κυκλοφορίας, αλλά και τη μείωση της εκπομπής ρύπων. Παράδειγμα είναι η εφαρμογή Waze σε smart phones. Προγράμματα Bike-sharing: χρήση κοινόχρηστων ποδηλάτων για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης των σύγχρονων πόλεων. Υπάρχουν πολλά προγράμματα αυτής της κατηγορίας σε πόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης.

26 SMART CITIES CONCEPT Πανεπιστήμια Κυβέρνηση Οργανισμοί-Δίκτυα
(Smart Cities Lab MIT URENIO, ΑΠΘ) Κυβέρνηση (Τοπικές Αρχές) SMART CITIES CONCEPT Οργανισμοί-Δίκτυα (Smart Communities, Intelligent environments, Intelligent Community Forum, Knowledge Cities Summit, European Digital Cities, Smart Cities Movement) Βιομηχανία (IBM, Cisco, Siemens)

27 Έννοια και δυναμική των “Smart Cities”
Project Theme Description Website Smart Cities Innovation network Smart Cities, funded by the Interreg IVB North Sea Region Programme is creating an innovation network between cities and academic partners to develop and deliver better e-services to citizens and businesses in the North Sea Living Labs Networking The APOLLON, funded under ICT PSP, is networking and harmonising Living Lab approaches throughout Europe. Cities Network EUROCITIES is the network of major European cities. We bring together the local governments of more than 140 large cities in over 30 European countries. International network of Mayors and High Political Representatives who believe that the development of the Information Society should be for the benefit of all the citizens, communities Smart Cities Network European Smart Cities, supports medium-sized cities and their perspectives for development. Digital Cities, funded under Interreg IVC, focused on the problem of the low ICT adoption by European local authorities in non-metropolitan areas CoreLabs CA is to achieve a coordination of activities towards the establishment of co-creative Living Labs as the foundation of a Common European Innovation System on several levels. communities.eu/wiki/CORELABS


Κατέβασμα ppt "Έννοια και Δυναμική των “Smart Cities”."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google