Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Διαφορετικές Προσεγγίσεις και Καλές Πρακτικές για Συνοχή των Πολιτικών που Εφαρμόζουν Κράτη Μέλη του ΟΟΣΑ” ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Διαφορετικές Προσεγγίσεις και Καλές Πρακτικές για Συνοχή των Πολιτικών που Εφαρμόζουν Κράτη Μέλη του ΟΟΣΑ” ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Διαφορετικές Προσεγγίσεις και Καλές Πρακτικές για Συνοχή των Πολιτικών που Εφαρμόζουν Κράτη Μέλη του ΟΟΣΑ” ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού Ελένη Νικολαΐδου, Διευθύντρια

2 ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Ποια μέτρα και ποιες πολιτικές έχουν υιοθετηθεί:
Τρόποι με τους οποίους οι χώρες ευθυγραμμίζουν (alignment) τις εθνικές στρατηγικές με την Ατζέντα 2030 Ποια μέτρα και ποιες πολιτικές έχουν υιοθετηθεί: 1. Για την ενσωμάτωση των ΣΒΑ σε εθνικό επίπεδο με στόχο την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των Υπο-στόχων. 2. Για την υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων Συνοχής των Πολιτικών Προσέγγιση της Συνοχής Πολιτικών από τις διάφορες χώρες, αναβαθμίζοντας τους συντονιστικούς μηχανισμούς/δομές για τη βελτίωση της Συνοχής των Πολιτικών για την αποτελεσματική υλοποίηση των ΣΒΑ . Προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συμμετοχή των διαφόρων κοινωνικών εταίρων στην όλη διαδικασία.

3 ΑΥΣΤΡΙΑ Με απόφαση Yπουργικού Συμβουλίου (12 Ιανουαρίου 2016), η Κυβέρνηση ζήτησε απ’ όλα τα Υπουργεία  την ενσωμάτωση των ΣΒΑ στα προγράμματά/στρατηγικές/δράσεις τους που συμβάλλουν στη Συνοχή των Πολιτικών υλοποίησης της Ατζέντας 2030. Η Αυστρία έχει ξεκινήσει την υλοποίηση των ΣΒΑ με βάση την εθνική απογραφή (stocktaking). Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνεται έμφαση στην ευθυγράμμιση του πλαισίου της εθνικής πολιτικής σε τομεακό επίπεδο μέσω των ΣΒΑ. 1. Ζητήθηκε από τα υπουργεία να καταγράψουν (mapping) τα κενά (gap analysis) των υφιστάμενων πολιτικών και στρατηγικών, ώστε να προσδιοριστούν πιθανές ανάγκες για περαιτέρω δράση. 2. Οι ΣΒΑ έχουν ήδη ενσωματωθεί σε κάποιες νέες πολιτικές και προγράμματα, όπως το Τριετές Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Συνεργασίας ( ). 3. Μια ομάδα εργασίας υπό την προεδρία της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και με συμμετοχή όλων των Υπουργείων, παρέχει καθοδήγηση στην κατάρτιση των εθνικών εκθέσεων παρακολούθησης.

4 4. Η Αυστριακή Βουλή και η Αυστριακή Κυβέρνηση, έχουν τη συνολική εποπτεία παρακολούθησης της προόδου υλοποίησης των ΣΒΑ, ενώ η Στατιστική Υπηρεσία συμβάλει ως προς την ποσοτική παρακολούθηση. 5. Οι δράσεις των κοινωνικών εταίρων έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη διαδικασία υλοποίησης των ΣΒΑ. Συμβουλευτικές πολυεταιρικές ομάδες έχουν συσταθεί π.χ. Αυστριακή Πλατφόρμα για την υλοποίηση του στόχου «Μείωσης της φτώχειας έως το 2020».

5 ΔΑΝΙΑ Διυπουργική Ομάδα Εργασίας που αποτελείται από όλα τα Υπουργεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, διαμόρφωσε το Σχέδιο Δράσης της Δανίας για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030. ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Στοχεύει στις εθνικές και διεθνείς διαστάσεις της Ατζέντας 2030. Αντικατοπτρίζει τη νέα στρατηγική για την αναπτυξιακή συνεργασία και την ανθρωπιστική δράση. Στην προετοιμασία της στρατηγικής συμμετέχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς (οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ιδιωτικός τομέας και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας) Εστιάζει σε: Βιώσιμη Ανάπτυξη Απασχόληση Ενίσχυση Κράτους Πρόνοιας Αναπτυξιακή Συνεργασία

6 Το Σχέδιο Δράσης της Δανίας για Συνοχή Πολιτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης (PCSD), ξεκίνησε τον Ιούνιο 2014 με στόχο την προώθηση των θετικών συνεργιών/διασυνδέσεων μεταξύ τομεακών πολιτικών και πολιτικής αναπτυξιακής συνεργασίας. Λειτουργεί ως πυρήνας του εθνικού συντονιστικού μηχανισμού, γεγονός αυτό επιτρέπει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση στο πλαίσιο της συνοχής πολιτικών για την αποτελεσματική εφαρμογή των ΣΒΑ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τρείς διαστάσεις της Ατζέντας. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία διαμορφώνει τους δείκτες των ΣΒΑ και συμμετέχει στην ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης.

7 ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Επικαιροποιήθηκε το 2013
Η Ατζέντα 2030 σημαίνει αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, της αναπτυξιακής της συνεργασίας, των εσωτερικών πολιτικών και μέτρων που υιοθετεί σε διάφορους τομείς. Επικεντρώνεται στην υλοποίηση των Υπο-στόχων όπως: Βιολογική ποικιλομορφία Ευημερία των πολιτών Ισότητα Βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση Αποτελεσματική χρήση ενέργειας  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντιμετώπιση συνεπειών κλιματικής αλλαγής.

8 4. Εξωτερική και Αναπτυξιακή πολιτική:
Εξάλειψη της φτώχειας Διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας Προώθηση της ειρήνης και κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς 5. Το Εθνικό Σχέδιο για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030, προδιαγράφει με ποιο τρόπο η Φινλανδία σε διάφορες τομεακές πολιτικές θα υλοποιήσει τους Υπο-στόχους της Ατζέντας 2030 και πως θα παρακολουθείται/αξιολογείται η πορεία υλοποίησης τους. Προσδιορίζει σημαντικά κενά, προκλήσεις, επεξεργάζεται προτάσεις και προτείνει εργαλεία/μέσα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας. 6. Βασικά Μέτρα για τη Υλοποίηση της Ατζέντας 2030: Ολοκληρωμένες πολιτικές που υιοθετούνται σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των εθνικών τομεακών ή θεματικών στρατηγικών και σχεδίων δράσης. Ανάλυση των τομέων ανεπαρκούς δράσης, της δυναμικής της διατομεακής συνεργασίας, καθώς και των διεθνών συμφωνιών και δεσμεύσεων. Για διασφάλιση ολοκληρωμένης προσέγγισης, αποφασίστηκε την 1η Ιανουαρίου 2016, ανάληψη του συντονισμού σε εθνικό επίπεδο των ΣΒΑ από Γραφείο Πρωθυπουργού.

9 Η Φινλανδία δεσμεύτηκε να παρέχει συστηματική, ανοιχτή, διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς και συμμετοχική παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των ΣΒΑ. Η παρακολούθηση της προόδου και η αξιολόγηση των επιτευγμάτων σε τακτική βάση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της λογοδοσίας προς τους πολίτες. Η πρόοδος προς την βιώσιμη ανάπτυξη παρακολουθείται και αξιολογείται βάσει 39 εθνικών δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης. Εθνική Πολυεταιρική Επιτροπή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Βασικό όργανο εποπτείας της εθνικής διαδικασίας υλοποίησης των ΣΒΑ. Στοχεύει στην ενσωμάτωση των ΣΒΑ στις διάφορες πολιτικές και μέτρα. Όργανο αξιολόγησης της προόδου, αξιοποιώντας εθνικούς, περιφερειακούς και παγκόσμιους δείκτες ως εργαλείο της παρακολούθησης της διαδικασίας αυτής. Λειτουργεί 23 χρόνια.

10 9. Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής
Κοινοβουλευτικό όργανο του οποίου η αποστολή είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης των Στόχων ΣΒΑ από την οπτική της αναπτυξιακής πολιτικής. Παρακολουθεί την εφαρμογή του Προγράμματος Αναπτυξιακής Βοήθειας και τις κατευθυντήριες γραμμές της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης. Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Βιώσιμης Ανάπτυξης Αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές Επιστημονική συμβολή της στο έργο της Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμμετέχοντας στη διαβούλευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. 11. Finland We Want 2050 Μέσο υλοποίησης ΣΒΑ Μέχρι το τέλος του 2015, πάνω από 200 οργανώσεις, εταιρείες, υπουργεία, σχολεία, δήμοι και ΟΚΠ, καθώς και μεμονωμένοι πολίτες, είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο αυτό, με δέσμευση να συμβάλλουν με τις δράσεις τους στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

11 ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Ευθύνη της Εθνικής Στρατηγικής για την βιώσιμη Ανάπτυξη έχει η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία. Ηγείται της διαδικασίας για την αναθεώρηση αυτής της στρατηγικής και την προσαρμογή της στη Ατζέντα Όλα τα υπουργεία, το κοινοβούλιο, τα ομοσπονδιακά κρατίδια, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας και η ακαδημαϊκή κοινότητα συμμετέχουν στη διαδικασία υλοποίησης της Στρατηγικής αυτής. Από το 2003 υιοθετήθηκε η Βιώσιμη Αναπτυξιακή Στρατηγική. Κρατική Επιτροπή Γραμματέων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Υπό την Προεδρία του Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας. Ρόλος της είναι η εποπτεία και παρακολούθηση της Βιώσιμης Αναπτυξιακής Στρατηγικής. 4. Κοινοβουλευτικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Αποτελείται από 17 μέλη του Κοινοβουλίου Παρέχει συμβουλές και αξιολογεί τις επιπτώσεις των νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες τίθενται υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

12 Γερμανικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Συστάθηκε το 2001. Το Συμβούλιο συμβουλεύει την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς/θεματικές που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Περίπου δεκαπέντε προσωπικότητες που προέρχονται απο επιχειρήσεις, συνδικάτα, εκκλησία, μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις συναντώνται τακτικά για να συζητήσουν διάφορές πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Διορίζονται για τριετή θητεία από την Γερμανίδα Καγκελάριο και καταθέτουν προτάσεις για την ώθηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. 6. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ετοιμάζει έκθεση ανά τετραετία για την επιτευχθείσα πρόοδο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δημοσιεύει ανα διετία ανεξάρτητη έκθεση σχετικά με τους δείκτες.

13 ΟΛΛΑΝΔΙΑ Η Κυβέρνηση θα υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο του Σχεδίου Δράσης κάθε έτος (2016). Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας έχει ορίσει ένα Υψηλόβαθμο Εθνικό Συντονιστή για την υλοποίηση ΣΒΑ υπέβαλε Σχέδιο Δράσης τον Ιούνιο του 2016 και παρέχει συμβουλές για εθνικό συντονισμό των δράσεων. ΡΟΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ Εποπτεύει και συντονίζει τις δράσεις της Κυβέρνησης και όλων των κοινωνικών εταίρων, που αφορούν υλοποίηση και παρακολούθηση. Επεξεργάζεται τις πολιτικές των αρμόδιων υπουργείων για την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο και την χαρτογράφηση των Υπο-στόχων. Κάθε υπουργείο έχει εστιακό σημείο που βρίσκεται σε επαφή με το συντονιστή για την υλοποίηση των ΣΒΑ.

14 Εξωτερική και Αναπτυξιακή Πολιτική
Εμπόριο και επενδύσεις Μείωση του κόστους των εμβασμάτων Επισιτιστική ασφάλεια Πρόσβαση στα φάρμακα Φοροδιαφυγή Κλιματική αλλαγή.

15 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Σχεδιασμού, ανέλαβαν το γενικό συντονισμό της εφαρμογής της Ατζέντας 2030, λαμβάνοντας υπόψη τη διασύνδεση των πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  Πλήθος Στρατηγικών: «Europa 2020», «Πορτογαλία 2020», «Εθνική Θαλάσσια Στρατηγική », «Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή 2020 – 2030». Θεσμικές Δομές που έχουν αναλάβει την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 σε εθνικό και διεθνές επίπεδο: Διυπουργική Επιτροπή για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Kύριο φόρουμ διυπουργικού συντονισμού τόσο της εφαρμογής των ΣΒΑ σε εθνικό επίπεδο, όσο και της παρακολούθησης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. 2. Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας Yπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Καμόες, το οποίο συντονίζει και παρακολουθεί την ενσωμάτωση των ΣΒΑ στην αναπτυξιακή συνεργασία, προωθώντας την εξωτερική διάσταση της εφαρμογής της Ατζέντας 2030. Αρμόδια για τη Συνοχή της Πολιτικής για την ανάπτυξη.

16 3. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ)
Αξιολόγηση της προόδου επίτευξης των ΣΒΑ , βάσει δεικτών. 4. Εθνικό Διατομεακό Σχέδιο Δράσης Δημόσια διαβούλευση, υπό την ηγεσία της κοινωνίας των πολιτών, καθ’όλη τη διάρκεια του 2017, με στόχο τον καθορισμό ενός Διατομεακού (cross sectoral) Εθνικoύ Σχεδίου Δράσης για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση της ατζέντας 2030. 5. Global Compact Οργάνωση της «Συμμαχίας για ΣΒΑ», προσελκύοντας επιχειρήσεις, άλλους ενδιαφερομένους φορείς, κοινωνία των πολιτών και κρατικούς φορείς. Στόχος είναι η προώθηση της θεσμικής συνεργασίας και η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών.

17 ΑΤΖΕΝΤΑ 2030 ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
H υλοποίηση της Ατζέντας 2030 συνάδει πλήρως με τους αντικειμενικούς στόχους της εξωτερικής δράσης της ΕΕ: Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Πολιτική Διεύρυνσης της ΕΕ Αναθεωρημένη Πολιτική Γειτονίας Προσέγγιση ερειδομένης στα ανθρώπινα δικαιώματα (rights based approach) στην αναπτυξιακή συνεργασία Αναπτυξιακή Πολιτική της ΕΕ Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ Πολιτική Εμπορίου Eυρωπαϊκό Σχέδιο Εξωτερικών Επενδύσεων (European External Investment Plan) Η εφαρμογή της Ατζέντας 2030 θα επιτευχθεί μέσω του συντονισμού εσωτερικών πολιτικών και εξωτερικών δράσεων της ΕΕ και μέσω της διασφάλισης της συνοχής σε όλους τους θεματικούς τομείς της Ένωσης.


Κατέβασμα ppt "“Διαφορετικές Προσεγγίσεις και Καλές Πρακτικές για Συνοχή των Πολιτικών που Εφαρμόζουν Κράτη Μέλη του ΟΟΣΑ” ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google