Η Θεωρία της Gottfredson

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόληψη και Διαχείριση εργασιακού άγχους
Advertisements

Τσικαλάκη Ιωάννα Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Ο Τροχός Σταδιοδρομίας –Προσωπικό Στυλ (βιωματική άσκηση)
1 Η σύνδεση των γλωσσών με χώρες και πολιτισμούς και οι συνέπειές της στις στάσεις και τα κίνητρα για εκμάθηση: συμπεράσματα μιας έρευνας σε μαθητές 5.
Προσωποκεντρική Θεωρία (Client-centered theory)
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
Συστήματα Στήριξης Αποφάσεων Η Διαδικτυακή Εφαρμογή ESOG
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
5Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΡΕΠΠΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Η επικοινωνία στις κοινωνικές ομάδες και στην εκπαίδευση
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12
Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 6-7
Αθλητισμός και γυναίκες. Ομοιότητες ανάμεσα σε αθλητές των δύο φύλων Ισχυρά παρακινούμενοι και προσανατολισμένοι στην επίτευξη Ισχυρά παρακινούμενοι και.
Ενημερωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών ΣΕΠ
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Σ.Ψ.)
Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ στην Α Λυκείου
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
ΓραΣΕΠ 65ου Γ/σίου Αθηνών
Επιλογή του τομέα σπουδών της Βιβλιοθηκονομίας – Πληροφόρησης : Μία συστηματική βιβλιογραφική επισκόπηση των πρόσφατων ερευνητικών μελετών Βαλεντίνη Μονιάρου-
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Δεξιότητες διαχείρισης της μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
School factors related to bullying: a qualitative study of early adolescent students Σχολικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: μια.
Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συμπεριφορά Καταναλωτή & Στρατηγική ΜΚΤ (Adapted from: Hawkins & Mothersbaugh, 2013, Μπαλτας & Παπασταθοπούλου, 2003, Σιωμκος, 2011)
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μουντάκης Κώστας Ομ. Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου Πρώην σύμβουλος του Παιδ. Ινστιτούτου ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
«Κοινωνική Μάθηση» Α.Bandura
Η θεωρία κοινωνικής μάθησης του Krumboltz
Η θεωρία του DONALD SUPER
Το μοντέλο δομής κοινωνικών παραγόντων του Κ. Roberts
Ο ρόλος της συμβουλευτικής στη γονεϊκότητα
Xριστακόπουλος Ιωάννης Δρ Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ- Job-Surfing HEIKO STEFFENS ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ TECHNICAL UNI ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (1995) Μάθημα: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ.
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
εκπαιδευτικη μεταβαση
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Συμπεριφορά Καταναλωτή
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Το πρόβλημα της μέτρησης Μέτρηση είναι η ένταξη αριθμών σε αντικείμενα σύμφωνα με oρισμένους κανόνες και υπό την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ακριβής.
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥ.Π. Π.Ε.ΣΥ.Π. .
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργασία των μαθητών του Β3
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Θεματική ανάλυση των αφηγήσεων
ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ και ΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Δρ. Πήλιος Σταύρου Κλινικός Ψυχολόγος
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Θεωρία της Gottfredson

Η θεωρία της Gottfredson Είναι η νεότερη θεωρία που εντάσσεται στο χώρο των εξελικτικών θεωριών (1981) Εξετάζει το ζήτημα των επαγγελματικών φιλοδοξιών, σε ηλικιακές περιόδους, μέσα στις οποίες διαμορφώνεται η αυτοαντίληψη και η επαγγελματική προτίμηση Σε κάθε ηλικία κάποια στοιχεία του περιβάλλοντος επηρεάζουν περισσότερο το άτομο Προσανατολισμός προς τη δύναμη (3-5 ετών) Προσανατολισμός προς τους ρόλους του φύλου (6-8 ετών) Προσανατολισμός προς τις κοινωνικές αξίες (9-13 ετών) Προσανατολισμός προς τον μοναδικό εσωτερικό εαυτό (14 ετών και εξής) Εισάγει τους όρους του περιγράμματος (πρώιμη εφηβεία- περιορισμός επαγγελματικού πεδίου) και του συμβιβασμού (νεαρά άτομα- περισσότερο συμβατές και προσβάσιμες επιλογές)

Η θεωρία της Gottfredson Ένα επάγγελμα γίνεται ελκυστικότερο για το άτομο με βάση: το επίπεδο αίγλης που έχει για το άτομο την κατάταξή του ως προς τον τύπο φύλου Τα παιδιά είναι σε θέση να οργανώνουν περίπλοκες και αφηρημένες πληροφορίες για τον εαυτό τους και τον κόσμο και, να προχωρούν από τη διαισθητική μάθηση στην αναγνώριση συγκεκριμένων στοιχείων (π.χ. διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, επαγγέλματα με στολές)

Η θεωρία της Gottfredson Προσανατολισμός προς τη δύναμη (3-5) Αναγνώριση των διαφορών σχετικά με το μέγεθος και την ισχύ μεταξύ αυτών (των παιδιών) και των ενηλίκων Αναγνώριση ότι οι ενήλικοι κατέχουν επαγγελματικούς ρόλους Προσανατολισμός προς τους ρόλους του φύλου (6-8) Κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων κατά φύλο Απόρριψη των επαγγελμάτων τα οποία θεωρούνται ακατάλληλα ως προς το φύλο των παιδιών Προσανατολισμός προς τις κοινωνικές αξίες (9-13) Επίγνωση πώς η κοινωνική τάξη και το επίπεδο νοημοσύνης αποτελούν παράγοντες διαφοροποίησης μεταξύ των παιδιών και άλλων προσώπων Τα επαγγέλματα που θεωρούνται δύσκολα να επιτευχθούν (με βάση την αντίληψη του παιδιού) ή έχουν χαμηλό κύρος απορρίπτονται.

Η θεωρία της Gottfredson Προσανατολισμός προς τις κοινωνικές αξίες (9-13) Τα επαγγέλματα έχουν διαφορετικές κοινωνικές αξίες και μπορούν να εκφράσουν τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των παιδιών Προσανατολισμός προς τον μοναδικό εσωτερικό εαυτό (14 και εξής) Ο έφηβος αρχίζει να αγνοεί επαγγέλματα ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα, τις αξίες και τις δεξιότητές του και εσωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τις επαγγελματικές του προτιμήσεις. Οι εσωτερικοί αυτοί παράγοντες περιλαμβάνουν επαγγελματικά ενδιαφέροντα και προσωπικές ανάγκες και καθορίζουν την επαγγελματική επιλογή (Gottfredson, 1981.1996).

Συνοψίζοντας........ Οι πεποιθήσεις των παιδιών για συγκεκριμένα επαγγέλματα βασίζονται στην αυτοαντίληψη. Κεντρικό ρόλο στο οργανωτικό σχήμα των παιδιών σχετικά με τα επαγγέλματα διαδραματίζει η αντίληψή τους για την αρρενωπότητα/ θηλυκότητα συγκεκριμένων επαγγελμάτων, το κύρος και τη φύση της εργασίας Στη συνέχεια, τα παιδιά αποφασίζουν τη συμβατότητα ή τη μη συμβατότητά τους με τα επαγγέλματα με βάση την αυτοαντίληψη τους σε σχέση με τις ανάγκες τους και την κοινωνική αίγλη Ο βαθμός στον οποίο ένα επάγγελμα θεωρείται συμβατό επηρεάζει το περιορισμό του ή την αποδοχή ενός επαγγελματικού πεδίου (τεστ ενδιαφερόντων/ ο συμβιβασμός λειτουργεί σε βάρος του επαγγελματικού πεδίου) (Παπαχρήστου, 2014)

Συνοψίζοντας........ Έτσι, τα παιδιά και οι έφηβοι διατηρούν εικόνες για τα διάφορα επαγγέλματα, τα οποία ονομάζονται επαγγελματικά στερεότυπα και περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τις συνθήκες εργασίας, τις αποδοχές και την καταλληλότητα του επαγγέλματος για διαφορετικούς τύπους ατόμων (Gottfredson, 2002)

Ενδεικτική βιβλιογραφία Κάντας, Αρ & Χαντζή, Αλ. (1991). Ψυχολογία της Εργασίας. Θεωρίες επαγγελματικής Ανάπτυξης. Στοιχεία Συμβουλευτικής. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Κασσωτάκης, Μ. (2002) ( (επιμ. έκδοσης). Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός . Αθήνα: Τυπωθήτω. Παπαχρήστου, Ι. (2014). Λήψη Επαγγελματικής Απόφασης και Αυτοαποτελεσματικότητα Μαθητών & Μαθητριών Στ’ Δημοτικού. Διπλωματική Εργασία. Τμήμα Φ.Π.Ψ. ΕΚΠΑ. Gottfredson, L. S. (1981). Circumscription and compromise: A developmental theory of occupational aspirations [Monograph]. Journal of Counseling Psychology, 28, 545–579. Gottfredson, L. S. (1996). Gottfredson’s theory of circumscription and compromise. In D. Brown & L. Brooks (Eds.), Career choice and development (3rd ed., pp. 179-232). San Francisco: Jossey-Bass. Gottfredson, L. S. (2002). Gottfredson's theory of circumscription, compromise, and selfcreation. Pages 85-148 in D. Brown (Ed.), Career choice and development (4th ed.). San Francisco: Jossey-Bass.