ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠIΣΤHΜΙΟ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το ένα τρίτο περίπου της νεολαίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
Διατροφή 6-12 ετών: τα χρόνια του Δημοτικού
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Η Σωστή Διατροφή ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αν μέχρι τώρα δεν παρατηρούσες τα συστατικά των τυποποιημένων τροφίμων που συνηθίζεις να καταναλώνεις,
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Ιδ. Διαιτολογικό γραφείο κ. Παπαλαζάρου ΧΟΥΠΗ ΕΥΡΙΚΛΕΙΑ Α.Μ
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Πρόγραμμα Comenius Γυμνασίου Ζαγοράς Διατροφικές συνήθειες εφήβων Δεν ακολουθούν πρόγραμμα στη διατροφή τους Συνήθως δεν τρώνε πρωϊνό Καταναλώνουν.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (B’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΆΡΟΥΣ Παπαηλιού Άννα -Διαιτολόγος.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Διατροφή και Ασθένειες
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠIΣΤHΜΙΟ ΚΟΥΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ-ΜΑΡΙΑ Α.Μ : 21161 Υπεύθυνοι Καθηγητές Πρακτικής Άσκησης: Πολυχρονόπουλος Ευάγγελος Αναπληρωτής Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Διαιτολογίας - Διατροφής Μανιός Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφικής Αγωγής και Αξιολόγησης

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Υπεύθυνος εκπαίδευσης: Αναστάσιος Παπαλαζάρου PhD, Διαιτολόγος

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΩΝ. Υγιών ενηλίκων/έφηβων/παιδιών με βάση την αρχή των ισοδύναμων ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ/MARKETING. Συγγραφή άρθρου ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Ενημέρωση για προγράμματα αρχειοθετήσεις πελατών. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ Σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ Αρχές συνέντευξης κινητοποίηση, χρήση ζυγαριάς δυνάμεων, φύλλο αποφάσεων

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα 1000Kcal

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα 1600Kcal

Ευαισθησία στη γλουτένη 1000Kcal

Γαλακτοχορτοφαγοσ 1600Kcal

Νεα έρευνα: Γιατι να ασκηθειτε στισ γιορτεσ...

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Ασανσέρ ή Σκάλες; Για θυμήσου τι διάλεξες τη τελευταία φορά που βρέθηκες μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Μήπως οι σκάλες σου φάνηκαν πιο σκοτεινές και απομακρυσμένες ή απλά δε σου πέρασε καν από το μυαλό η επιλογή να τις χρησιμοποιήσεις; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ευκολότερη πρόσβαση στις σκάλες και η παρακίνηση του κοινού με επιγραφές να τις χρησιμοποιεί, μπορεί να ενθαρρύνει την αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας. Οι ενήλικες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο εργασιακό τους περιβάλλον, συνεπώς η δυνατότητα πρόσβασης σε φυσική δραστηριότητα αλλά και η ενσωμάτωση της στη καθημερινότητα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία Γι αυτό το λόγο, το γραφείο Πρόληψης Χρόνιων Παθήσεων και Ελέγχου Χρήσης Καπνού του Υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης, διεξήγαγε μία μελέτη που συμμετείχαν μόνο άτομα που εργάζόνται στην πόλη, σε συνολικά 14 κτίρια, αξιολογώντας παράλληλα και τη σωματική δραστηριότητα ανάμεσα στους 1300 υπαλλήλους. Κατά την έναρξη της μελέτης τοποθετήθηκαν πινακίδες και επιγραφές δίπλα στα κουμπιά λειτουργίας των ανελκυστήρων και στις εισόδους των κλιμακοστασίων ενθαρρύνοντας τους να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες και υπενθυμίζοντας στους εργαζομένους τα οφέλη της άσκησης τόσο σε προσωπικό όσο και περιβαλλοντικό επίπεδο. Αντίστοιχα για τα άτομα που εργάζονταν σε υψηλότερους ορόφους, τους προέτρεπαν να χρησιμοποιούν τα σκαλιά σε τουλάχιστον ένα κομμάτι τις διαδρομής τους. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αναγκαίες τη στιγμή που στη Νέα Υόρκη το 60% των ενηλίκων και το 40% των παιδιών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης στις σκάλες προϋπαρχόντων κτιρίων ή η ενσωμάτωση τους στον αρχικό σχεδιασμό καινούργιων, είναι μία παρέμβαση η οποία δεν κοστίζει πολλά και συγχρόνως φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει και τη παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ακόμα η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να εφαρμοσθεί και σε μέρη όπως οι σταθμοί του μετρό και τα εμπορικά κέντρα ώστε να έχουν αντίκτυπο και στο ευρύ κοινό. Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η δημιουργία περιβάλλοντος που να ενθαρρύνει αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά, φαίνεται να αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση του υπερβάλλον σωματικού βάρους. Συνεπώς, την επόμενη φορά διάλεξε τις σκάλες, όχι μόνο για να αυξήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα αλλά γιατί μικρές καθημερινές αλλαγές στη συμπεριφορά μας σαν και αυτή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Διαιτεσ υψηληΣ περιεκτικοτητασ σε πρωτεινη Τι γνωρίζεται για τις δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη; Οδηγούν αλήθεια σε γρήγορη απώλεια βάρους; Tι κινδύνους μπορεί να κρύβουν για την υγεία; Τόσο η βιομηχανία τροφίμων όσο και η παγκόσμια αγορά προωθεί προϊόντα χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνη, οδηγώντας πλήθος κόσμου σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και λίπους. Που κρύβεται η αλήθεια όμως; Φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να χάσει περισσότερο από 2 κιλά σωματικού λίπους την εβδομάδα. Τι είναι συνεπώς τα κιλά τα οποία χάνονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής τέτοιου είδους δίαιτας; Νερό. Για να αναπληρώσει το έλλειμμα υδατανθράκων που του προκαλέσαμε μέσω της διατροφής, ο οργανισμός μας, χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο γλυκογόνο από το ήπαρ και τους μύες για παραγωγή ενέργειας, μέσω μίας διαδικασίας που κινητοποιεί το νερό και οδηγεί σε αύξηση της απώλειας του μέσω των ούρων. Συνεπώς, μην ενθουσιάζεσαι άδικα, από τη γρήγορη πτώση του δείκτη της ζυγαριάς. Ο περιορισμός τον ημερήσιων θερμίδων είναι αυτός που τελικά οδηγεί σε απώλεια βάρους και όχι η πρωτεΐνη αυτή καθαυτή. Ο οργανισμός μπορεί να αντιλαμβάνεται το ενεργειακό έλλειμμα που έχει συνολικά την ημέρα και όχι το πόσο και τι προέλευσης (ζωικής ή φυτικής) πρωτεΐνη κατανάλωσε. Υψηλή σε Πρωτεΐνη = Υψηλή σε Λίπος; Όταν ακολουθούμε μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ( >145γρ πρωτεΐνης ) που προέρχεται κυρίως από ζωικές πηγές προσλαμβάνουμε μαζί και μεγάλες ποσότητες λίπους το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των συνολικών ημερήσιων θερμίδων και κατά συνέπεια αύξηση του σωματικού μας βάρους. Τα κορεσμένα και trans λιπαρά αλλά και η χοληστερόλη που περιέχονται σε πηγές πρωτεΐνης ζωικής προσελεύσεως προκαλούν αύξηση τόσο της κακής χοληστερόλης ( LDL) όσο και της ολικής χοληστερόλης αυξάνοντας το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Υψηλή σε Πρωτεΐνη = Χαμηλή σε Φυτικές Ίνες; Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη συνεπάγεται και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αντίστοιχα φυτικών ινών και συγκεκριμένων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Σύμφωνα με τις ημερήσιες συνιστώμενες προσλήψεις από το Ινστιτούτο Ιατρικής, δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες συνεπάγονται δυσμενείς επιπτώσεις στη υγεία μας όπως δυσκοιλιότητα, αύξηση του κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ , παχυσαρκίας αλλά και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του εντέρου. Πιο αναλυτικά μια δίαιτα υψηλή σε ζωικής προέλευσης λίπος φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Υψηλή σε Πρωτεΐνη = Υψηλή Απώλεια Ασβεστίου; Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, η απώλεια ασβεστίου αυξάνεται όσο αυξάνεται η πρόσληψη πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα, όταν διπλασιαστεί η ποσότητα προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης της διατροφής, φαίνεται πως αυξάνεται η απώλεια ασβεστίου μέσω των ούρων κατά 50%. Αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο τη μείωση της οστικής πυκνότητας αλλά και την αύξηση του κίνδυνου δημιουργίας πέτρας στα νεφρά κατά 250%. Την απώλεια αυτή ωστόσο φαίνεται να αντισταθμίζει η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο. Ωστόσο, δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη δε επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, ούτε συστήνονται καθώς η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι συνεισφέρει στη δημιουργία γερών οστών

Χημικά συσκευασίασ τροφίμων. Τι κινδύνουσ κρύβουν για την υγεία μασ; Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε συσκευασμένα τρόφιμα; Μπουκαλάκια νερού, αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, πλαστικά δοχεία, κονσέρβες. Αν ανοίξουμε τα ψυγεία και τα συρτάρια μας, πόσες από αυτές τις συσκευασίες θα βρούμε; Τι γνωρίζουμε για τις ουσίες που περιέχουν αυτές οι συσκευασίες και τι κινδύνους κρύβουν για την υγείας μας; Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων αποθήκευσης και επεξεργασίας προϊόντων τροφής μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Οι περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή τέτοιων συσκευασιών αποθήκευσης τροφίμων δεν είναι αδρανής και μπορεί να διαφύγουν μέσα στο τρόφιμο. Η καθημερινή κατανάλωση συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων συνεπάγεται τη συστηματική έκθεση σε χαμηλά επίπεδα αυτών των ουσιών καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, την ώρα που οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία δεν είναι ακόμα γνωστές. Τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, επεξεργασίας, προετοιμασίας και τελικής συσκευασίας καλούνται FCMs (Food Contact Material) και για την παραγωγή τους, χρησιμοποιούνται κυρίως τοξικές ουσίες. Μια από αυτές είναι η φορμαλδεΰδη, μια καρκινογόνος ουσία η οποία βρίσκεται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια, στις συσκευασίες ανθρακούχων ποτών και σε επιτραπέζιες συσκευασίες. Ωστόσο οι καταναλωτές εκτίθενται και σε άλλες χημικές ουσίες σε καθημερινή βάση όπως bisphenol A, tributylin, triclosan, phthalates που εντοπίζονται στις συσκευασίες προϊόντων και φαίνεται να παρεμποδίζουν την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών. Ο συνολικός αριθμός των μέχρι τώρα γνωστών τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα FCMs ανέρχεται στις 4000, αριθμός που τα καθιστά αδύνατον να συμπεριληφθούν στον βασικό τοξικολογικό έλεγχο ρουτίνας, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την ασφάλεια και την επάρκεια των ελέγχων των χημικών διαδικασιών των τελικών προϊόντων που φθάνουν στα χέρια των καταναλωτών. Στο σύγχρονο κόσμο, που τα περισσότερα τρόφιμα είναι συσκευασμένα, είναι επιτακτική η ανάγκη να απαντηθούν και να καλυφτούν τα κενά γνώσης έγκαιρα και έγκυρα για την μακροπρόθεσμη επίδραση αυτών των ουσιών καθώς και την εξαγωγή συμπερασμάτων όσο αφορά τη πιθανή συσχέτιση τους, με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένες νευρολογικές διαταραχές.

Υπολογισμοσ θερμιδων σε συνταγεσ μαγειρικησ ΦΑΚΟΡΥΖΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ Υλικά: • 1 κούπα φακές • 4 σκελίδες σκόρδο, φύλλα δάφνης • 300γρ ρύζι για πιλάφι βρασμένο • Λαχανικά της αρεσκείας σας • 200γρ φέτα, αρκετό φρέσκο δυόσμο • Ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ με 4 κούπες καυτό νερό και 1 κ.γλ αλάτι για μια ώρα. Ανάβουμε το φούρνο στους 160. Αφού τις σουρώσουμε και τις ξεπλύνουμε καλά, τις βάζουμε σε ένα σκεύος με καπάκι που μπαίνει στο φούρνο ή κάποιο ταψί που θα το κλείσουμε με αλουμινόχαρτο. Προσθέτουμε 4 κούπες νερό, το σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης, ½ κ.γλ αλάτι και τις φακές μας. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 50’-60’. Τέλος προσθέτουμε το ρύζι, τα λαχανικά, το τυρί και τα μυρωδικά. *Για 4 μερίδες ΚΕΙΚ ΜΠΑΝΑΝΑΣ • 3 μπανάνες λιωμένες • 45γρ καρύδια ψιλοκομμένα • 6 κ. σουπ ελαιόλαδο • 100γρ σταφίδα • 75γρ βρώμη • 150 γρ αλεύρι • 2 κ.γλ μπαίκιν πάουντερ • ¼ φλιτζ ζάχαρη Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και απλώνετε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε το μίγμα σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα ή μόλις διαπιστώσετε τη σταθερότητα του κέικ *Η ποσότητα αναλογεί σε 16 κομμάτια.

Γνωσιακη συμπεριφορικη θεραπεια Διατροφική εκπαίδευση Έλεγχος ερεθίσματος Φυσική Δραστηριότητα Στόχοι συνεδρίας Καθημερινή καταγραφή επίτευξης στόχων Αναγνώριση και αντιμετώπιση εμποδίων

προγραμμα αρχειοθετησησ πελατών. Καρτέλα πελάτη με στοιχεία επικοινωνίας Όνομα/επώνυμο, Διεύθυνση, Ηλικία, Επάγγελμα Καρτέλα Ανθρωπομετρικών στοιχείων: βάρος ύψος, αποτελέσματα ΒΙΑ, περιφέρεια μέσης, δερματικές πτυχές (διαγραμματική απεικόνιση), ΙΣΒ, ΔΜΣ, ενεργειακές απαιτήσεις ΒΜR Καρτέλα Διατροφικού Ιστορικού: Απέχθειες, δυσανεξίες, προτιμήσεις, ανάκληση 24ωρου, FFQ Καρτέλα Συμπεριφοριστικού Ιστορικού (ΓΣΘ) Ερωτήσεις: Τρως όταν είσαι απογοητευμένος, τρως περισσότερο όταν είσαι μόνος/η, όταν μυρίζει ωραία το φαγητό, όταν περνάς από φούρνο..