Ανθρώπινη φυσική μικροχλωρίδα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Τα νοσήματα του στόματος
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
Βιοτεχνολογία.
Δομή και λειτουργία του πεπτικού συστήματος
4.2 Στοματική υγεία Στόχος της υποενότητας αυτής είναι οι μαθητές: Να ενημερωθούν για τη στοματική τους υγεία και τα προβλήματα της στοματικής τους κοιλότητας.
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ
Αιματοεγκεφαλικός Φραγμός και Σκλήρυνση κατά Πλάκας Μικροβίωμα
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
Το ταξίδι της τροφής Το πεπτικό μας σύστημα ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΪΜΑΚΗ
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
Το πεπτικό σύστημα.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
Ουλίτιδα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Καραματσούκη Αγγελική
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ.
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ.
ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΕΨΗ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
2.4 Η πρόσληψη ουσιών και η πέψη στον άνθρωπο
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Είδη Θρεπτικών Υλικών Dr Αγγελική Γεροβασίλη. Γενικά Προκαθορισμένης σύστασης Εμπειρικά ή φυσικά (πεπτόνες, εκχύλισμα κρέατος, ζύμης)
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
Αλληλεπιδράσεις μικροβίων και ξενιστή Μπάκα Σταυρούλα Αν. Καθηγήτρια.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Κυφωνίδης Δημήτριος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Πρόσληψη ουσιών και πέψη στον άνθρωπο
Ενότητα 4.2 { Στοματική υγεία }.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Συνέντευξη από τους γυμναστές: Δ.Τάκο και Δ.Μαρκάκη
Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα
ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανθρώπινη φυσική μικροχλωρίδα (ποιοι ζουν στο σώμα μας;)

Μικροβιακοί πληθυσμοί (πόσοι είναι οι άλλοι;) Το σώμα ενός ώριμου ανθρώπου περιέχει ~1014 μικροβιακά κύτταρα Τα προκαρυωτικά κύτταρα που φιλοξενεί το σώμα μας είναι 10 φορές περισσότερα από τα ευκαρυωτικά κύτταρα Πρόκειται για μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών >700 είδη μόνο στον γαστρεντερικό σωλήνα

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η μικροχλωρίδα μας; Ηλικία Διατροφικές συνήθειες Περιβάλλον Φαρμακευτική αγωγή

Που εντοπίζονται οι μικροοργανισμοί; Δέρμα Ρινική κοιλότητα Στοματική κοιλότητα Γαστρεντερικός σωλήνας Ουρογεννητικός σωλήνας

Ρόλος της ανθρώπινης μικροχλωρίδας Προστατευτικός Θρεπτικός Πιθανή πηγή μολύνσεων

Μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος Δεν αποτελεί ευνοϊκό περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς (νεκρά κύτταρα, έλλειψη υγρασίας, όξινο pH) Συσχέτιση των μικροοργανισμών του δέρματος με τους εκκριτικούς αδένες Η μικροχλωρίδα του δέρματος περιέχει: μόνιμους και περιστασιακούς μικροοργανισμούς Μόνιμοι μ.ο. Επικρατούν τα Gram+ βακτήρια Staphylococcus epidermidis (κόκκος Gram+, αερόβιος) Propionibacterium acnes (βάκιλλος, Gram+, αυστηρά αναερόβιος)

Staphylococcus epidermidis

Propionibacterium acnes

Propionibacterium acnes

Mικροβιακή χλωρίδα της ρινικής κοιλότητας Παρόμοια με την μικροχλωρίδα του δέρματος Gram + βακτήρια Staphylococcus aureus

Μικροβιακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας Σάλιο: ανόργανα συστατικά, οργανικά συστατικά (πρωτεϊνες, μουκοπρωτείνες, υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες), αντιβακτηριακές ουσίες (λυσοζύμη, γαλακτοϋπεροξυδάση) pH: 5.7-7.0 Πρώτα βακτήρια που αποικίζουν το στόμα στα βρέφη είναι Gram+: Streptococcus salivarius, Lactobacillus spp.

Στοματική κοιλότητα Ύπαρξη αναερόβιων περιοχών στη στοματική κοιλότητα π.χ. ούλα, αυχένας του δοντιού. Streptococcus sanguis, Streptococcus mutans (αεροανθεκτικά αναερόβια), Actinomyces spp. (αυστηρά αναερόβια) Ρόλος των βακτηρίων του γαλακτικού οξέος. Σημαντική η συμβολή των διαιτολογικών συνηθειών (κατανάλωση σακχάρων) και του κληρονομικού παράγοντα Τερηδόνα σχετίζεται κυρίως με: Streptococcus mutans, Streptococcus sorbinus

Streptococcus mutans

Οδοντική πλάκα Στρώμα πολυσακχαριδίων που εκκρίνεται από τους μο μαζί με φιλμ βακτηριακών κυττάρων Ενώ ο αρχικός πληθυσμός αποτελείται από μίγμα Gram+ και Gram – βακτηρίων  μετατρέπεται αποκλειστικά σε Gram- (Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Fusobacterium spp., Treponema denticola)

Οδοντική πλάκα

περιοδοντίτιδα Παραγωγή πρωτεασών υπεύθυνων για την καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια Δημιουργία φλεγμονής: ματώνουν ούλα, πόνος Εμφανίζεται σε ενήλικα άτομα

Αναπνευστική οδός Τραχεία, φάρυγγας: α- και β- στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι Υπόλοιπα όργανα: στείρα

Γαστρεντερικός σωλήνας

Γαστρεντερικός σωλήνας

Μικροβιακή χλωρίδα του στομάχου Υπάρχει; pH: 1-3 Τοιχώματα του στομάχου: Lactobacillus spp. και Streptococcus spp. Μη φυσιολογικές καταστάσεις: αύξηση του pH: Lactobacillus spp., Sarcina spp.

Helicobacter pylori Υπεύθυνο για διάφορα έλκη Αναπτυσσόμενος κόσμος: οι περισσότεροι ενήλικες είναι φορείς Αναπτυγμένος κόσμος: μεγάλο ποσοστό είναι φορείς μετά το 40-50 έτος ηλικίας Αποτελεί μέλος της φυσικής μικροχλωρίδας μας;

Helicobacter pylori

Μικροβιακή χλωρίδα του λεπτού εντέρου Προοδευτική αύξηση του pH από το δωδεκαδάκτυλο  ειλεό Γρήγορη ροή που δεν επιτρέπει την εγκατάσταση των μ.ο. Τελευταίο τμήμα ειλεού: αύξηση των πληθυσμών π.χ. Lactobacillus spp. Streptococcus spp. (~105-107 κυτ./g υλικού)

Μικροβιακή χλωρίδα του παχέος εντέρου Μεγαλύτεροι μικροβιακοί πληθυσμοί: 1012-1014 κυτ/g υλικού Προαιρετικά αναερόβια βακτήρια (E.coli):~107 κυτ/g υλικού, δεν είναι η πολυπληθέστερη ομάδα. Καταναλώνουν το Ο2 και δημιουργούν αναερόβιες συνθήκες Υποχρεωτικά αναερόβια βακτήρια: Bacteroides spp. (1/3 των αναερόβιων πληθυσμών), Clostridium spp., Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp., Peptostreptococcus spp. Aρχαία: Methanobrevibacter smithii (μεθανογόνα). Δύσκολη η ανίχνευσή τους 30% του περιεχομένου του παχέος εντέρου

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η εντερική μικροχλωρίδα; Ηλικία Διατροφή Γεωγραφικοί παράγοντες Αντιμικροβιακές ουσίες (αντιβιοτικά)

Παιδική εντερική μικροχλωρίδα Απαιτούνται ~ 2χρόνια για να σταθεροποιηθεί. Προέρχεται από τους γονείς και τους ανθρώπους που τα περιποιούνται. Επηρεάζει ο τρόπος γέννησης Πρώτα εμφανίζονται τα προαιρετικά αναερόβια (E.coli) για να δημιουργήσουν ανοξυγονικό περιβάλλον. Ακολουθούν τα αναερόβια Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp. Ο τρόπος διατροφής τους (θηλασμός ή φόρμουλα) επηρεάζει τους μικροβιακούς πληθυσμούς. Bacteroides spp. και Clostridium spp. ανιχνεύονται από νωρίς αλλά αυξάνονται ιδιαίτερα όταν εμπλουτιστεί η διατροφή τους με στερεά τρόφιμα Δεν διαθέτουν ώριμη μικροχλωρίδα  είναι πιο ευαίσθητα σε τροφογενή παθογόνα. Παιδική αλλαντίαση (βοτουλινισμός)

Εντερική μικροχλωρίδα ενηλίκων Ενήλικες σταθερή μικροχλωρίδα: μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τον ξενιστή. Άτομα που καταναλώνουν κυρίως ζωϊκές πρωτείνες παρουσιάζουν αυξημένους πληθυσμούς του γένους Bacteroides σε σχέση με το γένος Lactobacillus

Διαταραχές της εντερικής μικροχλωρίδας Διαταραχή από λήψη αντιμικροβιακών παραγόντων (αντιβιοτικά) Ψευδομεμβρανώδης κολλίτιδα: συνδέεται συχνά με την παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικών στα βρέφη κυρίως. Προκαλείται από το Clostridium difficile, το οποίο αυξάνεται. Παράγονται δύο τοξίνες, θάνατος σε λίγες ημέρες. 5% του πληθυσμού είναι φορέας του βακτηρίου. Διατηρείται σε χαμηλούς πληθυσμούς από την εντερική μικροχλωρίδα Εντερική μικροχλωρίδα: πηγή παθογόνων, ιδιαίτερα για μετεγχειρητικές καταστάσεις, ανοσοκατασταλεμένα άτομα. E.coli, Enterococcus spp., Bacteroides fragilis, Candida albicans

Παχύ έντερο: βιοαντιδραστήρας Υπόστρωμα για τους μικροβιακούς πληθυσμούς: πολυσακχαρίτες και άλλες ενώσεις που καταλήγουν άπεπτες (κυτταρίνη, ξυλάνη, πηκτίνη, μουκοπολυσακχαρίδια) Τελικά προϊόντα της ζύμωσης: οξικό, προπιονικό, βουτυρικό οξύ κυρίως Κέρδος σε ενέργεια και για τον ξενιστή: 7-10% της συνολικής ενέργειας που κερδίζει από τη διατροφή Παραγωγή αερίων (CO2, H2) από τα αρχαία κυρίως και παραγωγή CH4 από τα μεθανοβακτήρια Εκπομπή αερίων από την αναπνοή και το απευθυσμένο εκατοντάδων κυβικών αερίων από έναν ενήλικα κάθε ημέρα Τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες: ευνοεί τις ζυμωτικές διαδικασίες της εντερικής μικροχλωρίδας

Εντερική μικροχλωρίδα Παραγωγή χρήσιμων μεταβολιτών για τον ξενιστή: θειαμίνη, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη Παράδειγμα προσαρμογής της εντερικής μικροχλωρίδας στις διατροφικές συνήθειες: εμπλουτισμός με το Klebsiella pneumoniae στους ιθαγενείς Ν. Γουϊνέας Δέσμευση αζώτου από την ατμόσφαιρα Ιδανικά πειραματόζωα: ζώα germ free Παρέμβαση με προβιοτικά για την κατεύθυνση-ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας. Elie Metchnikoft (αρχές 20ου αιώνα)

Μικροβιακή χλωρίδα του γυναικείου κόλπου Μοιάζει με την μικροβιακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας. Επικρατούν στελέχη του γένους Lactobacillus Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα βακτήρια αυτά π.χ. πηγές άνθρακα και ενέργειας. Πιθανόν κολπικές εκκρίσεις, υλικά πλούσια σε σάκχαρα αμινοξέα, βιταμίνες Συντηρούν τα παθογόνα σε χαμηλούς πληθυσμούς (Candida albicans). Παλαιότερα πιστεύαμε ότι η δράση τους αυτή οφείλεται στην παραγωγή γαλακτικού οξέος. Σήμερα ξέρουμε ότι αρκετά στελέχη παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου Βακτηριακή κολπίτιδα: μετατροπή της μικροχλωρίδας από Gram+ σε Gram -. Πιθανή αιτία και για πρόωρο τοκετό;

Ευχαριστώ!!