Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες.
Το σύνολο των οργάνων ονομάζεται γαστρεντερικός σωλήνας . Ο γαστρεντερικός σωλήνας περιλαμβάνει τη στοματική κοιλότητα, το φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό & το παχύ έντερο. Ο γαστρεντερικός σωλήνας αρχίζει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό.

2 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κύρια λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι η επεξεργασία των τροφών & ο διαχωρισμός των συστατικών τους σε χρήσιμα που απορροφούνται από τον οργανισμό & σε άχρηστα που αποβάλλονται.

3 ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ

4 ΔΟΝΤΙΑ Σε κάθε δόντι υπάρχει η μύλη που είναι το τμήμα του δοντιού που φαίνεται & η ρίζα που είναι το τμήμα του δοντιού που δεν φαίνεται. Το κάθε δόντι αποτελείται από σκληρές ουσίες οι οποίες είναι η αδαμαντίνη, η οδοντίνη & η οστεΐνη μαλακές ουσίες οι οποίες είναι τα αγγεία & τα νεύρα και με μια λέξη ονομάζονται πολφός. Η αδαμαντίνη είναι η πιο σκληρή ουσία του ανθρώπινου σώματος.

5 ΓΛΩΣΣΑ Η γλώσσα χρησιμεύει για διάφορες λειτουργίες όπως: της ομιλίας
της γεύσης & της κατάποσης

6 ΣΙΕΛΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ Οι σιαλογόνοι αδένες διακρίνονται σε μικρούς & μεγάλους. Οι μεγάλοι είναι: οι παρωτίδες , οι υπογλώσσιοι & οι υπογνάθιοι. Οι μικροί βρίσκονται στο βλεννογόνο του στόματος. Οι σιαλογόνοι αδένες παράγουν το σάλιο που χρησιμεύει στην κατάποση, στον αυτοκαθαρισμό της στοματικής κοιλότητας, στην αίσθηση της γεύσης & στην πέψη των τροφών.

7 ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ Ο οισοφάγος βρίσκεται μπροστά από τη σπονδυλική στήλη & πίσω από το λάρυγγα. Ο οισοφάγος χρησιμεύει για τη μεταφορά της τροφής από τη στοματική κοιλότητα στο στομάχι (λειτουργία της κατάποσης.

8 ΣΤΟΜΑΧΙ Το στομάχι είναι η πιο πλατιά μοίρα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Η θέση & η μορφή του στομαχιού εμφανίζουν μεγάλες ποικιλίες στα διάφορα άτομα και στο ίδιο το άτομο κατά τις διάφορες ώρες της ημέρας. Το στομάχι χησιμεύει για την πέψη των τροφών (χημική & μηχανική).

9 ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ Το λεπτό έντερο διακρίνεται σε τρία μέρη: το 12δάκτυλο, τη νήστιδα & τον ειλεό. Στο λεπτό έντερο συνεχίζεται η πέψη των τροφών & γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

10 ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ Το παχύ έντερο σχηματίζει μια ατελή στεφάνη γύρω από το λεπτό. Το παχύ έντερο διακρίνεται σε τρία μέρη: το τυφλό, το κόλο & το ορθό. Στο τυφλό βρίσκεται η σκωλικοειδής απόφυση που έχει τοίχωμα πλούσιο σε λεμφικό ιστό. Η κύρια λειτουργία του παχέως εντέρου είναι η απορρόφηση νερού & ηλεκτρολυτών, καθώς και ο σχηματισμός των κοπράνων.

11 ΗΠΑΡ Το ήπαρ είναι ο μεγαλύτερος αδένας του πεπτικού συστήματος.
Το ήπαρ χρησιμεύει για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά την εμβρυϊκή ζωή, συνθέτει & αποθηκεύει γλυκογόνο, συνθέτει τους περισσότερους παράγοντες πήξης. Επίσης συμβάλλει με την παραγωγή χολής στην πέψη των τροφών.

12 ΠΑΓΚΡΕΑΣ Το πάγκρεας είναι μεικτός αδένας.
Η ενδοκρινής μοίρα του παγκρέατος παράγει την ινσουλίνη. Η εξωκρινής μοίρα του παγκρέατος παράγει το παγκρεατικό υγρό.

13 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Πλιάκας Πάυλος Σταυρίδου Ηρώ Τσαβδαρίδου Σοφία
Χρυσάνθου Έλενα


Κατέβασμα ppt "ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από όργανα & άδένες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google