ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ Δήμητρα Σκιάνη Νίνα Καλύβα Μαργαρίτα Δουκάκη Άννα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
Advertisements

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Μέρος Α΄ - Έρευνα •Η έρευνα έγινε βάσει ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε παιδιά δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου, στα οποία έχει γίνει χρήση υπολογιστών.
Μια εργασία των μαθητών της Στ τάξης
15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (PROJECT) ΘΕΜΑ: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” ΜΑΪΟΣ 2012 ΜΑΘΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΒΥΡΩΝ,
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
 Ερώτημα – Προβληματισμός: Περιέργεια- Πρόκληση-Εξερεύνηση  Χρόνος για ποιοτική εργασία μαθητών  Συζήτηση τρόπων εργασίας -σκέψης μαθητών Παρέμβαση.
O ελεύθερος χρόνος παιδιών σχολικής ηλικίας
Project Β’ Τετραμήνου Ομάδας Αθλητισμού και Εφήβων
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒEΙΑ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Eρευνητική εργασία Β΄ Λυκείου Στατιστική μελέτη των μαθητών της Α΄και της Β΄Λυκείου σχετικά με τις εξωσχολικές ενασχολήσεις τους.
ΘΕΜΑ : « Διαπροσωπικές σχέσεις των νέων»
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒEΙΑ
Στάδια της έρευνας 1. Τίτλος της έρευνας 2
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
12. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Συνεντευξη απο τη γιαγια μου για την παιδικη της ηλικια
Ο τομέας της Πληροφορικής
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
«Σχολείο …παγίδα» Μαθητική έρευνα των παιδιών της τάξης ΣΤ΄1 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ.
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ»
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΕΦΗΒΟ ΑΓΟΡΙ - ΚΟΡΙΤΣΙ 5o γενικό λύκειο Ηρακλείου ΔΙΔ. ΕΤΟΣ: Β. ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ομάδα εργασίας Μάριος.
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Project : χορεύοντας στον κόσμο
Η ΈΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
Η ζωή μου: Ερευνώ-ανακαλύπτω τον κόσμο. Σχεδιάζω το μέλλον μου.
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ 17 Ασίκη Ζωή / 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερούπολης.
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Μια εργασία των : Μπερτσιάς Θανάσης
ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΑΣΤΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
Ελεύθερος χρόνος Ελεύθερος χρόνος καλείται ο χρόνος που διαθέτει ο άνθρωπος για να αναπαυθεί , να προάγει το πνεύμα του ,να καλλιεργήσει τα ταλέντα του.
Το Πορτρέτο του Εαυτού μου
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Έρευνα με ερωτηματολόγιο σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα Σχολική χρονιά Η φιλία στην αρχή της εφηβείας.
Εργαστήριο Στατιστικής (9 ο Εργαστήριο) Συσχετίσεις μεταξύ μεταβλητών (ερωτήσεων)
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ. ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι η διερεύνηση του τρόπου που διασκεδάζουν οι μαθητές τα Σαββατοκύριακα.
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γ2 τάξη Δημοτικού Σχολείου Αρναίας
Στατιστικές Υποθέσεις
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Σχολικό έτος : Τμήμα : Β2 ΜΑΘΗΤΕΣ: Κακαργιάς Βαγγέλης Θηραίος Γιάννης Γιαννακόδημος Ηλίας.
Στα πλαίσια της ενότητας της Γλώσσας «Ατυχήματα» και της θεματικής ενότητας των Μαθηματικών «Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων», αποφασίσαμε να εκπονήσουμε.
Εθισμός στην Τεχνολογία
Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία………………….
Θεματικη εβδομαδα «Σώμα και Ταυτότητα»
5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Βασίλης Κ. Λευτέρης Μ . Γκόρικ Χ.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Από τα Δεδομένα στην Πληροφορία………………….
1ο ΓΕΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Τμήμα: Α4 Σχ. Έτος: Β΄τετράμηνο
Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας με τη μορφή ερωτηματολογίου
Βδομάδα 3_ Hobbies and pastimes.
Σχολικό έτος B’ Λυκείου
Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
Κριτήρια επιλογής του θέματος
Σύγχρονης Διαδικτυακής Κοινωνίας
Καλώς ορίσατε, μαθητές! Το όνομα του καθηγητή.
Παρακαλούμε μην κάνετε ΚΛΙΚ, εκτός αν σας ζητηθεί.
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ Δήμητρα Σκιάνη Νίνα Καλύβα Μαργαρίτα Δουκάκη Άννα Μάστορη Θεοδώρα Καταβελάκου Βασίλης Ουρανός

Ελεύθερος χρόνος είναι το σύνολο των ασχολιών στις οποίες μπορεί να επιδοθεί το άτομο εκούσια αφού προηγουμένως αποσπαστεί από τις επαγγελματικές, οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις του για να αναπαυθεί και να διασκεδάσει ή για να βελτιώσει αφιλοκερδώς την ενημέρωσή του και να προάγει τη μόρφωσή του .

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι το τέλος της δουλειάς αλλά η δουλειά είναι το τέλος του ελεύθερου χρόνου και ότι ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να αφιερώνεται στην τέχνη, την επιστήμη και κατά προτίμηση την φιλοσοφία. Οι σημερινοί νέοι, ιδιαίτερα οι νέοι των πόλεων , πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για άθληση. Οι σημερινοί νέοι πρέπει να έχουν χρόνο για κινηματογράφο και θέατρο , για μουσική, για ταξίδια, για ανθρώπινες σχέσεις, για συζήτηση και προβληματισμό. Οι σημερινοί νέοι πρέπει να έχουν χρόνο για να αναπτύξουν πολύπλευρα τον χαρακτήρα τους και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Με το ερωτηματολόγιο το οποίο θέσαμε, θέλαμε να μάθουμε το πώς αξιοποιούν οι μαθητές του σχολείου τον ελεύθερο χρόνο τους. Το ερωτηματολόγιο θα απευθυνθεί στους μαθητές του σχολείου μας Α’ Β’ και Γ’ τάξης γιατί θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για το ερωτηματολόγιο που φτιάξαμε και για το πώς οι έφηβοι αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Αρχικά στο ερωτηματολόγιο θα υπάρχουν ερωτήσεις για το φύλο και την ηλικία του εφήβου. Στη συνέχεια υπάρχει ερώτηση για το πόσες ώρες την εβδομάδα ξοδεύει ο έφηβος για εξωσχολικές δραστηριότητες για τις οποίες πληρώνει η οικογένεια. Έπειτα, ρωτάμε τον έφηβο να μας πει συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Ύστερα υπάρχει ένα ερώτημα που ρωτάει γενικότερα για το πόσες ώρες την εβδομάδα διαθέτει ο έφηβος για τον ελεύθερο χρόνο και του ζητάμε να μας τις αναφέρει. Τέλος, οι δύο τελευταίες ερωτήσεις σχετίζονται με το τι βλέπει στην τηλεόραση και τι κάνει στον υπολογιστή του. Στο ερωτηματολόγιο δεν απάντησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου διότι κάποιοι πιθανόν να μην το πήραν τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε ή θεώρησαν ότι δεν έχουν αρκετά ελεύθερο χρόνο ώστε να απαντήσουν στις ερωτήσεις.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σας παρακαλούμε να απαντήσετε σημειώνοντας ένα Χ στο σωστό τετράγωνο. Τάξη Α Β Γ Φύλο Αγόρι Κορίτσι 57   28 29 Πόσες ώρες την εβδομάδα διαθέτεις για εξωσχολικές/παραεκπαιδευτικές δραστηριότητες για τις οποίες πληρώνει η οικογένεια; ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ καμία μέχρι 2 2-4 4-6 6-8 περισσότερες από 8 Ξένες Γλώσσες (α) 1 13 16 8 Φροντιστήρια υποστήριξης σχολικών μαθημάτων 4 6 12 11 14 Χορός 17 9 3 2 Αθλητισμός (β) 5 10 Μουσική (γ) Η/Υ Άλλες (δ) 7

(α) Ποιες ξένες Γλώσσες μαθαίνεις;.................................................................................................. (β) Ποια αθλήματα διδάσκεσαι; ..................................................................................................... (γ) Ποι όργανο μαθαίνεις; .............................................................................................................. (δ) Με ποιες άλλες δραστηριότητες ασχολείσαι; ...............................................................................

Το ερωτηματολόγιο όπως το δώσαμε στους μαθητές.

Γράφημα για τον ελεύθερο χρόνο όλων των παιδιών του σχολείου!!

Βάση του παραπάνω διαγράμματος και των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου μας μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το πώς περνάνε τα παιδιά του σχολείου μας τον ελεύθερο τους χρόνο. Τα παιδιά του σχολείου μας αντιπροσωπεύουν ένα μέρος των εφήβων της κοινωνίας μας και με αυτών τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το τι κάνουν οι έφηβοι στον ελεύθερο τους χρόνο γενικότερα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών του σχολείου μας προτιμά να παρακολουθεί τηλεόραση ή να πηγαίνει βόλτα με τους φίλους του στον ελεύθερο του χρόνο. Το 13% των παιδιών του σχολείου μας προτιμά να ασχολείται με τον υπολογιστή του. Ακολουθούν τα Video, η ενασχόληση με τον εαυτό μου και ο αθλητισμός με ποσοστό 11%. Ύστερα ένα ποσοστό 10% προτιμά να πηγαίνει στο σινεμά, στο θέατρο και σε συναυλίες. Τα μικρότερα ποσοστά έχουν οι δραστηριότητες: βοήθεια στο σπίτι, εξωσχολικά βιβλία και άλλες δραστηριότητες που φαίνεται να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους εφήβους

Ως συμπέρασμα παρατηρούμε πως τα περισσότερα παιδία περνάνε τον ελεύθερο τους χρόνο με την τεχνολογία (τηλεόραση, υπολογιστής) και περνώντας χρόνο με τους φίλους τους. Ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών βοηθάνε στις δουλείες του σπιτιού και διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία.