Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Advertisements

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Υδατάνθρακες.
ΖΑΧΑΡΗ & ΟΞΕΑ.
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Μάγ(κ)ιες Μέλισσες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη είναι μία χημική ουσία, που αυξάνεται στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Αλλάζοντας τη θέση χημικής ισορροπίας σε διαλύματα σόδας και γαλαζόπετρας Νίκη Σπάρταλη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου και Ρομπέρτος Αλεξιάδης ΕΚΦΕ Χανίων
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ Στοιχεια: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Οι Βιταμίνες.
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Υπολογισμός μέσης & στιγμιαίας
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Ομάδα κου Χασούρου Project 5
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
Μέθοδοι συντήρησης 1.H κονσερβοποίηση 2.H αφυδάτωση (ξήρανση) 3.Tο κάπνισμα 4.Κατάψυξη (πάγωμα) 5.Θερμική επεξεργασία (πχ ζεμάτισμα, παστερίωση) 6.Αποστείρωση.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
9Ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Σχολικό έτος: Τάξη Α΄4
Πρόσθετα Τροφίμων Β. Σινάνογλου.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λαχανικά. Τα λαχανικά χωρίζονται σε έξι ομάδες: Καρποί Πράσινα φυλλώδη Ρίζες Κόνδυλοι Βολβοί Άνθη.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Ως πρόσθετα ορίζονται από τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην των βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται.
Παραπροϊόντα και υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων ως λειτουργικά συστατικά για την παραγωγή κρέατος με βελτιωμένα.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Ε100-Ε199 χρωστικές ουσίες Ε200-Ε299 συντηρητικές ουσίες Ε300-Ε399 αντιοξειδωτικές ουσίες Ε400-Ε499.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1. Κατάλογος πρόσθετων τροφίμων Ε Ε100-Ε199 (χρωστικές) ΚωδικόςΟνομασίαΛειτουργία E100ΚουρκουμίνηΠορτοκαλί-κίτρινο.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΤΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ … ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

PROJECT Α4 ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΣΑΜΑΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΟΝΔΡΟΥ ΣΙΡΑ ΛΕΟΝΩΡΑ ΕΥΜΟΡΦΗΛΗ ΤΑΜΟΥΤΣΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΙΦΤΣΗ ΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ ΧΑΡΤΟΜΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΟΜΑΔΑ Γ ΟΜΑΔΑ Δ ΣΟΪΛΕΜΕΖΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΣΟΥΠΚΟ ΓΙΟΥΡΙ ΤΣΙΜΠΙΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΣΑΛΑΪ ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΡΗ ΜΑΓΔΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πρόσθετα τροφίμων Έτσι χαρακτηρίζονται οι χημικές ουσίες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή και την εμπορία τους. Ως πρόσθετα ονομάζουμε και ουσίες που εισέρχονται ακούσια στην παραγωγική διαδικασία των τροφίμων (συνήθως κατάλοιπα ή εκχυλίσματα). Είναι ουσίες οι οποίες είτε παραλαμβάνονται από φυτά, καρπούς, ορυκτά -φυσικά πρόσθετα-, είτε παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήρια -χημικά πρόσθετα.

Προϋποθέσεις Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων πρέπει: Να είναι αποτελεσματικά Να μην αποκρύβουν φθορά ή άλλα ελαττώματα του τροφίμου Να μη μειώνουν σημαντικά τη θρεπτική του αξία Να μην παίρνουν τη θέση ευσυνείδητης επεξεργασίας Να μην είναι δαπανηρά Να υπάρχει σχετικά απλή μέθοδος προσδιορισμού τους

Ομάδες Προσθέτων Χρωστικές ουσίες: Ε 100-199 Χρωστικές ουσίες:  Ε 100-199 Συντηρητικές ουσίες: Ε 200-299 Αντιοξειδωτικές ουσίες: Ε 300-399 Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές: Ε 400-499 Ρυθμιστές οξύτητας: Ε 501-540 Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης: Ε 620-640 Γλυκαντικές ουσίες: Ε 950-970 Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες Διογκωτικά Αντιαφριστικοί και αφριστικοί παράγοντες Βελτιωτικά Σκληρυντικά

Ποτά- Αναψυκτικά

Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Δημητριακά Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Αλκοολούχα 102 Ταρτραζίνη πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 212 Βενζοϊκό κάλιο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Αναψυκτικά 270 Γαλακτικό οξύ Βρέφη/παιδιά: μη ανοχή λακτόζης Χυμοί, 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου Παγωτά Αναψυκτικά 410 Κόμμι χαρουπιών μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών/ιχνοστοιχείων

Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Ζύμες 150 Καραμελόχρωμα 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα 290 Διοξείδιο του άνθρακα γρηγορότερη απορρόφηση υγρών ειδικά σε συνδυασμό με αλκοόλη 338 Ορθοφωσφορικό οξύ Πεπτικές διαταραχές 400 Αλγινικό οξύ μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό 414 Κόμμι ακακίας Αλλεργικές αντιδράσεις 950 Ακετοσουλφαμικό κάλιο ύποπτο για καρκινογενέσεις 951 Ασπαρτάμη ημιρανίες,αλλαγή στη διάθεση(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντερικές/γυναικολογικές διαταραχές 952 Κυκλαμικό οξύ, κυκλαμικά άλατα νατρίου/ασβεστίου Καρκινογενέσεις 955 Σουκραλόζη Ύποπτο Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Ζύμες Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Ζύμες

Δημητριακά Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα 101 Ριβοφλαβίνη πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 339 Φωσφορικά άλατα νατρίου (i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές

Δημητριακα

Παγωτα

Κατεψυγμένα Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Πίτσα Υφαντής/ Κανάκη 250 Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση 316 Ερυθορβικό νάτριο Εξανθήματα σε αλλεργικά άτομα 325 Γαλακτικό νάτριο Βρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη 339 Όξινο φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 407 Καραγεννάνη Πεπτικές διαταραχές, πιθανώς καρκινογόνο Πολτός Ντομάτας Pumaro 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

Κρουασάν, Σοκολάτες, Γκοφρέτες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κρουασάν 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Σοκολάτες, κρουασάν 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου 339 Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 420 (ι) Σορβιτόλη (ιι) σιρόπι σορβιτόλης Μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δράση καθαρκτικού Κρουασαν σοκολάτες 440 Πηκτίνη μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δυσφορία Μινι κρουασάν 466 Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη

Κονσερβοειδή Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Κονσερβα Κρεας (Dakor,Tulip) 250 Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση Κονσερβα Φασολια (SW) 385 Αιθυλενοδιαμινο-τετραοξικό ασβεστιονάτριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό Κονσερβα Μανιταρια (Farmer,Ελομας) Ντολμαδακια 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

Ζαχαροειδή Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Jelly Beans 102 110 120 129 132 Ταρταζίνη Κιτρινοπορτοκαλί S/ Κίτρινο Καρμίνες, Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ Κόκκινο τροφίμων 17 Ινδικοτίνη Πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων Εμφάνιση εξανθημάτων Αλλεργικά άτομα:εξανθήματα,κνησμο MENTOS UP 2U, CHUPA CHUPS MARSHMALLOWSΚΑΡΑΜΕΛΕΣ 124 Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R ) Φωτοτοξικότητα επιπτώσεις σε θυρωειδή Γλειφιτζούρια 127 Ερυθροσίνη ύποπτο

Τσίχλες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα DENTYNE,ORBIT,TRIDENT senses,MENTOS GUM,. TRIDENT twist, MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χίου 951 Ασπαρτάμη Ημικρανίες, αλλαγή διάθεσης(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντερικές/γυναικολογικές διαταραχές

Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, CHUPA CHUPS και TRIDENT,TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist 320 321 Βουτυλική υδροξύανισόλη και υδροξυτολουόλη Εξανθήματα σε αλλεργικούς, χοληστερίνη DENTYNE, TRIDENT splash 466 Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη Πεπτικές διαταραχές TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist, MENTOS UP 2U. MENTOS pure and fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χιου 950 Ακετοσουλφαμικό κάλιο Ύποπτο για καρκινογενέσεις

Μουστάρδες, Κέτσαπ, Μαγιονέζες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κετσαπ brava 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα μαγιονεζα 270 Γαλακτικό οξύ Βρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη helmans 385 Αιθυλενοδιαμινο-τετραοξικό ασβεστιονάτριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό 412 Κόμμι γκουάρ παροδικό φούσκωμα, μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών /ιχνοστοιχείων

Πατατάκια Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα PRINGLES με κρεμμύδι, ‘’ hot & spicy’’ 270 Γαλακτικό οξύ Βρέθη ,παιδιά: μη ανοχή λακτόζης RUFFLES ρίγανη, PRINGLES πάπρικα 627 Γουανιλικό νάτριο ύποπτο

Ψωμί Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Ψωμί τοστ 200 Σορβικό οξύ Νευρικές διαταραχές 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου