ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα.
Advertisements

Κ. Μαντζανάς Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας
Διαχείριση Φυσικών Πόρων
ifarmaWeb Παρουσίαση λειτουργιών – χαρακτηριστικών
16/09/2008ΥΠΕΞ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ 1 Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Β. Παΐσιος Πρόεδρος ΕΕΠΕΣ.
ΣΠΟΡΟΣ “Κλειδί στην πρόκληση για αύξηση της παραγωγής τροφίμων”
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Γεωργία και Περιβάλλον» «Εναλλακτικές Καλλιέργειες – Αειφορική Γεωργία» Νάουσα 2011.
Του Μιχάλη Παπαηλιάκη Γεωπόνου στη Διεύθυνση Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης Διδάσκοντος καθηγητή του Εργαστηρίου Γεωργικής Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Διακρατική.
Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΡΚΗ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΕΣΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
.  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας.
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΩΤΕΕ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΤΡΟΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Αγροδασοπονία: Μια νέα χρήση γης στα πλαίσια της ΚΑΠ Θεσσαλονίκη,
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Η σχέση μας με τη γη Ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικοί πόροι.
Ελιά Μια πρωτη γνωριμια Καψαλάκης Γιώργος.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Μεσογειακή Οικονομία Καλλιέργειες και κτηνοτροφία –
Εργασία Στο Project Θέμα: Η Ελιά.
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
1. Γενικά-Σκοπός 2. Γενική περιγραφή της περιοχής 3. Υφιστάμενη γεωργοοικονομική κατάσταση 4. Προβλήματα της περιοχής 5. Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη
Συλλογή παραδοσιακών σπόρων Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ανάλογα με  Τον τρόπο κατανάλωσής τους και  Τη δυνατότητα ανανέωσής τους.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 3 Διάκριση Χλωρίδας
‘’ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ’’
Μηχανική συγκομιδή γεωργικών προϊόντων Μηχανική συγκομιδή σιτηρών (λειτουργία θεριζοαλωνιστικών, χαρακτηριστικά, απώλειες) Μηχανική συγκομιδή αραβοσίτου.
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γυμνασίου Μαχαιράδου ‘Υγιεινή διατροφή από τη Ζακυνθινή γη : Η μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προιόντων.
«Ρύπανση και Ποιότητα Υπόγειων Νερών»
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
Επιμέλεια: Ιωάννης Λάζος ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 2012.
Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού υλικού. Στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές που θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα αυτό να είναι σε θέση να γνωρίζουν πρακτικά.
Πληροφόρηση, υποστήριξη και συμβουλευτική για την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των.
5ο Μάθημα: Ποικιλίες Ελιάς
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ. Βραντζά 1, Γ. Δημόκας 2, Π. Νικολαΐδου 3, E. Παππάς 3, Χ. Λύκας.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο:
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ Ιταλία 200 Ισπανία 156 Ελλάδα >40
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
Αρχές Γεωργικής Οικονομίας και Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρήσεων 2 η Διάλεξη.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ είναι η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των έμβιων όντων και γενικά των φαινομένων της ζωής Μελετά τα.
ΘΕΜΑ: Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΙΓΟΕΙΔΩΝ ΜΑΚΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ.
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΡΧΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Περιβαλλοντική εκπαίδευση Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ένταξη στο πρόγραμμα Σπουδών.
Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στην Αγροτική Παραγωγή
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Βιοποικιλότητα και αειφορία
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Το πλήθος των οργανισμών που ζουν στη γη συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις διεργασίες που συμβαίνουν. Είναι η βάση για πολλά βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και για την παραγωγή φαρμάκων. Η εξάλειψη ενός φυτού ή ζώου δημιουργεί τόσο μεγάλη απώλεια που κανένας φυσικός ή και τεχνολογικός μηχανισμός δεν μπορεί να ξαναδημιουργήσει.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής είναι η ισόρροπη μέριμνα για το περιβάλλον και την ποιότητα των προϊόντων. Εφαρμόζοντας ένα σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης επιτυγχάνουμε την αειφόρο παραγωγική διαδικασία με συνεχή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών (για την καλλιέργεια, τα μέσα παραγωγής και το περιβάλλον). Στόχος της εφαρμογής είναι η άριστη ποιότητα με τις ελάχιστες αναγκαίες εισροές (γεωργικά εφόδια, νερό, καύσιμα κ.α.) ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών, εφαρμόζοντας καλλιεργητικές τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αποτελεσματική φυτοπροστασία σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις. Διασφαλίζεται η απόδοσης της καλλιέργειας με αποτέλεσμα το οικονομικό κέρδος και την προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ Όρος διαχωρισμού των φυτών, μια μονάδα συστηματικής κατάταξης του είδους, με άλλα λόγια μια παραλλαγή του είδους. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ Η φυσική ποικιλία, που περιλαμβάνει άτομα(φυτά) που κληρονομούν τα χαρακτηριστικά σταθερά. Η τεχνητή ποικιλία, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για λόγους οικονομικούς. Τα φυτά αυτής της κατηγορίας, δεν κληρονομούν τα χαρακτηριστικά με τα οποία δημιουργήθηκαν, σταθερά με εγγενή πολλαπλασιασμό δηλαδή με σπόρο παρά μόνο με αγενή πολλαπλασιασμό, δηλαδή με εμβολιασμό, παραφυάδες, καταβολάδες κ.λ.π.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ποικιλία Άλλα ονόματα Περιοχές καλλιέργειας Επιτραπέζιες   Κονσερβολιά Αμφίσσης, Άρτας, Βολιώτικη, Χονδρολιά Χαλκιδικής Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, Χαλκιδική Καλαμών Καλαματιανή, Αετονυχιά,Κορακοελιά Πελοπόννησος, Κρήτη,Δυτική Ελλάδα Λαδολιές Κορωνέικη Λιανολιά, Ψιλολιά, Λαδολιά, Κρητικιά Πελοπόννησος, Κρήτη, Νησιά Ιονίου Λιανολιά Κερκύρας Σουβλολιά, Κορφολιά, Πρεβεζάνα,Δαφνόφυλλη Κέρκυρα, Παξοί, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Παραλία Ηπείρου Κουτσουρελιά Πατρινή, Λιανολιά, Πατρινιά Λαδολιά Πελοπόννησος, Ναύπακτος Μαστοειδής Τσουνάτη, Ματσολιά, Πελοπόννησος, Κρήτη Μουρατολιά Διπλής Χρήσης Περαχωρίτικη, Βοβοδίτικη,Χονδρολιά Αίγινας Αττική, Βοιωτία, Κυνουρία Μεγαρίτικη Κολοβή Μυτιληνιά, Βαλανολιά Λέσβος, Χίος Κοθρέικη Μανάκι, Μανακολιά, Κορινθιακή Δελφοί, Άμφισσα, Τροιζηνία, Κυνουρία Θρουμπολιά Θασίτικη, Χονδρολιά Εύβοιας Νησιά Αιγαίου, Αττική, Εύβοια

Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Σιτηρά, βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά και καπνά. Τα δενδροκομικά είδη που καλλιεργούνταν ήταν, αχλαδιές, μηλιές, συκιές, καρυδιές και ροδακινιές.

Η κτηνοτροφία ήταν αρκετά ανεπτυγμένη με εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών. Σηροτροφία (καλλιέργεια μεταξοσκώληκα).

Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Η καλλιέργεια της μοναδικής ποικιλίας ελιάς παγκοσμίως, της χονδρολιάς Χαλκιδικής για την παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Άλλα δενδροκομικά είδη: Αχλαδιές , ροδακινιές και δαμασκηνιές.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Κηπευτικά-λαχανικά: Ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, φασολάκια, σπανάκια, λάχανα, παντζάρια, κουνουπίδια, μαρούλια, μελιτζάνες, ραπανάκια, πράσα, κολοκυθάκια, σκόρδα και κρεμμυδάκια. Ανθοκομικά είδη: Τριανταφυλλιές, ζέρμπερες και κυκλάμινα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι παρά την εντατική καλλιέργεια της ελιάς η παραγωγή παρουσιάζει μεγάλη μείωση κυρίως στον κάμπο της Ορμύλιας.

ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η καλλιέργεια της ελιάς φτάνει έξω απ’ την αυλή του σχολείου μας.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ Σε σχετική έρευνα που κάναμε με ερωτηματολόγια διαπιστώσαμε ότι αειφορικές πρακτικές ακολουθούν οι περισσότεροι γεωργοί και χρησιμοποιώντας σχετικά ερωτηματολόγια διαπιστώσαμε ότι το 33% των γεωργών ανήκει στους πλήρως συνειδητοποιημένους γεωργούς, 57% στους μερικώς συνειδητοποιημένους και το υπόλοιπο 10% στους αδιάφορους σχετικά με το περιβάλλον.

ΑΙΤΙΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Το μεγαλύτερο μέρος του εντόπιου γενετικού υλικού εκτοπίσθηκε ταχύτατα από την παραγωγική διαδικασία ως λιγότερο ανταγωνιστικό και σύντομα χάθηκε οριστικά. Η αρνητική συνέπεια της εκρηκτικής με τεχνο-οικονομικά κριτήρια προόδου της επιστήμης και τεχνολογίας, υπήρξε η εκτόπιση από το προσκήνιο και η βαθμιαία εξαφάνιση πολλών μη άμεσα χρήσιμων και λιγότερο ανταγωνιστικών παραδοσιακών γεωργικών και φυσικών πόρων. Εντατική γεωργική παραγωγή ειδών με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Έτσι αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε στην μονοκαλλιέργεια. Η επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ακόμα και σε περιοχές που χαρακτηρίζονταν ως δασικές. Οι ληστρικές γεωργικές πρακτικές.

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

Επίσκεψη περιβαλλοντικής ομάδας στο οινοποιείο του Καρανάτσιου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καλλιέργειας; Η ολοκληρωμένη καλλιέργεια, με στοχευμένους ψεκασμούς ορθολογικές λιπάνσεις και αρδεύσεις. Ποιες ποικιλίες ελιάς καλλιεργούνται σήμερα στην περιοχή μας και πόση η ετήσια παραγωγή βρώσιμης ελιάς; Στην Ορμύλια υπάρχουν κυρίως ελιές Χαλκιδικής και καλαμών και η ετήσια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι 12.000 - 15.000 τόνους. Για ποιους λόγους η παραγωγή της ελιάς την περασμένη χρονιά παρουσίασε σημαντική μείωση; Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται σε παγετούς, στην αυξημένη υγρασία κυρίως στον κάμπο της Ορμύλιας μ’ αποτέλεσμα να ευνοηθεί μια ασθένεια της ελιάς το κυκλοκόνιο καθώς επίσης και στο φαινόμενο που παρουσιάζει η ελιά να καρποφορεί στο ξύλο της προηγούμενης χρονιάς κι αυτό δυναμώνει την τάση της να καρποφορεί κάθε δεύτερο χρόνο. Η τάση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η ποικιλία, το κλάδεμα και το μέγεθος του φορτίου της χρονιάς της μεγάλης παραγωγής.

Πως μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη παραγωγή ελιάς με οικολογική διαχείριση; Θα πρέπει να καλλιεργούμε σε μικροκλίματα ορεινά με γόνιμο έδαφος χωρίς να χρησιμοποιούμε πολύ νερό στην άρδευση, με καθορισμένο πρόγραμμα ψεκασμών και λίπανσης. Ποια ποικιλία ελιάς είναι πιο ανθεκτική στις ασθένειες; Η πιο ανθεκτική ποικιλία ελιάς ως προς τις ασθένειες είναι η ελιά Χαλκιδικής. Ποιες ποικιλίες ελιάς ή άλλα φυτικά είδη έχουν πιο οικολογικές απαιτήσεις; Είναι οι ροδακινιές, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα και οι ροδιές. Ποια άλλα φυτικά είδη καλλιεργούνται; Καλλιεργούνται επίσης λαχανικά, κυρίως ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και μελιτζάνα όμως σε πολύ λιγότερες ποσότητες από τα προηγούμενα χρόνια.

Ποια καλλιεργούμενα είδη αντέχουν στα υφάλμυρα νερά και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό; Τα σιτηρά, ντομάτα, σπανάκι και οι ροδιές. Τα είδη που παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στα υφάλμυρα νερά είναι οι μηλιές και οι αχλαδιές.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!