Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

‘’ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "‘’ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ‘’ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ’’
ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2 Ένα από τα βασικά αγαθά είναι το νερό
Ένα από τα βασικά αγαθά είναι το νερό .Είναι απαραίτητο στην καθημερινή μας ζωή, διότι χωρίς αυτό δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Χρησιμοποιούμε γενικότερα στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στην παράγωγη ποικιλοτρόπως.

3

4 Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα είναι: ‘’Σε ποιον ανήκει το νερό;’’
Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα είναι: ‘’Σε ποιον ανήκει το νερό;’’ .Όταν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ μπήκαν στο χρηματιστήριο το τα τιμολόγια του νερού ακρίβυναν με αποτέλεσμα να πληρώνουμε παρά πολλά λεφτά σε αυτές τις επιχειρήσεις για να έχουμε νερό. Το νερό δεν δημιουργείται από επιχειρηματίες. Είναι ένας φυσικός πόρος για την ύπαρξη της ζωής και ως τέτοιος επιβάλλεται να αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι αντικείμενο εμπορίας. Οι εταιρίες ύδρευσης πρέπει να είναι δημοσιές.

5

6 Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε:
(α) Το νερό να ανήκει στην κοινωνία και η διαχείριση του να γίνεται μόνο από δημοσιές υπηρεσίες. (β) Να τιμολογείται με βάση το κόστος άντλησης και το μισθών των εργαζομένων και όχι με βάση τα κέρδη των ιδιοτήτων. (γ) Και τέλος να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός έτσι ώστε να μην γίνεται κακή διαχείριση, να μην κατασπαταλείται ή μολύνεται και να καλύπτονται ακόμα και η ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας.

7

8 Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του διαθέσιμου νερού και οι αίτιες είναι πολλές:
(1)Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ νερό για τις ανθρωπινές δραστηριότητες. (2)Η πρόοδος και η τεχνολογική εξέλιξη βασιστήκαν σε αυτόν τον φυσικό πορο και (3)Η αστικοποίηση (η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε ένα μέρος όπου η υπερκατανάλωση του νερού είναι συχνό φαινόμενο). Ο άνθρωπος πάντα επηρέαζε τον κύκλο του νερού για αυτό μέχρι και σήμερα είναι είδος προς εξαφανίσεις.

9

10 Η χρησιμότητα του νερού στην γεωργία ,στην βιομηχανία αλλά και στον τουρισμό είναι σημαντική.
Η γεωργία <<έπαιζε>> πολύ σημαντικό ρολό και στα αρχαία χρόνια, καθώς πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί αναπτύχτηκαν κοντά στα ποτάμια ,γιατί τα εδάφη ήταν εύφορα. Στις μεσογειακές χώρες η άρδευση είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπου χρησιμοποιείτε νερό μόνο σε περιόδους ξηρασίας. Σήμερα οι μέθοδοι άρδευσης και ο τύπος καλλιέργειας έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί σε μεγάλη σπάταλη του νερού και πτώση της στάθμης στα υπόγεια νερά.

11

12 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΙΤΡΟ/ΛΕΠΤΟ Μπάνιο 181 5 λεπτά ντους 45
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορά τον πλανήτη είναι η υπερβολική κατανάλωση του νερού. Στον παρακάτω πινάκα διαπιστώνουμε ποσά λίτρα/λεπτά καταναλώνουμε. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΙΤΡΟ/ΛΕΠΤΟ Μπάνιο 181 5 λεπτά ντους 45 Βούρτσισμα δοντιών με ανοιχτή βρύση 9 Βούρτσισμα δοντιών με κλειστή βρύση 1,1 Χρήση καζανάκι 13,6 Άλλες χρήσεις νερού(μαγείρεμα κ.α.) 31,8 Πλυντήριο ρούχων Πλυντήριο πιάτων Πλύσιμο αυτοκίνητου με λάστιχο 636

13

14

15


Κατέβασμα ppt "‘’ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google