ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Για να διατηρηθεί ο άνθρωπος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του, χρειάζονται ορισμένες βασικές.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 3Ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΜΗΜΑ: Α΄1 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Περιεχόμενα Εξώφυλλο σελ.1 Περιεχόμενα 2-3 Γενική Περίληψη 4-5 Εξώφυλλο σελ.1 Περιεχόμενα 2-3 Γενική Περίληψη 4-5 Ερωτηματολόγιο 6-7 Διάγραμμα ανά φύλλο και ηλικία 8 Εξώφυλλο Α υποομάδας 9 Εισαγωγή Α υποομάδας 10 1ο διάγραμμα 11 2ο διάγραμμα 12 Συμπεράσματα 13 Περίληψη Α υποομάδας 14 Βιβλιογραφία Α υποομάδας 15 Εξώφυλλο Β υποομάδας 16 Εισαγωγή Β υποομάδας 17-18 3ο διάγραμμα 19 4ο διάγραμμα 20 5ο διάγραμμα 21 Συμπεράσματα Β υποομάδας 22-23 Περίληψη Β υποομάδας 24 Βιβλιογραφία Β υποομάδας 25

Εξώφυλλο Γ υποομάδας σελ.26 Εισαγωγή Γ υποομάδας 27-28 6ο διάγραμμα 29 Εξώφυλλο Γ υποομάδας σελ.26 Εισαγωγή Γ υποομάδας 27-28 6ο διάγραμμα 29 7ο διάγραμμα 30 8ο διάγραμμα 31 Συμπεράσματα Γ υποομάδας 32 Περίληψη Γ υποομάδας 33 Βιβλιογραφία Γ υποομάδας 34 Εξώφυλλο Δ υποομάδας 35 Εισαγωγή Δ υποομάδας 36-37 9ο διάγραμμα 38 10ο διάγραμμα 39 Συμπεράσματα Δ υποομάδας 40 Περίληψη Δ υποομάδας 41-42 Βιβλιογραφία Δ υποομάδας 43

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η εργασία μας βασίζεται στο Θέμα Διατροφή-Υγεία-Τεχνολογικός εξοπλισμός. Η κάθε ομάδα επεξεργάστηκε υποενότητες του βασικού θέματος όπως η υγιεινή και ανθυγιεινή διατροφή, η διατροφή των αθλητών, τα μεταλλαγμένα και βιολογικά προϊόντα, ο τεχνολογικός εξοπλισμός αλλά και τα είδη διατροφής. Σε αυτό το σημείο , θα γίνει συνοπτική αναφορά στο αντικείμενο με το οποίο ασχοληθήκαμε. Αρχικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που υιοθετούν βλαβερές συνήθειες όπως η έλλειψη βραδινού και η κατανάλωση τροφίμων με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης , αλατιού και λιπαρών. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη, καρκίνου αλλά και άλλων νοσημάτων και διαταραχών. Αντίθετα οι αθλητές αποφεύγουν τον πειρασμό τροφών που καταστρέφουν τον οργανισμό. Σχετικά με τα μεταλλαγμένα προϊόντα ,είναι τα τρόφιμα διαγονιδιακών φυτών όπως το καλαμπόκι. Τα μεταλλαγμένα ενοχοποιούνται για κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια της τροφής. Από την άλλη πλευρά, τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από βιολογική γεωργία και κυρίως σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.

Στο πλαίσιο του τεχνολογικού εξοπλισμού εντάσσονται τα θερμοκήπια τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα μηχανήματα κατασκευής τροφίμων. Τέλος, τα τρόφιμα χωρίζονται σε: Όσπρια Φρούτα και Λαχανικά Σάκχαρα Κρέας, Ψάρια και Αυγά Λίπη και έλαια Ποτά

3 O ΓΕΛ ΚΗΦΙΣΙΑΣ   ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 -15 ΤΑΞΗ Α1 ΜΑΘΗΜΑ : PROJECT TITΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α Π Ν Τ Η Σ Ε Ι 1ΟΣ 2ΟΣ 3ΟΣ 4ΟΣ 5ΟΣ 6ΟΣ 7ΟΣ 8ΟΣ 9ΟΣ 10ΟΣ Α 1 - Α6 Θ1 – Θ6 1Η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΟΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Α: ΚΑΝΕΝΑ Β:1-2 Γ:3-4 Δ: 5 ΚΑΙ ΑΝΩ 2Η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΓΕΥΜΑ ΣΑΣ Α: ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ Β:ΛΕΥΚΟ ΚΡΕΑΣ Γ: ΨΑΡΙΑ Δ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΟΣΠΡΙΑ 3Η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΟΣΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ Α: 0-2 Β:3-5 Γ: 5-8 Δ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 4Η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΗΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α: ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Β:ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Γ: ΕΞ. ΕΜΦΑΝΙΣΗ Δ:ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ 5ΗΕΡΩΤΗΣΗ:Η ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ Α: ΤΙΜΗ Β:ΓΕΥΣΗ Γ: ΕΜΦΑΝΙΣΗ Δ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ

6Η ΕΡΩΤΗΣ:ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΣΤΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΑΣ Α:ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ   Β:ΠΑΡΑΓΩΓΟ Γ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Δ: ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ 7Η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ-ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Α: ΚΑΘΟΛΟΥ Β:1-3ΜΕΡΙΔΕΣ Γ: 4-6ΜΕΡΙΔΕΣ Δ:7 ΜΕΡΙΔΕΣ 8ΗΕΡΩΤΗΣΗ:ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΡΟΦΗ Α: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Β:1 ΦΟΡΑ/ΕΒΔΟΜΑΔ Γ: 1 ΦΟΡΑ / ΜΗΝΑ Δ: ΠΟΤΕ 9Η ΕΡΩΤΗΣΗ:ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ Β:1ΦΟΡΑ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ Γ: ΜΙΑ ΦΟΡΑ /ΜΗΝΑ 10Η ΕΡΩΤΗΣΗ :ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΑΣ ΓΕΥΜΑ ΣΑΣ Α: ΠΡΩΙ Β:ΜΕΣΗΜΕΡΙ Γ:ΑΠΟΓΕΥΜΑ Δ: ΒΡΑΔΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΟ Α=ΑΡΣΕΝΙΚΟ Θ=ΘΗΛΥΚΟ Α1\Θ1=15-24 Α2\Θ2=25-34 Α3\Θ3=35-44 Α4\Θ4=45-54 Α5\Θ5=55-64 Α6\Θ6=64 και άνω

Βλαχοπούλου Ευαγγελία Πρώτη Υποομάδα Διατροφικές Συνήθειες – Μεταβολισμός – Διατροφή των Αθλητών – Υγιεινή Διατροφή Τα μέλη της ομάδας: Βασιλείου Παναγιώτα Αγαπάκη Μαίρη Ανδρούτσου Υρώ Βαβουράκη Βασιλική Βατού Αναστασιάννα Βλάσσης Σίμος  Βλαχοπούλου Ευαγγελία Γιαννακούδης Μάριος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το θέμα μας σχετίζεται με τη διατροφή και την υγεία σε διάφορους τομείς . Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στις διατροφικές συνήθειες στο μεταβολισμό αλλά και στη διατροφή των αθλητών . Σε όλα αυτά τα θέματα σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή διατροφή . Αρχικά παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα , ώστε να είναι υγιές . Επίσης ελαττώνεται ο κίνδυνος αρκετών παθήσεων . Βέβαια εκτός από θέματα υγείας , βελτιώνει την αυτοπεποίθηση καθώς και την εμφάνιση . Γενικά ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων (γάλα ,φρούτα , λαχανικά κ.λπ.). Επομένως όλοι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να παραλείπουν γεύματα . Συγκεκριμένα η διατροφή των αθλητών είναι εξίσου σημαντική . Οι αθλητές για να αισθάνονται καλύτερα όλο το διάστημα της άσκησης θα πρέπει να καταναλώνουν ανά γεύμα σε στερεά μορφή 3-4 ώρες πριν και να περιέχει σημαντικό ποσοστό υδατανθράκων και να είναι χαμηλό σε λίπος . Βέβαια η κατανάλωση τροφίμων διαφοροποιείται σε κάθε πρόγραμμα άσκησης . Τέλος η υγιεινή διατροφή σχετίζεται και με το μεταβολισμό . Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μεταβολισμό με βάση αυτά που καταναλώνει ημερησίως αλλά και εκ γενετής.

1η ερώτηση: Πόσα γεύματα καταναλώνετε την ημέρα;

2η ερώτηση: Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε ακατάλληλη τροφη;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ερώτηση 1 Ερώτηση 2 Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάχθηκε με την βοήθεια ερωτηματολογίου δέκα ερωτήσεων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα γεύματα που καταναλώνετε την ημέρα είναι 1 (με ποσοστό 5%) καθώς και μέχρι 3 (με ποσοστό 35%). Μέχρι 5 (με ποσοστό 49%) και 6 και άνω (με ποσοστό 11%) δεν θεωρούνται γεύματα που καταναλώνετε την ημέρα. Ερώτηση 2 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας και μετά την επεξεργασία των απαντήσεων του ερωτηματολογίου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, και πιο συγκεκριμένα το 47% των κατοίκων της Κηφισιάς, στην ερώτηση <<Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε ακατάλληλη τροφή>> απάντησαν 1-2. Έπειτα, το 22% δήλωσε οτι 3-4, το 16% καθόλου και τέλος το 15% 5 και άνω.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός για να είναι υγιής. Τροφές πλούσιες σε τέτοιες θρεπτικές ουσίες είναι τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα πουλερικά, τα ψάρια και το κρέας. Με την υγιεινή διατροφή μειώνεται ο κίνδυνος νοσημάτων και άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαβήτης, καρκίνος, καρδιοπάθειες και αγγειακές βλάβες. Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την απαραίτητη ολιγόλεπτη άσκηση συντελούν στην διατήρηση και τροποποίηση του σωματικού βάρους και τη βελτίωση της εμφάνισής μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός , ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και ευεξία του ατόμου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ el.wikipedia.org eufic.org/article/el/artid/nutrition-for-sporτ nutripedia.gr/ygeia-kai-athlisi healthview.gr

Ανθυγιεινή Διατροφή , Προβλήματα , Συνέπειες Δεύτερη Υποομάδα Ανθυγιεινή Διατροφή , Προβλήματα , Συνέπειες

Εισαγωγή Μία δίαιτα που δεν ακολουθεί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες. Για παράδειγμα μια δίαιτα με πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, που στερείται των απαραιτήτων θρεπτικών συστατικών , έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύσει τις προσπάθειες μας και σε μακροπρόθεσμη βάση να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία μας. Από την άλλη, ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων δεν βάζει όριο στην ποσότητα φαγητού που καταναλώνει με αποτέλεσμα να είναι περισσότερα κιλά από ότι θα έπρεπε. Παρακάτω θα δούμε προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από μια ανθυγιεινή διατροφή. Απώλεια μυών Μία δίαιτα που δεν περιλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη απώλεια μυϊκού ιστού. Όταν δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη το σώμα μας θα καταναλώσει τη δική του μυϊκή μάζα. Παχυσαρκία Ο άνθρωπος άμα υπερβεί το όριο κατανάλωσης θερμίδων και καταναλώνει υψηλή ποσότητα τροφίμων , θα καταλήξει παχύσαρκος. Δηλαδή , η μάζα του θα είναι πολύ περισσότερη απ’ ότι θα έπρεπε να είναι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες , όπως σε σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, αναπνευστικά προβλήματα , καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και σε καρκίνο.

Κόπωση και ναυτία Η έλλειψη πρωτεϊνών, ενέργειας και λίπους μπορεί συχνά να οδηγήσει σε κόπωση, ναυτία , ζάλη και πονοκεφάλους , που είναι συχνά φαινόμενα αυτών που ακολουθούν κακή διατροφή. Αρνητική ψυχολογία Συνήθως , όταν ο άνθρωπος ζυγίζει πολλά ή λίγα κιλά δεν νιώθει καλά με τον εαυτό μου και έχει αυτό που λέμε «κόμπλεξ». Με λίγα λόγια, νιώθει απομακρυσμένος και διαφορετικός από τους άλλους και για αυτό είτε είναι οξύθυμος είτε αντικοινωνικός.   Συνοψίζοντας Στο project μας θα κάνουμε μία έρευνα με βάση την ανθυγιεινή διατροφή και τις αρνητικές της επιπτώσεις, με σκοπό να βγάλουμε ως αποτέλεσμα γιατί πρέπει να τρώμε υγιεινά και πώς πρέπει να τρώμε.

3η ερώτηση: Πόσες μέρες την εβδομάδα καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά; 3η ερώτηση: Πόσες μέρες την εβδομάδα καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά;

4η ερώτηση: Πότε είναι το κύριό σας γεύμα;

5η ερώτηση: Πόσα ποτήρια νερό καταναλώνετε ημερησίως;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 3 ΕΡΩΤΗΣΗ 4 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ  ΕΡΩΤΗΣΗ 3   Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάχθηκε και με την βοήθεια ερωτηματολογίου καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο ποσοστό ( 39% ) των ερωτηθέντων καταναλώνει φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Έπειτα , το 30% δήλωσε ότι καταναλώνει 4 έως 6 μέρες την εβδομάδα φρούτα και λαχανικά, το 26 % ,1 έως 3 μέρες και τέλος το 5% δεν καταναλώνει φρούτα και λαχανικά μέσα στην εβδομάδα. ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε και μετά την επεξεργασία των απαντήσεων του ερωτηματολογίου καταλήξαμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό και πιο συγκεκριμένα το 72% των ερωτηθέντων στην ερώτηση « Πότε είναι το κύριό σας γεύμα» απάντησαν το ΜΕΣΗΜΕΡΙ . Στην συνέχεια το 10% δήλωσε πως καταναλώνει το κύριό του γεύμα το ΑΠΟΓΕΥΜΑ . Τέλος τα υπόλοιπα δύο 9% καταναλώνουν το κύριο τους γεύμα το πρωί και το βράδυ αντίστοιχα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5 Με βάση την έρευνα μας και με την βοήθεια ερωτηματολογίου δέκα ερωτήσεων συμπεραίνουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ( 44% ) δηλώνει πως καταναλώνει 4 έως 6 ποτήρια νερό ημερησίως. Ακόμη το 30% καταναλώνει 7-9 ποτήρια νερό ημερησίως και το 17% 1-3. Τέλος το 9% των ερωτηθέντων απάντησε πως καταναλώνει από 10 και άνω ποτήρια νερό

Βιβλιογραφία el.wikipedia.org seo-arthra.gr newsbeast.gr/health/.../kleidi-kata-tis-pahusarkias-i-sosti-diatrofi healthpage-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_03.html

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Τρίτη υποομάδα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Δημητροπούλου Μαρία - Ιωάννα Δημητρακόπουλος Νικόλας - Κωνσταντίνος Γιαννοπούλου Δανάη - Παναγιώτα Βησσαρίου Κωνσταντίνος Αφένδρας Δημήτρης Γιάρις Βέρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ   Η 3Η υποομάδα ανέλαβε να ασχοληθεί με τον τομέα του Τεχνολογικού εξοπλισμού και τα είδη διατροφής. Τεχνολογικός εξοπλισμός θεωρούνται τα θερμοκήπια, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα μηχανήματα κατασκευής τροφίμων στα εργοστάσια κτλ. Τα τρόφιμα είναι φυτικής ή ζωικής προέλευσης και χωρίζονται σε εννέα κατηγορίες. Πιο αναλυτικά, θερμοκήπια είναι στεγασμένοι και περιφραγμένοι χώροι, που σκοπό έχουν να προφυλάξουν τα προϊόντα από το κρύο του χειμώνα. Στα θερμοκήπια παράγονται προϊόντα, όπως ντομάτες, μελιτζάνες κλπ., που καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και τις εξαγωγές. Με τον ορό φυτοφάρμακα εννοούμε μια σειρά από φάρμακα, χημικές ουσίες, που φτιάχνονται για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εχθρών των φυτών. Είναι δυνατά δηλητήρια προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που δρούν και σκοτώνουν ζωικούς φυτικούς οργανισμούς που βλάπτουν τις καλλιέργειες. Τα λιπάσματα βελτιώνουν την ανάπτυξη και την παραγωγή των φυτών αλλά και την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιοενέργειας και βοηθούν στην ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής.

Μηχανήματα κατασκευές τροφίμων έρχονται σε ευρύ φάσμα ανάλογα με το είδος της επεξεργασίας των τροφίμων που είναι να εκτελεστεί ( π.χ. Packers, Hydrocooler). Επίσης, υπάρχουν πολλά γεωργικά Μηχανήματα (π.χ. νεφελοψεκαστηρας, ανυψωτικό), αμπελουργικά ( π.χ. αυλακωτήρας) και ελαιοκομικά (π.χ. λιπασματοδιανομέας). Τα τρόφιμα μπορεί να είναι φυτικής (π.χ. καρποί) ή ζωικής προέλευσης (π.χ. ψάρια ,πουλερικά). Οι εννέα κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται είναι: 1) Σιτηρά και προϊόντα αυτών. 2) αμυλούχες ρίζες 3) Όσπρια 4) Φρούτα και λαχανικά 5)Κονσερβοποιημένα φρούτα

6η ερώτηση:Ποιός είναι ο βασικός λόγος για υγιεινή διατροφή;

7η ερώτηση: Από πού προμηθεύεστε το λάδι που χρησιμοποιείτε;

8η ερώτηση:Τι επηρεάζει περισσότερο την επιλογή σας για την αγορά μεταλλαγμένου προϊόντος;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ερώτηση 6 Ερώτηση 7 Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθηκε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, και συγκεκριμένα το 55%, στην ερώτηση «Ποιος είναι ο βασικός λόγος για υγιεινή διατροφή» απάντησε «Σωματική υγεία». Έπειτα το 19% απάντησε «Ευεξία», το 16% «Αισθητικοί λόγοι» και τέλος, το 10% «Ψυχική υγεία». Ερώτηση 7 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 44%, στην ερώτηση «Από πού προμηθεύεστε το λάδι που χρησιμοποιείτε» απάντησε «Από τον παραγωγό». Στη συνέχεια το 40% απάντησε «Από το supermarket», το 10% «Από μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα» και το 6% «Από τη λαϊκή αγορά». Ερώτηση 8 Μετά την επεξεργασία των δέκα ερωτήσεων του ερωτηματολογίου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, και συγκεκριμένα το 32%, στην ερώτηση «Τι επηρεάζει περισσότερο την επιλογή σας για την αγορά μεταλλαγμένου προϊόντος» απάντησε «Η τιμή». Έπειτα το 30% απάντησε «Η γεύση», το 20% «Η εμφάνιση», ενώ το 18% «Η διάρκεια».

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ  Τα θερμοκήπια είναι στεγασμένοι και περιφραγμένοι χώροι, που σκοπό έχουν να προφυλάξουν τα προϊόντα από το κρύο του χειμώνα. Στα θερμοκήπια παράγονται προϊόντα, όπως ντομάτες, μελιτζάνες κλπ, που καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά και την εξαγωγή. Τα λιπάσματα βελτιώνουν την ανάπτυξη και παραγωγή βιοκαυσίμων και βιοενέργειας και βοηθούν στην ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής. Όμως ρυπαίνουν το έδαφος και συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Με τον όρο φυτοφάρμακα εννοούμε μια σειρά από φάρμακα, χημικές ουσίες, που φτιάχνονται για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εχθρών των φυτών. Είναι δυνατά δηλητήρια, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που δρουν και σκοτώνουν ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς που βλάπτουν τις καλλιέργειες. Έχουν διαπιστωθεί αρνητικές τους επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ανθρώπων ( θάνατος, ανεπανόρθωτες βλάβες) όσο και στο περιβάλλον ( μόλυνση, διατάραξη φυσικής ισορροπίας κλπ). Μηχανήματα κατασκευές τροφίμων, έρχονται σε ευρύ φάσμα, ανάλογα με το είδος της επεξεργασίας τροφίμων που είναι να εκτελεστεί (π.χ. Hydroscope, packers). Επίσης, υπάρχουν πολλά γεωργικά Μηχανήματα (π.χ. νεφελοψεκαστήρας, ανυψωτικό), αμπελουργικά (π.χ. αυλακωτήρας) και ελαιοκομικά (π.χ. λιπασματοδιανομέας). Τα τρόφιμα μπορεί να είναι φυτικής ( π.χ. καρποί) η ζωικής προέλευσης (ψάρια, πουλερικά κλπ). Γενικά, διακρίνονται σε εννέα βασικές κατηγορίες: 1. Σιτηρά και προϊόντα αυτών. 2. Αμυλούχες ρίζες. 3. Όσπρια. 4. Φρούτα και λαχανικά. 5 Κονσερβοποιημένα Φρούτα, κομπόστες, μαρμέλαδες, σάκχαρα και σιρόπια. 6.Κρέας, ψαριά και αυγά. 7 Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. 8 Λίπη και ελαία. 9 Ποτά .

Βιβλιογραφία el.wikipedia.org dataconsulting.gr/system-integration/technical-equipmenτ

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΥΠΟΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜεΛη ομαδασ Δημητροπουλου Σωτηρια Δεδεσ ΜΙχαλΗΣ ΓρατσωνηΣ ΑρηΣ ΓριβαΣ ΑνδρεαΣ ΓιαννακοπουλοΣ ΔημητρηΣ Γεντικη Μαρια

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θα ασχοληθούμε με το θέμα των μεταλλαγμένων και των βιολογικών προϊόντων. Αρχικά θα πρέπει να εξεταστούν οι δυο αυτοί όροι. Πιο συγκεκριμένα μεταλλαγμένα είναι τα τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της πιστοποιημένης γεωργίας, όπου αποφεύγεται η χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων. Τα μεταλλαγμένα είναι συνήθως, τα προϊόντα διαγονιδιακών φυτών, όπως η σόγια, το ρύζι και το καλαμπόκι. Οι άνθρωποι τροποποιούν γονιδιακά οργανισμούς, με τις τεχνικές της εκλεκτικής αναπαραγωγής, και των γενετικών βελτιώσεων στη γεωργία, την κτηνοτροφία, και την έκθεση σε ραδιενέργεια ή χημικά. Σκοπός της δημιουργίας των μεταλλαγμένων, στάθηκε το γεγονός πως είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, παρουσιάζουν υψηλή αντοχή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και συμβάλλουν στην διατήρηση χαμηλών τιμών στα τρόφιμα, καθώς και στην επάρκεια των ποσοτήτων σε τρόφιμα, που χρειάζονται για ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη. Όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα, για την παραγωγή τους χρησιμοποιούν σάπια φύλλα, κοπριά ζώων και γενικότερα λιπάσματα βιολογικής προέλευσης, έναντι των συνθετικών λιπασμάτων. Επιπλέον, τα βιολογικά προϊόντα φτάνουν στην αγορά συσκευασμένα με λογότυπα και ετικέτες που φέρουν την ονομασία "βιολογικά".

Συμπερασματικά, εκτός των ωφελειών που παρέχουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, επίσης σχετίζονται με πολλαπλούς κινδύνους, όπως η εμφάνιση συχνών αλλεργικών κρίσεων, καθώς και κινδύνους για την αποσταθεροποίηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του πλανήτη. Από την άλλη πλευρά, τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ασφαλή και πιο θρεπτικά από τροφές που χρησιμοποιούν αντιβιοτικά και ορμόνες. Τέλος απαραίτητη είναι η κρατική σφραγίδα για την παροχή πιστοποίησης, όπου οι αρμόδιοι φορείς πιστοποιούν πως κατά τη διάρκεια παραγωγής των βιολογικών προϊόντων, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δε μολύνουν το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και άλλες, μη οργανικές ενώσεις.

9η ερώτηση: Τι τρώτε ποιο συχνά ως κύριο γεύμα;

10η ερώτηση: Πόσο συχνά καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής;

Συμπεράσματα έρευνας Ερώτηση 9 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ερωτηματολογίου διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό , δηλαδή το 34% στην ερώτηση « Τι τρώτε πιο συχνά ως κύριο γεύμα» απάντησαν ΌΣΠΡΙΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΖΥΜΑΡΙΚΑ. Στην συνέχεια ακολουθεί ως απάντηση το κόκκινο κρέας με 31% και το λευκό κρέας με το 27%. Η κατανάλωση ψαριών κ.α. με ποσοστό 8% είχε την μικρότερη απήχηση. Ερώτηση 10 Σύμφωνα με την επεξεργασία του υλικού της έρευνας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην ερώτηση πόσο συχνά καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής ( βιταμίνες, σίδηρο, ιχνοστοιχεία) το μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα το 50% δήλωσε πως δεν καταναλώνει συμπληρώματα. Αμέσως μετά το 23% απάντησε μία φορά την εβδομάδα και το 14% κάθε μέρα. Τέλος το 13% των ερωτηθέντων απάντησαν μία φορά το μήνα.

Περίληψη Μεταλλαγμένα και βιολογικά προϊόντα. Σχετικά με τα μεταλλαγμένα προϊόντα , είναι τα τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Συνήθως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι προϊόντα διαγονιδιακών φυτών όπως: σόγια, καλαμπόκι και ρύζι .Αφορμή για την εδραίωση τους στάθηκε το γεγονός της χαμηλής παραγωγικότητας και της γεωργίας. Επιπλέον η ανάγκη για μεγιστοποίηση της αντοχής των τροφίμων σε δύσκολες συνθήκες και η αντιμετώπιση του υποσιτισμού. Παράλληλα τα μεταλλαγμένα προϊόντα, επιφέρουν κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια της τροφής, λόγω της εμφανίσεως αλλεργικών αντιδράσεων. Καθώς και κινδύνους για την αποσταθεροποίηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του πλανήτη. Όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας. Τα προϊόντα αυτά, παρέχονται από τους βιοκαλλιεργητές στην αγορά ,με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και τα ζώα. Αντί για συνθετικά λιπάσματα χρησιμοποιούν σάπια φύλλα, κοπριά ζώων και γενικότερα λιπάσματα βιολογικής προέλευσης και άλλα βιολογικά υλικά για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Επιπροσθέτως στη βιολογικά γεωργία, η προστασία των φυτών βασίζεται σε προληπτικά μέτρα, στην αμειψισπορά των καλλιεργειών, σαν μηχανισμό αγρανάπαυσης του εδάφους. Τα παράσιτα και τα ζιζάνια των καλλιεργειών αντιμετωπίζονται με φυσικούς τρόπους.

Τα βιολογικά προϊόντα φθάνουν στην αγορά και συσκευασμένα, αλλά και σε επεξεργασμένη μορφή, τα οποία τα αναγνωρίζουμε μέσω των βιολογικών λογοτύπων και ετικετών που φέρουν. Η θεσμοθέτηση από την Ε.Ε. και την Ελλάδα ενός συστήματος Ελέγχου και Πιστοποίησης των παραγόμενων βιολογικών προϊόντων είναι αναγκαία και πολύτιμη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους παραγωγούς και διακινητές τους. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας ) εποπτεύει τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης αλλά και την εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου συνολικά (Οργανισμοί, παραγωγοί, εταιρείες, εμπορία κτλ ) . Υπεύθυνοι για την τήρηση του Συστήματος Ελέγχου στην Ελλάδα είναι οι εγκεκριμένοι ιδιωτικοί Οργανισμοί-Φορείς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων

Βιβλιογραφία medlook.net/Γενετικά-μεταλλαγμένα-τρόφιμα/965.html el.wikipedia.org rwf.gr