Πληθωρισμός... Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση των τιμών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Advertisements

Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
Κεφ. 7: Χρήμα – πληθωρισμός
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΠΑΡΑΓΩΓΗ 5η Διάλεξη.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΙΟΘΟ 251-ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΙΙ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
1 Θεωρητική Αντιπαράθεση για τη Μακροοικονομική Πολιτική Ομάδες σκέψης: Α. Παρεμβατιστές Β. Μη παρεμβατιστές Γ. Υποστηρικτές της εφαρμογής κανόνα οικονομικής.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Προσφορά και Ζήτηση Χρήματος
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Ανεργία David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 6th Edition, McGraw-Hill, 2000 Power Point presentation by Peter Smith.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
Μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές τάσεις από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Μικροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Ενότητα 4: Ζήτηση Προσφορά και Αγορά. Διαλέξεις 6 έως 7. Γεώργιος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας
ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Άσκηση 1.
Εισαγωγή στις Οικονομικές Διακυμάνσεις
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Σε αυτό το Κεφάλαιο θα μάθετε:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
Η ΚΑΜΠΥΛΗ PHILLIPS Σύμφωνα με την θεωρία της βραχυχρόνιας καμπύλης του Phillips, ο πληθωρισμός και η ανεργία σχετίζονται αντίστροφα μεταξύ τους, δηλαδή.
Mathew Shane & David Kelch
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
BA (Hons) Economics for Business Year 2 B2099 APPLIED MICROECONOMICS Lecture 2 Ελαστικότητα - Elasticity Panagiotis Koutsouvelis (Module leader) Maria.
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΜΕΤΑ-ΚΕΫΝΣΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
10ο κεφάλαιο Μακροοικονομική (Abel-Bernanke-Croushore)
Η Νεο-Κλασική Θεωρία της Ανεργίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πληθωρισμός ω David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 6th Edition, McGraw-Hill, 2000 Power Point presentation by Peter Smith

Πληθωρισμός... Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση των τιμών Μια από τις βασικές αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η αποστολή της να επιδιώκει χαμηλό πληθωρισμό

Μερικά ερωτηματικά για τον πληθωρισμό Γιατί ο πληθωρισμός είναι κακός; Ο πληθωρισμός έχει όντως κακά επιδράσεις όμως αρκετές από τις δημοφιλείς κριτικές στηρίζονται σε σαθρό έδαφος Ποιες είναι ι αιτίες του πληθωρισμού; Τι μπορεί να γίνει για αυτόν; See the Introduction to Chapter 28 in the main text.

Πληθωρισμός στη ΜΒ, 1950-99 This graph is reproduced from Chapter 20. Source: Economic Trends Annual Supplement, Labour Market Trends

Πληθωρισμός στην Ελλάδα

Η ποσοτική θεωρία του χρήματος Η ποσοτική θεωρία του χρήματος μας λέει ότι οι μεταβολές στην ονομαστική προσφορά χρήματος οδηγούν σε ανάλογες μεταβολές στις τιμές ( και στους ονομαστικούς μισθούς), δεν έχει όμως επίδραση στο προϊόν και στην απασχόληση See Section 28-1 of the main text.

Η ποσοτική θεωρία (συνέχεια) (2) Η ποσοτική θεωρία του χρήματος μας λέει: M V = P Y Όπου V = ταχύτητα κυκλοφορίας Εάν οι τιμές μεταβάλλονται για να διατηρείται το πραγματικό εισόδημα (Y) στο δυνητικό επίπεδο και εάν το V παραμένει σταθερό Τότε μια αύξηση στην ονομαστική προσφορά χρήματοςσε Ρ Όμως εάν η V μεταβάλλεται τότε αυτή η συνέχεια σπάει See Box 28-1 in the main text.

Χρήμα και τιμές Ο Milton Friedman είπε την διάσημη φράση: ‘Ο Πληθωρισμός είναι πάντοτε και παντού νομισματικό φαινόμενο.’ π.χ. Δημιουργείται όταν η Μ πιο γρήγορα από το πραγματικό Υ Όμως αυτό δεν αποδεικνύει την σχέση αιτιότητας μεταξύ χρήματος και τιμών Πχ εάν η κυβέρνηση υιοθετεί μια διευκολυντική νομισματική πολιτική. See Section 28-1 in the main text.

Χρήμα και πληθωρισμός (2) …όμως στη μακροχρόνια περίοδο οι αλλαγές στο πραγματικό Υ και στα επιτόκια επηρεάζουν σημαντικά τη ζήτηση χρήματος Έτσι μπορεί να μην υπάρξει πλήρης αντιστοιχία μεταξύ αύξησης της προσφοράς χρήματος και του πληθωρισμού Και στη βραχυχρόνια περίοδο η σύνδεση μπορεί να σπάσει λόγω της μεταβλητότητας του V See Section 28-1 in the main text.

Πληθωρισμός και επιτόκια ΥπόθεσηFISHER Μια αύξηση στον πληθ. κατά 1% θα συνοδευτεί με αύξηση του επιτοκίου κατά 1% Πραγματικό Επιτόκιο Ονομαστικό επιτόκιο-πληθωρισμός Πχ.η υπόθεση Fisher λέει ότι τα πραγματικά επιτόκια δεν αλλάζουν σημαντικά Το ονομαστικό επιτόκιο είναι το κόστος ευκαιρίας για τη διακράτηση χρήματος Έτσι μια αλλαγή στα ονομαστικά επιτόκια επηρεάζει την πραγματική ζήτηση χρήματος See Section 28-2 in the main text.

Υπερπληθωρισμός … είναι περίοδοι στις οποίες ο πληθωρισμός μεταβάλλεται ραγδαία Σε τέτοιες περιόδους υπάρχει φυγή από το χρήμα Οι άνθρωποι κρατούν όσο το δυνατόν λιγότερο χρήμα Π.χ Γερμανία 1922-23, Ελλάδα και Ουγγαρία 1945-46, Βραζιλία στα τέλη του 80. Μεγάλα κυβερνητικά ελλείμματα εξηγούν αυτές τις περιόδους Ο επιμένων πληθωρισμός θα πρέπει να συνοδεύεται από συνεχή αύξηση της προσφοράς χρήματος. See Sections 28-2 and 28-3 in the main text.

Η καμπύλη Phillips Ο καθ. A W Phillips έδειξε την στατιστική συσχέτιση μεταξύ του ετήσιου πληθωρισμού και της ανεργίας στο ΗΒ Ποσοστό ανεργίας (%) Ποσοστό πληθ. (%) Η καμπύλη Phillips δείχνει Ότι υψηλότερος πληθ. Συνοδεύεται από χαμηλό- τερο ποσοστό ανεργίας Καμπύλη Phillips Αυτό σημαίνει ότι μπο ρούμε να ανταλλάξουμε περισσότερο πληθω ρισμό με λιγότερη ανεργία και το αντίστροφο

Η καμπύλη Phillips και η αύξηση στη συνολική ζήτηση U* Υποθέτουμε η οικονομία Βρίσκεται στο E, με i=0 και Ανεργία στο Φ.Π.Α. U*... Πλ ηθωρισμός U1 1 Μια G που χρηματοδοτείται με Μ  φέρει την οικονομία στο Α, με U χαμηλότερο, αλλά i=1. A … όμως τι συμβαίνει μετά; PC0 Ανεργία

Η καμπύλη Phillips και η αύξηση στη συνολική ζήτηση Εάν η Μ είναι σταθερή μακρο χρόνια, και οι τιμές και οι μισθοί προσαρμόζονται τελι κά, η οικονομία πηγαίνει E. Πληθωρισμός Όμως η Μ δεν χρειάζεται να είναι σταθερή μακροχρόνια See Section 28-4 in the main text. A Έτσι μπορεί να βρούμε την οικονομία να έχει U=U*, όμως μες συνεχή πληθωρι σμό στο C. C 1 E U1 U* PC0 Ανεργία

Η κάθετη καμπύληPhillips Ουσιαστικά η μακροχρ. Καμπύλη Phillips είναι κάθετη Καθώς η οικονομία προσαρ μόζεται πάντα στο U*. LRPC Πληθωρισμός Η θέση της μπορεί να εξαρτάται από τις πληθωριστικές προσδοκίες PC1 Η βραχυχρόνια καμπύλη Phillips δείχνει απλώς την βραχυχρόνια αρνητική συσ χέτιση See Section 28-4 in the main text. A 1 C E U1 U* PC0 Ανεργία

Προσδοκίες και αξιοπιστία Υποθέτουμε ότι η οικονομία βρί σκεται στο E, και η κυβ. θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό E LRPC Πληθωρισμός Καθώς οι προσδοκίες Προσαρμόζονται η SR καμπύλη Phillips μετακινείται Curve στην PC2, και η U* ξαναβρίσκεται στο F. F Η Μ  κόβεται στο 2. 2 1 Βραχυχρόνια η οικονομία πάει στο A κατά μήκος της SR καμπύλης Phillips. A See Section 28-4 and Figure 28-8 in the main text. PC1 Η ανεργία στο U1 U1 PC2 U* Ανεργία

Πληθωρισμός και ανεργία στη ΜΒ 1978-99 1980 1990 1978 The Figure suggests that perhaps there was a short-run Phillips-like relationship in the UK that shifted in its position during the period after 1978. 1993 1986 1999

Πληθωριστική αυταπάτη Οι άνθρωποι έχουν πληθωριστική αυταπάτη όταν συγχέουν τις ονομαστικές με τις πραγματικές μεταβολές. Η ευημερία των ανθρώπων εξαρτάται από τις πραγματικές μεταβλητές και όχι από τις ονομαστικές. Εάν όλες οι ονομαστικές μεταβλητές (τιμές εισοδήματα) αυξάνονται με το ίδιο ποσοστό, τότε το πραγματικό εισόδημα δεν μεταβάλλεται.

Το κόστος του πληθωρισμού Πλήρως προβλέψιμος πληθωρισμός: Οι θεσμοί προσαρμόζονται στον γνωστό πληθωρισμό: Ονομαστικά επιτόκια Φορολογικοί συντελεστές Μεταβιβαστικές πληρωμές Όχι πληθωριστική αυταπάτη Κάποια είδη κόστους παραμένουν: Οι άνθρωποι εξοικονομούν στη διακράτηση χρήματος Κόστος τιμοκαταλόγου-οι επιχειρήσεις χρειάζεται να αναπροσαρμόζουν τους τιμοκαταλόγους κλπ.firms need to alter price lists etc.

Το κόστος του πληθωρισμού (2) Ακόμη και εάν ο πληθωρισμός προβλέπεται πλήρως, η οικονομία μπορεί να μην προσαρμόζεται πλήρως Τα επιτόκια μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως των πληθωρισμό Οι φόροι μπορεί να μην διαταράσσονται

Το κόστος του απρόβλεπτου πληθωρισμού Μη ηθελημένη αναδιανομή του εισοδήματος Από τους δανειστές στους δανειζόμενους Από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα Από τους νέους στους μεγαλύτερους Αβεβαιότητα Οι επιχειρήσεις θεωρούν τον προγραμματισμό πιο δύσκολο υπό καθεστώς πληθωρισμού και αυτό μπορεί να αποθαρρύνει τις επενδύσεις Αυτό ίσως να είναι και το μεγαλύτερο κόστος του πληθωρισμού

Καταπολέμηση του πληθωρισμού Μακροχρόνια ο πληθωρισμός θα έινα χαμηλός και η Μ χαμηλή. Η μετάβαση από τον υψηλό πληθωρισμό στον χαμηλό μπορεί να είναι επίπονη εάν οι προσδοκίες δεν προσαρμόζονται γρήγορα. Η αξιοπιστία της πολιτικής μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία προσαρμογής See Section 28-6 in the main text.