Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σε αυτό το Κεφάλαιο θα μάθετε:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σε αυτό το Κεφάλαιο θα μάθετε:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

0 Εθνικό Εισόδημα: Από πού Προέρχεται και πού Πηγαίνει
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Εθνικό Εισόδημα: Από πού Προέρχεται και πού Πηγαίνει

1 Σε αυτό το Κεφάλαιο θα μάθετε:
Τι προσδιορίζει το συνολικό προϊόν εισόδημα της οικονομίας Πώς καθορίζονται οι τιμές των συντελεστών της παραγωγής Πώς διανέμεται το συνολικό εισόδημα Τι προσδιορίζει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες Πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία στην αγορά αγαθών

2 Επισκόπηση υποδείγματος προσφοράς και ζήτησης
Μια κλειστή οικονομία, ένα υπόδειγμα εκκαθάρισης της αγοράς Πλευρά της προσφοράς Αγορές συντελεστών (προσφορά, ζήτηση, τιμή) Προσδιορισμός προϊόντος/ εισοδήματος Πλευρά της ζήτησης Προσδιοριστικοί παράγοντες των C, I και G Ισορροπία Αγορά αγαθών Αγορά δανειακών κεφαλαίων Είναι χρήσιμο για τους φοιτητές να κρατούν την «γενική εικόνα» κατά νου καθώς μαθαίνουν τα μεμονωμένα συστατικά στοιχεία του υποδείγματος στις ακόλουθες διαφάνειες.

3 Συντελεστές παραγωγής
K = Κεφάλαιο, εργαλεία, μηχανήματα, και κτίρια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή L = Εργασία, η φυσική και πνευματική προσπάθεια των εργαζομένων Στο απλό υπόδειγμα αυτού του Κεφαλαίου, θεωρούμε το κεφάλαιο ως εργοστάσια & εξοπλισμό. Στον πραγματικό κόσμο, το κεφάλαιο περιλαμβάνει επίσης αποθέματα και στη στέγαση, όπως αναλύεται στο Κεφάλαιο 2. Οι φοιτητές μπορεί να έμαθαν στο τμήμα για τις γενικές αρχές της Οικονομικής ότι η «γη» ή «η γη και οι φυσικοί πόροι» είναι ένας επιπλέον συντελεστής παραγωγής. Στη μακροοικονομία, ωστόσο, εστιάζουμε κυρίως στην εργασία και το κεφάλαιο. Έτσι, προκειμένου να διατηρήσουμε απλό το υπόδειγμά μας, συνήθως παραλείπουμε τη γη ως συντελεστή παραγωγής, καθώς μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτά που χρειαζόμαστε σχετικά με τη μακροοικονομική χωρίς τον συντελεστή της παραγωγής γη.

4 Η συνάρτηση παραγωγής Υποδηλώνει Y = F (K, L)
Αντανακλά το επίπεδο τεχνολογίας της οικονομίας. Παρουσιάζει σταθερές αποδόσεις κλίμακας.

5 Αποδόσεις κλίμακας: μια επισκόπηση
Αρχικά Y1 = F (K1 , L1 ) Υπολογίζουμε όλες τις εισροές κατά τον ίδιο παράγοντα z: K2 = zK1 and L2 = zL1 Τι συμβαίνει με το προϊόν, Y2 = F (K2 , L2 ) ? Όταν υπάρχουν σταθερές αποδόσεις κλίμακας, Y2 = zY1 Όταν υπάρχουν αύξουσες αποδόσεις κλίμακας, Y2 > zY1 Όταν υπάρχουν φθίνουσες αποδόσεις κλίμακας, Y2 < zY1

6 Παραδοχές του υποδείγματος
Η τεχνολογία είναι σταθερή. Η προσφορά κεφαλαίου και εργασίας της οικονομίας είναι σταθερές Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι τα Κ και L (χωρίς γραμμή στην κορυφή) είναι μεταβλητές – μπορούν να λάβουν διάφορες τιμές. Από την άλλη, τα «Κ με γραμμή» και «L με γραμμή» δείχνουν συγκεκριμένες τιμές αυτών των μεταβλητών. Συνεπώς, «Κ = Κ με γραμμή» σημαίνει ότι η μεταβλητή Κ είναι ίση με το συγκεκριμένο μέγεθος Κ με γραμμή. Σχετικά με τις υποθέσεις: Στα Κεφάλαια 7 και 8 (Οικονομική Μεγέθυνση Ι και ΙΙ), θα μετριάσουμε κάπως αυτές τις υποθέσεις: το Κ και το L θα αυξάνονται αντιδρώντας στην αύξηση της επένδυσης και του πληθυσμού, αντίστοιχα, και το επίπεδο της τεχνολογίας θα αυξάνεται με τον καιρό

7 Προσδιορισμός του ΑΕΠ Το προϊόν προσδιορίζεται από την πάγια προσφορά συντελεστών και την σταθερή κατάσταση της τεχνολογίας: Και πάλι, δώστε έμφαση στο γεγονός ότι F (K με γραμμή, L με γραμμή) σημαίνει ότι υπολογίζουμε τη συνάρτηση σε έναν συγκεκριμένο συνδυασμό κεφαλαίου και εργασίας. Η τελική αξία του προϊόντος ονομάζεται «Υ με γραμμή»

8 Η διανομή του εθνικού εισοδήματος
Προσδιορίζεται από τις τιμές των συντελεστών, τις τιμές ανά μονάδα που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τους συντελεστές παραγωγής. Ο μισθός είναι η τιμή του L, ο ρυθμός μίσθωσης είναι η τιμή του Κ. Θυμηθείτε από το Κεφάλαιο 2: η αξία του προϊόντος είναι ίση με την αξία του εισοδήματος. Το εισόδημα καταβάλλεται στους εργαζόμενους, τους ιδιοκτήτες κεφαλαίου, τους ιδιοκτήτες γης, κ.ο.κ.. Τώρα θα ερευνήσουμε μία απλή θεωρία της διανομής του εισοδήματος .

9 Συμβολισμός W = ονομαστικός μισθός R = ονομαστική μίσθωση κεφαλαίου
P = τιμή του προϊόντος W /P = πραγματικός μισθός (μετριέται σε μονάδες προϊόντος) R /P = πραγματικός ρυθμός μίσθωσης Αξίζει τον κόπο σε αυτό το σημείο να φρεσκάρετε τη μνήμη των φοιτητών σχετικά με τις ονομαστικές και πραγματικές μεταβλητές. Ο ονομαστικός μισθός και ο ρυθμός μίσθωσης μετρούνται σε νομισματικές μονάδες. Ο πραγματικός μισθός μετριέται σε μονάδες προϊόντος. Για να γίνει κατανοητό αυτό, υποθέτουμε ότι W = $10/ ώρα και P = $2 ανά μονάδα προϊόντος. Τότε, W/P = ($10/ ώρα) / ($2/ μονάδα προϊόντος) = 5 μονάδες προϊόντος ανά ώρα εργασίας. Πράγματι, η επιχείρηση πληρώνει τον εργαζόμενο σε χρηματικές μονάδες, όχι σε μονάδες προϊόντος. Αλλά ο πραγματικός μισθός είναι η αγοραστική δύναμη του μισθού – η ποσότητα των αγαθών που μπορούν να αγοράσουν οι εργαζόμενοι με τον μισθό τους.

10 Πώς προσδιορίζονται οι τιμές των συντελεστών παραγωγής
Οι τιμές των συντελεστών παραγωγής προσδιορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση στις αγορές συντελεστών. Θυμηθείτε: η προσφορά κάθε συντελεστή είναι σταθερή. Τι συμβαίνει με τη ζήτηση? Εφόσον η διανομή του εισοδήματος εξαρτάται από τις τιμές του συντελεστή, πρέπει να δούμε πώς προσδιορίζονται οι τιμές των συντελεστών. Η τιμή του κάθε συντελεστή προσδιορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση σε μία αγορά αυτού του συντελεστή. Για παράδειγμα, η προσφορά και η ζήτηση εργασίας προσδιορίζουν τον μισθό.

11 Ζήτηση εργασίας Όφελος = οριακό προϊόν εργασίας
Ας υποθέσουμε ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές: κάθε επιχείρηση θεωρεί τα W, R και P ως δεδομένα. Βασική ιδέα: μια επιχείρηση προσλαμβάνει μια μονάδα εργασίας αν το κόστος δεν υπερβαίνει το όφελος. Κόστος = πραγματικός μισθός Όφελος = οριακό προϊόν εργασίας

12 Οριακό προϊόν εργασίας (MPL)
Ορισμός: Το επιπλέον προϊόν που μπορεί να παράγει η επιχείρηση χρησιμοποιώντας μία πρόσθετη μονάδα εργασίας (διατηρώντας σταθερές τις υπόλοιπες εισροές): MPL = F (K, L +1) – F (K, L)

13 To οριακό προϊόν εργασίας και η συνάρτηση παραγωγής//
Y Προϊόν 1 MPL καθώς προστίθεται περισσότερη εργασία, MPL  1 MPL (Σχήμα 3-3 στη σελίδα 49) Προς τον καθηγητή: Είναι εύκολο να δούμε ότι MPL = κλίση της συνάρτησης παραγωγής: ο ορισμός της κλίσης μιας καμπύλης είναι το κατά πόσο ανεβαίνει η καμπύλη όταν μετακινούμε μία μονάδα προς τα δεξιά. Σε αυτό το γράφημα, η μετακίνηση μίας μονάδας προς τα δεξιά απλά σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε μία πρόσθετη μονάδα εργασίας. Το μέγεθος κατά το οποίο αυξάνεται η καμπύλη είναι η ποσότητα κατά την οποία αυξάνεται το προϊόν: το MPL. Η κλίση της συνάρτησης παραγωγής είναι ίση με το MPL MPL MPL 1 L Εργασία

14 Φθίνουσες οριακές αποδόσεις
Καθώς αυξάνεται η εισροή ενός συντελεστή, το οριακό του προϊόν μειώνεται (ενώ όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμένουν σταθεροί). Διαίσθηση: L αυξάνεται ενώ διατηρούμε το K σταθερό  λιγότερες μηχανές ανά εργαζόμενο  χαμηλότερη παραγωγικότητα Πείτε στην τάξη: πολλές συναρτήσεις παραγωγής έχουν αυτή την ιδιότητα. Αυτή η διαφάνεια παρουσιάζει κάποια συντόμευση των συμβολισμών που θα εμφανίζονται σε όλες τις παρουσιάσεις PowerPoint των υπόλοιπων Κεφαλαίων. Τα βέλη που δείχνουν προς τα πάνω και προς τα κάτω σημαίνουν αύξηση και μείωση, αντίστοιχα. Το σύμβολο → σημαίνει «προκαλεί» ή «οδηγεί σε». Συνεπώς, το κείμενο μετά το σημείο «Διαίσθηση» θα έπρεπε να διαβαστεί ως εξής: «Μια αύξηση στην εργασία, όταν το κεφάλαιο διατηρείται σταθερό, οδηγεί σε λιγότερες μηχανές ανά εργαζόμενο, γεγονός το οποίο προκαλεί χαμηλότερη παραγωγικότητα». Πολλοί καθηγητές χρησιμοποιούν αυτό το είδος συμβολισμών (ή κάτι που το θυμίζει), και είναι πολύ πιο εύκολο και σύντομο για τους φοιτητές που το καταγράφουν στις σημειώσεις τους.

15 MPL και ζήτηση εργασίας
μονάδες προϊόντος μονάδες εργασίας, L Κάθε επιχείρηση προσλαμβάνει εργασία μέχρι το σημείο όπουMPL = W/P MPL, ζήτηση εργασίας πραγματικός μισθός ζητούμενη ποσότητα εργασίας Είναι εύκολο να δούμε ότι η καμπύλη MPL είναι η καμπύλη ζήτησης της επιχείρησης. Έστω ότι L* είναι η αξία του L, τέτοια ώστε MPL = W/ P. Ας υποθέσουμε ότι L < L*. Τότε, το όφελος της πρόσληψης ενός ακόμη εργαζόμενου (MPL) υπερβαίνει το κόστος (W/P), επομένως η επιχείρηση μπορεί να αυξήσει τα κέρδη προσλαμβάνοντας έναν ακόμη εργαζόμενο. Αντίθετα, ας υποθέσουμε ότι L > L*. Τότε, το όφελος του τελευταίου εργαζόμενου που προσλαμβάνεται (MPL) είναι χαμηλότερο από το κόστος (W/P), επομένως η επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει την εργασία για να αυξήσει τα κέρδη της. Όταν L = L*, τότε η επιχείρηση μπορεί να αυξήσει το κέρδος της είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας το L. Επομένως, η επιχείρηση προσλαμβάνει L μέχρι το σημείο όπου MPL = W/P. Αυτό καθιερώνει ότι η καμπύλη MPL είναι η καμπύλη ζήτησης εργασίας της επιχείρησης.

16 Ο πραγματικός μισθός ισορροπίας
μονάδες προϊόντος μονάδες εργασίας, L προσφορά εργασίας MPLζήτηση εργασίας πραγματικός μισθός ισορροπίας Η καμπύλη προσφοράς εργασίας είναι κάθετη: εμείς υποθέτουμε ότι η οικονομία διαθέτει μία σταθερή ποσότητα εργασίας, L με γραμμή, ανεξάρτητα από το αν ο πραγματικός μισθός είναι υψηλός ή χαμηλός. Αν συνδυάσουμε αυτή την καμπύλη προσφοράς εργασίας με την καμπύλη ζήτησης που έχει αναπτυχθεί σε προηγούμενες διαφάνειες θα δούμε πώς προσδιορίζεται ο πραγματικός μισθός. Ο πραγματικός μισθός προσαρμόζεται προκειμένου να εξισορροπήσει τη ζήτηση και την προσφορά εργασίας.

17 Ο προσδιορισμός του ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου
Είδαμε μόλις ότι MPL = W/P Η ίδια λογική μας δείχνει ότι MPK = R/P : Φθίνουσες αποδόσεις κεφαλαίου: MPK  as K  Η καμπύλη ΜΡΚ είναι η καμπύλη ζήτησης της επιχείρησης για μίσθωση κεφαλαίου. Οι επιχειρήσεις μεγιστοποιούν τα κέρδη τους επιλέγοντας Κ τέτοιο ώστε ΜΡΚ = R/P . Στο υπόδειγμά μας, είναι ευκολότερο να θεωρήσουμε ότι οι επιχειρήσεις μισθώνουν κεφάλαιο από τα νοικοκυριά (τους ιδιοκτήτες όλων των συντελεστών παραγωγής). Το R/P είναι το πραγματικό κόστος της μίσθωσης μιας μονάδας Κ για μία χρονική περίοδο. Στον πραγματικό κόσμο, πολλές επιχειρήσεις κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους. Αλλά για μια τέτοια επιχείρηση ο ρυθμός εκμίσθωσης της αγοράς είναι το κόστος ευκαιρίας της χρήσης του ιδίου της κεφαλαίου αντί για τη μίσθωσή του σε κάποια άλλη επιχείρηση. Συνεπώς, R/P είναι η σχετική «τιμή» στις αποφάσεις ζήτησης κεφαλαίου των επιχειρήσεων, είτε οι επιχειρήσεις κατέχουν το κεφάλαιό τους είτε το μισθώνουν.

18 Η πραγματική τιμή εκμίσθωσης ισορροπίας
Ο πραγματικός ρυθμός μίσθωσης ισορροπίας προσαρμόζεται για να εξισορροπήσει την ζήτηση κεφαλαίου με την προσφορά μονάδες προϊόντος μονάδες κεφαλαίου, K προσφορά εργασίας MPK, ζήτηση κεφαλαίου ισορροπία R/P Η προηγούμενη διαφάνεια χρησιμοποιεί την ίδια λογική πίσω από την καμπύλη ζήτησης εργασίας για να υποθέσει ότι η καμπύλη ζήτησης εργασίας είναι η ίδια με την ΜΡΚ αρνητικής κλίσης. Η προσφορά κεφαλαίου είναι σταθερή (κατά την υπόθεση), επομένως η καμπύλη προσφοράς είναι κατακόρυφη. Ο πραγματικός ρυθμός μίσθωσης (R/P) προσδιορίζεται από το σημείο τομής των δύο καμπυλών.

19 Η νεοκλασική θεωρία διανομής
Δηλώνει ότι κάθε εισροή συντελεστή πληρώνεται από το οριακό προϊόν του Όταν διδάσκω αυτή θεωρία, αφού πω ότι «είναι αποδεκτή από τους περισσότερους οικονομολόγους», προσθέτω, «τουλάχιστον, ως σημείο αφετηρίας». Η θεωρία αυτή είναι καλή για μακροοικονομικά υποδείγματα που έχουν μόνο ένα είδος εργασίας. Αλλά αν την πάρουμε κυριολεκτικά, υποδηλώνει ότι τα άτομα που κερδίζουν χαμηλούς μισθούς έχουν χαμηλά οριακά προϊόντα. Έτσι, η θεωρία αυτή θα απέδιδε ολόκληρο το παρατηρημένο χάσμα μισθών μεταξύ των λευκών ανδρών και των μειονοτήτων σε διαφορές παραγωγικότητας, ένα συμπέρασμα, για το οποίο οι περισσότεροι θα είχαν αντιρρήσεις.

20 Πώς διανέμεται το εισόδημα:
Συνολικό εισόδημα εργασίας = Συνολικό εισόδημα κεφαλαίου = Αν η συνάρτηση παραγωγής έχει σταθερές αποδόσεις κλίμακας, τότε Η τελευταία εξίσωση συνάγεται από το θεώρημα Euler, το οποίο εξετάζεται στο κείμενο στη σ. 52. Εθνικό εισόδημα εισόδημα εργασίας εισόδημα κεφαλαίου

21 Ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες
Συστατικά στοιχεία της συναθροιστικής ζήτησης: C = ζήτηση καταναλωτή I = ζήτηση για επενδυτικά αγαθά G = κρατική ζήτηση (κλειστή οικονομία: δεν υπάρχει NX ) Το g & s αντιστοιχεί σε «αγαθά και υπηρεσίες» (goods and services)

22 Κατανάλωση, C Ορισμός: το διαθέσιμο εισόδημα είναι το συνολικό εισόδημα μείον τους συνολικούς φόρους: Υ – Τ Συνάρτηση κατανάλωσης: C = C (Y – T ) Δείχνει ότι (Y – T )  C Ορισμός: : Η οριακή ροπή προς κατανάλωση είναι η αύξηση του C που προκαλείται από μία αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά μια μονάδα. Και πάλι, χρησιμοποιούμε την συμβολική γραφή που θα εμφανίζεται στις υπόλοιπες διαφάνειες του PowerPoint: ↑ X συναπάγεται ↓ Υ σημαίνει ότι «μία αύξηση του Χ προκαλεί μείωση του Υ». Μπορείτε, φυσικά, να διαμορφώσετε τις διαφάνειες αν θέλετε να υποκαταστήσετε κάποιο συμβολισμό.

23 Η συνάρτηση κατανάλωσης
C Y – T C (Y –T ) Η κλίση της συνάρτησης παραγωγής είναι το MPC. MPC 1

24 Επένδυση, Ι Η συνάρτηση επένδυσης είναι Ι = Ι (r), όπου το r υποδηλώνει το πραγματικό επιτόκιο, το ονομαστικό επιτόκιο που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό. Το πραγματικό επιτόκιο είναι  Το κόστος δανεισμού  Το κόστος ευκαιρίας της χρήσης των ιδίων κεφαλαίων Για την χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών. So, r  I

25 Η συνάρτηση επένδυσης r I Η δαπάνη για επενδυτικά αγαθά είναι μία συνάρτηση αρνητικής κλίσης του πραγματικού επιτοκίου I (r )

26 Δημόσιες δαπάνες, G Το G περιλαμβάνει τις κρατικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες. ToG αποκλείει τις μεταβιβαστικές πληρωμές Υποθέτουμε ότι οι δημόσιες δαπάνες και οι συνολικοί φόροι είναι εξωγενείς: Μπορεί να είναι χρήσιμο σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσετε στους φοιτητές την σημασία των εννοιών «εξωγενείς» και «μεταβιβαστικές πληρωμές».

27 Η αγορά για αγαθά και υπηρεσίες
Το πραγματικό επιτόκιο προσαρμόζεται για να εξισορροπήσει την προσφορά με τη ζήτηση Συναθροιστική ζήτηση Συναθροιστική προσφορά Ισορροπία Σημειώστε ότι η μόνη μεταβλητή στη συνθήκη ισορροπίας που δεν έχει γραμμή από πάνω της είναι το πραγματικό επιτόκιο. Όταν φαίνεται ολόκληρη η διαφάνεια, προτού προχωρήσετε στην επόμενη, μπορεί να θέλετε να σημειώσετε ότι το επιτόκιο είναι σημαντικό και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επομένως στη συνέχεια θα αναπτύξουμε ένα απλό υπόδειγμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος

28 Η αγορά δανειακών κεφαλαίων
Ζήτηση για κεφάλαια: επένδυση Προσφορά κεφαλαίων: αποταμίευση «Τιμή κεφαλαίων»: πραγματικό επιτόκιο

29 Ζήτηση κεφαλαίου: επένδυση
Η ζήτηση για δανειακά κεφάλαια: Προέρχεται από την επένδυση: οι επιχειρήσεις δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες για εργοστάσια και εξοπλισμό, νέα κτίρια γραφείων, κ.λπ. Οι καταναλωτές δανείζονται για να αγοράσουν νέα σπίτια. Εξαρτάται αρνητικά από το r, την «τιμή» των δανειακών κεφαλαίων (το κόστος του δανεισμού).

30 Καμπύλη ζήτησης δανειακών κεφαλαίων
r I Η καμπύλη της επένδυσης αποτελεί επίσης την καμπύλη ζήτησης για δανειακά κεφάλαια. I (r )

31 Προσφορά κεφαλαίου: αποταμίευση
Η προσφορά δανειακών κεφαλαίων προέρχεται από την αποταμίευση: Τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν την αποταμίευσή τους για να κάνουν τραπεζικές καταθέσεις, να αγοράζουν ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Τα κεφάλαια αυτά γίνονται διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις προκειμένου εκείνες να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές δαπάνες. Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην αποταμίευση αν δεν δαπανήσει όλα τα φορολογικά έσοδα που θα εισπράξει.

32 Είδη αποταμίευσης Ιδιωτική αποταμίευση = (Y –T ) – C
Δημόσια αποταμίευση = T – G Εθνική αποταμίευση, S = ιδιωτική αποταμίευση + δημόσια αποταμίευση = (Y –T ) – C T – G = Y – C – G Αφού δείξουμε τον ορισμό της ιδιωτικής αποταμίευσης, δίνουμε την ερμηνεία της εξίσωσης: η ιδιωτική αποταμίευση είναι διαθέσιμο εισόδημα μείον καταναλωτική δαπάνη. Εξηγούμε γιατί η ιδιωτική αποταμίευση αποτελεί μέρος της προσφοράς δανειακών κεφαλαίων: Ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο κερδίζει δολάρια ετησίως, πληρώνει δολάρια σε φόρους και δαπανά δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες. Μένουν δολάρια. Τι συμβαίνει με αυτές τις 5.000; Το άτομο μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα, ή μπορεί να τα τοποθετήσει στον αποταμιευτικό της λογαριασμό ή σε έναν λογαριασμό καταθέσεων της χρηματαγοράς. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αυτές οι δολάρια γίνονται μέρος της προσφοράς δανειακών κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μετά την παρουσίαση της δημόσιας αποταμίευσης, εξηγούμε την ερμηνεία της εξίσωσης: η δημόσια αποταμίευση είναι τα φορολογικά έσοδα μείον τις δημόσιες δαπάνες. Παρατηρήστε την αναλογία με την ιδιωτική αποταμίευση – και οι δύο έννοιες εκφράζουν το εισόδημα μείον τις δαπάνες: για το ιδιωτικό νοικοκυριό, το εισόδημα είναι (Υ – Τ) και η δαπάνη είναι G. Για την κυβέρνηση, το εισόδημα είναι Τ και η δαπάνη είναι G.

33 Πλεονάσματα και ελλείμματα προϋπολογισμού
Όταν T > G , το πλεόνασμα προϋπολογισμού = (T – G ) = δημόσια αποταμίευση Όταν T < G , έλλειμμα προϋπολογισμού = (G –T ) και η δημόσια αποταμίευση είναι αρνητική. Όταν T = G , ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και η δημόσια αποταμίευση = 0.

34 Καμπύλη προσφοράς δανειακών κεφαλαίων
r S, I H εθνική αποταμίευση δεν εξαρτάται από το r, επομένως η καμπύλη προσφοράς είναι κατακόρυφη.

35 Ισορροπία της αγοράς δανειακών κεφαλαίων
r S, I I (r ) πραγματικό επιτόκιο ισορροπίας επίπεδο ισορροπίας της επένδυσης

36 Ο ειδικός ρόλος του r Y – C – G = I
Αν η αγορά δανειακών κεφαλαίων βρίσκεται σε ισορροπία, τότε Y – C – G = I Προσθέστε ( C + G ) και στις δύο πλευρές για να πάρετε Y = C + I + G (ισορροπία της αγοράς αγαθών) Επομένως, Η διαφάνεια αυτή εδραιώνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το διάγραμμα προσφοράς/ζήτησης δανειακών κεφαλαίων για να δούμε πώς προσδιορίζεται το επιτόκιο που εκκαθαρίζει την αγορά αγαθών. Εξηγήστε ότι το σύμβολο ( -) σημαίνει ότι το ένα υποδηλώνει το άλλο. Το δεξί μέρος υποδηλώνει το αριστερό μέρος και αντίστροφα. Περισσότερη συντομογραφία: το «eq’m» υποδηλώνει την ισορροπία και το LF τα «δανειακά κεφάλαια». ισορροπία στην αγορά δανειακών κεφαλαίων ισορροπία στην αγορά αγαθών και αντίστροφα

37 Εξετάζοντας το υπόδειγμα δανειακών κεφαλαίων
1. Παράγοντες που μετατοπίζουν την καμπύλη αποταμίευσης Δημόσια αποταμίευση Δημοσιονομική μεταβολή: μεταβολές σε G ή Τ Ιδιωτική αποταμίευση Προτιμήσεις Συνεχίζοντας από την προηγούμενη διαφάνεια, ας εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την καμπύλη S. Τότε, θα επιλέξουμε έναν από αυτούς τους παράγοντες και θα χρησιμοποιήσουμε το υπόδειγμα για να αναλύσουμε τα αποτελέσματά του στις ενδογενείς μεταβλητές. Τότε, θα κάνουμε το ίδιο για την καμπύλη Ι

38 Κατανοώντας το υπόδειγμα δανειακών κεφαλαίων
2. Παράγοντες που μετατοπίζουν την καμπύλη επένδυσης Συγκεκριμένες τεχνολογικές καινοτομίες Προκειμένου να εκμεταλλευτούν την καινοτομία, οι επιχειρήσεις πρέπει να αγοράσουν νέα επενδυτικά αγαθά Φορολογικοί νόμοι που επηρεάζουν την επένδυση Φορολογικός συντελεστής επένδυσης

39 Μια αύξηση στην επενδυτική ζήτηση
r S, I I2 Μια αύξηση στην επιθυμητή επένδυση… I1 …αυξάνει το επιτόκιο. r2 r1 Αλλά το επίπεδο ισορροπίας της επένδυσης δεν μπορεί να αυξηθεί επειδή η προσφορά δανειακών κεφαλαίων είναι σταθερή.

40 Αποταμίευση και επιτόκιο
Γιατί μπορεί η αποταμίευση να εξαρτάται από το r; Πώς μπορούν τα αποτελέσματα μιας αύξησης στην επενδυτική ζήτηση να είναι διαφορετικά; το r θα αυξηθεί το ίδιο; Η αξία ισορροπίας του Ι θα μεταβληθεί;

41 Μία αύξηση στη ζήτηση επενδύσεων όταν η αποταμίευση εξαρτάται από το επιτόκιο
1. Μια αύξηση στην επιθυμητή επένδυση… 2… αυξάνει το επιτόκιο… Αυτό είναι το Σχήμα 3 – 11 από την σελίδα 65 του κειμένου. Βλέπε το κείμενο που συνοδεύει το σχήμα 3…και αυξάνει την επένδυση και την αποταμίευση ισορροπίας.


Κατέβασμα ppt "Σε αυτό το Κεφάλαιο θα μάθετε:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google