7. Σλάβοι και Βούλγαροι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα ελληνιστικά βασίλεια σελ:
Advertisements

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Ρώσους
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου
συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
Καλοτίνα Κορφιά Β2 ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ.
Ιστορική γραμμή. 15. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας.
Οι Οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν βυζαντινά εδάφη
Τουρκία και Κωσταντινούπολη
Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια
Ένταση στα Βαλκάνια..
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ
Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης
Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή
Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα .κεφ16
19. To Βυζάντιο και οι Σλάβοι
To Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του
Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο – ΜΑΘΗΜΑ 7ο . ΣΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ..
4.6 Η ραγδαία προέλαση των Οθωμανών η ραγδαία προέλασή τους
4.1. Τα λατινικά κράτη Τα λατινικά κράτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΣΛΑΒΟΙ.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
Οι Βαλκανικές χώρες.
6. Η ίδρυση, η εξέλιξη και ο εκχριστιανισμός
Στις αρχές του 9ου αιώνα οι Βούλγαροι κατοικούσαν στο Βυζάντιο με την υποχρέοση να εμποδίζουν άλλους λαούς να κατοικούν εκεί. Αυτοί δεν το έκαναν και.
Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Το 1908, εθνικιστές Τούρκοι αξιωματικοί -που θα γίνουν γνωστοί με το όνομα Νεότουρκοι- καταλαμβάνουν την εξουσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και.
ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ( )
(Μαθητές της Ε’ Τάξης). Οι Βούλγαροι ήταν λαός ασιατικής καταγωγής. Στο χώρο της Ευρώπης εμφανίστηκαν στα τέλη του 5ου αιώνα. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στη.
Οι βαλκανικοί πόλεμοι ( )
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βουλγάρους και τους Ρώσους
Η περίοδος της Λατινοκρατίας
Οι Βούλγαροι και οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο.
Κεφάλαιο δ΄ Ο χριστιανισμός στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο
Η διαμόρφωση της μεσαιωνικής ελληνικής βυζαντινής αυτοκρατορίας
Β1, Β2 Ιστορία. Ύλη διαγωνίσματος για το α΄ τρίμηνο  Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη (σελίδες 7 – 9)  Ο Ιουστινιανός και το έργο του (σελίδες 16 – 18)  Οι.
Δυναστεία των Μακεδόνων Οι Μακεδόνες αυτοκράτορες κυβερνούν για 200 χρόνια την αυτοκρατορία. Κάνουν αλλαγές στη διοίκηση και τη νομοθεσία. Βασίλειος Α'
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
I. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ 1. Οι συνέπειες της μετανάστευσης των γερμανικών φύλων για την Ευρώπη.
οι Βυζαντινοί και οι Άραβες
Εικόνα με την Παρθένο του Βλαδιμήρ. Φιλοτεχνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη περί το 1125 και μεταφέρθηκε στη Ρωσία. Επέδρασε.
Χάρτης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (329 μ.Χ.)‏  Ρωμαίος αυτοκράτορας : Κωνσταντίνος Α΄  Μέτρα για την ανόρθωση του κράτους:  Νέο διοικητικό κράτος.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
Η αρχική κοιτίδα των Βουλγάρων
φτάνει στα παλιά σύνορα
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Ο Φίλιππος Β΄και η ένωση των Ελλήνων
5. Μεγαλεσ αλλαγεσ στη διοικηση της αυτοκρατοριασ
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
ΘΕΜΑΤΑ Τι ήταν τα θέματα ; Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την ονομασία
Χρονολογικός πίνακας των Βυζαντινών χρόνων
Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Η κρίση και οι απώλειες της αυτοκρατορίας κατά τον 11ο αιώνα
Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας.
16. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας Ο Ιουστινιανός κλείνει συνθήκες ειρήνης στην Ανατολή και στρέφεται κατά.
25. Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

7. Σλάβοι και Βούλγαροι

α. Σκλαβηνίες Μόνιμες εγκαταστάσεις Σλάβων στη Χερσόνησο του Αίμου. Στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας αποτελούσαν αυτόνομες νησίδες σλαβικού πληθυσμού, μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Στη διάρκεια του 9ου αι.: - όσες βρίσκονταν στα βορειοδυτικά της Χερσονήσου του Αίμου εξελίχθηκαν στα πρώτα κρατίδια των Σέρβων και Κροατών.  Η ύπαρξη και η ανάπτυξη των δύο αυτών κρατιδίων διευκόλυνε τον εκχριστιανισμό των δύο λαών επί Βασιλείου Α΄. - Όσες βρίσκονταν στα νότια της Χερσονήσου του Αίμου άρχισαν να ενσωματώνονται στην επεκτεινόμενη θεματική διοίκηση του Βυζαντινού Κράτους. Οι σκλαβηνίες ήταν αρχικά ημιαυτόνομες και πλήρωναν φόρο υποτέλειας.

β. Η ίδρυση του κράτους των Βουλγάρων Οι Βούλγαροι ήταν λαός που προωθήθηκε από τις ασιατικές στέπες στις εκβολές του Δούναβη. Ίδρυσαν το κράτος τους επί Κωνσταντίνου Δ΄ (668-685). Νίκησαν το βυζαντινό στρατό και κατέκτησαν τα εδάφη μεταξύ Δούναβη, Αίμου και Ευξείνου Πόντου. Ο αυτοκράτορας υποχρεώθηκε: να αναγνωρίσει σιωπηρά τη νέα κατάσταση και να υποσχεθεί την καταβολή ετήσιων χορηγιών για το μέλλον. Πράξη σύνεσης: στην περιοχή αυτή είχαν διεισδύσει ήδη σλαβικές φυλές  αυτή είχε ουσιαστικά αποσπαστεί από τον έλεγχο της αυτοκρατορίας. Η συμφωνία με τους Βουλγάρους ανανεώθηκε αργότερα. Μάλιστα, οι Βούλγαροι βοήθησαν τον Λέοντα Γ΄ να αντιμετωπίσει τους Άραβες επιδρομείς μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

Τον 8ο αι.: ο Κωνσταντίνος Ε΄ (741-775) προσπάθησε με αλλεπάλληλες εκστρατείες να καταλύσει το Βουλγαρικό κράτος. Η διεξαγωγή του πολέμου δυσχερής για τους Βουλγάρους: αντιμετώπιζαν μια μεγάλη εσωτερική πολιτική κρίση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση της αντιβυζαντινής με τη φιλοβυζαντινή παράταξη: - Η παλαιά βουλγαρική αριστοκρατία ακολουθούσε αντιβυζαντινή πολιτική. - Το φιλοβυζαντινό κόμμα είχε τις ρίζες του στην εθνότητα που διαμορφωνόταν από την ανάμειξη των σλαβικών πληθυσμών με τις λαϊκές βουλγαρικές τάξεις. Αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης: Η εξασθένιση των Βουλγάρων, η αποκατάσταση της βυζαντινής υπεροχής στη Χερσόνησο του Αίμου, αλλά ο αυτοκράτορας δεν μπόρεσε να πετύχει το σκοπό του.

Κωνσταντίνος Ε΄ ο Κοπρώνυμος (718-775)

γ. Η Βουλγαρία υπό τον Κρούμο Η Βουλγαρία ισχυροποιήθηκε σημαντικά στις αρχές του 9ου αι. Ο χάνος Κρούμος: - εγκαινίασε τις εχθροπραξίες ανάμεσα στους Βουλγάρους και τους Βυζαντινούς. - με την κατάκτηση της Σαρδικής (Σόφιας) - και την εξόντωση των υπερασπιστών της (809). Ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α΄: εξεστράτευσε τότε κατά των Βουλγάρων και προχώρησε βαθιά στη βουλγαρική επικράτεια. Αλλά η επιχείρηση είχε τραγική έκβαση γι’ αυτόν: - Στις διαβάσεις του Αίμου ο στρατός του εκμηδενίστηκε ολοκληρωτικά. - Ο ίδιος έπεσε στο πεδίο της μάχης.

Ο βούλγαρος χάνος Κρούμος με βούλγαρους ηγεμόνες πίνουν κρασί Ο βούλγαρος χάνος Κρούμος  με βούλγαρους ηγεμόνες πίνουν κρασί από το κρανίο του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Α΄.

Σύντομα ο Κρούμος επανέλαβε τις επιχειρήσεις του: - κατέκτησε λιμάνια του Ευξείνου Πόντου. - αποκορύφωμα των επιθετικών ενεργειών του η εμφάνισή του μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Όμως: Ο βούλγαρος ηγεμόνας πέθανε ξαφνικά (814) το Βυζάντιο απαλλάχθηκε από έναν ισχυρό αντίπαλο. Ο διάδοχός του Ομουρτάγ: - συνήψε 30ετή συνθήκη ειρήνης.  μετά τη σύναψη της ειρήνης αυτής, στα βυζαντινοβουλγαρικά σύνορα επικράτησε, σχεδόν ως τα τέλη του αιώνα, αδιατάρακτη ειρήνη.

δ. Η οργάνωση του Βουλγαρικού Κράτους Δύο φυλετικά στοιχεία συνθέτουν τον πληθυσμό του: - Πρωτοβούλγαροι - σλαβικά φύλα που είχαν εγκατασταθεί στην επικράτειά του και είχαν οργανωθεί σε σκλαβηνίες Ως τον 9ο αι. η δομή του κράτους χαρακτηρίζεται από τη διαφορετική συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση της χώρας: - Ο χάνος και η πρωτοβουλγαρική αριστοκρατία καθόριζαν την κρατική πολιτική, - οι αρχηγοί των σκλαβηνιών διατηρούσαν στις περιοχές τους μια ορισμένη αυτονομία και συμμετείχαν ως ένα βαθμό μόνο στη διοίκηση.  Υπήρχε μια δυαρχία που αντιστοιχούσε στον εθνικό-φυλετικό δυϊσμό της χώρας.

Στη διάρκεια όμως του 9ου αι.: - ενισχύθηκε η κεντρική εξουσία, ενώ - σταδιακά υποχώρησε η δύναμη των αρχηγών των σλαβικών φυλών. Από την άλλη μεριά, - η αριθμητική υπεροχή των Σλάβων είχε ως αποτέλεσμα τον εκσλαβισμό των Βουλγάρων. Οι Σλάβοι υποτάχθηκαν πολιτικά στην πρωτοβουλγαρική αριστοκρατία, αλλά αφομοίωσαν εθνολογικά τους ουννικής καταγωγής Βουλγάρους.