Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

19. To Βυζάντιο και οι Σλάβοι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "19. To Βυζάντιο και οι Σλάβοι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 19. To Βυζάντιο και οι Σλάβοι

2 Oι σχέσεις των Βυζαντινών με τους Σλάβους
Από τον 4ο έως τον 7ο αιώνα οι σχέσεις των Βυζαντινών με τους Σλάβους δεν ήταν καλές. Κύρια αιτία αυτής της έντασης ήταν οι επιθέσεις που έκαναν οι Σλάβοι, μαζί με άλλους λαούς, κατά των βυζαντινών περιοχών.

3 Οι Σλάβοι της νότιας Βαλκανικής
Από τις αρχές του 8ου αιώνα όμως οι σχέσεις αυτές βελτιώθηκαν. Πολλοί Σλάβοι εγκαταστάθηκαν στη νότια Βαλκανική και ενσωματώθηκαν στους βυζαντινούς πληθυσμούς και στον τρόπο ζωής τους. Σ’ αυτούς συχνά οι Βυζαντινοί έδιναν γη για καλλιέργεια και τους χρησιμοποιούσαν ως μισθοφόρους στο στρατό ή ως τεχνίτες στα δημόσια έργα

4 Οι Σλάβοι της βόρειας Βαλκανικής
Δεν έγινε το ίδιο όμως με τους Σλάβους της βόρειας Βαλκανικής. Εκεί οι σλαβικές φυλές συνεργάστηκαν μεταξύ τους και δημιούργησαν δικά τους κράτη και διατηρούσαν καλές σχέσεις με το Βυζάντιο.

5 Ποιος ηγεμόνας των Σλάβων ζήτησε βοήθεια από τους Βυζαντινούς;
To 862 μ.Χ., ο Σλάβος ηγεμόνας της Μοραβίας Ρατισλάβος έστειλε πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε βοήθεια από τους Βυζαντινούς.

6 Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Γ' έστειλε δυο αδελφούς
από τη Θεσσαλονίκη, τον Κύριλλο και το Μεθόδιο, οι οποίοι μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα.

7 Τι επινόησαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος;
Τι επινόησαν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος; Ο Κύριλλος και o Μεθόδιος πήγαν με επιλεγμένους συνεργάτες τους στη Μοραβία και εργάστηκαν εκεί επί τρία χρόνια. Επειδή η σλαβική γλώσσα δεν είχε δική της γραφή, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος επινόησαν το σλαβικό αλφάβητο, που βάση του έχει το ελληνικό. Έτσι έθεσαν τις βάσεις της γραπτής σλαβικής γλώσσας και εκπαίδευσαν το λαό των Σλάβων.

8 Το σλαβικό αλφάβητο Το σλαβικό αλφάβητο ονομάστηκε κυριλλικό επειδή το επινόησε ο Κύριλλος. Για τη δημιουργία του χρησιμοποίησε τα κεφαλαία γράμματα της ελληνικής προσαρμοσμένα στην ιδιαίτερη προφορά της σλαβικής γλώσσας.

9 Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα δυο αλφάβητα
Συγκρίνοντας τα γράμματα του σλαβικού-κυριλλικού αλφαβήτου με τα γράμματα του ελληνικού διαπιστώνουμε ότι: Υπάρχουν ομοιότητες σε αρκετά γράμματα π.χ.Κκ(κα), Ππ(πε), Ττ(τε),Φφ(εφ), Χχ(χα) κ.α. Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές σε άλλα, όπως τα γράμματα μπε, γιο, ζε(παχύ), ζε,ε,εσ,α,γιου,για,οο κ.ά.


Κατέβασμα ppt "19. To Βυζάντιο και οι Σλάβοι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google