Ομάδας Βιολογίας //ΚΟΝΤΑΚΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ// Αλλάζοντας μέγεθος Εργασία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
Advertisements

Ανδρέας Στρατηγάκης Έλενα Συλλαίου Χρήστος Σπηλιόπουλος
«O αλυσοδεμένος ελέφαντας.» Του Χόρχε Μπουκάι.
Εκμάθηση διεπαφής MS Kodu. Δημιουργώ τον Κόσμο Το πρώτο πράγμα που θα φτιάξουμε είναι ο κόσμος. Λογικό, αφού χωρίς κόσμο, πού θα τοποθετούσαμε μετά τα.
10 Αγαπημένα μου ζώα Χριστίνα Στ ΄1.
ΤΙΓΡΗΣ Το μεγαλύτερο αιλουροειδές του πλανήτη μας.Το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και το βάρος του τα 300 κιλά. Έχει το χαρακτηριστικό  κιτρινοκόκκινο τρίχωμα.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ.
Εργασία βιολογίας Γ’5 Σχολικό έτος:
Aπ ό το μεγαλύτερο στο μικρότερο του σύμ π αντος.
Ο ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ
Βαγγέλης Νικολαΐδης.
Διάστημα Έλλη Πετρίδου Στ’
2. Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Μετρήσεις Μάζας – τα διαγράμματα Ηλ. Μαυροματίδης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ Ήταν μια φορά ένας χωρικός που είχε ένα γάιδαρο για να κάνει τις δουλειές του.
Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χατζηδάκης Στράτος Γ'5 ΒΙΟΛΟΓΙΑ:Κ' Ψαλλιδάς.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Προοπτική
5.5 ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
1o ΓΕΛ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Φυσικό περιβάλλον: Βιόσφαιρα
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΩΝ Μάθημα: Πληροφορική Υπεύθυνοι καθηγητές: Κος Περικλής Γεωργιάδης, Κα Περισυνάκη Ειρήνη Μαθητές: Τσαγκαράκη Εμμανουέλα, Φλουρής Κωσταντίνος.
Λευκή Τίγρης.
Προσαρμογή των ζώων στο περιβάλλον
 Δημοτικό Σχολείο Ελευθερών  Σχ. έτος :  Συντονιστής : Αποστολίδης Χρήστος.
Τα ζώα έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα
Υδραυλική Φυσικές Ιδιότητες των Ρευστών
Χαριτωμένα ζωάκια ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ & ΒΙΚΥ Γ΄2.
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ
 Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο. Ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων στο οποίο ανήκει ένα μόνο είδος, η κοινή Καμηλοπάρδαλις. Το εν.
Τα θαλασσινά ζώα Ευτυχία!!!. Τα δελφίνια είναι πολύ καλά. Είναι πολύ επιδέξια κολυμπούν πολύ γρήγορα αλλά οι καρχαρίες θέλουν να τα φάνε για γεύμα αυτά.
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Μέτρηση μήκους (L) Μονάδες μήκους:
φύλλο εργασίας 3 μετρήσεις μαζών τα διαγράμματα
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΒΑΝΗΣ
2η Εργαστηριακή εργασία Παρουσίαση της βαρύτητας
Ομαδοποιώ τα ζώα.
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
ΒΑΡΟΣ Το Βάρος στο Ηλιακό μας Σύστημα
Εξισώσεις στις οποίες ο άγνωστος είναι προσθετέος
Εργασία του μαθητή της στ’ τάξης
Θερμότητα.
ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Η μάγισσα του βουνού.
Το έργο που παράγει η δύναμη F είναι :
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ.
Τα Πάντα Για Τα Πάντα Το Πάντα ζει στα βουνά της Κίνας, μέσα σε δάση με υψόμετρο από ως μέτρα. Δεν κατεβαίνει πιο χαμηλά γιατί συναντά ανθρώπους.
ΕργαςτΗρι ΦυςικΗς.
Που ειμαστε... Ο γαλαξίας μας, milky way...
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Β 3. ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ «Χώρισαν στις εκβολές του μεγάλου ποταμού. Από ψηλά μπορούσες, αν ήθελες, να πιστέψεις πως δεν ήταν το ποτάμι που χυνόταν στη θάλασσα.
Αυτό είναι ένα ταξίδι το οποίο αρχίζει και τελειώνει με αποστάσεις δύσκολες να συλληφθούν με το ανθρώπινο μυαλό. Είναι καταγεγραμμένες σε επιστημονική.
Επικρατεί εύκρατο κλίμα: βρέχει κυρίως το χειμώνα, η θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές ανάλογα με τις εποχές και η ημέρα είναι μικρότερη το χειμώνα.
Β 3. ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ «Χώρισαν στις εκβολές του μεγάλου ποταμού. Από ψηλά μπορούσες, αν ήθελες, να πιστέψεις πως δεν ήταν το ποτάμι που χυνόταν στη θάλασσα.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ
1ο Σενάριο: Σύγκρουση με αστεροειδή.
Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».
Ούρδας Ιωάννης Παιδιά ας μιλήσουμε για οικοσυστήματα Οικοσυστήματα τι είναι πάλι αυτό.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ομάδας Βιολογίας //ΚΟΝΤΑΚΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ// Αλλάζοντας μέγεθος Εργασία

Πώς μεταβάλλεται ο όγκος και η επιφάνεια ενός στερεού σώματος, ενώ αυξομειώνουμε τις διαστάσεις του; Κατά ποιόν τρόπο η αυξομείωση μεγέθους επηρεάζει τον οργανισμό (ρυθμό αποβολής θερμότητας, πρόσληψης οξυγόνου); Ποιο το προφίλ του μεγαλύτερου θηλαστικού του πλανήτη μας και ποιό του μικρότερου; Ποιος ο λόγος που τα δέντρα αναπτύσσονται ως ένα οριακό σημείο; Θα μας φτάσουν αυτά για να απαντήσουμε στο αν πράγματι θα μπορούσαν να υπάρξουν «γίγαντες» και «Λιλιπούτιοι»;

Οι κύβοι έχουν εμβαδό και όγκο… Βαρετός ο δικός μας κύβος, δε λέτε; Δείτε έναν καλύτερο… Η επιφάνεια ενός «προσώπου» του κύβου έχει x*x μονάδες. Η επιφάνεια όλου του κύβου μας, δλδ το δέρμα του, έχει 6x*x μονάδες, έξι πρόσωπα. Ο όγκος του, δλδ τα σωθικά του, κρέας κόκκαλα κτλ, καταλαμβάνουν χώρο x κυβικών μονάδων! Ορίζουμε τον λόγο επιφάνειας προς τον όγκο του σχήματος, (6x*x)/(x*x*x). Εάν έχει ύψος 2 (x=2) μονάδων, τότε ο λόγος (αν κάνουμε τις πράξεις) θα είναι 3/1. Για να δούμε: x=2  3/1 x=4  3/2 x=6  3/3 x=8  3/4 x=10  3/6  ο λόγος κάποτε μειώνεται Για να δούμε τι τρέχει με τους κύβους…

1 η Ερώτηση λοιπόν: Θα ήταν οι συνθήκες αυτές ευνοϊκές για την επιβίωση ενός ανθρωπάκου στυλ Λιλιπούτιου, στον δικό μας κόσμο; Πόσο γρήγορα θα έπρεπε να τρέχει για να βρίσκει να φάει; Πού θα έψαχνε; Θα γλύτωνε από τα νύχια των θηρευτών; 2 η Ερώτηση λοιπόν: Πώς θα απέβαλλε θερμότητα ένας γίγαντας αν ξεφύτρωνε στον κόσμο μας; Να, δείτε ένα Γιέτι στην διπλανή διαφάνεια…  Λόγος > 1  ταχεία αποβολή θερμότητας στο περιβάλλον Λόγος < 1  βραδύτερη -//-

Άααααααργκ!

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΖΩΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ (μπλε φάλαινα θερμόαιμο) Έχει μάζα 100 τόνων και ζει στην θάλασσα :Ρ. Το μεγαλύτερο ζώο που υπήρξε σε αυτόν τον κόσμο. Γιατί άραγε αυτό το πέλωρ να ζει στην θάλασσα; Ο Βραχιόσαυρος, ο μεγαλύτερος των δεινοσαύρων, ζύγιζε 80 τόνους. Θα τα δούμε σύντομα….

ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ (pygmy shrew, θερμόαιμο) Έχει μάζα 2.5 γραμμαρίων το μικρότερο θηλαστικό του κόσμου. Υπάρχουν πάρα πολλά μικρότερα ζώα από αυτό, όχι όμως θερμόαιμα. Παραδείγματα ωριαίας πρόσληψης οξυγόνου ανά μονάδα βάρους: ποντίκι  2000 μL οξυγόνου ανά γραμμάριο του σωματικού του βάρους κάθε ώρα άνθρωπος  200μL >>> ελέφαντας  100μL >>>

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ;!

Για να συνεχίσουμε Η ύπαρξη μεγάλων ζώων (όπως η φάλαινα) στη γη μας ευνοείται στην θάλασσα. Ένα τεράστιο πλάσμα, λόγω του βάρους του και του μεγέθους του και των βαρυτικών επιδράσεων στο σώμα του, θα ζούσε πολύ πιο άνετα στην θάλασσα παρά στην ξηρά.  Ένας γίγαντας, θα μπορούσε να έχει ανθρώπινη φάτσα, αλλά το σώμα του δεν θα έπρεπε να μοιάζει καθόλου με αυτό των ανθρώπων. Θα ‘πρεπε να στηρίζει τα βαριά κόκκαλά του και τους μύες του. Επίσης θα είχε μεγάλη δυσκολία να βρει τροφή, αδυναμία να τρέξει, γιατί τα κόκκαλά του θα έσπαγαν από τις μεταξύ τους προσκρούσεις, ή και αδυναμία να σηκωθεί όρθιος, από φόβο μην πέσει και σκοτωθεί.

Θα μπορούσαν οι γίγαντες να ζουν κάτω από τη θάλασσα ή στην ξηρά ενός πλανήτη μικρότερου από τη γη που θα έχει λιγότερο ισχυρή βαρύτητα. Ακόμα και ένας μικρός γίγαντας, μόλις δύο φορές το ύψος ενός μέσου ανθρώπου ψηλός, αν κατά λάθος παραπατούσε και έπεφτε στο έδαφος, θα σκοτωνόταν. Θα σκοτωνόταν κάθε φορά που θα σκόνταφτε. Μπορούμε να φανταστούμε κάτι ανάλογο με τα τουβλάκια Lego! Αν πιάσω και φτιάξω ένα Lego-κάστρο και ένα Lego-καλυβάκι και τα ρίξω από το ίδιο ύψος, ποια κατασκευή θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαλύσει; Το κάστρο, ή το καλυβάκι; Κι εμείς είμαστε φτιαγμένοι από παρόμοια «τουβλάκια». Δείτε τώρα μίαν αναπαράσταση 

ΤΕΛΟΣ Νομίζουμε πως δέσαμε από τις διαθέσιμες πηγές τα στοιχεία που είναι ενδιαφέροντα και προσιτά για τους συμμαθητές μας, κατά έναν σωστό τρόπο και ελπίζουμε τα λάθη που ενδεχομένως να προέκυψαν από την απόδοση των πληροφοριών να μην είναι σοβαρά.