Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ

2 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Υπάρχουν πολλοί τύποι οικοσυστημάτων. Στην θάλασσα ονομάζονται θαλάσσια οικοσυστήματα, όσα απαντούν σε ακτές αποκαλούνται παράκτια οικοσυστήματα, ενώ στην ξηρά ονομάζονται Χερσαία οικοσυστήματα. Ειδικότερα, στα θαλάσσια το κλίμα είναι ήπιο και δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στην θερμοκρασία. Εκεί συναντάμε ψάρια(π.χ. Λαυράκια, Τόνοι, Τσιπούρες), θαλάσσια ζώα( π.χ. δελφίνια, φάλαινες, καρχαρίες) και φυτά(π.χ. φύκια).

3 ΦΥΚΙΑ Τα θαλάσσια φύκια είναι ένα είδος φυκιών που αναπτύσσεται στο αλμυρό νερό και χρειάζεται φως για να ευδοκιμήσει. Τα φύκη ή φύκια αποτελούν μεγάλο μέρος της θαλάσσιας χλωρίδας. Υπάρχουν περισσότερες από 10,000 ποικιλίες θαλάσσιων φυκιών, πολλά από τα οποία ενδείκνυνται προς βρώση.

4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Οι 3 κατηγορίες φυκιών είναι: 1) χλωροφύκη είναι τα πράσινα φύκη που βρίσκονται σε χαμηλά βάθη στα επιφανειακά νερά 2) ροδοφύκη που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη 3) φαιοφύκη ή καστανά φύκη

5 ΨΑΡΙΑ Τα ψάρια ανήκουν στα σπονδυλόζωα και ανάλογα με το είδος τους ζουν στη θάλασσα ή στο γλυκό νερό (π.χ. ποτάμια, λίμνες κ.λπ.)

6 Πλαγκτόν Μικρά ψάρια Μεγάλα ψάρια Άνθρωπος

7 ΔΕΛΦΙΝΙΑ Τα περισσότερα δελφίνια βλέπουν πολύ καλά τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό, ενώ η ακοή τους είναι ανώτερη από αυτήν του ανθρώπου. Η ακοή τους χρησιμοποιείται και σαν σύστημα ηχοεντοπισμού, που τα βοηθά να προσανατολίζονται και να κινούνται. Έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν ήχους, για να επικοινωνούν και να κυνηγούν την τροφή τους. Η αφή τους είναι επίσης αρκετά καλή, ενώ απουσιάζει σε αυτά η αίσθηση της όσφρησης. Ωστόσο, διαθέτουν γεύση και μπορούν να προτιμούν συγκεκριμένα είδη ψαριών.

8 ΦΑΛΑΙΝΑ Είναι θηλαστικό, πολύ μεγάλου μεγέθους (20-35 μέτρα).Έχει μεγάλες κολυμβητικές ικανότητες. Αναπνέει με πνεύμονες κι όχι με βράγχια και γι' αυτό πρέπει ν' ανεβαίνει στην επιφάνεια για ν' ανανεώνει τον αέρα που έχει. Μπορεί να κατέβει σε βάθος μέτρων και να παραμείνει εκεί πολλές ώρες. Η πιο χαρακτηριστική φάλαινα είναι η γαλάζια, που είναι το μεγαλύτερο ζώο που εμφανίστηκε στη γη. Το βάρος της φτάνει τους 100 τόνους.

9 ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ Όπως και τα άλλα ψάρια, οι καρχαρίες λαμβάνουν οξυγόνο από το θαλασσινό νερό καθώς περνά πάνω από τα βράγχια τους, που δεν καλύπτονται. Οι περισσότεροι καρχαρίες χρειάζονται να κολυμπούν συνεχώς για να αναπνέουν και δεν μπορούν να κοιμηθούν πολύ. Ο χρόνος ζωής των καρχαριών διαφέρει από είδος σε είδος. Συνήθως είναι 20 με 30 χρόνια.

10 ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Αλταντζή Νεφέλη Βαφειάδου Ελεάννα
Καβάκα Ναταλία Χρυσοχοΐδης Λευτέρης


Κατέβασμα ppt "ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google