Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1.
Advertisements

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΗΝΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ.
Η Γαλλική Επανάσταση.
Η Τρίτη Εθνική Συνέλευση Μπαλάσης Γιάννης Παπαγεωργίου Άλκης Γ1 γυμνασίου.
Η αμερικανικη επαναςταςη
Ενότητα:3η Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
Αναλύοντας τη Δημοκρατία
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ( Liberté-égalité-fraternité )
Αθηνά Γ. Ιωάννης Καποδίστριας.
ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )
Γιώργος Τζήκας Τάξη Στ’2. Ο Τζον Λοκ γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1632 και πέθανε τον Οκτώβριο του Ο Λοκ αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο του Αγγλικού.
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ.
και η περίοδος της Αντιβασιλείας ( )
Πού βρισκόμαστε;.
Σχέδιο μαθήματος: Η Γαλλική Επανάσταση
1. Το κόμμα των Φιλελευθέρων. Πριν τις εκλογές της 8 ης Αυγούστου 1910 Κανένα νέο μεγάλο κόμμα Ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούσαν τις ψήφους των δυσαρεστημένων.
ΘΕΜΑ: ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μάθημα Πολιτική & Δίκαιο Β΄ Γενικού Λυκείου
Είναι ο τρόπος οργάνωσης και άσκησης της κρατικής εξουσίας
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο δρόμος της Ελλάδας προς την Ενωμένη Ευρώπη ξεκινά στις 8 Ιουνίου του 1959 με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την νεοϊδρυθείσα τότε στην Ευρωπαϊκή.
Liberté, egalité, fraternité
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΓΕΤΗΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.
ΟΘΩΝΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ( )
ΓΑΛΛΙΑ. ΓΑΛΛΙΑ Γαλλία Γαλλία Γαλλία Γαλλία Πρωτεύουσα: Παρίσι Γλώσσα: Γαλλικά Πληθυσμός: Νόμισμα: Ευρώ.
Δ. το τέλος της επανάστασης του Θερίσου και ο θρίαμβος της πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Μουσείο Μπενάκη-Εκπαιδευτικά Προγράμματα
4. Η Γαλλική επανάσταση περίοδος ( )
Ανθρώπινα Δικαιώματα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν.
ΜΑΡΙΑ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ. Το καθεστώς του Νικολάου Β΄ ήταν αυταρχικό και καταπιεστικό με αποτέλεσμα τις εξεγέρσεις των αγροτικών και εργατικών.
ΘΕΜΑ: Το φθινόπωρο και ο χειμώνας της Αραβικής Άνοιξης: αντιδημοκρατική εκτροπή του πολιτεύματος στην Αίγυπτο ή σωτηρία από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό;
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ή ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ
Παρουσίαση του Κοινοβουλευτικού Έργου του βουλευτή Γιώργου Περδίκη Σεπτέμβριος 2011 – Απρίλιος 2016.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 η Η έκρηξη και η εξέλιξη της γαλλικής επανάστασης ( )
Εργασία στο μάθημα της Γλώσσας Μαρία Φώτη Νίκος Μυλωνάς Φανταστικό ταξίδι στην Γαλλία την περίοδο του Διαφωτισμού.
Πολιτικά κόμματα «…Το να γράψει κανείς την ιστορία ενός κόμματος δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από το να γράψει την ιστορία αυτής της χώρας από μια συγκεκριμένη.
Οι εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα
Τα Συντάγματα της επαναστατικής περιόδου
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ Εργασία ιστορίας 2ου τετραμήνου
Ιστορία του γυναικείου κινήματος
8η συνάντηση 23/11/2016 Καποδίστριας – Όθωνας -
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ
Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
Αύγουστος 2009 ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
2010 Μηνιαίο ημερολόγιο Μπορείτε είτε να εκτυπώσετε αυτό το πρότυπο για να το χρησιμοποιήσετε ως ημερολόγιο τοίχου είτε να αντιγράψετε τη σελίδα ενός μήνα.
Ανδρέας Μιαούλης..
H τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης ( ) και η εποχή του Ναπολέοντα ( ) ΕΝΟΤΗΤΑ 4.
Το συνέδριο της Βιέννης
Ημερολόγιο ακαδημαϊκού έτους
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
O ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
28η Οκτωβρίου 1940 ΕΙΚΟΝΕΣ.
Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862)
Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους
Χαλούλος Παναγιώτης, Απρ. 2005
Ἱστορία τοῦ Νεότερου καὶ Σύγχρονου Κόσμου ἀπὸ τὸ 1453 ἕως σήμερα
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1833) ΕΩΣ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργός
ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013 Η Αμερικανική και η Γαλλική επανάσταση Εν.1 κεφ. 3.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Γαλλική Επανάσταση σε πίνακα της εποχής (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).

Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  1789  (Φεβρουάριος) Γίνεται η εκλογή των αντιπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης.  (5 Μαΐου) Ξεκινάν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.  (9 Μαΐου) Οι ευγενείς αυτοανακηρύσσονται Εθνική συνέλευση.  (20 Ιουνίου) Η Τρίτη τάξη συγκεντρώνεται στην Αίθουσα Σφαιριστηρίου, απαιτώντας να δοθεί Σύνταγμα στη χώρα. Η εναρκτήρια συνεδρίαση των γενικών τάξεων (5 Μαΐου 1789) στις Βερσαλλίες, όπως την εικόνισε σε ένα χαρακτικό του ο Μονέ. Η Γαλλική επανάσταση αποτέλεσε αποφασιστικό βήμα προς τη δημοκρατία.

Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  (23 Ιουνίου) Συνεδρίαση Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ με τις Γενικές Τάξεις για την παρεμπόδιση των αποφάσεων της Τρίτης Τάξης.  (9 Ιουλίου) Προσχώρηση στην Τρίτη τάξη, μεγάλος αριθμός ευγενών και κληρικών – Η συνέλευση ανακηρύσσεται Συντακτική. Σπάνια εικόνα του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ της Γαλλίας, σε λιθογραφία του 1791, με την τρίχρωμη κονκάρδα στο καπέλο.

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΛΗΣ  (11 Ιουλίου) Η απομάκρυνση από την πρωθυπουργία του Νέκερ.  (14 Ιουλίου) Η άλωση της Βαστίλης (φυλακή&τόπος βασανιστηρίων των κρατουμένων αντιπάλων απολυταρχίας)  (4 Αυγούστου) Κατάργηση των φεουδαρχικών προνομίων.  (26 Αυγούστου) Ψήφιση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη – Θεμελίωση του νέου καθεστώτος. Ο Γάλλος τραπεζίτης και πολιτικός Ζακ Νέκερ. Η κατάληψη της Βαστίλης (14 Ιουλίου 1789), όπως εικονίζεται σε πίνακα της εποχής (φωτ. Igda).

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ Το φρούριο της Βαστίλης, σύμβολο της αυθαιρεσίας και της καταπίεσης, κατελήφθη από τον επαναστατημένο λαό του Παρισιού στη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»). Η κατάληψη της Βαστίλης, της παλαιάς κρατικής φυλακής (14 Ιουλίου 1789), θεωρείται σύμβολο της κατάλυσης της μοναρχίας. Στη φωτογραφία, πίνακας του Σαρλ Τεβενέν, στον οποίο απεικονίζεται η σύλληψη του τελευταίου διοικητή της φυλακής Τουρντάν ντε Λονέ (Μουσείο Καρναβαλέ, Παρίσι).

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  (5 Οκτωβρίου) Η συγκέντρωση του λαού στις Βερσαλλίες και η κυρίευση των Ανακτόρων.  1791  Ψήφιση του Συντάγματος του 1791 – Καθιέρωση της Συνταγματικής Μοναρχίας.  (Σεπτέμβριος) Η νέα συνέλευση, η Νομοθετική, διχάστηκε ανάμεσα στους μετριοπαθείς και τους Ιακωβίνους. Ένα επεισόδιο του αγώνα για την εξουσία: το κεφάλι του βουλευτή Φερό, ο οποίος τόλμησε να υπερασπίσει τη Συμβατική, επιδεικνύεται στον Μπουασί ντ’ Αγκλάς, σε πίνακα του Τελιέ. Η δραστηριότητα των Ιακωβίνων τέλειωσε μαζί με τον Ροβεσπιέρο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  1792  (Απρίλιος) Κήρυξη του πολέμου από τη μεριά της Γαλλίας.  (21 Σεπτεμβρίου) Κατάργηση της Μοναρχίας από τη Συμβατική συνέλευση.  1793  Ο Λουδοβίκος και οι οικογένειά του φυλακίζονται.  (Ιανουάριος) Ο Λουδοβίκος εκτελείται.  (Ιούλιος) Σχηματισμός της Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας και με επικεφαλής αρχικά τον Δαντόν και έπειτα το Ροβεσπιέρο, είχε στόχο την αντιμετώπιση της εξωτερικής απειλής, που για την επιτυχία της, έπρεπε να παταχθεί πρώτα η εσωτερική αντίδραση.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο αποκεφαλισμός του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ’ στις 21 Ιανουαρίου του 1793, σε πίνακα της εποχής. O Ροβεσπιέρος σε προσωπογραφία άγνωστου. Σύγχρονοι ιστορικοί έχουν αποκαταστήσει την προσωπικότητα του, που άλλοτε τη θεωρούσαν σύμβολο φανατισμού. (Παρίσι, Μουσείο Καρναβάλε)

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  1794  (28 Ιουλίου) Η σύλληψη και η θανάτωση του Ροβεσπιέρου – Τέλος περιόδου τρομοκρατίας.  1795  (Αύγουστος) Η Συμβατική συνέλευση ψήφισε Νέο Σύνταγμα. Ιωάννα Νεράντζη Γ΄2 Μουσικό Γυμνάσιο Θεσ/νίκης 25/1/2006