ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΛΑΧΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ : ΘΕΟΧΑΡΟΥΛΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
ΓΟΥΛΑ ΛΕΥΚΟΘΕΑ Φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
Χρόνια Απροφρακτική Πνευμονοπάθεια
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Ερευνητική Ομάδα Εργασίας ΘΕΜΑ: Καρκίνος του μαστού
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Καρκίνος του Στομάχου Κωνσταντίνος Μυλωνάς.
ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3.
ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ
Dr. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
Παρουσίαση για το βίντεο με θέμα «Skin Cancer : What Causes it and Who is at Risk?» (από τη Mayo Clinic)
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν..
ΕΠΛ Ηλεκτρονική Υγεία Γιώργος Ξενοφώντος
ΠΑΛΑΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ & ΜΑΣΤΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Αδυναμία σύλληψης μετά από ένα χρόνο προσπάθειας ΘΕΡΑΠΕΙΑ (γυναίκα, άνδρας) Χειρουργική Ορμονική.
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Κονδυλώματα (HPV).
Καρκίνος του αίματος.
ΣΠΙΛΟΙ-ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΛΟΙ
ΥΓΡΩΜΑ-ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ ΜΑΣΤΟΥ
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Διερευνητική εργασία Ά Τετραμήνου
Στόχοι του μαθήματος Ορισμός συστηματικού λάθους (ΣΛ, bias) Διάκριση των τύπων συστηματικού λάθους Πως επιδρούν τα ΣΛ στην αλλαγή των αποτελεσμάτων Κριτική.
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία!
Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι 3ο ΕΞΑΜΗΝΟ.
 Είναι ο τρίτος σε σειρά συχνότερος καρκίνος στην γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.
 A. Γαλακτοφόροι πόροι  B. Λοβία  C. Διευρύνσεις των πόρων που αποθηκεύεται το γάλα  D. Θηλή τρήματα  E. Λίπος  F. Μείζων θωρακικός.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΜΑΣΤΟΥ Σπάνιο σε ηλικία < 25 ετών Η επίπτωσή του προοδευτικά αυξάνεται με την ηλικία (Μέση ηλικία=64 έτη) Β. Αμερική-Ευρώπη: 1 Ca / 8 γυναίκες.
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κλινικό Φροντιστήριο. 1η περίπτωση   Γυναίκα 34 ετών, η οποία είχε κάνει πριν από 10 χρόνια test Παπανικολάου αποφασίζει να κάνει.
Δ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
Πλαστική χειρουργική ουλών
ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ Τζελέπη Κατερίνα Λαμπροπούλου Θεοπούλα Στεφανοπούλου Αγγελική 21/11/13.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΜΑΣΤΟΣ Κλινικό Φροντιστήριο Ελένη Σπανίδου-Καρβούνη Παθολογοανατόμος, Αρεταίειο Νοσοκομείο.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα παιδιών Νόσος του Still Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής.
Παρατήρηση & παρακολούθηση ασθενούς. Αξιολόγηση Συστηματική και συνεχής συλλογή δεδομένων του ασθενούς, η επιβεβαίωση της εγκυρότητάς τους και η γνωστοποίησή.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΗΛΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΟΦΙΑ ΖΥΓΑ 1.
Μαστός Αποτελείται από:
Κλινικοεργαστηριακό φροντιστήριο μαστού
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας Όταν η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει …
ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ΙΙ)
Ο ρόλος της ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη
Προληπτικη ιατρικη.
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ στα πακέτα των τσιγάρων
Χειρουργική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών
9.4. ΣΑΡΚΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΓΧΥΣΕΩΝ ΣΤΗ Γ
Μέθοδοι προσωρινής αποτρίχωσης
Παχυσαρκία.
Μυοσκελετικά προβλήματα Φυσικοθεραπεία
Πρωτοβάθμια πρόληψη Αναφέρεται σε προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται ώστε το άτομο να μην έλθει όσο το δυνατόν σε επαφή με νοσογόνους παράγοντες ή να έχει.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με κύριο στόχο μας να τονίσουμε τη σημασία της ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Ορισμός καρκίνου :Ο όρος «καρκίνος» δεν αποδίδεται σε μία και μόνη ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος Ορισμός μαστεκτομής : είναι ο ιατρικός όρος για τη χειρουργική αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών, εν μέρει ή πλήρως. ΑΙΤΙΑ 1. Ηλικία 2.Κληρονομικότητα 3.Διαταραχές της έμμηνου ρύσης 4.Αλκοόλ 5.Παχυσαρκία 6.Κάπνισμα 7.Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών 8.Ιστορικό Καρκίνου 9.Καθιστική Ζωή 10.Έκθεση σε ακτινοβολία 11.Ατεκνία 12.Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Κάποια από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο του μαστού είναι τα εξής: 1)Εξόγκωμα ή σκλήρυνση στην περιοχή του μαστού ή και της μασχάλης 2)Διόγκωση λεμφαδένων της μασχάλης 3)Έκκριση υγρών από τη θηλή 4)Εισολκή δέρματος δηλαδή έλξη του δέρματος ή της θηλής προς το εσωτερικό του μαστού 5)Ερυθρότητα, ευαισθησία ή πόνοι στο στήθος. Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ψηλαφητό μόρφωμα, αλλαγή του χρώματος του δέρματος)

ΔΙΑΓΝΩΣΗ Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται ακόμα πρωτογενώς διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τον παράγοντα δημιουργίας του αλλά δευτερογενώς με έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ιατρό και μαστογραφία. Η διάγνωση ξεκινά όταν ανακαλυφθεί μια μάζα στο μαστό μετά από ψηλάφηση ή μαστογραφια ή υπέρηχο και στη συνέχεια ακολουθούν εξετάσεις ώστε να διευκρινιστεί η διαφορά ανάμεσα σε ένα συμπαγή όγκο και μια κύστη γεμάτη υγρό

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Το αρχικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Στη συνέχεια η μετεγχειρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της μετεγχειρητικής θεραπείας είναι το μέγεθος και η διαφοροποίηση του όγκου, η ύπαρξη ορμονικών υποδοχέων, το αποτέλεσμα της εξέτασης του Ηer2/neu και η γενική κατάσταση της υγείας. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στη σύγχρονη εποχή. Tα τελευταία χρόνια, όμως, και με την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχουν ακριβέστερες μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης, περισσότερο στοχευμένες χημειοθεραπείες, πιο αποτελεσματικά φάρμακα, καλύτερες και λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι, καλύτερα ανεκτή ακτινοθεραπεία και μεγάλη προσπάθεια στην έρευνα. Όλα αυτά είναι τα νέα ελπιδοφόρα μηνύματα τα οποία στέλνει η επιστήμη και τα οποία έχουν μπει στην καθημερινή πρακτική με στόχο να αλλάξουν προς το καλύτερο την αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού.