Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3

2 ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ
ΑΝΑΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ Η ΤΡΙΧΑ ΑΠΛΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ. ΤΑ ΜΗΤΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΛΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΘΥΛΑΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΠΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΞΙ).

3 ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΓΕΝΟΥΣ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ Π.Χ. Σ’ ΕΝΑ ΝΕΑΡΟ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΝΗΜΗΣ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ, ΕΞΙ ΜΕΧΡΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΕΝΟΥΣ ΣΤΑΔΙΟΥ ΟΙ ΘΥΛΑΚΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΕΠΤΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΘΗΛΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. Η ΤΡΙΧΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ.

4 ΚΑΤΑΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΒΟΛΒΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΑΠΟΤΟΜΑ, Ο ΒΟΛΒΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΤΑΙ ΚΑΙ Η ΘΗΛΗ ΕΚΦΥΛΙΖΕΤΑΙ. Η ΤΡΙΧΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ. ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΥΤΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ.

5 ΤΕΛΟΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ Ο ΒΟΛΒΟΣ ΕΧΕΙ ΚΕΡΑΤΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ Η ΤΡΙΧΑ (ΒΟΛΒΟΣ) ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΟΥ ΑΔΕΝΑ. ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΥΤΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ. ΜΕΣΑ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΒΟΛΒΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΘΗΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΒΟ ΑΥΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΙΧΑ ΠΟΥ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΤΡΙΧΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ.

6 ΑΡΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΚΛΙΚΑ:
Α) ΑΝΑΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ (2-6 ΧΡΟΝΙΑ). Β) ΚΑΤΑΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ (2-3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ). Γ) ΤΕΛΟΓΕΝΕΣ ΣΤΑΔΙΟ: ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ (1-6 ΜΗΝΕΣ)

7 ΠΡΕΠΕΙ ΩΣΤΟΣΟ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΙΝ ΜΑΣ ΟΤΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ: ΦΥΛΕΤΙΚΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ ΦΥΛΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΙ

8 ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ- ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ
Η ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟΥ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΝΤΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ‘Η ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ, ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ‘Η ΙΔΙΟΠΑΘΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

9 Ο ΟΡΟΣ ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ, ΕΝΩ Ο ΟΡΟΣ ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΟΓΟΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΤΡΙΧΑ.

10 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΥ
ΒΑΘΜΟΣ 1: ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ, ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΡΙΧΕΣ, ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ Η ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. ΒΑΘΜΟΣ 2: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΙΧΕΣ, ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΑΙΕΣ. ΒΑΘΜΟΣ 3: ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑ, ΕΝΤΟΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.

11 ΑΙΤΙΑ ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΥ Α. ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΕΡΟΕΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΑΔΕΝΕΣ: ΩΟΘΗΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΣΠΩ, ΥΠΕΡΘΗΚΩΣΗ,) ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ) ΜΙΚΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΩΟΘΗΚΩΝ ‘Η ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ) ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΑΔΕΝΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΥΠΟΦΥΣΗ

12 Β. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ -ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ -ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΙΝΟΕΙΔΗ -ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ -ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Γ. ΦΥΛΕΤΙΚΑ ‘Η ΣΥΓΓΕΝΗ ΑΙΤΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΔΡΟΓΟΝΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ SHBG ΑΥΞΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ ΑΝΔΡΟΓΟΝΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΣΕ ΔΙ-ΥΔΡΟΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΛΙΚΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΜΗΓΜΑΤΟΣ

13 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΥ
Α. ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ Β. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ Γ. ΑΝΤΙΑΝΔΡΟΓΟΝΑ

14 ΤΟΠΙΚΗ- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ‘Η ΟΧΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ. ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΚΑΘΩΣ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΡΜΟΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΑ ΑΓΩΓΗΣ.

15 ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Η ΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΣΕ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ ‘Η ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΚΤΗΜΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ. ΑΦΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ, ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΕΙ Ο ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ.


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google