Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ΙΙ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ΙΙ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ΙΙ)
Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ΙΙ) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Περιβαλλοντικό πρόγραμμα Σχολικό έτος:

2 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

3 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Οι εφαρμογές της ακτινοβολίας και των ραδιονουκλεϊδίων εμφανίστηκαν αμέσως μετά την ανακάλυξη των ακτίνων Χ από τον Röntgen. Αναπτύχθηκαν τεχνικές που επέτρεπαν την παραγωγή συγκεκριμένων ραδιονουκλεϊδίων σε ικανοποιητικές ποσότητες. Σήμερα δεν υπάρχει σύγχρονο νοσοκομείο σε ανεπτυγμένη χώρα που να μην έχει ραδιολογικό τμήμα και τμήμα πυρηνικής ιατρικής ή να μην χρησιμοποιεί μια μεγάλη σειρά από εργαστηριακές ραδιοχημικές μεθόδους για τη διάγνωση και την έρευνα μιας ευρείας κλίμακας ασθενειών.

4 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Στην πυρηνική Ιατρική, ένα ραδιονουκλίδιο χορηγείται στον ασθενή με σκοπό την ιχνηλάτιση ενός συγκεκριμένου φαινομένου φυσιολογίας με τη βοήθεια ενός ειδικού ανιχνευτή συνήθως γ ακτινοβολίας ο οποίος τοποθετείται γύρω από το σώμα του ασθενή.

5 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Διάφορες διαδικασίες όπως η χρήση των ακτίνων Χ μάς παρέχουν την εικόνα της λειτουργίας ενός συγκεκριμένου οργάνου του σώματος ή μέρους αυτού. Η διαφορά με τις διαδικασίες της πυρηνικής ιατρικής είναι ότι η εικόνα που λαμβάνεται επιτρέπει τη μέτρηση της δραστηριότητας κάποιας λειτουργίας της φυσιολογίας ή βιοχημικής λειτουργίας του οργάνου. Επιπλέον, οι πυρηνικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται και για θεραπευτικούς σκοπούς.

6 ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ Για την ιχνηλάτιση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας στο σώμα, ή για την έρευνα σχετικά με τη λειτουργία κάποιου οργάνου είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη τόσο τόσο το ραδιονουκλίδιο όσο και η χημική μορφή με την οποία θα χορηγηθεί στον ασθενή. Οι παρασκευές αυτές των ραδιονουκλιδίων λέγονται ραδιοφάρμακα.

7 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

8 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Τα ραδιονουκλίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην καρδολογική διάγνωση. Όταν ο γιατρός εξετάζει τον παλμό του ασθενή, προσπαθεί να παρακολουθήσει τη ροή του αίματος και να αποφανθεί για τα αιμοφόρα αγγεία. Ένας ραδιενεργός ιχνηλάτης που κυκλοφορεί μέσα στο αίμα, ως ένας μικρός κατάσκοπος, μπορεί να δώσει την ίδια πληροφορία από μέσα. Μέσω υπολογιστή η πληροφορία λαμβάνεται ποσοτικά και σε σχέση με το χρόνο.

9 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ραδιοφάρμακα για θεραπεία: π.χ., ιώδιο- 131 για το θυροειδή, στρόντιο-89 για τον προστάτη. Τηλεθεραπεία: πρόκειται για ακτινοθεραπεία όπου η πηγή ακτινοβολίας δεν είναι σε άμεση επαφή με τον όγκο. Βραχυθεραπεία: η πηγή ακτινοβολίας είναι σε άμεση επαφή με τον όγκο.

10 ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑ

11 ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑ Η δοσιμερία είναι θεμελιώδους σημασίας σε όλες τις πυρηνικές εφαρμογές. Στη θεραπεία μπορεί να είναι και ζήτημα ζωής ή θανάτου. Γι αυτό, μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις δόσεις ακτινοβολίας όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτέ που είχαν συνταγογραφηθεί.

12 ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Τα ιατρικά εργαλεία όπως οι σύρριγγες, τα νυστέρια κλπ, αποστειρώνονται από τον κατασκευαστή τους. Πολλά από αυτά περιέχουν υλικά ευαίσθητα στη θερμότητα και δεν μπορούν να αποστειρωθούν με ατμό, θερμότητα ή χημικά. Έτσι, η αποστείρωση με τη γάμμα ακτινοβολία του κοβαλτίου – 60 έχει αποδειχθεί αποτελεσματικήγ και είναι χαμηλού κόστους.

13 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ΙΙ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google