Ρύπανση εσωτερικών χώρων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ
Advertisements

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Λασκαρίδου Λίνα Ζαχαριάδου Αναστασία Αϊδινίδου Εύη Ζαχαριάδου Εύα Μυρτολλάρι Όλγα.
Χωρίζονται σε πρωτογενείς και δευτερογενείς.
Λυρούδης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Αναστάσιος
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Εργασία κατά του καπνίσματος
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΤΙΡΙΟΥ (Sick Building Syndrome-SBS)
Η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος
Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύσΗ γίνεται συνήθως σετσιγάρο, πίπα, πούρο ή.
Διαχείριση Φυσικών Πόρων – Α’ & Β’ Λυκείου
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Το φωτοχημικό νέφος είναι μια μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιρας που εμφανίζεται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση που.
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ.
Όξινη βροχή Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι, ομίχλη, πάχνη, ως.
Ατμοσφαιρική ρύπανση.
1.4 Οι υδρογονάνθρακες ως καύσιμα
Τα τελευταία χρόνια η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις η αιτία είναι οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση Μελέτη της Ποιότητας Αέρα στην Κύπρο
ΡΑΔΟΝΙΟ Ρύπος εσωτερικού χώρου.
ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σοβαρές καταστροφές στη Γη.
ΕΝΩΣΕΙΣ Ο όρος οξείδιο αζώτου Με τον όρο οξείδια του αζώτου εννοούνται ενώσεις του αζώτου με το οξυγόνο. Μονοξείδιο οξείδιο (NO) Διοξείδιο αζώτου (ΝΟ2)
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Μέτρα προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
ΑΣΠΑΙΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΕΥΡΕΝΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.
Ατομική Εργασία :Κάπνισμα
Διαχειριση φυσικων πορων
Φωτοχημικό νέφος 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης.
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ ΒΑΙΟΣ Τεχνολόγος Οχημάτων. Άκαυστοι υδρογονάνθρακες (HC) Έχουν τη δική τους ιδιαίτερη οσμή. Με την παρουσία οξειδίων του αζώτου και ηλιακού.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνία Βουλουμάνου Λάμπρος Γκίκας
ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Από τις μαθήτριες: ΝΝΝΝικολοπούλου Αλεξάνδρα ΜΜΜΜόρσινκ-Παλούμπα Βερενίκη.
Ποιοτική και ποσοτική αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τη διατάραξη.
Επιπτώσεις των αέριων ρύπων στο περιβάλλον.
Καρβούνη Παναγιώτα- Δανάη Κουτρουμάνη Ελευθερία
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
Αναπνοή και υγεία.
ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΟΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΤΑΞΗ Γ1, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Καυσιμα στις κ. θ. - καυση.
Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Δημόσια Υγεία
Φωτοχημικό νέφος.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ
Περιγραφή του φαινομένου
ΟΞIΝΗ ΒΡΟΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΟΞΥΝΗ ΒΡΟΧΗ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ + Ομίχλη αιθάλη αιθαλομίχλη. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2012 – 2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ.
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
Πρότυπα αέρα Με τον όρο πρότυπα ποιότητας αέρα εννοούμε τις αποδεκτές συγκεντρώσεις διαφόρων ρύπων στην ατμόσφαιρα σε επίπεδα τέτοια, ώστε να διαφυλάσσεται.
ΑΝΤΙ-ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ Ερευνητική εργασία Ονόματα: Αραβιάκη Ειρήνη Γερακιανάκης Μιχάλης Παπαδάκη Αναστασία Πετράκης Σπύρος Πονήρη Αθηνά.
Φωτοχημικό νέφος.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Προστατεύοντας την Ελλάδα από την όξινη βροχή
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Ονόματα μαθητών: Τζινευράκη Ειρήνη Τσάχαλη Ειρήνη
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Λεωνίδας Κωστάλας, Μενέλαος Μικέδης
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
ATMOΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Το πρόβλημα του νέφους.
Ρύπανση του αέρα Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου αυτού θα μπορείτε:
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
Κατοικία – ρύπανση & αντιρρύπανση
Από τον Παναγιώτη Ψυχογιό
1.8 Ατμοσφαιρική ρύπανση – Φαινόμενο θερμοκηπίου – Τρύπα όζοντος
1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 3) ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ρύπανση εσωτερικών χώρων Επιμέλεια: Σουλτανούδα Όλγα Τμήμα:Β1 Σχολικό έτος: 2013-2014

Εισαγωγικά Στις μέρες μας, η έκθεση στους ρύπους εσωτερικών χώρων είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο συντελεί στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η σοβαρότητα του προβλήματος προσδιορίζεται από δύο, κυρίως παράγοντες: α) τη μεγάλη παραμονή στους εσωτερικούς χώρους β) τη διαπίστωση ότι οι ρύποι του εσωτερικού χώρου προκαλούν ποικίλες ασθένειες

Οι κυριότεροι ρύποι του αέρα εσωτερικών χώρων 1)Αμίαντος Χρησιμοποιείται ως οικοδομικό υλικό στις σωληνώσεις, στις μονώσεις, κ.ά. Παρολαυτά, ο αμίαντος είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους εσωτερικούς ρύπους, διότι σε αρκετές περιπτώσεις και κυρίως κατά την επεξεργασία του απελευθερώνονται ίνες του οι οποίες αιωρούνται στον αέρα. Οι ίνες αυτές, εισπνεόμενες κατακάθονται στους πνεύμονες και προκαλούν ένα είδος καρκίνου της θωρακικής κοιλότητας, καθώς επίσης και αμιάντωση, μια ασθένεια που καθιστά αδύνατη την αναπνοή και οδηγεί στο θάνατο.

2)Ραδόνιο Η αρχική πηγή του ραδονίου σε εσωτερικούς χώρους είναι το ράδιο που ενδεχομένως περιέχεται στο έδαφος όπου θεμελιώνεται ένα κτήριο και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του. Ο μόνος τρόπος πρόληψης των εκπομπών ραδονίου και της συνεπακόλουθης έκθεσης του πληθυσμού, (καθώς είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες) βασίζεται στην αποφυγή κατασκευής κτηρίων σε περιοχές που λόγω φύσεως του υπεδάφους εκλύουν αυξημένες ποσότητες ραδονίου.

3)Ρύποι καύσεων Κατά τις καύσεις εκλύονται άκαυστα αιωρούμενα σωματίδια,λόγω ατελούς καύσεως της καιγόμενης ύλης, καπνός, αιθάλη,άκαυστοι υδρογονάνθρακες, αλδεΰδες, υδρατμοί και διάφορα ρυπογόνα αέρια, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι: μονοξείδιο του άνθρακα(CO), διοξείδιο του άνθρακα(CO2), διοξείδιο του θείου(SO2) μονοξείδιο και το διοξείδιο του αζώτου (NO, NO2) Κύριες πηγές των ρύπων αυτών είναι το τζάκι και οι θερμάστρες πετρελαίου, υγραερίου κ.ά.Υψηλές συγκεντρώσεις προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και ενδεχόμενα ασφυξία στην περίπτωση που ο χώρος δεν αερίζεται επαρκώς.

4)Όζον (O3) Το «κακό» ή τροποσφαιρικό όζον δημιουργείται με χημικές αντιδράσεις μεταξύ των οξειδίων του αζώτου, των πτητικών οργανικών ενώσεων και του CO, παρουσία φωτός. Αποτελεί βασικό συστατικό της αστικής αιθαλομίχλης. Προκαλεί σημαντικές φθορές στους πνεύμονες, βλάπτει σημαντικά τη χλωρίδα, επιδρά στα φωτογραφικά υλικά, καταστρέφει το καουτσούκ, μειώνει την αντοχή των υφασμάτων, ξεθωριάζει βαφές και χρώματα και καταστρέφει το χαρτί.

5)Πτητικές Οργανικές ενώσεις Αποτελούν ενεργά συστατικά σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως προϊόντα οικιακής χρήσης, καλλυντικά, εντομοκτόνα,απορρυπαντικά, καύσιμα κά. Χαρακτηριστικές τέτοιες ενώσεις είναι η φορμαλδεΰδη, οι διοξίνες, το χλωροφόρμιο κ.α Εκτός απ’τους πονοκεφάλους, τους δερματικούς ερεθισμούς και τη δύσπνοια ενοχοποιούνται και για πρόκληση καρκίνου, ηπατικών παθήσεων και πολυνευρίτιδας.

6)Ρύποι τσιγάρου Το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο αερισμός δεν είναι αρκετός για να διαλύσει τον καπνό γρήγορα, επιβαρύνει το χώρο με μια ποικιλία συστατικών που φτάνουν τα 4000 διαφορετικά είδη. Πολλά από αυτά είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου όπως το βενζοπυρένιο, το νικέλιο κά. Το κάπνισμα αυξάνει σοβαρά τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και άλλων αναπνευστικών, πνευμονικών και στεφανιαίων παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια προέκυψαν επαρκείς κλινικές αποδείξεις, ότι το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με την επιδείνωση του άσθματος σε παιδιά που ήδη έχουν την πάθηση.

7)Βιολογικοί ρύποι Βιολογικοί ρύποι είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, οι ιοί και τα πρωτόζωα, τα οποία μεταφέρονται μέσω του αέρα ή εκπέμπονται από μούχλες,ακαθαρσίες κ.ά. Πηγές βιολογικών ρύπων αποτελούν οι υγραντικές ή ψυκτικές συσκευές σε ένα χώρο, οι αεραγωγοί και οι μικρές διαρροές νερού. Οι κυριότερες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των βιολογικών ρύπων είναι η υγρασία, η μούχλα, η σκόνη, ο ανεπαρκής αερισμός, και ο κακός φωτισμός.

Αντιπροσωπευτική εικόνα της ρύπανσης μέσα σ’ένα σπίτι α) Ρύπανση Σαλονιού Ξύλινα έπιπλα: Φορμαλδεΰδη. Χαλιά: Συγκρατούν την οικιακή σκόνη, ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, εκπέμπουν στυρένιο κ.ά. Υφάσματα επιπλώσεων και κουρτίνες: Aν είναι κατασκευασμένα από συνθετικές υφαντικές ίνες εκπέμπουν φορμαλδεΰδη, συγκρατούν τα σωματίδια του καπνίσματος και του τζακιού, όπως την οικιακή σκόνη και τις μεταλλικές ίνες. Τζάκι: Εκπέμπει ρύπους καύσεων.

Χρώματα και επενδύσεις τοίχων: Εκπέμπουν διάφορους χημικούς ρύπους, αν υπάρχουν ταπετσαρίες, εκπέμπουν φορμαλδεΰδη. Πόρτες και παράθυρα αλουμινίου: Εκπέμπουν σωματίδια αλουμινίου. Οροφή: Εάν υπάρχει μόνωση με μονωτικό αφρό, εκπέμπει φορμαλδεΰδη, εάν έχει κατασκευαστεί από αμιαντοτσιμέντο, εκπέμπει ίνες αμιάντου. Κάπνισμα: Εκπέμπονται πολλές χημικές βλαβερές ενώσεις. Τηλεόραση-στερεοφωνικά: Εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα Τακτικός και επαρκής αερισμός Αποφυγή καπνίσματος σε κλειστούς χώρους Συντήρηση θερμαντικών μέσων – καθαρισμός καμινάδας τζακιού Τακτικός καθαρισμός φίλτρου αέρα της κλιματικής συσκευής Απομάκρυνση της σκόνης Προσεκτική χρήση απορρυπαντικών

Επιμέλεια: Σουλτανούδα Όλγα, Β1