Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες

2 Οργανική Χημεία

3 Τί είναι οργανική Χημεία;
Η Οργανική Χημεία είναι ένας κλάδος της Χημείας, που μελετά τις οργανικές ενώσεις, δηλαδή τις ενώσεις του άνθρακα, εκτός από τα οξείδια του άνθρακα και τ’ ανθρακικά άλατα.

4

5 Η σημασία των οργανικών ενώσεων:
Οι οργανικές ενώσεις (ενώσεις άνθρακα) είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή, γιατί σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος γύρω μας αποτελείται από αυτές τις ενώσεις (ενδυμασία, διατροφή, υγεία κ. α )

6 Οργανική ένωση: μεθάνιο

7

8 Κάποια από τα προϊόντα του άνθρακα υπήρξαν πολλές φορές και το μήλο της «Έριδος» για πολλές χώρες κυρίως στην Μέση Ανατολή.

9 Μια μεγάλη ομάδα ενώσεων του άνθρακα είναι οι υδρογονάνθρακες, που αποτελούνται μόνο από άτομα άνθρακα και υδρογόνου. Υπάρχουν άφθονοι στη γη και η κύρια πηγή παραγωγής τους είναι: 1. Το πετρέλαιο 2. Το φυσικό αέριο Υδρογονάνθρακες

10 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

11 Αγωγός Φυσικού Αερίου

12 Γιατί έγινε η ταξινόμηση των υδρογονανθράκων;
Λόγω του μεγάλου αριθμού τους και η ανάγκη για ουσιαστική μελέτη των ιδιοτήτων και των μεθόδων παρασκευής τους οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να τα ταξινομήσουν σε ομάδες:

13 Τρόποι ταξινόμησης των Υδρογονανθράκων
1. Ανάλογα με το είδος της ανθρακικής αλυσίδας Ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης των ατόμων άνθρακα.

14 ΚΑΥΣΗ

15

16 Μια από τις πιο γνωστές μας χημικές αντιδράσεις είναι η καύση
Μια από τις πιο γνωστές μας χημικές αντιδράσεις είναι η καύση. Καύση είναι η χημική αντίδραση ενός στοιχείου ή μιας χημικής ένωσης με το οξυγόνο, η οποία συνοδεύεται από παραγωγή θερμότητας και φωτός. Οι καύσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Την τέλεια Την ατελή

17 Τι είναι τέλεια καύση; Τέλεια καύση ονομάζεται η καύση των οργανικών ενώσεων με επαρκή ποσότητα οξυγόνου κατά την οποία ο άνθρακας μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα. Προϊόντα της τέλειας καύσης είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το νερό και η θερμότητα.

18 Τέλεια καύση Προπανίου:C3H8+5 O CO2 +4H2O+Q Μεθανίου:CH4 +2O CO2+2H2O+Q Aιθανίου:C2H6+7/2 O2 2CO2+3H2O+Q

19 Τι είναι ατελής καύση; Ατελής καύση ονομάζεται η καύση στην οποία ο υδρογονάνθρακας καίγεται με ανεπαρκή ποσότητα οξυγόνου. Προϊόντα της ατελούς καύσης είναι το νερό η θερμότητα και μονοξείδιο του άνθρακα ή άνθρακας ή άλλα προϊόντα που περιέχουν άνθρακα.

20 Η ατελής καύση του προπανίου
C2H8 + 3O2 2CO+4H2O+Q ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΥΣΗ

21 Αυτοί είναι οι υδρογονάνθρακες και λίγα λόγια για τις εκπληκτικές ιδιότητές τους. Αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες ενώσεις στον πλανήτη, είναι και ένας απαραίτητος παράγοντας για την καθημερινή μας ζωή.

22 ΠΗΓΕΣ 1. Σχολικό βιβλίο Χημείας Ιστοσελίδα WIKIPEDIA Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ

23 Συντελεστές: 1. Θεοδωρόπουλος Σωτήρης 2. Γκίνη Παρασκευή 3. Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης 4. Βασιλείου Φρόσσω

24 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google