Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Ονόματα μαθητών: Τζινευράκη Ειρήνη Τσάχαλη Ειρήνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Ονόματα μαθητών: Τζινευράκη Ειρήνη Τσάχαλη Ειρήνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Ονόματα μαθητών: Τζινευράκη Ειρήνη Τσάχαλη Ειρήνη
Φύτρου Μαρία

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ & ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σελ. 1 ..Τίτλος και συγγραφείς Σελ. 2..Περιεχόμενα & περίληψη Σελ. 3..Ορισμός Σελ. 4..Λειτουργία όξινης βροχής Σελ. 5..Λειτουργία όξινης βροχής Σελ. 6..Προέλευση ρύπων Σελ. 7..Επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή Σελ. 8..Επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή Σελ. 9..Δάση και υπόλοιπη χλωρίδα Σελ. 10..Ανθρώπινη υγεία Σελ. 11..Πολιτισμός Σελ. 12..Τρόποι αντιμετώπισης Σελ. 13..Συμπεράσματα και προτάσεις Σελ. 14..Βιβλιογραφία Στις μέρες μας η βιομηχανική δραστηριότητα αυξάνεται και δημιουργεί προβλήματα, με την απελευθέρωση ρύπων. Ετσι εμφανίζεται το φαινόμενο της όξινης βροχής που επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.

3 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
Με τον όρο όξινη βροχή εννοούμε την παρουσία σε αυτήν όξινων διαλυμένων ρύπων που δεν αποτελούν φυσιολογικά χαρακτηριστικά της καθαρής ατμόσφαιρας, αλλά είναι προϊόντα ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι φαινόμενο των μη φυσιολογικών όξινων μετεωρολογικών κατακρημνίσεων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, κ.λπ. Η φυσιολογική βροχή έχει όξινο χαρακτήρα, λόγω της διάλυσης σε αυτήν αερίων με όξινη συμπεριφορά π.χ. CO2.

4 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Στο νερό διαλύεται το διοξείδιο του άνθρακα CO2 (ένα από τα φυσικά συστατικά της ατμόσφαιρας της γης), με αποτέλεσμα το σχηματισμό ανθρακικού οξέως H2CO3 (ασθενές οξύ) το οποίο κάνει όξινο το διάλυμα που προκύπτει από την αντίδραση: CO2+H2O=H2CO3.

5 Άρα η βροχή δίνει, σχεδόν πάντα, όξινη αντίδραση
Άρα η βροχή δίνει, σχεδόν πάντα, όξινη αντίδραση. Η μικρή σχετικά, αυτή οξύτητα από ένα ασθενές οξύ δεν έχει ορατές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον. Ωστόσο, ο όρος όξινη βροχή δεν αναφέρεται σε αυτό το φυσικό επίπεδο οξύτητας, που φτάνει τιμές pH μέχρι 5,2. Δηλαδή, όλο το πρόβλημα βρίσκεται στην παρουσία ρύπων στη βροχή με έντονη όξινη αντίδραση όπως είναι: τα προερχόμενα, συνήθως από καυσαέρια, οξείδια του αζώτου και του θείου, τα οποία διαλυόμενα δίνουν ισχυρά όξινα και οξειδωτικά διαλύματα.

6 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΡΥΠΩΝ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
Τα πιο σημαντικά αέρια που βοηθούν στον σχηματισμό της όξινης βροχής είναι τα εξής: διοξείδιο του θείου (SO2) και τα οξείδια του αζώτου που οξειδώνονται σχηματίζοντας διοξείδιο του αζώτου (NO2) και υδρολύεται σχηματίζοντας νιτρικό οξύ (HNO3). Τα αέρια αυτά προέρχονται από: καύση ορυκτών καυσίμων, ηφαιστειακή δραστηριότητα, πυρκαγιές, βιολογικές δραστηριότητες και τήξη όξινου πάγου.

7 Επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή
Η όξινη βροχή επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε οικοσυστήματα, καλλιέργειες, πολιτιστικά μνημεία και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, π.χ. αυτοκίνητα. Οι περισσότερες λίμνες και τα ποτάμια έχουν pH μεταξύ 6 και 8. Η πτώση του pH στα επιφανειακά ύδατα από την όξινη βροχή έχει δραματικές επιπτώσεις σε πολλά υδρόβια είδη ζωής. Πλήττονται θανάσιμα οι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί των υδάτινων οικοσυστημάτων.

8 Οι λίμνες και τα ποτάμια γίνονται όξινα όταν το νερό και το έδαφος που τα περιβάλλουν δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τις όξινες ενώσεις που υπάρχουν στην όξινη βροχή και απελευθερώνεται άργιλος που είναι πολύ τοξικός για πολλά είδη υδρόβιων οργανισμών. Το χαμηλό pH μαζί με τα αυξημένα επίπεδα αργίλου είναι πολύ τοξικά για τα ψάρια και βλάπτει διάφορα είδη ψαριών.

9 Δάση και υπόλοιπη χλωρίδα
Φυτά και ανθρώπινες καλλιέργειες βλάπτονται σοβαρά αλλά στα τελευταία μειώνονται με τη χρήση λιπασμάτων ή μειγμάτων λιπασμάτων με ασβεστόλιθο που εξουδετερώνει τα οξέα της όξινης βροχής. Προκαλεί μείωση της ταχύτητας της ανάπτυξης, τραυματισμό και θάνατο των δασών. Τα φύλλα και τα αγκάθια γίνονται καφέ, αντί πράσινα και υγιή και πέφτουν. Σε μερικές περιπτώσεις, συγκεκριμένα δέντρα σε ολόκληρες περιοχές του δάσους, απλά πεθαίνουν.

10 Ανθρώπινη υγεία Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και επιβαρύνεται η αναπνευστική λειτουργία σε ανθρώπους με προδιάθεση άσθματος. Τα παιδιά είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα

11 Πολιτισμός Ιδιαίτερα στα ιστορικά μνημεία αντιδρά χημικά το θειικό οξύ της όξινης βροχής με τις ενώσεις ασβεστίου στις πέτρες (ασβεστόλιθος, μάρμαρο, ψαμμίτης και γρανίτης) και δημιουργεί ευδιάλυτο και εύθρυπτο γύψο: CaCO3 + H2SO4 = CaSO4 + CO2 + H2O. Η ξηρή απόθεση των όξινων ενώσεων μπορεί να «λερώσει» τα κτίρια οδηγώντας σε αυξημένο κόστος συντήρησης και επιταχύνοντας τη φθορά των οικοδομικών υλικών και χρωμάτων.

12 Τρόποι αντιμετώπισης Μείωση δαπανώμενου ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα τη μείωση καύσης ορυκτών καυσίμων που απαιτείται άρα μείωση εκπομπής διοξειδίου του θείου (SO2) και οξειδίων του αζώτου (NOx). Χρήση φίλτρων στις καπνοδόχους των εργοστασίων. Εναλλακτικές μορφές ενέργειας (υδροηλεκτρική, αιολική, γεωθερμική και ηλιακή). Μείωση απόθεσης ρύπων π.χ. οξέων, στο περιβάλλον.

13 Συμπεράσματα και προτάσεις
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η όξινη βροχή αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στη ζωή μας. Καταστρέφει τα δάση, τις λίμνες, τα ποτάμια και τον ίδιο τον άνθρωπο. Όμως όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε με απλές καθημερινές πράξεις όπως: 1) κλείνουμε φώτα ή συσκευές όταν δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν, 2) χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο πιο συχνά μπορούμε ή ακόμα καλύτερα περπατάμε ή χρησιμοποιούμε ποδήλατο και 3) ενημερωνόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα.

14 Βιβλιογραφία Οξινη βροχή – Βικιπαίδεια Εικόνες αναζήτησης στο διαδίκτυο «Οξινη βροχή»


Κατέβασμα ppt "ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Ονόματα μαθητών: Τζινευράκη Ειρήνη Τσάχαλη Ειρήνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google