Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Καραλίου Ραφαέλα Κοροβήλου Θεοδώρα Κούκιο Πάολο Μιχαηλίδης Ιωάννης

2 Τι μελετά η Οργανική Χημεία;
Οργανική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας ο οποίος μελετά τις ενώσεις του άνθρακα εκτός από τα ανθρακικά άλατα και τα οξείδια του άνθρακα. Οι πρώτες οργανικές ενώσεις απομονώθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα. Ο πρώτος που μελέτησε συστηματικά τις οργανικές ενώσεις ήταν ο Scheele, ο οποίος απομόνωσε πλήθος οργανικών ενώσεων από φυτικές και ζωικές ύλες. Κατά τον 18ο αιώνα οι χημικοί πίστευαν ότι για να συντεθεί μία οργανική ένωση ήταν απαραίτητη η ζωική (<ζωή) δύναμη (vis vitalis) την οποία διαθέτουν μόνο οι ζωικοί οργανισμοί. Δομή του μορίου του μεθανίου, η απλούστερη μορφή υδρογονάνθρακα

3 Όμως το 1828 ο Wöhler ανακάλυψε μία οργανική ένωση που μπορούσε να παρασκευασθεί εργαστηριακά. Αυτό το πέτυχε τυχαία, όταν με θέρμανση κυανικού αμμωνίου (NH4OCN) παρασκεύασε την ουρία, η οποία είναι οργανική ένωση. Εν ολίγοις κατέρριψε την βιταλιστική θεωρία.

4 Πού συναντώνται οι Οργανικές Ενώσεις;
Οινόπνευμα (αιθανόλη) Προπάνιο Βουτάνιο Πλαστικό Καουτσούκ Πετρέλαιο

5 Σε ποιά καύσιμα συναντάμε Οργανικές Ενώσεις;
Στα ορυκτά καύσιμα όπως είναι το: Πετρέλαιο Φυσικό αέριο

6 Ποιό χαρακτηριστικό των υδρογονανθράκων τους έδωσε αυτήν την ονομασία;
«Υδρογονάνθρακες» ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις, που περιέχουν μόνο υδρογόνο (H) και άνθρακα (C). Έχουν γενικό χημικό τύπο CxHy.

7 Γιατί έπρεπε να ταξινομηθούν οι υδρογονάνθρακες;
Ο μεγάλος αριθμός τους (< ) και η ανάγκη για ουσιαστική μελέτη των ιδιοτήτων και των μεθόδων παρασκευής τους, υποχρέωσε τους χημικούς να τους ταξινομήσουν σε ομάδες είτε με βάση τη μορφή της ανθρακικής αλυσίδας είτε με τον τρόπο σύνδεσης των ατόμων άνθρακα μεταξύ τους.

8 Τι είναι η καύση των υδρογονανθράκων;
Καύση ονομάζεται η χημική αντίδραση ενός στοιχείου ή μιας χημικής ένωσης με το οξυγόνο, η οποία συνοδεύεται από παραγωγή θερμότητας και φωτός.

9 Ποιά καύση λέγεται τέλεια,ποια ατελής και ποια τα προϊόντα τους;
Ποιά καύση λέγεται τέλεια,ποια ατελής και ποια τα προϊόντα τους; Οι καύσεις διακρίνονται σε πλήρεις ή τέλειες και σε ατελείς ανάλογα με την ποσότητα του Ο2 που είναι διαθέσιμη και τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκειά τους.

10 Πλήρης ή τέλεια είναι η καύση που γίνεται με περίσσεια οξυγόνου και δεν περισσεύει άκαυστη χημική ένωση. Προϊόντα της είναι το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) και το νερό.

11 Ατελής καύση πραγματοποιείται συνήθως όταν η διαθέσιμη ποσότητα Ο2 είναι μικρότερη από όση απαιτείται σύμφωνα με τη χημική αντίδραση που περιγράφει την τέλεια καύση. Πολλές φορές επίσης, ενώ υπάρχει διαθέσιμη αρκετή ποσότητα οξυγόνου, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η καύση είναι τέτοιος, ώστε τελικά να μη χρησιμοποιείται ολόκληρη η ποσότητα του οξυγόνου. Τα προϊόντα της ατελούς καύσης δεν είναι γενικά καθορισμένα.

12 Αντουάν Λαβουαζιέ Ο Λωράν (Antoine Laurent Lavoisier) ήταν Γάλλος χημικός. Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1743 και πέθανε στις 8 Μαΐου του 1794). Θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης χημείας, καθώς θεμελίωσε με τις έρευνές του μια νέα αντίληψη στη μελέτη της φύσης και οδήγησε την ανθρώπινη σκέψη στην ορθολογική προσέγγιση των χημικών φαινομένων, σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής του ορθού λόγου. Ο Λαβουαζιέ αναφέρεται συχνά ως ο πατέρας της σύγχρονης Χημείας. Ο τίτλος αυτός είναι τιμητικός αλλά όχι υπερβολικός, καθώς ο μεγάλος αυτός χημικός δεν περιορίστηκε μόνο στην επέκταση των γνώσεων της εποχής του, ούτε έμεινε ένας απλός πειραματιστής. Πέτυχε ν' ανατρέψει τις λαθεμένες απόψεις των συγχρόνων του και έβαλε τις βάσεις για τις ανακαλύψεις των δυο επόμενων αιώνων. Από τις πάμπολλες συνεισφορές του Λαβουαζιέ στη χημεία είναι η ονομασία του οξυγόνου, καθώς ήταν ο πρώτος που κατανόησε τη χημική και βιολογική λειτουργία του στοιχείου αυτού και μελέτησε το φαινόμενο της ζύμωσης και της αναπνοής. Στον Λαβουαζιέ αποδίδεται και ο καθορισμός όρων, όπως οξείδια, οξέα, άλατα, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται στη χημική ορολογία. Σε αυτόν οφείλονται επίσης η αρχή διατήρησης της μάζας, η διάκριση ανάμεσα σε απλά και σύνθετα σώματα, η κατάρρευση της θεωρίας του φλόγιστρου, η ανακάλυψη του αζώτου ως συστατικού του ατμοσφαιρικού αέρα, η εφεύρεση του χημικού ζυγού και ο διαχωρισμός του νερού στα συστατικά του.

13 Τέλεια καύση Προπανίου
5 3 4 + + C3H8 + 5O2  3CO2 + 4H2O + Q

14 Πηγές Εικόνες Πληροφορίες En.wikipedia.org El.wikipedia.org
personal.psu.edu digitalschool.minedu.gov.gr moschato-live.blogspot.com chemistry-world.yoo7.com einstein.uab.es ufh.ac.za flickr.com Σχολικό Βιβλίο wallpapers.free-review.net chemie.uni-hamburg.de autoblog.gr workexposedblog.com

15 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΤΑΞΗ: Γ ΤΜΗΜΑ 2 Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σοφία Σμυρνή


Κατέβασμα ppt "Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google