Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Τσιρώνης Χρήστος Α΄6 Μάθημα: Χημεία Υπεύθυνος Καθηγητής: κ.Λιαράκος

2 Εισαγωγή Σε όλη την γη εξαπλώνεται μια καταστροφή από οξέα.
Είναι η όξινη καταστροφή. Το χιόνι, η βροχή, η ομίχλη, όλα τους μολυσμένα από τα καυσαέρια και τις κάπνες των εργοστασίων και των αυτοκινήτων , μεταβάλλονται σε οξέα. Αυτή η όξινη βροχή φθείρει σιγά σιγά το φυσικό περιβάλλον μας και προσβάλλει όλες τις χώρες του κόσμου. Καταστρέφει τα κτίρια, τα μνημεία, τα δάση, το έδαφος, την πανίδα, τις σοδιές μας και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Για αυτό πρέπει να λάβουμε δράση και να καταπολεμήσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει όλες τις χώρες του πλανήτη.

3 Περιεχόμενα Εισαγωγή……………………………….σελ.2 Όξινη Βροχή……………………………σελ.4
Αίτια Όξινης Βροχής…………………...σελ.6 Επιπτώσεις Όξινης Βροχής…………..σελ.8 Τρόποι Αντιμετώπισης……………......σελ.11 Βιβλιογραφίες…………………………..σελ.13

4 Όξινη Βροχή Το pH της βροχής σε συνήθεις συνθήκες είναι 5,5. Όμως σε αστικές και βιομηχανικές περιοχές η τιμή του pH κυμαίνεται από 3,5 - 4,5. Έτσι η βροχή παρουσιάζει όξινο χαρακτήρα, δηλαδή έχει αυξημένες όξινες ιδιότητες. Για αυτό παίρνει και το όνομα ΄΄όξινη βροχή΄΄. Τα οξέα που περιέχει προέρχονται από την καύση φυσικών καυσίμων, όπως άνθρακα και πετρελαίου που παρουσιάζονται πιο έντονα στις βιομηχανικές περιοχές. Έτσι τα οξέα αυτά (θειικά και νιτρικά) φτάνουν στο έδαφος , μεταφερόμενα με την βροχή.

5 Όξινη Βροχή Ο όρος ΄΄όξινη βροχή΄΄ πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 19ο αι. για να περιγράψει την μολυσμένη βροχή στο Μάντσεστερ της Βρετανίας στην διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης. Η δραστικότητα της όξινης βροχής μετριέται με την κλίμακα του pH. Όσο πιο χαμηλό είναι το pH τόσο πιο όξινη είναι η βροχή και έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και στην πανίδα, καθώς και στα κτήρια και στα μνημεία.

6 Αίτια Όξινης Βροχής Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων βιομηχανιών και εργοστασίων είναι αυτοί που φταίνε για τα καυσαέρια που παράγονται από τα εργοστάσια, ακόμα και από τα αυτοκίνητα στις μεγάλες αστικές περιοχές, τα οποία κάνουν την βροχή πιο όξινη. Έτσι κύρια αίτια της είναι το διοξείδιο του θείου (SO2), που ελκύεται από βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας και τα οξείδια του αζώτου (NOx). Πιο συγκεκριμένα η όξινη βροχή είναι το αποτέλεσμα της καύσης κάρβουνου και πετρελαίου.

7 Αίτια Όξινης Βροχής Το διοξείδιο του θείου και του αζώτου, τα οποία ελκύονται στην ατμόσφαιρα από κάποια χημικά σκευάσματα, οξειδώνονται σε τριοξείδια τα οποία στην συνέχεια με την παρουσία της υγρασίας της ατμόσφαιρας σε θειικό και νιτρικό οξύ. Τα οξέα αυτά είναι δυνατόν να μεταφερθούν από τους ανέμους σε μεγάλες αποστάσεις και να πέσουν στην Γη με την μορφή της όξινης βροχής.

8 Επιπτώσεις όξινης βροχής
Η όξινη βροχή έχει καταστρεπτικές συνέπειες στα δάση, στις λίμνες και στα ποτάμια, στους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά ακόμα και στα μνημεία και στα κτήρια. Τα δέντρα χάνουν τα φύλλα τους και αδυνατίζουν. Η όξινη βροχή έχει επίσης διαβρωτικές ικανότητες αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για τα κτίρια και άλλα υλικά. Κατατρώει αυτά τα υλικά, κάνοντας την πέτρα να διαλύεται, το μέταλλο να σκουριάζει, τα χρώματα να καταστρέφονται, το δέρμα να αδυνατίζει και το γυαλί να σχηματίζει κρούστα. Επίσης δημιουργούνται και προβλήματα στην υγεία μας, ακόμα και από τις ουσίες στο πόσιμο νερό, όπως αναπνευστικές ασθένειες.

9 Επιπτώσεις όξινης βροχής
Η όξινη βροχή καταστρέφει κυρίως τα κτίρια, τα μνημεία και τα αγάλματα από ορυκτό υλικό, που είναι συνήθως ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3), όπως ασβεστόλιθος ή μάρμαρο. Τα οξείδια του αζώτου, του θείου και του άνθρακα που έχουν διαλυθεί με την βροχή, εισχωρούν μέσα στο μάρμαρο έως ένα ορισμένο βάθος. Εκεί αντιδρούν με το ασβέστιο του μαρμάρου και σχηματίζουν άλατα τα οποία παραμένουν στην επιφάνεια. Ο μηχανισμός αυτός είναι ανάλογος αυτού που συμβαίνει στα μάρμαρα της Ακρόπολης και παρουσιάζεται με την χημική αντίδραση CaCO3 + H2SO CaSO4 + CO2 + H2O.

10 Αποτελέσματα Όξινης Βροχής

11 Τρόποι Αντιμετώπισης Εκτός από την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, καταβάλλεται προσπάθεια αντιμετώπισης του αιτίου της όξινης βροχής κυρίως μέσω της ασβέστωσης (προσθήκη ασβεστίου). Επίσης αναπτύσσονται αντιρρυπαντικές μορφές τεχνολογίας, στις οποίες χρησιμοποιούνται μη ρυπογόνες μορφές ενέργειας (π.χ ηλιακή και αιολική ενέργεια, αντικάρβουνο). Ακόμα η χρησιμοποίηση απορροφητικών φίλτρων από τους ιδιοκτήτες των βιομηχανιών και η χρησιμοποίηση καταλυτικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να μειώσει την εκπομπή των επικίνδυνων αυτών καυσαερίων που συντελούν στην όξινη βροχή.

12 Τρόποι Αντιμετώπισης Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε και την προστασία των μαρμάρων του Παρθενώνα. Με την χρησιμοποίηση υλικών όπως οι ρηνίτες (οι οποίοι αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό αφού προσβάλλονται από την υπεριώδη ακτινοβολία, χάνουν το χρώμα τους, σπάνε και ξεφλουδίζουν) και με μια επίστρωση από ειδικά αντιδιαβρωτικά υλικά μπορούμε να καθυστερήσουμε την διάβρωση των αντικειμένων από την όξινη βροχή.

13 Βιβλιογραφίες <<Όξινη Βροχή>>, Εκδόσεις Κέρδος, 1988, John McCormick <<Ο καιρός και τα μυστικά του>>, Εκδόσεις Εστία, 2005, Γιώργος Ι. Μελανίτης

14 ευχαριστω


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google