Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα Παραδοχές και προβλήματα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
«ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΑΛΛΑΓΗΣ. ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΑΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ
Μάριος Στυλιανίδης Εκπαιδευτική Ημερίδα ΑΚΙΔΑ 26/2/2011
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 E - learning.
Πρόγραμμα επαγωγής εκπαιδευτή Μέρος 2 ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ.
2. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Συμμετοχή στο πρόγραμμα : «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική.
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Ο Ρόλος των ΣΔΕ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
Το Έργο ‘’Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας’’ ως αφετηρία για την ένταξη των ΤΠΕ στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Δρ Α. Τζιμογιάννης.
Αυτορυθμιζόμενη μάθηση
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών πρόταση στο της Ευστρατίας Λιακοπούλου Καθ. Πληροφορικής, Msc.
Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Συμμετοχικές Διαδικασίες κατά τη διαδικασία ΣΠΕ: Πιθανά προβλήματα και προοπτικές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Axαΐας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καινοτόμο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ « Πιστοποίηση και αναβάθμιση των εκπαιδευτών ενηλίκων» « Πιστοποίηση και αναβάθμιση των εκπαιδευτών ενηλίκων» Nίκος Φωτόπουλος.
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην Εκπαίδευση: Παράγοντες που την επηρεάζουν Συνέδριο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 2015.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΠΜΣ Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική Ευρωπαϊκές Πολιτικές Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Θεματική ενότητα 2 ου εξαμήνου / 3 τρίωρα σεμινάρια.
Λέγοντας « σύστημα » εννοούμε έναν οργανισμό, ο οποίος στελεχώνεται από ανθρώπινο δυναμικό και έχει σαν στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων λειτουργιών με.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Άξονες Συνέντευξης.
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
Δημιουργία σεναρίου.
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Ενδοσχολική ΕΕΓΛ Σέρρες 16/6/2017.
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
«Εγκλεισμός και εκπαίδευση: δύο δρόμοι συγκλίνοντες ή παράλληλοι;»
Επιμόρφωση Πληροφορικών Βαγγέλης Κανίδης
Υποδοχή των φοιτητών/τριών
έννοια και λειτουργια της εκπαιδευσησ
ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ – Σεπτέμβριος 2017
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
2η επιμορφωτική συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2014
ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ε. Κ. Π. Α
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ     ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΣΙΚΑΣ     ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.κ.Ε ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
Best practices - Benchmarking
3.1 «Σύστημα» – Εκπαιδευτικό Σύστημα
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Σ.Α.)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα Παραδοχές και προβλήματα

Περιοδολόγηση της εκπαιδευτικής διαχρονίας στο ελληνικό κράτος

Α’ Περίοδος: Η περίοδος της δυσλειτουργίας ( ) Κυριαρχεί ο παραδοσιακός προσανατολισμός στην εκπαίδευση Το εκπαιδευτικό σύστημα καθίσταται κοινωνικά και εκπαιδευτικά δυσλειτουργικό Εκκολάπτεται, παράλληλα, η συγχρονιστική αντίληψη για την παιδεία (εκπαιδευτικός δημοτικισμός) Βασικά αιτήματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Β’ Περίοδος: Το στάδιο της διελκυστίνδας ( ) Κυριαρχούν οι συνέπειες του εθνικού διχασμού Διατρέχουν την περίοδο δύο ενδιαφέρουσες εξελίξεις: –Γεγονότα που καθιστούν ανθεκτικότερο τον παραδοσιακό προσανατολισμό αλλά και γεγονότα που τονώνουν το εκσυγχρονιστικό ρεύμα –Η αντιπαράθεση των δύο ρευμάτων δημιουργεί ζυμώσεις Η περίοδος της επταετίας

Γ’ Περίοδος: Η σημερινή συγκυρία (1974 και εξής) Διαμορφώνεται μια πρωτοφανής συγκυρία για τη χάραξη και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μας πολιτικής

Διαχρονικά δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής εκπαίδευσης Υπερεκπαίδευση Συγκεντρωτισμός Αρχαιογνωστικός προσανατολισμός Υποβάθμιση τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης

Στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την άσκηση αποτελεσματικής εκπαιδευτικής πολιτικής: Η συστημική προσέγγιση Η θεσμική άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής Η άσκηση της πολιτικής πάνω σε διακηρυγμένο πρόγραμμα Η συστηματική εκπαιδευτική έρευνα Η πειραματική έρευνα Συστηματική εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Θεωρία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: επιστημολογικές προσεγγίσεις Πολιτικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Πολιτισμικές προσεγγίσεις

Θεωρία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: εσωτερική και εξωτερική μεταρρύθμιση Εσωτερική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση Εσωτερική δομή του σχολείου Μορφωτικά αγαθά και περιεχόμενα μάθησης Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση εκπαιδευτικών Εξωτερική Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση Διάρθρωση εκπαίδευσης Νομοθεσία Οργάνωση

Θεωρία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: διαδικασίες εφαρμογής Σταδιακή εφαρμογή Η έννοια του χρόνου Υποδείγματα για τις διαδικασίες εφαρμογής: ορθολογικό – αναλυτικό αποσπασματικό μικτό – διερευνητικό

Θεωρία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: η αποτυχία των μεταρρυθμίσεων Κακή διάγνωση των προβλημάτων Ad hoc προσέγγιση της μεταρρύθμισης χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου Η μη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σχεδίασή της Απουσία μηχανισμών ανατροφοδότησης Συνθετότητα και πολυπλοκότητα των προβλημάτων που επιχειρούνται να αντιμετωπιστούν που οδηγούν σε δυσκολίες ως προς την εύρεση λύσεων και την εφαρμογή τους. Αδυναμία εστίασης των στρατηγικών που χρησιμοποιούνται σε πράγματα που μπορούν να επιφέρουν την αλλαγή Συντηρητικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος που δεν ευνοεί τη μεταρρύθμιση