Υγιεινη Διατροφη και Γυμναςτικη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
2η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 11/3/2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ « Το πρωί τρως για τον εαυτό σου, το μεσημέρι για τον φίλο σου και το βράδυ για τον εχθρό σου»
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΤΡΩΝΕ ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ;.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Κασσαβέτης Τι είναι; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
Αγωγή υγείας Μεσογειακή Διατροφή Ενότητα 3.8
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Πρόγραμμα Comenius Γυμνασίου Ζαγοράς Διατροφικές συνήθειες εφήβων Δεν ακολουθούν πρόγραμμα στη διατροφή τους Συνήθως δεν τρώνε πρωϊνό Καταναλώνουν.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Διατροφή και Ασθένειες
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΑΣΚΗΣΗ& ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Υγιεινη Διατροφη και Γυμναςτικη Υγιεινη Διατροφη και Γυμναςτικη

ΤI Περιεχει η υγιεινη Διατροφη η (διαιτα); Μια ΥΔ πρεπει να περιεχει βιταμινες, υδατανθρακες Ιχνοστοιχεια, ανόργανα στοιχειά, πολυακορεστα λιπαρα οξεα, σακχαρα, νερο, πρωτεΐνες, όλα αυτά σε ΙΣΟΡΟΠΙΑ μεσα στον οργανισμο και κατεπεκτασιν στο φαγητο μας.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΜΑΣΤΕ; Ιδανικά τουλάχιστον 3-4 φορές εβδομαδιαίως από 30 τουλάχιστον λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος ώστε κάποιος να αποκτήσει την απαραίτητη (και πολυπόθητη) φυσική κατάσταση αλλά και για να «κάψει» τα περιττά λίπη τα οποια δεν χρειαζεται ο οργανισμος μας

Μεςογειακη διατροφη

ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Η μεσογειακή διατροφη περιεχει άφθονες φυτικές ινες,ελαχιστα επεξεργασμένα προιοντα,γαλακτοκομικα προιοντα σε μικρες ποσοτητες,ψαρια και πουλερικα σε μικρες ποσοτητες,κοκκινο κρεας 2 φορες τον μηνα,ελαιολαδο ως κυρια πηγη λιπαρων που περιεχει μονοακορεστα οξεα

Βασικά χαρακτηριστικά: Μεςογειακη Διατροφη Η μεσογειακή δίαιτα παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται στις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις και στην τοπική χλωρίδα και πανίδα κάθε περιοχής. Όμως, υπάρχουν κοινά σημεία στις διατροφικές συνήθειες όλων των λαών της Μεσογείου, όπως είναι το ελαιόλαδο και η αφθονία των φρούτων, των οσπρίων και χορταρικών που συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. Αυτή η διατροφή των παππούδων μας είναι ευεργετική για την υγεία και μακροζωία μας. Βασικά χαρακτηριστικά: Οι άφθονες φυτικές (ψωμί, λαχανικά, όσπρια και φρούτα) Το ελαιόλαδο Μέση προς μικρή κατανάλωση ψαριού, πουλερικών γαλακτοκομικών και αυγών Μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος Κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος.  (σύμφωνα με τον ορισμό στον οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ειδικοί σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών στις 11 Απριλίου 1997, στη Ρώμη).

Τα πλεονεκτηματα: Ασπίδα για την υγεία μας. Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διαφορετική διατροφή. Εκτός όμως από την ευεργετική δράση στην καρδιά, η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την προστασία από τον ζαχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. του παχέος εντέρου). Οι πλούσιες φυτικές ίνες των δημητριακών (σύνθετοι υδατάνθρακες) έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου στο κόλον, στο μαστό, στο ενδομήτριο και στον προστάτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται σε αφθονία, φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση, όσον αφορά στο πεπτικό σύστημα και σε άλλες μορφές. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δράση των συστατικών και τροφών της μεσογειακής διατροφής οφείλεται στο συνδυασμό τους και όχι σε μεμονωμένη κατανάλωση. Η αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (βιταμίνες Α, Ε, και C, το β- καροτένιο και τα φλαβονοειδή (όπως ο φαινόλες του κρασιού), τα φαινολικά οξέα (των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου)  καταπολεμούν την οξείδωση / γήρανση των κυττάρων. Αυτό είναι και τα βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής το οποίο επηρεάζει την μακροβιότητα.

Το ελαιολαδο  Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι το πλέον υγιεινό λάδι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (έως 83%). Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, το ελαιόλαδο ως συστατικό της καθημερινής μας διατροφής προσφέρει: Μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο Δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση αίματος Φαίνεται να προφυλάσσει από τον καρκίνο Η χρήση του ελαιόλαδου στα τηγάνι συστήνεται έναντι οποιουδήποτε άλλου λαδιού ή λίπους καθώς αντέχει περισσότερο. Καλό όμως είναι να το καταναλώνουμε ωμό και να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Παχυςαρκια-Βουλιμια-νευρικη ανορεξια

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην οποία η υπερβολική αποθήκευση λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Σύμφωνα με το ΔΜΣ ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα με ΔΜΣ( δείκτη μάζας σώματος) μεγαλύτερο από 30. Κατά μέσο όρο, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από λεπτότερους, λόγω της ενέργειας που απαιτείται για να διατηρηθεί μια αυξημένη μάζα σώματος.

Κληρονομικές επιδράσεις Οικονομικοί παράγοντες ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Κληρονομικές επιδράσεις Οικονομικοί παράγοντες Κοινωνικό-ψυχολογικοί παράγοντες Θρησκευτικοί παράγοντες Πολιτισμικοί παράγοντες

Βουλιμια Μια από τις διαταραγμένες σχέσεις  με το φαγητό ορίζεται ως Βουλιμία και είναι η υπερβολική αύξηση της όρεξης με την απουσία πληρότητας

Αντιμετωπιςη Για την θεραπεία λοιπόν της βουλιμίας καλό θα ήταν η συνύπαρξη και του ψυχολόγου και του διατροφολόγου γιατί δεν είναι μια απλή ψυχολογική ασθένεια

Νευρικη ανορεξια Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) πιο γνωστή ως ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους.

Αντιμετωπιςη Η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας για εφήβους με νευρική ανορεξία είναι η οικογενειακή θεραπεία. Υπάρχουν πολλές μορφές οικογενειακής θεραπείας οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν στην αντιμετώπιση της εφηβικής νευρικής ανορεξίας συμπεριλαμβανομένου της ενωμένης οικογενειακής θεραπείας (CFT) κατά την οποία οι γονείς και το παιδί είναι όλοι μαζί με τον θεραπευτή και της χωρισμένης οικογενειακής θεραπείας (SFT) κατά την οποία το παιδί και οι γονείς λαμβάνουν θεραπεία ξεχωριστά από διαφορετικούς θεραπευτές.

ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ: ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Γενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός , ο οποίος δημιουργήθηκε τεχνητά αλλοιώνοντας τη γενετική του ταυτότητα με την προσθήκη ή και με την αφαίρεση γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη. Ο άνθρωπος έχει επέμβει στον γενετικό κώδικα των προϊόντων αυτών αφού είναι αδύνατο να δημιουργηθούν με φυσικές διαδικασίες . Η μέθοδος αυτή ονομάζεται ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

Τα ςυν και τα πλην των μεταλλαγμενων τροφων Υπέρ Περίπου 10.000 τόνοι φυτοφαρμάκων δεν θα χρειάζονται να χρησιμοποιηθούν αν οι μισές από τις υπάρχουσες καλλιέργειες καλαμποκιού , ελαιοκράμβης ,τεύτλων , και βαμβακιού ήταν ΓΤ. Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά που είναι ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα δεν απαιτούν καλλιεργητικές φροντίδες. Υψηλή στρεμματική απόδοση. Π.χ στην Ινδία η καλλιέργεια ΓΤ βάμβακος αποδίδει παραγωγή κατά 80% μεγαλύτερη από τη συμβατική .Εκτιμάται ότι μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα του υποσιτισμού . Γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες φυτών (όπως το <<Golden Rice>> ) που έχουν εμπλουτιστεί με καροτινοειδή –ανθρώπινος οργανισμός τα μετατρέπει σε βιταμίνη Α –υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα της αβιταμίνωσης εκατομμυρίων παιδιών στον Τρίτο Κόσμο. Αντίστοιχα κάποιες ποικιλίες έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να χορηγούνται και ως εμβόλια.

Τα ςυν και τα πλην των μεταλλαγμενων τροφων Κατά Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί , καθώς δεν αναπτύσσονται στη φύση αλλά σχεδιάζονται σε εργαστήρια , δεν διαθέτουν φυσικό βιότοπο . Επομένως η εισαγωγή τους στο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει στην εκτόπιση φυσικών άγριων ειδών . Η απελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία . Δεν εξασφαλίζουν τη χρήση λιγότερων χημικών οι ΓΤ καλλιέργειες

Τα ςυν και τα πλην των μεταλλαγμενων τροφων Η διάδοση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οδηγείται από το κέρδος ολίγων εταιρειών που ελέγχουν την αγορά . Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί δεν σώζουν τους φτωχούς από την πείνα , σύμφωνα με την <<ActionAid>> , αφού μόνο το 1% της έρευνας για τα γενετικώς τροποποιημένα αφορά φυτά που θα χρησιμοποιούν αγρότες στις φτωχές χώρες – έχουν σχεδιαστεί για μεγάλης κλίμακας βιομηχανική γεωργία. Απρόβλεπτες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Ποια ειναι τα μεταλλαγμενα τροφιμα Παράγωγα σόγιας Τσίχλες: λεκιθίνη ,φυτικά έλαια Ψωμί : αλεύρι σόγιας , σογιέλαιο κ.ά. Στιγμιαίως καφές : λεκιθίνη Παράγωγα καλαμποκιού Δημητριακά : άμυλο καλαμποκιού , καλαμποκάλευρο Καραμέλες : σιρόπι γλυκόζης Λιπαρές πρώτες ύλες : καλαμποκέλαιο

Μεγαλες αλυςιδες εταιριων με μεταλλαγμενα Οι ποιο γνωστές εταιρίες που χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα προϊόντα είναι : Coca-cola Hellman's ( είδη σαλτσών) Hershey’s Nestle Kellogg's (δημητριακά) Knorr ( ζωμοί για το φαγητό) Uncle Ben’s (όσπρια) Quaker (βρόμη) Pringles (πατατάκια) Pepsi Lipton (κρύο και ζεστό τσάι)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α΄3 ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΙΔΙΩΝ:110 ΑΓΟΡΙΑ:46 ΚΟΡΙΤΣΙΑ:64

1)Τρως πρωινο

2)Αν ναι τρως η πινεις γαλακτοκομικα;

3)Παιρνεις ςπιτικο φαγητο ςτο ςχολειο ως κολατςιο;

4)Συνοδευεις με ςαλατα τα γευματα ςου;

6)Τρως περιςςοτερο απο 2 φρουτα την ημερα;

7)Καταναλωνεις προχειρο φαγητο περιςςοτερο απο 1 φορα την εβδομαδα;

8)Καταναλωνεις αναψυκτικα περιςςοτερο απο 1 φορα την εβδομαδα;

9)Αν δεν καταναλωνεις ςπιτικο φαγητο τι θα ς εκανε απο τα παρακατω να αλλαξεις τον τροπο διατροφης ςου και να προτιμηςεις τα ςπιτικα;

10)Προτιμας ψητα η τηγανιτα;

11)Ποςα ποτηρια νερο πινεις την ημερα;

12)Εχεις κανει ποτε διαιτα

13)Εχεις βρεθει ποτε ςτα προθυρα λιποθυμιας εξαιτιας αυςτηρης διαιτας

14)Επηρεαζεται η διατροφη των εφηβων απο την ψυχολογια και το αγχος;

15)Κανεις γυμναςτικη

16)Γνωριζεις ποια ειναι τα μεταλλαγμενα;

ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ.. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΎ!! Αβετισιάν Ματίλντα Καλούδης Ευάγγελος Βαλσαμίδου Μελάνθη Καραθανάση Μαρίνα Βασίλαρου Παναγίωτα Καραμανίδου Μαρία Γιαγκαμποζίδου Λουϊζα Κανανικολάου Γιώργος Γκουρλομάτη Θεοδώρα Καρατζά Όλγα Δεληγιάννη Δήμητρα Καρατζά Φρειδερίκη Δεληνικόλα Μαρία Κωσταντάρας Ανδρέας Διδασκάλου Μαρία Κωστάκη Ειρήνη Δουλούδη Ελένη Λεμονάκης Σταύρος Επιτρόπου Χρήστος Λιανίδου Ειρήνη Ηλιάδου Μαρία Μακρή-μαρκόνη Μαρία Ηλιάκης Εμμανουήλ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΎ!! Θανασιάς Κωνσταντίνος Θεωδωρίδης Στέλιος

Τελική επιμέλεια-παρουσίαση: Μαρία Δεληνικόλα Παναγιώτα Βασίλαρου Υπεύθυνη προγράμματος Μόραλη Αθανασία Οι μαθητές γνώρισαν με το πρόγραμμα αυτό την αξία της υγιεινής διατροφής. Εξοικειώθηκαν με την ιδέα ότι πρέπει να συμπεριλάβουν στη καθημερινή διατροφή τους σωστές υγιεινές τροφές. Κατανόησαν την αναγκαιότητα της επιστροφής στην διατροφή των παππούδων μας. ▪Συνειδητοποίησαν ότι η σωστή παιδεία για τη σωστή διατροφή πρέπει να γίνεται από μικρή ηλικία στα παιδιά, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να αποφύγουν διατροφικές παγίδες που θα του οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα. ▪ Παράλληλα όμως με την υγιεινή διατροφή οι μαθητές κατάλαβαν ότι πρέπει να βάλλουν στη ζωή τους και τη γυμναστική γιατί έτσι ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών, κάποιες μορφές καρκίνου ο διαβήτης και η χοληστερίνη. ▪ Στόχος όμως του προγράμματος ήταν εκτός από τα θέματα υγείας να δείξουμε, ότι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση βελτιώνουν την εμφάνιση και ως εκ τούτου ανεβάζουν και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου.