Δημιουργικότητα & Μαθηματικά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Advertisements

Φιλοσοφία Ενσωμάτωσης των ΤΠΕ
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
Διδάσκοντας Μαθηματικά με Δημιουργικότητα
Διδακτική της Πληροφορικής
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Δρ Μύρια Σιακαλλή Σύμβουλος για τα Μαθηματικά
“ Εγχειρίδιο” εύχρηστων εφαρμογών για την εκπαιδευτική πράξη.
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΦΟΥ (ΝΕΟΦΥΤΕΙΟ)
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή των αρχών του συμπεριφορισμού Χριστίνα Σολομωνίδου Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Π.Θ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
«ΠΙΡΠΙΡΟΥΝΑ» Πειραματισμός για τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ Ιούνιος 2002.
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
A΄ ΤΑΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Επιμορφωτική ημερίδα Εκπαιδευτική Ρομποτική 5/12/2014.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Προαγωγή δημιουργικότητας και καινοτομίας στην Επιστήμη στο Δημοτικό Σχολείο Η Επιστήμη προσφέρεται ιδιαίτερα για προαγωγή του πιο πάνω στόχου γιατί τα.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Καινοτομίες στη Μέση Εκπαίδευση Καινοτομίες στην Μουσική Εκπαίδευση ΑΧΛ2009.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-
Σύνδεση στόχου με Πληροφορική 1 Παραδείγματα κριτικής σκέψης –Δημιουργία ιστοσελίδας ή video clip με καθορισμένα κριτήρια για ένα θέμα της επικαιρότητας.
Revelation Natural Art. εργαλείο γραφικών γενικής χρήσης με πολλαπλές σχεδιαστικές δυνατότητες δυνατότητες δημιουργικής γραφής σύνθεσης πρωτότυπων ιστοριών.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ι
3.2 Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισµικού για τη διδακτική των µαθηµατικών.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΠΑΚΕ Αττικής Π6 – μαθήματα Χ. Κυνηγού. Διδακτική με Μικρόκοσμους Χ. Κυνηγός.
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
1.4 Καθορισμός απαιτήσεων Είναι η διαδικασία κατά την οποία πρέπει να κάνουμε: ✗ τον επακριβή προσδιορισμό των δεδομένων που παρέχει το πρόβλημα ✗ την.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης Μαθηματικά Α΄ - Στ ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70.
Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διδασκαλία (Roblyer) Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ενσωμάτωση εργαλείων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Τι μαθαίνει αυτός που μαθαίνει προγραμματισμό;
Μουσική αγωγή - Δυνατότητα για προσωπική έκφραση, και έκφραση συναισθηματικού κόσμου - Επαφή με μουσικές έννοιες και οικοδόμηση μουσικών γνώσεων (παλμός,
H εκπαίδευση και το πρόγραμμα STEM
Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ I
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Έννοια, χαρακτηριστικά
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Κρυστα ρακαλλιδου.
Προσχολική Παιδαγωγική
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Διδακτικές ενότητες Αξιολόγηση μαθήματος
Δύο πρωτότυπα προβλήματα από το σχολικό βιβλίο της Ά Γυμνασίου
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Στην τεχνολογική εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω επίλυσης προβλημάτων έχει γίνει το επίκεντρο των διδακτικών.
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Σχεδιασμοί 1η παρέμβαση.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δημιουργικότητα & Μαθηματικά Λύση Προβλήματος Διαθεματικότητα Τεχνολογία Παιχνίδι Δημιουργικότητα & Μαθηματικά Η παρουσίαση ετοιμάστηκε από την Ενδοτμηματική Επιτροπή Μαθηματικών

Λύση Προβλήματος Προβλήματα ανοικτού τύπου Προβλήματα καθημερινής ζωής Διατύπωση προβλημάτων από τους μαθητές Χρήση προβλημάτων που επιδέχονται πολλές λύσεις και διαφορετικές διαδικασίες λύσης. Μετατροπή προβλημάτων ρουτίνας σε προβλήματα ανοικτού τύπου. Εμπλοκή των μαθητών σε προβλήματα με αυθεντικά μαθηματικά διοργάνωση εκδρομής επίσκεψη στο λούνα-παρκ διοργάνωση πάρτι για την τάξη τιμοκατάλογος κατάστημα τάξης υπόδυση ρόλων. Κατασκευή και διατύπωση προβλημάτων από τους μαθητές, για τις έννοιες που διδάσκονται και εξεύρεση διαφόρων τρόπων επίλυσής τους.

Διαθεματικότητα: Σύνδεση των Μαθηματικών με άλλα αντικείμενα του Αναλυτικού Προγράμματος Σύνδεση των Μαθηματικών με έννοιες της Γεωγραφίας, της Ιστορίας, των Ελληνικών και άλλων μαθημάτων. Έρευνες και Στατιστική. Projects: Οικολογία, μετρήσεις, διατύπωση προβλημάτων, έρευνες, κ.ά. Κατασκευές στην Τέχνη και στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία (συμμετρία, γεωμετρία, μέτρηση, αναπτύγματα στερεών, κ.ά.). Παραμύθια: Αξιοποίηση παραμυθιών μέσα από τα οποία να αναδύονται μαθηματικές έννοιες. Μουσική: Μουσικές συνθέσεις για μαθηματικές έννοιες, έρευνες στατιστικής για αγαπημένα συγκροτήματα και τραγούδια, εφαρμογή κλασμάτων και ποσοστών στην ενασχόληση με τις ομάδες οργάνων της ορχήστρας, κατασκευές μουσικών οργάνων με τη χρήση μαθηματικών γνώσεων και εννοιών, συσχετισμός μουσικών αξιών με κλάσματα, κ.ά. Γυμναστική: Μέτρηση μήκους σε αγώνες, οι τέσσερις πράξεις, χωρισμός σε ομάδες, δημιουργία σχημάτων με μέρη του σώματος, αυξομείωση περιμέτρου και εμβαδού με τη χρήση των άκρων των παιδιών, χρονομέτρηση, αξιοποίηση μαθηματικών γνώσεων σε ημερίδες κ.ά.

Τεχνολογία Παιχνίδι Παζλ Σπίννερ εφαρμογίδια Τόμπολα Μονόπολη – Επιτραπέζια παιχνίδια Κύβοι Κατασκευές κανόνων από μαθητές Διαδραστικά προγράμματα - εφαρμογίδια Λογισμικά ανοικτού τύπου (Geogebra, EuclidDraw DALEST, κ.ά.).

Ρεαλιστικά Μαθηματικά Διδασκαλία για προαγωγή της δημιουργικότητας Ο εκπαιδευτικός Παροτρύνει την ελεύθερη έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Παρέχει χρόνο για δημιουργική σκέψη και παρακινεί τη χρήση της φαντασίας. Ενθαρρύνει τη διενέργεια συγκρίσεων για τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών. Βοηθά στον εντοπισμό και στην οικοδόμηση σχέσεων ανάμεσα στις μαθηματικές έννοιες. Ενθαρρύνει την εκτέλεση πράξεων και την επίλυση προβλημάτων με πολλούς τρόπους. Παρουσιάζει διαφορετικά είδη ασκήσεων και δραστηριοτήτων Χρησιμοποιεί διαφορετικές μορφές αναπαραστάσεων: λεκτικές, εικονικές, συμβολικές και ποικίλες διδακτικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Παρακινεί τους μαθητές να αιτιολογούν τις απαντήσεις τους. Αξιολογεί, όχι μόνο το τελικό προϊόν, αλλά και τη διαδικασία. Αναγνωρίζει και αποδέχεται νέες, ασυνήθιστες, πρωτότυπες και «έξυπνες» ιδέες και προσεγγίσεις των μαθητών. Ενεργοποιεί τη χρήση πρωτοποριακών μέσων και υλικών. Προτείνει ποικίλα, ρεαλιστικά, ενδιαφέροντα και πρωτότυπα έργα και δραστηριότητες. Προωθεί τη δημιουργική χρήση του περιβάλλοντος και τη σύνδεση των μαθηματικών με άλλους τομείς μελέτης και με την καθημερινή ζωή. Προωθεί τη συνεργασία και αποτρέπει τον έντονο ανταγωνισμό. Βοηθά το παιδί να νοιώσει εσωτερική ασφάλεια και ψυχολογική σιγουριά. Αποτελεί ο ίδιος πρότυπο δημιουργικότητας. Ευχέρεια στη ροή ιδεών ευλυγισία/ευελιξία πρωτοτυπία Ρεαλιστικά Μαθηματικά