` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Advertisements

ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Ισορροπημένη διατροφή
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
Διατροφή και Υγεία.
Κοστολόγηση Μάθημα 16.
ΣΟΥΠΕΣ.
Σούπες - Soups.
Δημητριακά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η λειτουργία των εθίμων στις τοπικές κοινωνίες:
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ « Το πρωί τρως για τον εαυτό σου, το μεσημέρι για τον φίλο σου και το βράδυ για τον εχθρό σου»
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
Σαλάτες Καλοκαιρινή σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κάπαρη, κρίταμο και βαρελίσια φέτα Πράσινη σαλάτα με αρωματικά φρούτα εποχής, λάδι, αγουρίδα και.
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΣΑΛΤΣΕΣ.
Σαλατες - Salads.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ζυμαρικά - Pasta.
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ.
BAYERN ΒΑΥΑΡΙΑ.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Ενότητα: Μαγειρική χώρου εστίασης
TOMATO SAUCE. ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ Η ντομάτα ήρθε στη Ευρώπη από το Νέο Κόσμο (Αμερική), το 1521 μετά την κατάκτηση των Αζτέκων από τους Ισπανούς Μια από τις.
ΙΤΑΛΙΑ!.
1o Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ’2.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΙΤΑΛΙΑ.
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Τι εστί ελληνική κουζίναΤι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις.
Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας ορός όπου έχει επινοηθεί από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του.
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Σπύρος Τσουκαλάς , Άρης Σερμέτης , Άρτεμις
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Εβδομαδιαίο μενού 5/9 – 9/9/2016
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Αμερικανική και Μεξικανική κουζίνα
Γαστρονομικός Τουρισμός
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Μαριλένα Παπαλάμπρου Άννα Στασινοπούλου
Χαρακτηριστικά πιάτα διαφόρων χωρών .
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
23:37 ΣΑΛΤΣΕΣ 11/12/2018 Ευριπίδης Σάββα.
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα 23:19 Ευριπίδης Σάββα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη Πειραματικό Γυμνάσιο Νίκαιας

«Μακαρόνια με κιμά» Το φαγητό που με ξετρελαίνει είναι τα μακαρόνια με κιμά! Όποτε μου λέει η μαμά ότι έχουμε μακαρόνια δεν το βγάζω από το μυαλό μου ούτε 1 λεπτό! Περιμένω την στιγμή που θα πάω σπίτι και που θα μου γαργαλίσει τη μύτη η μυρωδιά της σάλτσας.

Επίσης όποτε έχουμε μακαρόνια και δεν μου το έχουν πει το καταλαβαίνω από το άρωμα του, αυτό θεσπέσιο άρωμα. Παρόλο που δεν μου αρέσει το κρέας, ο κιμάς είναι φοβερό και γενικός ο συνδυασμός τον γεύσεων! Όλοι στην οικογένεια μου λατρεύουν τα μακαρόνια με κιμά ή σάλτσα για έναν ανεξήγητο λόγο!

«Και λίγη Ιστορία...» Η σάλτσα bolognese προέρχεται από την περιοχή Bologna (Μπολόνια) της Ιταλίας , εξού και το όνομά της. Αρχικά, ήταν φαγητό μόνο των φτωχών και δεν γινόταν με κιμά αλλά με περισσεύματα από κρέας  των πλουσίων , που ψιλοκόβονταν.

Τα παραδοσιακά συστατικά της είναι κιμάς , πανσέτα , κρεμμύδι , καρότο , σέλερι , ντοματοπελτές ,  ζωμός , κρασί κόκκινο ή λευκό και γάλα. Το μυστικό της είναι το σιγανό μαγείρευμα για πολύ ώρα. Η σάλτσα bolognese στην Ιταλία σερβίρεται μόνο με ταλιατέλες ή λαζάνια. Τα spaghetti alla bolognese είναι φαγητό , που παρά το όνομά του , συνηθίζεται σε χώρες εκτός της Ιταλίας. Έχει πλέον επικρατήσει το όνομα bolognese να αναφέρεται σε κάθε σάλτσα με βασικά υλικά τον κιμά και την ντομάτα , ανεξάρτητα από τα άλλα συστατικά της.

Η καταγωγή των ζυμαρικών είναι μία πολύπλοκη ιστορία με πολλούς μύθους και αντιφάσεις. Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε ¨κορδόνια από ζύμη¨. Οι ρίζες των ζυμαρικών χάνονται στους αιώνες, δεδομένου ότι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γίνονταν ψητά και όχι βραστά. Τα βασικά συστατικά τους όμως, το σιτάρι και το νερό, είναι τόσο κοινά που είναι δύσκολο να τους αποδοθεί μία και μόνη καταγωγή. Το όνομα ¨μακαρόνια¨ πιθανόν να προέρχεται από το ελληνικό ¨μακαρία¨.

Πράγματι είναι γνωστό οτι οι αρχαίοι Έλληνες ετοίμαζαν αποξηραμένα παρασκευάσματα από αλεύρι που άφηναν μαζί με λάδι και κρασί στους τάφους των νεκρών (των μακάρων). Κατ’ άλλη εκδοχή μπορεί να προέρχεται από το λατινικό ¨amaccare¨(= κόβω).Στο Βυζάντιο, τα ζυμαρικά σερβίρονταν ως γλυκό με μέλι και κανέλλα. Συνέχεια αυτής της γαστρονομικής συνήθειας είναι τα Χριστουγεννιάτικα ¨μελομακάρονα¨ Ο ευρύτατα διαδεδομένος θρύλος ότι τα μακαρόνια έφερε στην Ιταλία ο Μάρκο Πόλο με την επιστροφή του από την Άπω Ανατολή τον 13ο αιώνα απορρίπτεται πλέον από τους μελετητές.

Το φαγητό που με ξετρελαίνει είναι τα μακαρόνια με κιμά Το φαγητό που με ξετρελαίνει είναι τα μακαρόνια με κιμά! Όποτε μου λέει η μαμά ότι έχουμε μακαρόνια δεν το βγάζω από το μυαλό μου ούτε 1 λεπτό! Περιμένω την στιγμή που θα πάω σπίτι και που θα μου γαργαλίσει τη μύτη η μυρωδιά της σάλτσας. Επίσης όποτε έχουμε μακαρόνια και δεν μου το έχουν πει το καταλαβαίνω από το άρωμα του, αυτό θεσπέσιο άρωμα. Παρόλο που δεν μου αρέσει το κρέας, ο κιμάς είναι φοβερό και γενικός ο συνδυασμός τον γεύσεων! Όλοι στην οικογένεια μου λατρεύουν τα μακαρόνια με κιμά ή σάλτσα για έναν ανεξήγητο λόγο!  

«Al Dente» Ο όρος “Al dente” αναφέρεται στην επιθυμητή υφή των μαγειρεμένων ζυμαρικών. Κυριολεκτικά σημαίνει «στο δόντι». Όταν τα ζυμαρικά μαγειρεύονται al dente, θα πρέπει το ζυμαρικό να είναι ελάχιστα σκληρό στο κέντρο όταν μασιέται. Τα ζυμαρικά παράγονται από μόνο δύο υλικά! Το σιμιγδάλι και το νερό!Τα δύο αυτά αγνά συστατικά χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικού είναι ικανά με την κατάλληλη συνταγή να μας δώσουν ένα από τα πιο υγιεινά και δημοφιλή τρόφιμα.

«Ζυμαρικά» Ο γενικός όρος «ζυμαρικά» αναφέρεται στο είδος τροφής που παράγεται από σκληρό σιτάρι ή αλεύρι και νερό στα οποία ενίοτε προστίθενται αυγά και λαχανικά. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη ζυμαρικών με τα πιο δημοφιλή να είναι τα σπαγγέτι, το στριφτό, το κριθαράκι, τα λαζάνια και οι πέννες. Επίσης, τα ζυμαρικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ξηρά και φρέσκα. Τα ξηρά ζυμαρικά που φτιάχνονται χωρίς αυγά μπορούν να διατηρηθούν για δύο χρόνια σε ιδανικές συνθήκες, ενώ τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο. Ο πλέον συνήθης τρόπος μαγειρικής τους είναι το βράσιμο. Στα ζυμαρικά περιλαμβάνονται και τα γεμιστά ζυμαρικά, όπως είναι τα τορτελίνι και τα ραβιόλι, τα οποία γεμίζονται με άλλα συστατικά (τυριά, προσούτο, μανιτάρια κά). Τέλος, όσον αφορά την ετυμολογία της λέξης “pasta”, αυτή προέρχεται από την ελληνική λέξη «παστός».  

«Μακαρονάδα» Το έμβλημα της ελληνικής κουζίνας, η κλασσική μακαρονάδα είναι συνυφασμένη με την κόκκινη σάλτσα, η οποία μπορεί να περιέχει διάφορα μυρωδικά (κυρίως ρίγανη και βασιλικό), ελαιόλαδο, κρέας ή λαχανικά. Άλλες δημοφιλείς μακαρονάδες είναι η αγαπημένη μπολωνέζ – ή αλλιώς «μακαρόνια με κιμά» και η καρμπονάρα. Σκληρά τριμμένα τυριά προστίθενται συνήθως, όπως η παρμεζάνα, το πεκορίνο, η μυζήθρα και η γραβιέρα.

ΤΕΛΟΣ