ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
Advertisements

Ο διωγμός του 1914 (Ο πρώτος διωγμός) Τσίγκα Ζέτα.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Δημήτριος Κοντός πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας
Γερμανία Μαρίλια Διόλα.
Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΟΗΕ (INCB) για τα ναρκωτικά 2009.
Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.
3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχ. Έτος :
Διεθνές πρόγραμμα επιμόρφωσης V.I.E
ΑΝΕΡΓΙΑ.
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Έκθεση Διανομής Συσσιτίων Απρίλιος Γενικά Στοιχεία • 72 Ενορίες – Κέντρα διανομής • Πρόγραμμα «Εκκλησία στους Δρόμους» • 10,000 μερίδες ημερησίως.
21 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.
Πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής.
Διοίκηση της Μετανάστευσης και νομική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα Στάθης Καμπουρίδης Στέλεχος Δ/νσης Αστικής Κατάστασης Αθηνών Α & Κοινωνικών.
Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Dr Λάουρα Mαράτου-Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, EΚΚΕ.
Διανεμητικές επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης Μάνος Ματσαγγάνης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Θεόδωρος Μητράκος Τράπεζα της Ελλάδος Πάνος Τσακλόγλου
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Επιδημιολογικά Στοιχεία:
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Τα χαρακτηριστικά της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα σήμερα Τ. Κακλαμάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης 27 Ιουλίου 2013.
Β΄ τμήμα μετανάστευσης μ Χ Χώρες προορισμού Αυστραλία, Ευρωπαϊκές χώρες και Δυτική Γερμανία.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
 Πούλη Ειρήνη  Ριζοπούλου Έλενα  Ρογκοζίνσκα Νάντια  Τάτση Αμαλία.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Διάσκεψη Σερρών Ιουνίου 2004 Ερίκ Γκαζόν Σύμβουλος σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων & Απασχόλησης Ποιές είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους νόμους.
Σ. ΤΣΙΓΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΔ ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ GIS ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ «ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΥΣΜΟΣ.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
ΑΝΕΡΓΙΑ.
Ευρώπη, Ελλάδα, Νέοι : προοπτικές. Ευρωπαϊκή ένωση.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Γεωγραφικοί όροι: ευνοϊκό κλίμα, εύφορο έδαφος / οικονομικοί: εκμετάλλευση υπεδάφους, ανάπτυξη βιομηχανίας, τουρισμός/ ιστορικοί: ανάπτυξη σημαντικών.
ΧΟΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
1. Λευκής σαρκός 2. Οργάνων 3. Όπλων.  Ορισμός : Η στρατολόγηση και μεταφορά γυναικών και παιδιών, κυρίως από την μία χώρα στην άλλη, με σκοπό την προώθησή.
Οι Βαλκανικές χώρες.
Τρόποι Αντιμετώπισης της Μετανάστευσης
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Η κοινωνία προσπαθεί να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία παιδιών και ενηλίκων με διάφορους τρόπους.
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Εμείς κι ο Ρατσισμός Μοιάζουμε γιατί διαφέρουμε και η διαφορετικότητα
Γιώργος Μαυρομμάτης.  Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας σε σχέση με τη μετανάστευση σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, και χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως παράδειγμα.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
2 η Εργασία «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» Πάνος Πλαγάκης Έφη Φλώρου.
Σχολική επίδοση και μειονότητες
ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας: εργατικό δυναμικό, δομή της απασχόλησης, ανεργία Συνεχής αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Διερευνητική εργασία Β1
Βασιλική Βασιλοπούλου ΠΕΣΥΠ Β΄εξάμηνο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΑΡΔΑΝΙΔΗΣ Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Οι εμπόλεμες ζώνες και το νέο κύμα της προσφυγιάς
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : ΣΎΝΟΡΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΈΣ ΕΤΕΡΌΤΗΤΑΣ
Διαθεματική πρόταση διδασκαλίας
Ηλίας Μπουναρτζής/
Εκπαίδευση και μειονότητες
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ -Λάτσιου Ελένη -Λούλε Κωνσταντίνος -Μούσιος Κωνσταντίνος -Μπλιάγκος Θωμάς

Η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής μεταναστών έγινε την δεκαετία του 1990 με την πτώση των Σοσιαλιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη το 1989, η οποία δημιούργησε το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό την Ελλάδα με μετανάστες κυρίως από την Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία διαμέσου των βόρειων συνόρων και στην συνέχεια προστέθηκαν και μετανάστες από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και τότε ξεκίνησε σταδιακά η διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι κινδυνεύουν από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Ανήλικοι μετανάστες ωθούνται σε εξαναγκαστική εργασία, πορνεία και αφαίρεση οργάνων.

Τη δεκαετία του 1970 οι πρώτοι µετανάστες που έρχονται είναι Άραβες και Πακιστανοί. Παρατηρείται πολυµορφία και ανοµοιογένεια σε σχέση με: το εκπαιδευτικό τους επίπεδο το πολιτιστικό τους υπόβαθρο την εθνικότητα τους και την εργατική τους εµπειρία στη χώρα υποδοχής τους.

Αίτια μετανάστευσης Η γεωγραφική θέση της χώρας και η µορφολογία του εδάφους της. Η Ελλάδα γίνεται πόλος έλξης οικονοµικών µεταναστών εκ του γεγονότος ότι αποτελεί γεωγραφικό κοµβικό σηµείο. Οι ενδιαφερόµενοι µετανάστες επιλέγουν την παραµονή τους σε χώρες του Μεσογειακού Νότου καθώς θεωρούν ευκολότερη την πρόσβαση στη Νότιο Ευρώπη, παρά σε παραδοσιακές χώρες υποδοχής µεταναστών. Επίσης αρκετοί παραµένουν στη χώρα µε στόχο µελλοντικά να αποχωρήσουν και σε κάποιες περιπτώσεις µετατρέπονται σε προορισµό επιθυµητό.

Αίτια μετανάστευσης Οικονοµικά αίτια Πολλά άτοµα µεταναστεύουν συνήθως, όταν: οι οικονοµικές συνθήκες απασχόλησης στην χώρα υποδοχής είναι πιο ευνοϊκές από τις συνθήκες στην χώρα αποστολής υπάρχουν υψηλές αµοιβές Παρέχονται µε συµβόλαια: ανάλογες εργασίες ασφαλιστική κάλυψη οικογενειακά επιδόµατα ιατροφαρµακευτική περίθαλψη στέγη Όλα τα παραπάνω δηµιουργούν στον µετανάστη συναίσθηµα ασφάλειας όµοιο σχεδόν µ’ εκείνο που είχε στην πατρίδα του.

Χαρακτηριστικά των µεταναστών στην Ελλάδα Από το επίπεδο εκπαίδευσης των µεταναστών φαίνεται ότι το µεγαλύτερο µέρος τους έχει δευτεροβάθµια και τριτοβάθµια εκπαίδευση και λιγότεροι είναι οι αναλφάβητοι. Tο φαινόμενο του μετανάστη επιχειρηματία που είναι αρκετά διαδεδομένο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, φαίνεται πως στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αρκετά περιορισμένο.

Με τι ασχολούνται οι μετανάστες στην Ελλάδα;

Επαγγελματική διαφοροποίηση με βάση την υπηκοότητα

Συνέπειες της µετανάστευσης για την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής Oι αυτόχθονες διατηρούν καχυποψία, φόβο και αρνητική στάση απέναντι στο ξένο, στο διαφορετικό. Ο ρατσισµός αυτός αποτελεί συνήθως, µόνιµη αιτία προστριβών, διαπληκτισµών και εγκληµατικών ενεργειών ανάµεσα στις δύο κοινότητες.

Συνέπειες μετανάστευσης Οι µετανάστες χρησιµοποιήθηκαν ως φθηνό εργατικό δυναµικό Η µετανάστευση µετατράπηκε σε πρόβληµα καθώς δεν είναι οι αλλοδαποί απαραίτητοι για την παραγωγική εργασία, µε αποτέλεσµα να χαρακτηρίζονται ως ανεπιθύµητοι. Δηµιουργία ρατσιστικών τάσεων από τους ντόπιους

Ξενοφοβία Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για βασανισμό (συγκεκριμένα βιασμό με κλομπ) του Τούρκου παράνομου μετανάστη Necati Zontul από δύο άνδρες του λιμενικού σώματος Χανίων στις 5 Ιουνίου 2001.Η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Στις 14 Οκτωβρίου 2004 ο κατηγορούμενος λιμενικός είχε καταδικαστεί αρχικά σε 30 μήνες φυλάκιση για προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας, στην συνέχεια κατά την έφεση η ποινή μετατράπηκε σε 6 μήνες η οποία τελικώς τράπηκε σε πρόστιμο 792 ευρώ. Το ΕΔΑΔ χαρακτήρισε την ποινή που επιβλήθηκε ως ανεπαρκή.

Στον τομέα της οικονομίας αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει επιβάρυνση από την εγκατάσταση των αλλοδαπών, αντίθετα έχει αποδειχθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν προκύψει σημαντικά οφέλη.

Η μετανάστευση συνέβαλε στη βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του εργατικού δυναμικού και τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού της χώρας, καθώς η πλειονότητα των μεταναστών βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία. Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει ότι η μετανάστευση προκαλεί άνοδο της ανεργίας και μείωση των μισθών. Αντίθετα προκύπτει ότι οι μετανάστες αυξάνουν τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες και συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Επειδή άλλη μάνα με γέννησε Και σ’ άλλη γλώσσα άκουσες εσύ Τα όμορφα παιδικά σου παραμύθια Μη με φωνάζεις ξένον Αν θέλεις κοίταξέ με στα μάτια. Πιο πέρα απ’το μίσος, ας φτάσει η ματιά σου. Ας ξεπεράσει φόβο, εγωισμό. Για δες άνθρωπος είμαι κι εγώ. Όχι δεν είμαι ξένος.