Συλλογή παραδοσιακών σπόρων Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Advertisements

8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
16/09/2008ΥΠΕΞ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ 1 Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Β. Παΐσιος Πρόεδρος ΕΕΠΕΣ.
Κάμπος Χίου- Περιδιαβαίνοντας το μυροβόλο δάσος των εσπεριδοειδών
ΣΠΟΡΟΣ “Κλειδί στην πρόκληση για αύξηση της παραγωγής τροφίμων”
Πρόγραμμα αντιμετώπισης Μεταβολικού Συνδρόμου
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μεσογειακή Οικονομία Καλλιέργειες και κτηνοτροφία –
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
4η ομάδα Ιωάννα , Άννα , Κωνσταντίνος ,Τάσος
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
μια σύμπραξη του 1 ου Γυμνασίου Μουζακίου, του 2 ου Γυμνασίου Περαίας Θεσσαλονίκης & του 18 ου Γυμνασίου Αθηνών.
Μεταλλαγμένα προϊόντα
Γαλλία-ratatouille.
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΚΑΠ) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη
ΜΕΞΙΚΟ ΜΑΡΘΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΥ.
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Μηχανική συγκομιδή γεωργικών προϊόντων Μηχανική συγκομιδή σιτηρών (λειτουργία θεριζοαλωνιστικών, χαρακτηριστικά, απώλειες) Μηχανική συγκομιδή αραβοσίτου.
4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Γερά Δόντια… Καλύτερη Υγεία»
Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Ομάδα 1 – Γ’1. Θέμα Με ποιες καλλιέργειες ασχολούνταν παλαιότερα οι κάτοικοι της περιοχής Διμηνίου και με ποιες ασχολούνται σήμερα. Που οφείλονται οι.
ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ!!! ‘Αλεξ Χαράλαμπος Στ’2.
Πληροφόρηση, υποστήριξη και συμβουλευτική για την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των.
Όνομα : Κατερίνα Φαρακλιώτη, Μαρία Τριανταφύλλου, Στέλλα Μπουγιούκου, Ερίσα Τσέλο, Ειρήνη Τσαπουρνιώτη Τμήμα : Γ ’3 Σχολικό έτος : Μάθημα : Π.
Φορέας Υποδοχής και Εκπαίδευσης : 4 ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Βύρωνα Ονοματεπώνυμο: Μαρκάκη Μαίρη Διεύθυνση παιδικού σταθμού: Ταύρου 4, Βύρωνας.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 Ο COLEOPTERA. Τάξη: Coleoptera Οικογένεια: Elateridae Agriotes sp Σιδηροσκώληκας.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
Έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των παππούδων και των γιαγιάδων μας Συνέντευξη με τους ενοίκους του γηροκομείου Ρεθύμνου.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ( )
Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Άντρεα Παπαϊωακείμ Σταύρη Χίντικου
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
Παρουσίαση πρακτικής στην κοινότητα
Επιστήμη Β΄ Δημοτικού Μελετούμε τους καρπούς
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 6Η ΟΜΑΔΑ
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο Κεφ. 12 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συλλογή παραδοσιακών σπόρων Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής από καλλιέργειες της Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής Η δράση που θα σας παρουσιάσουμε, αφορά την προσπάθεια που έγινε για να μαζευτούν από γεωργούς της περιοχής μας όσο το δυνατόν περισσότεροι παραδοσιακοί σπόροι.

Ο προβληματισμός μας…. Συχνά πυκνά ακούμε τους γονείς μας να παραπονιούνται για τα λαχανικά και τα φρούτα τα οποία αγοράζουμε. «Δεν έχουν γεύση, δεν έχουν άρωμα, δεν είναι όπως αυτά που είχαμε παλιά, τότε που τα μεγαλώναμε στην αυλή μας» Αυτά τα παράπονα οδήγησαν την ομάδα μας να αναρωτηθεί:

Οι απορίες μας… Ποιες καλλιέργειες υπήρχαν παλιά και γιατί δεν υπάρχουν σήμερα; Ποιες διαφορές είχαν τα προϊόντα τότε με τα σημερινά; Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε και να καλλιεργήσουμε αυτά τα λαχανικά και τα φρούτα;

Έτσι σκεφτήκαμε… Να συλλέξουμε πληροφορίες για τις παραδοσιακές καλλιέργειες από ηλικιωμένους γεωργούς των χωριών μας μέσα από συνεντεύξεις. Να μαζέψουμε σπόρους από τους γεωργούς για να τους καλλιεργήσουμε στο Σχολείο αλλά και να τους διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Γι αυτό λοιπόν σκεφτήκαμε

Μας βοήθησαν: Οι παππούδες και γιαγιάδες της περιοχής Ταμασού και Ορεινής, δίνοντάς μας πληροφορίες και σπόρους. Ο υπεύθυνος της Τράπεζας Φυτικού Γενετικού Υλικού κ. Άγγελος Κυρατζής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών. Χρειαζόμασταν όμως τόσο τη βοήθεια γεωργών, που είχαν την εμπειρία σε καλλιέργειες παραδοσιακών σπόρων, όσο και την επιστημονική γνώση. Έτσι, ζητήσαμε βοήθεια από

Δύο εικόνες…. 2000 λέξεις

Χρησιμοποιήσαμε δύο ερωτηματολόγια: Για τη συλλογή πληροφοριών για τις παραδοσιακές καλλιέργειες Για την έρευνά μας χρησιμοποιήσαμε δύο ερωτηματολόγια. Ένα για να συλλέξουμε πληροφορίες για τις παραδοσιακές καλλιέργειες και ένα άλλο όπου θα αποθηκεύαμε τα στοιχεία που αποτελούσαν και την ταυτότητα των σπόρων αυτών.

Δελτίο καταγραφής των στοιχείων για όσους γεωργούς μας έδιναν σπόρους Δελτίο καταγραφής των στοιχείων για όσους γεωργούς μας έδιναν σπόρους Για τις συνεντεύξεις συμμετείχαν περίπου 30 μαθητές καλύπτοντας όλες τις κοινότητες της σχολικής μας περιφέρειας.

Οι τοπικές καλλιέργειες Ντομάτες, αγγουράκια, κραμπί, Φασόλια, κουκιά, ρεβίθια, φακή, μπιζέλια, μελιτζάνα Σιτάρι, κριθάρι, σησάμι Αμπέλια, συκιές, ρόδι, καρπούζια, χρυσόμηλα, βερίκοκα, εσπεριδοειδή, αχλάδια, ταμπούρα, μήλα, κεράσια, ελιές Λινάρι, βαμβάκι, βίκος, φαβέττα, Φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια Πατάτες Μάθαμε ένα σωρό πράγματα για τις τοπικές καλλιέργειες. Δείτε κι από μόνοι σας στη διαφάνεια, πόσα προϊόντα παράγει η περιοχή μας.

Λόγοι εγκατάλειψης… Ξηρασία - Ανομβρία Αστυφιλία - Στροφή στον τριτογενή τομέα της οικονομίας Υψηλό κόστος παραγωγής Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες Εισαγωγή φτηνότερων και ανθεκτικότερων προϊόντων από το εξωτερικό Ακαταλληλότητα αρδεύσιμου νερού Γιατί όμως εγκαταλείφθηκαν οι καλλιέργειες αυτές, Οι λόγοι διάφοροι και θα τους αναφέρουμε επιγραμματικά:

Διαφορές των καρπών τότε και σήμερα Παραδοσιακές καλλιέργειες Μοντέρνες καλλιέργειες Ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των συγχωριανών προσαρμοσμένων στα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής Χρήση υβριδίων με γενετικά προσαρμοσμένα χαρακτηριστικά Εύγευστοι, μυρωδάτοι καρποί Ομοιόμορφοι, άγευστοι και γενετικά τροποποιημένοι καρποί Μικρή, εποχιακή παραγωγή Μεγάλη, ολόχρονη παραγωγή Κοπριά Χημικά λιπάσματα Θειάφι Φυτοφάρμακα Μια άλλη παράμετρος που θέλαμε να εξετάσουμε αφορούσε τη σύγκριση των παραδοσιακών με τις μοντέρνες καλλιέργειες. Οι πλέον κατάλληλοι για να κάνουν αυτοί τη σύγκριση ήταν οι ίδιοι οι γεωργοί, οι οποίοι όπως βλέπετε ανέφεραν τα ακόλουθα:

Καταλάβαμε ότι… Το γενετικό υλικό και οι σπόροι κάθε περιοχής αποτελούν τη διατροφική κληρονομία και το ζωντανό θησαυρό της. Οι παραδοσιακοί σπόροι κουβαλούν τη γεύση, τη μυρωδιά, τις αναμνήσεις της γιαγιάς και του παππού αλλά και των παιδιών τους. Η εξαφάνιση των παραδοσιακών ποικιλιών μπορεί να αλλάξει με την επιστημονική διαφύλαξη των σπόρων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καταλάβαμε ότι

Έτσι μαζέψαμε πολλούς σπόρους ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ ΦΑΣΟΛΙ ΕΔΩ, ΦΑΣΟΛΙ ΕΚΕΙ, ΦΑΣΟΛΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ…. Συνειδητοποιήσαμε εξάλλου ότι τα φασόλια ήταν ένα προϊόν που ευδοκιμούσε στην παεριοχή μας και το συναντούμε σε διάφορες παραλλαγές ΟΛΙΓΟΝ ΛΟΥΒΙΝ

Εντυπωσιαστήκαμε με αυτούς… Ζαφράς ή Ζαφοράς ή Σαφράν Φυτρώνει στην περιοχή Παλαιχωρίου και οι οικοκυρές το χρησιμοποιόυν ως αρωματικό στις φλαούνες. Στο εξωτερικό είναι ένα πανάκριβο προϊόν. Γνωρίσαμε τη ζαφορά του Παλαιχωρίου, ένα προϊόν το οποίο θεωρείται πανάκριβο. Στο Παλαιχώρι όμως το χρησιμοποιούν ως αρωματικό για τις φλαούνες.

Βαμβακόσπορος από τον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας… Ο ΣΠΑΝΙΟΣ Η καλλιέργεια βαμβακιού εγκαταλείφθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες από την περιοχή μας. Μετά από πολλά παρακάλια και ικεσίες βρήκαμε και βαμβακόσπορο, που όπως μάθαμε θεωρείται σπάνιος σήμερα.

Βλασκιά ή Φλασκούθκια Το Νεροκόλοκο ζωγραφίζεται και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς λόγους. Παλαιότερα, χρησίμευε ως δοχείο για να δοκιμάζουν το κρασί. Μας δόθηκαν βλασκιά και μάθαμε ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως καμβά για να ζωγραφίσουμε

Τι θα κάνουμε στη συνέχεια; Οι σπόροι θα παραδοθούν για περισσότερη μελέτη και θα φυλαχθούν στη Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών. Αφού λοιπόν συλλέξαμε τους σπόρους μας καλέσαμε στο σχολείο τον κ. Κυρατζιή, ο οποίος ενθουσιάστηκε μόλις είδε τον σπόρο του βαμβακιού. Μας υποσχέθηκε ότι θα πάρει όλους τους σπόρους στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών για να τους παρατηρήσει με την ομάδα του και να δει κατά πόσον υπάρχουν μέσα σε αυτούς κι άλλοι σπάνιοι για την Τράπεζα σπόροι.

Η σημασία των παραδοσιακών καλλιεργειών Διαφύλαξη γενετικού υλικού απαλλαγμένο από γενετικές μεταβολές και φυτοφάρμακα Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητάς μας Αποφυγή επιβαρυντικών, για την υγεία μας, διατροφικών συνηθειών Ταυτόχρονα μάθαμε και τη σημασία των παραδοσιακών καλλιεργειών:

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας Γεωργία Μιλτιάδους Μυρτώ Μιχαηλίδου Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναλογιστείτε τα εξής: