Σαλατες - Salads.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
Κοστολόγηση Μάθημα 16.
Θέμα: Οργάνωση Συνεδριών
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΣΟΥΠΕΣ.
Σούπες - Soups.
Δημητριακά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΜΠΟΥΦΕ.
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
2010 Σ Α Λ Τ Σ Ε Σ.
ΚΟΚΤΕΙΛ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
Ετοιμασία και παράθεση σαλατών και ντρέσινγκς
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Θαλασσινα - seafood.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΣΑΛΤΣΕΣ.
Ζυμαρικά - Pasta.
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΠΡΕΖΕ BRAISE OR POT ROASTING
ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
ΣΑΛΤΣΕΣ - SAUCES.
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Caesar dressing, Thousand island dressing.
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Vinaigrette, Citronette, Roquefort dressing.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΣΕ ΠΙΑΤΟ
Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ ΣΕ ΠΙΑΤΟ 2
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΣΕ / POACHING
Παραθέσεις - Δεξίωση κοκτέιλ (Cocktail Party)
Ενότητα: 2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Κεφάλαιο " Γαρίδες Προβενσάλ " " Scampi a la Provencale " 1.
Μαθημα 6 Παραγοντες που επηρεαζουν τη Συνθεςη του μενου
Ενότητα: Μαγειρική χώρου εστίασης
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ
22:28 ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα.
ΜΠΡΕΖΕ BRAISE.
5ο Μάθημα Γεώργιος Απλαδάς Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Χειμερινό
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΣΑΛΤΣΕΣ Ευριπίδης Σάββα. ΣΤΟΧΟΙ ο μαθητής να είναι σε θέση να: Τι ονομάζουμε γαλακτωματοποιητικές ουσίες. Χρήσεις των κροκαδιών ή αυγών. Οδηγίες για να.
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Τι εστί ελληνική κουζίναΤι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις.
Meal Management 5ο Μάθημα Γεώργιος Απλαδάς
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΙ 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
Σάντουιτς.
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
23:37 ΣΑΛΤΣΕΣ 11/12/2018 Ευριπίδης Σάββα.
ΕΠΑ.Λ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ , ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σαλατες - Salads

Στόχοι Ορίζει τις σαλάτες. Ταξινομεί τις σαλάτες σε κατηγορίες. Αναφέρει τη θέση που έχουν οι σαλάτες στο μενού. Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας των σαλατών. Κατονομάζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι σαλάτες.

Ορισμός Σαλάτες είναι κρύες παρασκευές οι οποίες μπορεί να αποτελούνται από συνδυασμό λαχανικών, κρέατα, ψάρια, πουλερικά, αλλαντικά, ζυμαρικά, αυγά, τυριά ή φρούτα. Υπάρχουν οι απλές και σύνθετες σαλάτες.

Άπλες Σαλάτες Οι απλές αποτελούνται από ένα λαχανικό ή συνδυασμό λαχανικών.

Σύνθετες Σαλάτες Οι σύνθετες εκτός από λαχανικά μπορεί να έχουν και κρέατα, πουλερικά, ψάρια ή διάφορα άλλα υλικά. Συνήθως οι σύνθετες σαλάτες μπορούν να καταναλωθούν και σαν γεύμα από μόνες τους.

Τα μέρη της Σαλάτας Η σαλάτα αποτελείτε από τέσσερα μέρη: Η σαλάτα αποτελείτε από τέσσερα μέρη: Η σάλτσα (dressing) Το κυρίως μέρος Η γαρνιτούρα Η βάση Η γαρνιτούρα στο πιάτο πρέπει να είναι απλή και φαγώσιμη.

Κατηγορίες Σάλατων Οι σαλάτες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Οι σαλάτες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Ορεκτικές σαλάτες Συνοδευτικές σαλάτες Κυρίως φαγητού Επιδορπιές σαλάτες

Ορεκτικές σαλάτες Σαλάτες με κρέατα, αλλαντικά, φρούτα, ψαρικά, πουλερικά, λαχανικά, τυριά ήαυγά. Έχουν σκοπό να διεγείρουν τη όρεξη. Σερβίρονται σε πιατέλες στο μπουφέ ή σε προκαθορισμένο μενού πριν από το κυρίως γεύμα.

Συνοδευτικές Σαλάτες Σαλάτες απλές με βάση τα λαχανικά οι οποίες συνοδεύουν κυρίως πιάτα ή τοποθετούνται μέσα στο ίδιο πιάτο με το γεύμα. Οι σαλάτες αυτές πρέπει να συνδυάζονται με το φαγητό που συνοδεύουν. Δεν πρέπει να είναι γλυκές διότι κόβουν τη όρεξη.

Κυρίως Φαγητού Σύνθετες σαλάτες που περιέχουν λαχανικά, κρέατα, πουλερικά ψάρια, ζυμαρικά και άλλα υλικά σε ποσότητα μεγαλύτερη από τις άλλες κατηγορίες σαλατών.

Επιδορπιες Σαλάτες Είναι γλυκόξινες σαλάτες και αποτελούνται από διάφορα φρούτα. Σερβίρονται μετά το κυρίως πιάτο. Για παράδειγμα: φρουτοσαλάτα ή οποία μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτική σαλάτα.

Συνοδευτικά και Γαρνιτούρες Οι σαλάτες μπορεί να συνοδεύονται ή να γαρνίρονται με: Κρουτονια. Σκληρό τριμμένο τυρί. Σάλτσα σαλάτας - Ντρεσινγκ.

Σάλτσες Σαλάτων - Ντρεσινγκ Το ντρέσινκ είναι η σάλτσα της σαλάτας. Είναι υγρό (ρευστό ή παχύρρευστο), το οποίο τοποθετείται μέσα στην σαλάτα ή συνοδεύει την σαλάτα. Για παράδειγμα, το λαδόξυδο (βινικρέτ) είναι είδος ντρέσινκ. Η σωστή αναλόγια για το λαδόξυδο είναι 3 προς 1, 3 μέρη λαδί – 1 μέρος ξύδι π.χ 90 μλ ελαιόλαδο και 30 μλ ξύδι.

Βασικές αρχές για σαλάτες Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στεγνώνομε σε τρυπητό. Σκεπάζουμε τα λαχανικά (χόρτα) με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να γίνουν crisp (τραγανά). Τα μαλακά λαχανικά (π.χ. μαρούλι) κόβονται με τα χέρια σε μέτρια τεμάχια.

Βασικές αρχές για σαλάτες Επιλέγουμε πάντοτε φρέσκα και κατά προτίμηση εποχιακά λαχανικά. Δεν ψήνουμε πολύ τα λαχανικά ώστε να παραμένουν τραγανά και να διατηρείται το χρώμα, η γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Όλα τα υλικά να είναι κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς.

Βασικές αρχές για σαλάτες Οι σαλάτες να ετοιμάζονται κοντά στον χρόνο σερβιρίσματος τους για την διατήρηση της φρεσκάδας τους. Ο κανόνας λέει: "Το κρύο πρέπει να σερβίρεται κρύο”. Ακόμα και τα πιάτα που θα σερβίρουμε την σαλάτα πρέπει να είναι κρύα.

Βασικές αρχές για σαλάτες Το ντρέσινκ (dressing) τοποθετείται μόλις πριν το σέρβις ή αφήνουμε να βάλει ο πελάτης από μόνος του όσο θέλει. Το ντρέσινκ πρέπει να ταιριάζει γευστικός με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Τα ζουμερά λαχανικά αναμειγνύονται λίγο πριν το σέρβις γιατί κατεβάζουν νερό. Για παράδειγμα, η ντομάτα κατεβάζει νερό και αλλοιώνει την γεύση.

Βασικές Αρχές για παρουσίαση σαλάτας Να υπάρχει αντίθεση και ισορροπία χρωμάτων. Η γαρνιτούρα του πιάτου να είναι απλή και φαγώσιμη. Κρατάμε καθαρό τον γύρο του πιάτου ή της πιατέλας για την γαρνιτούρα. Όπως ένα πορτραίτο με την κορνίζα του. Τοποθετούμε την σαλάτα στο πιάτο δίνοντας της ύψος. Το χρώμα του ντρέσινκ να ταιριάζει με το χρώμα της σαλάτας ή να είναι σε αντίθεση.

Ανατροφοδότηση -Αξιολόγηση Δώστε τον ορισμό για τις σαλάτες; Πως ταξινομούνται σε κατηγορίες οι σαλάτες; Ονομάστε μερικές βασικές αρχές για τις σαλάτες; Κατονομάστε τα μέρη της σαλάτας; αναφέρετε την θέση που κατέχουν στο μενού οι σαλάτες;