ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ  ΣΤΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Έξυπνες συσκευασίες  Εφαρμογές των RFID συστημάτων   Ερευνητής,Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το οικιακό ψυγείο ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Επαγγέλματα Πληροφορικής Λύκειο Αρχαγγέλου «Απ. Μάρκος» Επιμέλεια παρουσίασης: Κ. Γεωργιάδης Π. Πελοπίδας Χ. Παπαχριστοδούλου Ε. Μιχαήλ.
Η Εταιρεία Η HYDROFUN είναι εμπορική, κατασκευαστική εταιρεία και η πρώτη στην Ελλάδα η οποία ειδικεύεται στα συστήματα κλιματισμού εξωτερικών χώρων. Με.
4 ο Συνέδριο InfoCOM Green ICT 2012 Αθήνα, 17 Μαΐου 2012 «Οι Τεχνολογίες IC και η Καθαρή Ενέργεια» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Γενικός Διευθυντής.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
3o Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων «ΠΩΛΗΣΕΙΣ: ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩ – ΠΑΝΩ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: e-Invoicing, Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης PRESENTER: William Δράκος.
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Βέλτιστες Πρακτικές στη Γλωσσική Τεχνολογία Βέλτιστες Πρακτικές στη Γλωσσική Τεχνολογία Εβδομάδα Επιστήμης & Τεχνολογίας.
Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της Περιφέρειας: Φορείς γνώσης και πολιτιστικής ανάπτυξης Βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας 18 Δεκεμβρίου 2008 ΑΒΕΚΤ 5.6 Νέα έκδοση.
Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών
ΟΜΙΛHΤΗΣ: Γκουίντο Σάλεμ
ΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΨΥΓΕΙΟ.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Msc Αντωνία Μανιάτη.
Η καινοτομία στις επιχειρήσεις: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η καινοτομία στις λειτουργίες Γεωργιάδης Πάτροκλος, Επίκουρος.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ (LOGISTICS)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Ποιότητας - Αλλοίωσης των συντηρούμενων υπό ψύξη τροφίμων
Εργασια project Χρήστος Αλεξανδρόπουλος Ιωάννα Καραβίτη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ Καινοτομίες στη χημεία, τη μηχανική, καθώς και στα ηλεκτρονικά από το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα έως σήμερα,
Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Η.Ε.)
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Καινοτομία στην εξαγωγή ελιάς στις ΗΠΑ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
3ος Τομέας: Τηλεπικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Έξυπνες εφαρμογές στη συσκευασία και την ετικέτα
ΦΑΓΗΤΑ ΕΥΚΟΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ # 1
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ # 2.
ΨΥΞΗ.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ " Διοίκηση και Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Ενότητα 5 Πάμε για ψώνια; Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΜΟ
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.» Φοιτήτρια: Μαίρη Παπαδοπούλου ( Α.Μ. 8240) Επιβλέπων:
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ COLLATE PROJECT COLLATE:Collaboratory for Annotaton,Indexing and Retrieval of Digitized Historical Archive Material(συνεργασία για σχολιασμό,
CALIFORNIA DIGITAL LIBRARY CALIFORNIA DIGITAL LIBRARY ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Μαρία Καραδήμα Μαρία Καραδήμα.
Εφαρμογές Υπολογιστών Ά Λυκείου Κεφ. 4 Λογισμικό Συστήματος
Σκοπός Ο σχεδιασμός, ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση καινοτομικών - υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων στο τομέα των υλικών συσκευασίας τα οποία καλύπτουν.
Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
Δρ. Γ. Μαλινδρέτος  LOGISTICS KAI ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (‘GREEN’ LOGISTICS)  ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ (REVERSE LOGISTICS)  Η ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (CITY.
Πρόγραμμα Διαχείρισης Κρεάτων. Γενικά για την εφαρμογή Η νομοθεσία, η ανάγκη για προϊόντα ανώτερης ποιότητας, αλλά και οι κανόνες ορθής διαχείρισης της.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Εισήγηση 4 η Δρ. Δημήτριος Π. Πετρόπουλος Οικονομολόγος.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Τι είναι χρώμα; Ανθρώπινο μάτι και χρωματική αντίληψη
ΕΞΥΠΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Έλεγχος Ποιότητας στις Απαιτήσεις Εκτύπωσης των Κεραιών του RFID Συστήματος Νομικός Σπυρίδων, Πετρόπουλος Ιωάννης, Ρενιέρη Δέσποινα,
Ιωάννα, Αγγελική, Ειρήνη
2.1 Το νερό στη ζωή μας Μετά τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου θα μπορείς:
Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος
Samsung.
Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος
Ν. Κουφόγιαννης, Β. Σπυρόπουλος
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
Το οικιακό ψυγείο.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τα ψυγεία στην ζΩΗ μαΣ !!! Απο Μαρια Κλεανθουσ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ  ΣΤΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Έξυπνες συσκευασίες  Εφαρμογές των RFID συστημάτων   Ερευνητής,Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Ρενιέρη Μ. Δέσποινα Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Νομικός Ι. Σπυρίδων

Συσκευασία Συμβατική Έξυπνη Τι κάνει η Συσκευασία ? Προστασία, Επικοινωνία, Λειτουργικότητα, Περιεχόμενο - Περιέκτη

Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, Μπορεί Να ,.... Ολοκληρώνει και συμπληρώνει τις λειτουργικές διαδικασίες του προϊόντος,(να εμποδίζει την αλλοίωση - αποσύνθεση και την διαρροή) Προσφέρει οδηγίες χρήσης και διακίνησης. Προστατεύει από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, την μικροβιακή και χημική αλλοίωση, διατηρεί το προϊόν φρέσκο και προσδίδει μηχανικές αντοχές στην διακίνηση και στην αποθήκευση. Προσδιορίζει τον χαρακτήρα του, να περιγράφει και να πληροφορεί για το περιεχόμενο με την μορφή του και το χρώμα του και συμπληρώνει την ιστορικότητα του με το όνομα του. Προωθεί το προϊόν σε πωλήσεις

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΥΠΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ? Η έξυπνη συσκευασία, είναι η συσκευασία που έχει δημιουργηθεί με συμβατική και νέα ηλεκτρονική τεχνολογία και αποτελείται από ένα ενσωματωμένο μικροτσίπ και κεραία, σύστημα RFID Μπορεί να επικοινωνεί ασύρματα σε συμβατά ηλεκτρονικά μέσα και να αλληλεπιδρά μέσω ενός υπολογιστή ή με άλλο συμβατό ηλεκτρονικό μηχάνημα, π.χ.(κινητό τηλέφωνο,PDAs,κ.α.) (Nomikos et al, 2006)

Συσκευασία και Πληροφόρηση Για τον καταναλωτή – χρήστη Για τον έμπορο Για τον παραγωγό - κατασκευαστή

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΦΙΛΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ: Φρέσκο Κρέας Στο ψυγείο…… Βοδινό: Ground 1-2 ημέρες. Στην κατάψυξη 3-4 μήνες …………………. Βοδινό: Φιλέτα και Ψητά 3-5 ημέρες, Στην κατάψυξη 6-12 μήνες Χοιρινό: Μπριζόλες 3-5 ημέρες, Στην κατάψυξη 4-6 μήνες Καπνιστά-Παστά Γαλακτοκομικά Προϊόντα Ψάρι:   Στο ψυγείο Άπαχο (όπως μουρούνα, γλώσσα, μπακαλιάρος) 1-2 ημέρες. Στην κατάψυξη μέχρι 6 μήνες  μήνες   Κοτόπουλο: Τεμάχια1-2 ημέρες, Στην κατάψυξη 9 μήνες    Τυρί: 3-4 Εβδομάδες Γάλα: 5 ημέρες, Βιομηχανικά Επεξεργασμένο 3-4 εβδομάδες Παγωτό: Από λίγες ημέρες,έως 2-4 μήνες Πηγή : Food Marketing Institute for fish and dairy products, USDA for all other foods.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην επαφή, (τρόφιμο & συσκευασία), αλλά στη χρονική διάρκεια, στο περιβάλλον, της κατάστασης συσκευασίας.! ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΠΙΡΟΗΣ & ΣΥΜΒΟΛΗ του RFID, Ηλεκτρονικού Συστήματος Αυτό σημαίνει έγκαιρη ενημέρωση – πρόληψη της σήψης και προφύλαξη του προϊόντος από την κατάσταση συντήρησης και αποθήκευσης Εφοδιαστική αλυσίδα, Αυτοματοποίηση διανομής αποθήκευσης και απογραφής, κατά ζήτηση Φρέσκα τρόφιμα Φθορές και Xτυπήματα, Αλλοιώσεις Επίπεδα φθοράς τροφίμων Διαχείριση πόρων Παραποίηση (Ελληνικά-Ευρωπαϊκά ή άλλα) π.χ. πλαστά, παραποιημένα, Διαδικασίες checking – reading Πληροφορίες και οδηγίες χρήσης Χημικές οξειδώσεις και αντικλεπτικά

Πως Λειτουργεί το RFID Σύστημα Επικοινωνίας ?

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ? Σε όλα τα υποστρώματα (χαρτί-πλαστικό-ύφασμα-μέταλλο, κ.λπ.) Σε όλες τις φάσεις και επίπεδα, κατεργασίας & επεξεργασίας

Παραγωγή Κεραιών του RFID Η εταιρείες, Avery Dennison/Omron,κ.α., παρουσίασαν κεραίες του συστήματος RFID, εκτυπωμένες σε εύκαμπτα υποστρώματα με βιομηχανικές εκτυπωτικές μεθόδους, με ημιαγώγιμα υλικά, (μελάνια)

Κεραία σε υπόστρωμα με ενσωματωμένο, Τσίπ Κεραία σε υπόστρωμα με ενσωματωμένο, Τσίπ

Τυπωμένο κύκλωμα σε υπόστρωμα πηγή (Sun Chemical 2006)

Ηχητική καινοτομία (RFID Τεχνολογίας) σε υπόστρωμα, π.χ. Συσκευασίας (IDTechEx, 2006)

Αντικλεπτικό Σύστημα Μία εφαρμογή σε Χάρτινη συσκευασία Αντικλεπτικό Σύστημα Μία εφαρμογή σε Χάρτινη συσκευασία

Νέα Επισήμανση Δείκτες Νέα Επισήμανση Δείκτες Χρόνο-χρωμοθερμοκρασιακοί δείκτες, (ΤΤΙ ) / Time Temperature Indicators or Integrators. Είναι ένα σύστημα επισήμανσης των τροφίμων και άλλων ειδών, που μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα με την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Είναι χημικά ενεργοί και δείχνουν μία εύκολα μετρήσιμη, σωρευτική χρωματική αλλαγή. Οι δείκτες ΤΤΙ, παρακολουθούν το χρονοθερμοκρασιακό ιστορικό των τροφίμων σε όλη τους την πορεία,από το σημείο παραγωγής, τις ενδιάμεσες φάσεις διανομής, μέχρι τον τελικό καταναλωτή (Taoukis P.,2004). Bιο-ευαισθητοποιητές, (ΤΤΒ)Time Thermochromic Bio-Sensors Ένας βιοαισθητήρας έχει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του υλικού,για την ανίχνευση, (μικροβίων ή οξυγόνου),ο οποίος συνδυάζει ένα βιολογικό σύνολο και συνεργεί με ένα φυσικοχημικό ανιχνευτή. Είναι ένας βιοαισθητήρας αερίων,(οξυγόνου) βασισμένος στις χρωματικές αλλαγές-οξειδώσεις που ευαισθητοποιούνται σε αυτό το περιβάλλον.

Χρωματικοί ΔΕΙΚΤΕΣ πηγή (ripesense, 2004) Χρωματικοί ΔΕΙΚΤΕΣ Δείκτες σε εφαρμογή συσκευασμένων φρούτων. Κίτρινο-Πράσινο >φρέσκο Πορτοκαλί > είναι εντός ορίων 3. Κόκκινο > ακατάλληλο για πώληση,(εκτός ορίων) πηγή (ripesense, 2004)

Στην παρουσίαση εκτυπωμένου δείκτη σε ετικέτα, το καραβάκι πρέπει να είναι μπλέ για την κατάλληλη θερμοκρασία. Όχι μόνο στη συντήρηση, αλλά και στο σερβίρισμα.

Οι χρονοθερμοκρασιακοί δείκτες είναι αυτοί που προσδιορίζουν τη χρονική διάρκεια με την αλλαγή του χρώματος σε ευαίσθητα τρόφιμα – συσκευασίες, π.χ. παιδικές τροφές, κ.λπ. πηγή (Time strip, 2004)

Οι ΤΤΒ Χρονο-Βιο-Αισθητήρες. Εφαρμογή σε συσκευασμένα προϊόντα Οι ΤΤΒ Χρονο-Βιο-Αισθητήρες. Εφαρμογή σε συσκευασμένα προϊόντα. Η αλλαγή του χρώματος σημαίνει παρουσία οξυγόνου, συνεπώς και αλλοίωση του προϊόντος. πηγή (VTT, 2005)

Προοπτικές Συσκευασίας

Επικοινωνία RFID με το Κινητό Τηλέφωνο (Νokia NFC 2007) Σε Αφίσα – Συσκευασία,κ.λπ.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Νομικός Ι. Σπυρίδων Ρενιέρη Μ. Δέσποινα nomic@aegean.gr www.syros.aegean.gr/users/nomic