Project 3 – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Advertisements

Μια φυσιολογική μέρα πάνω από την Μάγχη. Και την Ιταλία.
Μια φυσιολογική μέρα πάνω από την Μάγχη. Και την Ιταλία.
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Λασκαρίδου Λίνα Ζαχαριάδου Αναστασία Αϊδινίδου Εύη Ζαχαριάδου Εύα Μυρτολλάρι Όλγα.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ
Project α’ τετραμήνου Γελ.Θρακομακεδόνων.
2. Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2.2.
ΠαναγιωτηΣ Χαραλαμπουσ
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος & Δημήτρης Μιχαλακόπουλος
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ …σε δράση Προτεινόμενες λεζάντες: 1). Η ατμόσφαιρα περιβάλλει τη γη. 2). Ένας ανήσυχος πλανήτης. 3). Ο Γαλάζιος πλανήτης. Λέξη κλειδί.
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ.
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας, Α.Π.Θ.
AΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ
ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.
Μετεωρολογια – Κλιματολογία
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
Η ατμόσφαιρα.
ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
ΓΕΝΙΚΑ ΤΥΠΟΙ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΤΙΩΝ
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
Ο κύκλος του νερού (εργασία για το μάθημα της χημείας)
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Μιχαηλίδου Αργυρώ Πολυνού Λίτσα Πολυνού Λιάνα
ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η Αξία του Δάσους Τι είναι το δάσος διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα) διαφόρων ζώων Είναι σύνολο: διαφόρων φυτών (κυριαρχούν τα δέντρα)
Project 3 – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα ● Θέμα :Υπερκύτταρες καταιγίδες-Σίφωνες ● Ομάδα 1: ● Λαζινός Ηλίας ● Μπουτσιουρής Παναγιώτης ● Συρόπουλος Νικόλαος.
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Πέτρος Καϊναδάς Διημερίδα Αστρονομίας 4-5 Απριλίου 2009.
Τροπικοί κυκλώνες. Χαρακτηριστικά Πολύ μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη έκταση από εξωτροπικούς κυκλώνες. Πολύ μεγαλύτερη ένταση και μικρότερη έκταση από.
ΑΡΤΕΜΙΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ Α1α
MΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ MΕΤΡΗΣΕΙΣ. 1. Τι μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 2. Γιατί μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 3.Που μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε 4.Πότε μετράμε-παρατηρούμε-εκτιμούμε.
Εργασία στο μάθημα της Α.Α Ομάδα : Καψάλη Φωτεινή Μπαζούκη Βικτώρια Νούνη Ελισάβετ Γιανακάκης Χρήστος Ρουκάς Δημήτρης.
Ομάδα 4 η : Σιαφάκας Σπύρος Νικολάου Ευαγγελία Νικολακάκου Σοφία Σκαρλάτος Μενέλαος.
Ατμοσφαιρικές διαταράξεις
Ιωάννης Καραγιάννης 4216 Διεξοδική διερεύνηση του Κύκλου του Νερού, παρουσίαση των δομικών του στοιχείων και η επίδραση του στην ανθρώπινη καθημερινότητα.
Η ΓΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ο κύκλος του νερού ΡΟΣΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΟΛΓΑ ο κύκλος του νερού.
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ(4215)
«Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»
ΧΑΛΑΖΙ Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι και πως δημιουργείται.
AΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ
Φυσική: Η Βαρύτητα Πατσαμάνη Αναστασία
Ο κυκλος του νερου Φωτεινη ΖΕΡΒΑ Α.Μ:4210 Ο Κύκλος του νερού.
ΥΔΡΟΣΥΜΠΥΚΝΩΣΕΙΣ – ΝΕΦΗ - ΝΕΦΩΣΗ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης
Υπεύθυνος καθηγητής – Κ . Βαλανίδης
ΠΤΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΜΑΡΙΑ ΣΑΙΤΗ Α.Ε.Μ.: 3874
ΝΙΖΟΡΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΦΥΣΙΚΗ ΤΣΟΥΜΙΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο κύκλος του νερού
ΦΥΣΙΚΗ ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Γεωγραφία Γ’ τάξης Θεοδώρα Ζάκου
Η παρουσίαση του κύκλου του νερού
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Ονόματα μαθητών: Τζινευράκη Ειρήνη Τσάχαλη Ειρήνη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο όξινη βροχή ονομάζουμε όλες τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις (δηλ. η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι) οι οποίες έχουν pH (ενεργό.
ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ.
Ο κύκλος του νερού ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ο κυκλος του νερου.
Ο κύκλος του νερού Ισπικούδη Ευαγγελία.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΝΕΡΟΥ
H AΡΚΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μια φυσιολογική μέρα πάνω από την Μάγχη
Εργασία Γ΄ τριμήνου Γεωγραφίας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ο κύκλος του νερού Φυσική
PROJECT 4: ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Σχ. Έτος:2012 – 13
Αέριες μάζες – Μέτωπα – Βαρομετρικά συστήματα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Project 3 – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα Θέμα :Υπερκύτταρες καταιγίδες-Σίφωνες Ομάδα 1: Λαζινός Ηλίας Μπουτσιουρής Παναγιώτης Συρόπουλος Νικόλαος

ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ-ΥΠΕΡΚΥΤΤΑΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Ορισμοί Υπερκύτταρες καταιγίδες: Υπερκαταιγίδες εννοούμε τις τεράστιες περιστρεφόμενες καταιγίδες που έχουν ζωή αρκετών ωρών και προκαλούν μεγάλης έντασης βροχόπτωσης,μεγάλου μεγέθους χαλάζι όπου συνδέονται και με ανεμοστρόβιλους. Ανεμοστρόβιλος: Είναι ένας μικρής έκτασης μετεωρολογικό φαινόμενο στο οποίο ο αέρας περίστρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα γύρω από μια περιοχή με πολύ μικρή ατμοσφαιρική πίεση.

Είδη πολυκύτταρων καταιγίδων πού σχηματίζονται οι ανεμοστρόβιλοι Οι πολυκύτταρες καταιγίδες που σχηματίζονται οι ανεμοστρόβιλοι χωρίζονται σε 3 Κατηγορίες: Α)ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΥΤΤΑΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Β)ΥΨΗΛΟΥ ΥΕΤΟΥ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Γ)ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΕΤΟΥΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Α)ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΥΤΤΑΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Οι κλασσικές υπερκύτταρες καταιγίδες είναι καλά οργανωμένες καταιγίδες που παράγουν έντονη βροχόπτωση,μεγάλου μεγέθους χαλάζι,επιφανειακούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους.

Χαρακτηριστικό Παράδειγμα Κλασικής Υπερκαταιγίδας Εικόνα

Β)ΥΨΗΛΟΥ ΥΕΤΟΥ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Αυτού του τύπου οι καταιγίδες είναι και οι πιο επικύνδυνες οι οποίες παράγουν έντονη βροχοπτώσης και χαλάζι στο κέντρο της καταιγίδας.Τέτοιες καταιγίδες προκαλούν ακραία καθοδικά ρεύματα και πλυμμήρες,ενώ η αναγνώριση των ανεμοστρόβιλων είναι δύσκολη αφού εκδηλώνονται συνηθέστερα στην περιοχή της έντονης βροχόπτωσης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα Υψηλού υετού υπερκαταιγίδας Χαρακτηριστικό παράδειγμα Υψηλού υετού υπερκαταιγίδας

ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΩΝ Η δομή μια υπερκύτταρης καταιγίδας για δημιουργία ανεμοστρόβιλων αποτελείται από μία στήλη περιστρεφόμενου αέρα στη νότια πλευρά της καταιγίδας όπου ονομάζεται μεσοκυκλώνας(mesocyclone).Το περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα που συνδέεται είναι τόσο ισχυρό που η κατακρίμνηση υετού μέσα είναι αδύνατη.Αυτή η δομή δημιουργεί μια περιοχή όπου δεν σημειώνεται βροχή,ακριβώς κάτω από το ανοδικό ρεύμα.Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν ψηλά διασκορπίζουν συνήθως την βροχή .

Το χαλάζι που τυχόν αιωρείται μέσα στο νεφός κατακρημνίζεται στο Β του ανοδικού ρεύματος,ενώ η εντονότερη βροχή σημειώνεται ακριβώς στην περιοχή οπου πέφτει το χαλάζι.Η ασθενέστερη βροχή σημειώνεται στο ΒΑ τεταρτημόριο της καταιγίδας.Στην περίπτωση που σχετικά ξηρός αέρας εισέλθει στο ανοδικό ρεύμα σχηματίζεται ένα περιστρεφόμενο νέφος που φαίνεται να κατεβαίνει από την βάση της καταιγίδας.Το νέφος αυτό ονομάζεται wall cloud.

Εικόνα δομής της υπερκύτταρης καταιγίδας

Περίληψης της δομής της υπερκαταιγίδας για ανεμοστρόβιλο Αποτελείται από 3 κύρια στοιχεία: 1) Εμφάνιση μεσοκυκλώνα μέσα στο σύννεφο 2)Εισροή ξηρού αέρα κάτω από το ανοδικό ρεύμα 3)Σχηματισμός wall cloud στην βάση της καταιγίδας

Χαρακτηρικά Παραδείγματα Ανεμοστρόβιλων

Επιπτώσεις των ανεμοστρόβιλων σε κατοικημένες περιοχές Δυστυχώς όταν ένας ανεμοστρόβιλος περάσει από μία κατοικοημένη περιοχή έχει τις επιτπτώσεις στις εικόνες

Μετρα Αντιμετώπισης 1) Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 2) Ελέγξετε αναρτημένες πινακίδες. 3) Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα. 4) Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. 5) • Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.).  

ΤΕΛΟΣ