Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αέριες μάζες – Μέτωπα – Βαρομετρικά συστήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αέριες μάζες – Μέτωπα – Βαρομετρικά συστήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αέριες μάζες – Μέτωπα – Βαρομετρικά συστήματα
ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ Αέριες μάζες – Μέτωπα – Βαρομετρικά συστήματα

2 Πως μας επηρεάζουν οι αναστροφές θερμοκρασίας
1. Αντιστοιχίστε τις θερμοβαθμίδες της αριστερής στήλης με τις παρατηρήσεις μιας στήλης καπνού της δεξιάς στήλης. 2. Ποια είναι η χρονική εξέλιξη των παρατηρήσεων της δεξιάς στήλης; 3. Γιατί οι καμινάδες είνα ψηλές; Από τι εξαρτάται το ύψος τους;

3 ΤΥΠΟΙ ΝΕΦΩΝ

4 ΜΕΤΩΠΑ – ΤΥΠΟΙ ΜΕΤΩΠΩΝ Αέρια μάζα χαρακτηρίζεται μια σημαντική σε μέγεθος και οριζόντια ομοιογενής ή ομοιόμορφη μάζα αέρα. Η ομοιογένεια ή η ομοιομορφία της αναφέρεται κύρια στη θερμοκρασία, στο ποσό των υδρατμών που περιέχει και στην κατακόρυφη θερμοβαθμίδα. Για να σχηματισθεί μια αέρια μάζα θα πρέπει ο ατμοσφαιρικός αέρας να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή της γης ώστε να αποκτήσει τα θερμοκρασιακά και υγρομετρικά χαρακτηριστικά της. Χρειάζονται δηλαδή περιοχές που δεν παρουσιάζουν έντονη κυκλοφορία και εμφανίζουν ομοιογενή χαρακτηριστικά σε μεγάλη έκταση. Ανάλογα με την πηγή τους οι αέριες μάζες ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες Αρκτικές 5) Τροπικές θαλάσσιες Πολικές ηπειρωτικές 6) Ισημερινές Πολικές θαλάσσιες 7) Μουσωνικές Τροπικές ηπειρωτικές

5

6 Συμβολισμοί μετώπων στους χάρτες επιφανείας.
Τα μέτωπα δημιουργούνται όταν συναντηθούν δύο αέριες μάζες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η μεταξύ τους διαχωριστική επιφάνεια ονομάζεται μετωπική επιφάνεια και η τομή μιας τέτοιας επιφάνειας με το οριζόντιο επίπεδο λέγεται μέτωπο (front). α) ΘΕΡΜΟ ΜΕΤΩΠΟ γ) ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΤΩΠΟ β) ΨΥΧΡΟ ΜΕΤΩΠΟ δ) ΣΥΝΕΣΦΙΓΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ Συμβολισμοί μετώπων στους χάρτες επιφανείας.

7 ΘΕΡΜΟ ΜΕΤΩΠΟ Θερμό μέτωπο ονομάζεται το μέτωπο όταν η κίνηση των αερίων μαζών που το δημιουργούν είναι τέτοια ώστε η θερμή αέρια μάζα να εκτοπίζει την ψυχρή. Δηλαδή, όταν το μέτωπο κινείται έτσι ώστε πάνω από μια περιοχή της επιφάνειας που προηγουμένως βρισκόταν κάτω από την επίδραση της ψυχρής αέριας μάζας, να περνά προοδευτικά στην επίδραση της θερμής αέριας μάζας. Το θερμό μέτωπο συνοδεύεται από ένα εκτεταμένο νεφικό σύστημα κατά μήκος του. Τα είδη νεφών πού βλέπει ο κάθε παρατηρητής με το πέρασμα ενός θερμού μετώπου κατά σειρά είναι Cirrus, Cirrostratus, Altostratus, Nimbostratus, Cumulonimbus. Επομένως ύπαρξη νεφών τύπου Cirrus προμηνύει την έλευση θερμού μετώπου, ενώ η άφιξη των Altostratus, Nimbostratus, Cumulonimbus θα φέρει άστατο καιρό και κακοκαιρία, αφού αυτά είναι βροχοφόρα, χιονοφόρα και καταιγιδοφόρα. Ένας παρατηρητής πού θα βρεθεί στην πορεία ενός θερμού μετώπου, θα παρατηρήσει τη χαρακτηριστική νέφωση πού προηγείται, εν συνεχεία βροχή μέτριας έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας. Με το πέρασμα του μετώπου θα διαπιστώσει άνοδο της θερμοκρασίας, στροφή των ανέμων και σημαντική βελτίωση του καιρού, ο οποίος γίνεται αίθριος πίσω από το μέτωπο.

8 ΘΕΡΜΟ ΜΕΤΩΠΟ

9 ΨΥΧΡΟ ΜΕΤΩΠΟ Ψυχρό ονομάζεται το μέτωπο εκείνο κατά μήκος του οποίου μια ψυχρή αέρια μάζα εκτοπίζει μια θερμή. Το μέτωπο αυτό φαίνεται να κινείται από περιοχές χαμηλότερης θερμοκρασίας προς περιοχές με υψηλότερη θερμοκρασία. Ο ψυχρός αέρας έχοντας μπροστά του τον θερμό και «ελαφρύτερο» αέρα μπαίνει σαν σφήνα κάτω από τον θερμό με αποτέλεσμα να τον εκτοπίζει βίαια προς τα πάνω, κατά μήκος του μετώπου. Ανεβαίνοντας ο υγρός και ασταθής αέρας, παρατηρείται συμπύκνωση και δημιουργούνται μια σειρά από σωρειτόμορφα (cumuliform) νέφη Altocummulus και Altostratus (Ac και As), και, κατά κύριο λόγο, από Cummulus και Cummulonimbus (Cu και Cb), που προκαλούν ραγδαίες βροχοπτώσεις. Μπροστά από το ψυχρό μέτωπο η πίεση ελαττώνεται και παίρνει την ελάχιστη τιμή της, συνήθως, μόλις το μέτωπο περάσει από τον σταθμό μέτρησης, ενώ παρουσιάζει απότομη αύξηση κατά τη διάβαση του μετώπου. Το ψυχρό μέτωπο κινείται ταχύτερα από το θερμό.

10 ΨΥΧΡΟ ΜΕΤΩΠΟ

11 ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΤΩΠΟ Στάσιμα ονομάζονται τα μέτωπα που δεν παρουσιάζουν αισθητή μετακίνηση. Δηλαδή, όταν μια ψυχρή και μια θερμή αέρια μάζα βρίσκονται σε επαφή και καμία από αυτές δεν εμφανίζει την τάση να εκτοπίσει την άλλη, τότε η τομή της διαχωριστικής τους επιφάνειας με την επιφάνεια του εδάφους καλείται στάσιμο μέτωπο. Το στάσιμο μέτωπο έχει κατακόρυφη δομή παρόμοια μ' αυτή του θερμού, όπως και οι καιρικές συνθήκες που το συνοδεύουν. Πολλές φορές, εκατέρωθεν του στάσιμου μετώπου πνέουν άνεμοι παράλληλοι στο μέτωπο.

12 ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΤΩΠΟ

13 ΣΥΝΕΣΦΙΓΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ Συνεσφιγμένο ονομάζεται το μέτωπο που προκύπτει από τη συγχώνευση ενός θερμού και ενός ψυχρού μετώπου. Ας υποθέσουμε πως έχουμε τρεις αέριες μάζες, ψυχρή, θερμή, ψυχρή διαδοχικά που κινούνται από δυτικά προς ανατολικά. Τότε θα υπάρχουν δύο μέτωπα, ένα ψυχρό δυτικά και ένα θερμό ανατολικότερα. Το ψυχρό μέτωπο όμως κινείται ταχύτερα από το θερμό με αποτέλεσμα το ψυχρό να μειώνει συνεχώς την απόστασή του από το θερμό μέχρις ότου να το φθάσει. Τότε σχηματίζεται το συνεσφιγμένο μέτωπο. Η όλη κατάσταση που δημιουργείται ονομάζεται σύσφιξη. Ο θερμός αέρας δεν εμφανίζεται πλέον στην επιφάνεια γιατί έχει εκτοπισθεί από τις ψυχρές αέριες μάζες προς μεγαλύτερα ύψη Στην περίπτωση που ο ψυχρός αέρας που προηγείται είναι θερμότερος του ψυχρού αέρα που έπεται η σύσφιξη ονομάζεται στη ψυχρή. Στην περίπτωση που ο ψυχρός αέρας που προηγείται είναι ψυχρότερος του ψυχρού αέρα που έπεται η σύσφιξη ονομάζεται στη θερμή.

14 ΣΥΝΕΣΦΙΓΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

15 ΣΥΝΕΣΦΙΓΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

16 ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Οι ισοβαρείς καμπύλες είναι κλειστές γραμμές οι οποίες ενώνουν τους τόπους με ίδια ανηγμένη ατμοσφαιρική πίεση. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνουν την κατανομή των βαρομετρικών πιέσεων στην επιφάνεια και έτσι προσδιορίζεται η τυχόν ύπαρξη βαρομετρικών συστημάτων πάνω σε αυτή. Τα συστήματα αυτά μπορούν να διαιρεθούν σε δύο γενικές κατηγορίες: στα βαρομετρικά χαμηλά (L) στους αντικυκλώνες (H) Εάν η κατανομή της βαρομετρικής πίεσης σε μια περιοχή είναι τέτοια ώστε οι ισοβαρείς επιφάνειας να έχουν την μορφή κλειστών καμπυλών με την πίεση να ελαττώνεται από την περιφέρεια προς το κέντρο τότε στην περιοχή αυτή υπάρχει ένα βαρομετρικό χαμηλό. Αντίθετα αν σε μία περιοχή οι ισοβαρείς είναι κλειστές καμπύλες με την πίεση να αυξάνει από την περιφέρεια προς το κέντρο στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας αντικυκλώνας.

17

18 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ποια είδη μετώπων γνωρίζετε; Πως σχηματίζονται; 2) Ποια βαρομετρικά συστήματα γνωρίζετε; Πως ορίζεται το καθένα; 3) Διαθέτετε κατάλληλο όργανο το οποίο μετρώντας την ατμοσφαιρική πίεση εκτιμά το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεστε. Πως μπορείτε με το όργανο αυτό να καταλάβετε την εξέλιξη του καιρού αν βρίσκεστε συνεχώς στον ίδιο τόπο;


Κατέβασμα ppt "Αέριες μάζες – Μέτωπα – Βαρομετρικά συστήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google