Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΑΛΑΖΙ Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι και πως δημιουργείται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΑΛΑΖΙ Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι και πως δημιουργείται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΑΛΑΖΙ Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι και πως δημιουργείται. Το χαλάζι, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μία μορφή βροχόπτωσης που πέφτει από τον ουρανό, όχι υπό μορφή βροχής, αλλά υπό μορφή «παγωμένης» βροχής ή πιο απλά υπό μορφή παγωμένων σφαιριδίων. Το φαινόμενο της πτώσης του χαλαζιού, όπως είναι αυτονόητο, ονομάζεται χαλαζόπτωση και αποτελεί μία από τις διάφορες φυσικές καταστροφές.

2 Πότε εμφανίζεται; Το χαλάζι εμφανίζεται μέσα σε καταιγίδες , όταν μικροί παγοκρύσταλλοι ή παγωμένα σταγονίδια συναντήσουν υγρό νερό , εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Τότε , οι χαλαζόκοκκοι πέφτουν στο έδαφος, λόγω της βαρύτητας, οπότε σημειώνεται το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης. Η χαλαζόπτωση είναι φαινόμενο μικρής σχετικά διάρκειας και αυστηρά τοπικού χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, παρατηρείται πολύ συχνά στην περιοχή μας, την Ηλεία.

3 Επιπτώσεις: Άρθρα «Τρεις νεκροί και τεράστιες υλικές καταστροφές είναι ο απολογισμός της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε την Ηλεία.» «Χαλάζι στην Ηλεία κατέστρεψε τις καλλιέργειες καρπουζιού.» «Το χαλάζι “χτύπησε” κυρίως το ημιορεινό κομμάτι του Τραγανού.» «Το χαλάζι “ράβδισε” αμπέλια, ελιές και εσπεριδοειδή στην Αρχαία Ολυμπία» Πηγή : εφημερίδα «Πατρίς» καταστροφή σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις παρακμή της οικονομίας καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, κλπ πλημμύρες απώλειες ανθρώπων απαίτηση αποζημιώσεων από τους πληγέντες

4 Τρόποι αντιμετώπισης χαλαζιού:
Εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας (π.χ. εναέρια μέσα) Χρήση ραντάρ και μετεωρολογικών δορυφόρων Χρήση αντιχαλαζικών διχτύων Ετοιμότητα στο πυροσβεστικό σώμα Ενημέρωση για τον καιρό Κατασκευές για την αποφυγή πλημμύρων Άμεση κινητοποίηση των οχημάτων του δήμου


Κατέβασμα ppt "ΧΑΛΑΖΙ Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι και πως δημιουργείται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google