Δ΄Δημοτικό Σχολείο Λατσιών 2η Τηλεδιάσκεψη Οίκαδε 4 Απριλίου 2011

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: <<Μεσογειακή Διατροφή>>
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
2η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 11/3/2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διατροφή & Άσκηση Όλο και πιο συχνά ακούει κανείς ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δ΄Δημοτικό Σχολείο Λατσιών 2η Τηλεδιάσκεψη Οίκαδε 4 Απριλίου 2011 Φαγητό και υγεία Δ΄Δημοτικό Σχολείο Λατσιών 2η Τηλεδιάσκεψη Οίκαδε 4 Απριλίου 2011

Υγεία είναι να... κοιμόμαστε τουλάχιστον εννιά ώρες την ημέρα. τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. γυμναζόμαστε συχνά. πίνουμε νερό, γάλα και φρέσκους χυμούς. μην καπνίζουμε. ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον. είμαστε ευτυχισμένοι. τρώμε λίγες φορές το μήνα κόκκινο κρέας. τρώμε κάθε μέρα πρωινό.

Υγεία είναι να... μην πίνουμε αναψυκτικά. βάζουμε στις σαλάτες μας ελαιόλαδο. τρώμε λίγες φορές την εβδομάδα γλυκά. τρώμε καθημερινά δημητριακά και όσπρια. τρώμε ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα. βλέπουμε ελάχιστη τηλεόραση. έχουμε μια οικογένεια που να μας αγαπά. έχουμε πολλούς φίλους.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία Συζητήσαμε στην τάξη μας για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία μας. Κάποιοι παράγοντες αφορούν το ίδιο το άτομο και άλλοι το περιβάλλον στο οποίο ζει. Τέτοιοι παράγοντες είναι: Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και του νερού. Το κάπνισμα σε κοινόχρηστους χώρους. Η κληρονομικότητα. Η οικονομική κατάσταση του καθενός ή της οικογένειάς του. Το επάγγελμα. Ο τόπος διαμονής. Η διατροφή, στην οποία επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα.

Η μεσογειακή διατροφή Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα είδος διατροφής που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκοί λαοί της Μεσογείου. Θεωρείται ως ο πλέον υγιεινός τρόπος διατροφής, αφού προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο και την παχυσαρκία. Χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εισηγήσεις της μεσογειακής διατροφής και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Η μεσογειακή διατροφή προτείνει... να τρώμε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. να έχουμε στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο πουλερικά, αβγά και ιδιαίτερα ψάρια που μας χαρίζουν τα λιπαρά Ω3. αντί για τη ζάχαρη να προτιμούμε το μέλι. να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο στη διατροφή μας.

Η μεσογειακή διατροφή προτείνει... να καταναλώνουμε λίγες φορές το μήνα το κόκκινο κρέας. να τρώμε λίγες φορές την εβδομάδα γλυκά και σοκολάτες. να συνδυάζουμε τη σωστή διατροφή με την άσκηση.

Η αξία του ελαιόλαδου Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής . Ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι θετικές επιπτώσεις του λίπους που προέρχεται από το ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του βάρους του σώματος. Η διατροφή που βασίζεται στο ελαιόλαδο μας χαρίζει υγεία και μακροβιότητα.

Το ελαιόλαδο στη διατροφή μας Το ελαιόλαδο είναι πολύ υγιεινό για τον οργανισμό μας. Είναι καλό να το χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας,ιδιαίτερα στο τέλος του μαγειρέματος, για να παίρνουν ωραία γεύση. Όταν το τρώμε ωμό στις σαλάτες και τα λαχανικά μας, απολαμβάνουμε περισσότερο τη νοστιμιά και τις θρεπτικές του ουσίες. Το ξέρατε ότι στην Αρχαία Ελλάδα έβαζαν το ελαιόλαδο μέσα στους λίχνους για να έχουν πιο φωτεινές νύχτες; Ακόμη, μ΄αυτό άλειφαν τους νεκρούς τους. Οι νέοι, για λόγους υγιεινής, άλειφαν το σώμα τους με ελαιόλαδο πριν από την καθημερινή άσκηση στα γυμναστήρια, την προπόνηση και τους αγώνες.

Τα λαχανικά Τα λαχανικά έχουν θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν σε άλλες τροφές. Βοηθούν στην εξουδετέρωση της όξινης αντίδρασης που δημιουργείται κατά την πέψη των τροφών, όπως είναι το κρέας, το τυρί κ.ά. Τα λαχανικά μαζί με τα φρούτα, που ανήκουν στην ίδια διατροφική κατηγορία, βρίσκονται στη δεύτερη βάση της διατροφικής πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, η οποία δείχνει ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε καθημερινά 5-6 μερίδες λαχανικών.

Τα φρούτα Τα φρούτα είναι υγιεινά και περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Τροφοδοτούν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μηδαμινά λίπη. Το να τρώει κανείς ποικιλία φρούτων έχει μεγάλη σημασία, διότι κάθε φρούτο παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια είναι θαυμάσιες πηγές βιταμίνης C, οι μπανάνες περιέχουν πολύ κάλιο και μαγνήσιο, ενώ τα χρυσόμηλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Αν, συνεπώς, τρώει κάποιος μόνο συγκεκριμένα φρούτα, θα στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά των υπόλοιπων.

Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων Το σχολείο μας είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων. Κάθε Τρίτη, το δεύτερο διάλειμμα, μας παραχωρείται από το πρόγραμμα δωρεάν φρούτο. Παρατηρήσαμε ότι όλοι τρώμε το φρούτο εκείνη τη μέρα, αλλά μόνο 2-3 παιδιά από την τάξη μας φέρνουν φρούτα τις υπόλοιπες μέρες. Έτσι, συζητήσαμε στις ομάδες μας τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε και μας εμποδίζουν να φέρνουμε ή να τρώμε φρούτα στο σχολείο.

Γιατί δε φέρνουμε ή δεν τρώμε φρούτα στο σχολείο; Γιατί δε φέρνουμε ή δεν τρώμε φρούτα στο σχολείο; Μπορεί κάποιο παιδί να είναι αλλεργικό στα φρούτα ή να μην του αρέσουν τα φρούτα. Ίσως να ξεχνά να φέρει φρούτο στο σχολείο. Πιθανόν να μην του βάζουν οι γονείς του φρούτο στην τσάντα. Ίσως μέσα στην τσάντα του να ζεσταίνεται ή να λιώνει το φρούτο και έτσι να μην του αρέσει. Πιθανόν κάποιο παιδί να μην μπορεί να φάει ολόκληρο το φρούτο. Έτσι, όταν το κόψει μέσα στο δοχείο μπορεί να μαυρίσει και να μην του αρέσει να το φάει έτσι. Κάποιο παιδί το διάλειμμα μπορεί να παίζει μπάλα ή άλλο παιχνίδι και να μην έχει το χρόνο να φάει το φρούτο του. Η καντίνα του σχολείου δεν πωλεί φρούτα.

Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων Καταλήξαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα προώθησης κατανάλωσης φρούτων πρέπει να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές, να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία και για όλες τις μέρες. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει όλα τα παιδιά να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και έτσι το φρούτο θα αποτελεί τη δική τους επιλογή για ενδιάμεσο σνακ.

Και τώρα ας παίξουμε...

Η ακροστιχίδα της υγείας Υ_ _ _ _ Γ_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ε_ _ _ _ _ _ _ Ι_ _ _ Α_ _ _ _ _ «Ο…μεγαλώνει τα μικρά παιδιά» έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Είναι οι πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου. Το σώμα μας μετατρέπει το φαγητό σε... Μας δίνει τα λιπαρά Ω3 (ανάποδα). Η μεσογειακή διατροφή λέει να συνδυάζουμε τη σωστή διατροφή με την...

Η ακροστιχίδα της υγείας ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΡΑΨ ΑΣΚΗΣΗ «Ο…μεγαλώνει τα μικρά παιδιά» έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Είναι οι πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου. Το σώμα μας μετατρέπει το φαγητό σε... Μας δίνει τα λιπαρά Ω3 (ανάποδα). Η μεσογειακή διατροφή λέει να συνδυάζουμε τη σωστή διατροφή με την...

Το κρυπτόλεξο της μεσογειακής διατροφής Το κρυπτόλεξο της μεσογειακής διατροφής Φ Λ Π Ο Υ Ε Ρ Ι Κ Α Σ Δ Τ Θ Γ Χ Ζ Ψ Ω Β Ν Μ Η Ξ

Το κρυπτόλεξο της μεσογειακής διατροφής Το κρυπτόλεξο της μεσογειακής διατροφής Φ Λ Π Ο Υ Ε Ρ Ι Κ Α Σ Δ Τ Θ Γ Χ Ζ Ψ Ω Β Ν Μ Η Ξ