Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής Σεμινάριο για μελλοντικούς οικονομολόγους (Μέρος Β’) στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ’ Τάξης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Μια αγορά με ευκαιρίες και παγίδες. Η συγκεκριμένη αγορά γίνεται πολύ συχνά, αντικείμενο λαϊκισμού, δημαγωγίας και πλειοδοσίας μιας δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας.
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ
Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με το Ν
Η τιμή των προϊόντων καπνού ως εργαλείο της αντικαπνιστικής πολιτικής στην εποχή της κρίσης Τομέας Οικονομικών της Υγείας 1 Γιάννης Κυριόπουλος MD, MPH,
1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (του ΠΜΣ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ» του Παντείου πανεπιστημίου)
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ( του ΠΜΣ « ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ » του Παντείου πανεπιστημίου ) Προτάσεις για την.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Αγγελική Βογιατζή
Φορολογικό σύστημα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΔΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
Δίκαιο και Ηθική Κανόνας Δικαίου Αφορά την κοινωνική συμπεριφορά Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα Αν δεν τηρηθεί, επιβάλλονται κυρώσεις Κανόνας Ηθικής Αφορά τη.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Συνισταμένη όλων των δικαιωμάτων είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.  Το.
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΠΑΝΑΠΑΚΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΣΟΥΣΜΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Βαγής Σαμαθρακής1 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
Κοινωνική Ευθύνη. Κ. Γαλανάκης Υπερ-φιλελεύθεροι Η κοινωνική ευθύνη αφορά το κράτος Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογούν τη απόδοση Στόχος των.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Μακροοικονομικές και αναδιανεμητικές τάσεις από μία αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Διδάσκων: Σταγιάννης Απόστολος Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ - ΣΤΑΓΙΑΝΝΗΣ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΟΟΣΑ Αξιολόγηση Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελληνική νομοθεσία Τομέας ηλεκτρονικού εμπορίου Συστάσεις ΟΟΣΑ.
Ζητήματα φορολόγησης ακίνητης περιουσίας ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ανδρέας Τσουρουφλής Λέκτορας Νομικής Αθηνών.
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ, Ph.D.. H ηθική περιλαμβάνει τις αρχές που ορίζουν το τι είναι σωστό και το τι όχι. Ως ηθική συμπεριφορά ορίζεται η επίδειξη μιας.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 3ο& 4ο
Πρόεδρος Εφοριακών – Οικονομολόγoς MBA, Msc
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
ΦΟΡΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη)
Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
Πηγές του διοικητικού δικαίου -Γενικές αρχές
Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο Δημόσιες επιχειρήσεις
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική Καραμάνης Κωνσταντίνος
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Το Δίκαιο.
Η έννοια της επιχείρησης
Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: ΕΝΝΟΙΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Το αξίωμα του πολίτη είναι:  τίτλος τιμής  η ουσία της Δημοκρατίας  αξίωμα με απεριόριστη διάρκεια  ύψιστη αρετή που περιέχει την ικανότητα του άρχειν.
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής Σεμινάριο για μελλοντικούς οικονομολόγους (Μέρος Β’) στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου «Φοροδιαφυγή» και «Φοροαποφυγή» Συνέπειες του Φαινομένου της Φοροδιαφυγής Στυλιανή Βροντάκη Ηράκλειο Δεκέμβριος 2013

Αναφέροντας κάποιους σημαντικούς ορισμούς… Τι είναι η «φοροδιαφυγή»; Τι είναι η «φοροαποφυγή»; «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.

«Φοροδιαφυγή» και «Φοροαποφυγή» Ορισμοί Ως φοροδιαφυγή εκλαμβάνεται κάθε παράνομη πράξη ή παράλειψη του φορολογουμένου, με την οποία επιδιώκεται μείωση της φορολογικής του επιβάρυνσης ή αποφυγή καταβολής του φόρου που του έχει βεβαιωθεί. Αντίθετα, η φοροαποφυγή αποτελεί τη μείωση της φορολογικής υποχρέωσης ή την ολική αποφυγή της πληρωμής φόρου με νόμιμες ενέργειες του φορολογουμένου. Αυτές οι νόμιμες ενέργειες έγκεινται στην αξιοποίηση των νομοθετικών κενών, των ατελειών, των ασαφειών και της κακής διατύπωσης των φορολογικών νόμων. Ο νομοθέτης «φυλακίζει» το φορολογούμενο (με το νομοθετικό πλαίσιο), δίνοντάς του, όμως, και τα «κλειδιά της φυλακής του». Maurice Duverger «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.

Λαμβάνοντας υπόψη τους προηγούμενους ορισμούς, μπορείτε να διακρίνετε κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ των δυο φαινομένων; «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.

«Φοροδιαφυγή» και «Φοροαποφυγή» Βασικές Διαφορές Σχετίζεται με την απόκρυψη ή τη διαστρέβλωση της φύσης μιας συναλλαγής. Λαμβάνει χώρα όταν τα γεγονότα της συναλλαγής είναι παραδεκτά, αλλά έχουν κανονιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η προκύπτουσα φορολογική μεταχείριση να διαφέρει από εκείνη που επιδιώκεται από τη σχετική νομοθεσία. Παράνομη συμπεριφορά. Παράνομες ενέργειες. Νόμιμη, ισορροπεί ανάμεσα στα πλαίσια του ηθικού και του νομίμου, «νόμιμη φοροδιαφυγή», δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη. «Νόμιμες» ενέργειες ή σωστότερα καλύπτονται από νομιμότητα. Πραγματοποιείται καταστρατήγηση, τόσο του πνεύματος, όσο και του γράμματος του φορολογικού νόμου. Δεν πραγματοποιείται καταστρατήγηση του γράμματος, αλλά μόνο του πνεύματος των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας, οπότε δεν προκύπτουν νομικές κυρώσεις για τους φορολογουμένους. Παράνομη. Συντελείται με την παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας. Νόμιμη. Συντελείται χωρίς να παραβιάζεται η φορολογική νομοθεσία. «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.

Μπορείτε να αναφέρετε κάποιες συνέπειες που μπορεί να έχει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής για μια χώρα, τους πολίτες της και την ανάπτυξή της; «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.

Συνέπειες της Φοροδιαφυγής Ακυρώνει μερικώς τη σημασία των φόρων ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής και δημιουργεί αβεβαιότητα για την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μειώνει τα κρατικά έσοδα και επιδεινώνει τα δημόσια οικονομικά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκαλεί σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Συμβάλλει στη δημιουργία χρόνιου δημόσιου ελλείμματος και αναγκάζει το κράτος να καταφύγει σε δανεισμό (Γκουμπανιτσάς, 2004). Δυσχεραίνει την αναδιανομή του εισοδήματος και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των πολιτών. «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.

Συνέπειες της Φοροδιαφυγής (συνέχεια) Συνέπειες της Φοροδιαφυγής (συνέχεια) Αναγκάζει το κράτος να καταφύγει σε εντονότερη έμμεση φορολόγηση, καθώς αυτή προσφέρει λιγότερες ευκαιρίες για φοροδιαφυγή από την άμεση, επιβαρύνοντας περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Επιβάλλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα ή από ευσυνειδησία και συνέπεια δεν επιλέγουν να αποφύγουν τη φορολόγηση και καταβάλλουν ήδη πολλούς φόρους. Αποθαρρύνει τους συνεπείς και νομοταγείς φορολογουμένους από τη διατήρηση της ορθής συμπεριφοράς τους και επηρεάζει αρνητικά τη φορολογική τους συνείδηση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες για επιδείνωση του φαινομένου. «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.

Συνέπειες της Φοροδιαφυγής (συνέχεια) Συνέπειες της Φοροδιαφυγής (συνέχεια) Νοθεύει τον ανταγωνισμό και διαταράσσει τους όρους και τους κανόνες του, παρέχοντας άδικο πλεονέκτημα μειωμένου κόστους παραγωγής στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν έναντι των επιχειρήσεων που δε φοροδιαφεύγουν. Προκαλεί κακό καταμερισμό των πηγών πλούτου. Συμβάλλει στην ενίσχυση της χαμηλής τεχνολογίας και των δραστηριοτήτων χαμηλής ανάπτυξης εις βάρος της υψηλής τεχνολογίας και των δραστηριοτήτων υψηλής ανάπτυξης. «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.

Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής Μέρος Β΄ Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. «Το Φαινόμενο της Φοροδιαφυγής» (Μέρος Β΄), Μικροδιδασκαλία 10-12-2013, Στυλιανή Βροντάκη.