Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Η ερώτηση στην διδασκαλία
Θεωρία Μάθησης Ο ατομικός Εποικοδομητισμός του Piaget
Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης.
Γραπτη εργαςια ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Υδροστατική πίεση «Το νερό έχει δύναμη;»
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης / Μαρία Κουτάτζη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ Α΄φάση Επιμόρφωσης Εκπ/κών κλάδου ΠΕ19 Διδακτική της Πληροφορικής Ρόδος, Νοέμβρης 2007.
ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μερικά ακόμη παραδείγματα
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ» (Δ’ τάξη)
Χαρτογραφώ- Κατανοώ- Δημιουργώ
Διατύπωση Λειτουργικού Ορισμού
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Θεωρία Μάθησης Εποικοδομητισμού
Πανηγύρι Επιστήμης Παρουσίαση για γονείς
Πρόγραμμα Kidspiration
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Μοντελοποίηση Μοντέλο + ποιώ Από τους φοιτητές: Αντωνίου Αντώνης Δημητρίου Γεωργία Σοφοκλέους Γαβριέλλα Σοφοκλέους Μαριλένα
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
1 Το Πανηγύρι της Επιστήμης ως Μέσο Καλλιέργειας Δεξιοτήτων Διερεύνησης στο Δημοτικό Σχολείο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Δημοσθένους Πωλίνα Δρακωνάκη Δέσποινα Κωνσταντίνου Μαρία Παπαχρυσοστόμου Κική.
PIAGET AND Kohlberg ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Επικοινωνία (communicating) Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου.
Μαθητές και Facebook 2 ο Γυμνάσιο Ευόσμου Σιώσιος Γεώργιος, Σταματίου Εύα, Στεφανίδης Παύλος, Τασέλη Άσπα, Τέκου Αναστασία, Τσαγκουρίδης Ηλίας, Τσιάβος.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης να σχεδιάζουν και να επεξεργάζονται.
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Διδακτική Φυσικών Επιστημών Χρυσός Δημήτριος Η μάθηση μέσω μικρών ερευνών.
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
ΛΑΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΜ:5399 ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:5385 Τα φαινόμενα της εξαέρωσης, της υγροποίησης και της εξάτμισης.
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
Γεωργία Τσαπάλου & Στέλλα Κούρτη Μια μικρή εισαγωγή : Η σημασία της ερώτησης στην διδακτική διαδικασία  Η ερώτηση αποτελεί συστατικό μέρος του λόγου.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
Ανασκόπηση βιβλιογραφίας
Eποικοδομητική προσέγγιση της διδασκαλίας
Chlapana,E (2016) An intervention programme for enhancing kindergarteners’ cognitive engagement and comprehension skills through reading informational.
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
Δραστηριοτητεσ απο τον Κοσμο τησ Φυσικησ για το Νηπιαγωγειο
Διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση
Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04
Εργαστήριο Παιδαγωγικές Εφαρμογές και ΤΠΕ
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Κρυστα ρακαλλιδου.
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Εργασία 2η Επιλέξτε μια προτεινόμενη δραστηριότητα από τη θεματική περιοχή των Στοχαστικών Μαθηματικών (Πιθανότητες, Στατιστική) από το έγγραφο «Μαθηματικά.
ΒΕΡΒΕΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Α.Μ. Δ201620)
Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων Επιλογή μια από τις προτεινόμενες δραστηριότητες στο ΑΠΣ Α’ Λυκείου και επεξεργασία.
ΒΕΡΒΕΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Α.Μ. Δ201620)
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Η ερώτηση στην διδασκαλία Η ερώτηση έχει σημαντική θέση στη διδακτική διαδικασία Δημιουργία ενδιαφέροντος Εστίαση της μαθητική προσοχής σε συγκεκριμένο.
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων Αναστασίου Γεωργία Δημητρίου Μαρία Ευθυμίου Άντρη Θεοφάνους Ελένη

Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων Ορισμός Επίπεδα Καλλιέργεια δεξιότητας Παράδειγμα

Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι η νοητική λειτουργία που βασίζεται στα δεδομένα των προηγούμενων διαδικασιών. Για την ερμηνεία του συνόλου δεδομένων απαιτούνται τα νοητικά στάδια της ανάλυσης και της σύνθεσης, καθώς επίσης και η ικανότητα της σύνδεσης των δεδομένων με την υπάρχουσα γνώση. Το παιδί μελετά και αναδιοργανώνει πληροφορίες και δεδομένα και συνδυάζοντας τα με προηγούμενες εμπειρίες καταλήγει σε συμπεράσματα, τα οποία προκύπτουν από δεδομένα που έχουν δοθεί στο παιδί ή που έχουν συλλεγεί από το ίδιο και μπορούν να είναι διαπιστώσεις, προβλέψεις ή υποθέσεις. Κατά την επεξεργασία δεδομένων, το παιδί κάνει συγκρίσεις, βρίσκει σχέσεις και αναγνωρίζει μοτίβα, αφού προηγηθεί η οργάνωση δεδομένων με οποιοδήποτε τρόπο όπως παράθεση αντικειμένων, απεικόνιση με γραφική παράσταση κ.ά.

Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων Επίπεδα Σ΄ένα πρώτο στάδιο το παιδί: Στηρίζει μια δήλωση του σε προηγούμενες εμπειρίες και παρατηρήσεις γεγονότων που συμβαίνουν κατ’ εξακολούθηση. Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων του αρχίζει να εντοπίζει συμπεριφορές οι οποίες συμβαίνουν κατ’ επανάληψη. Ερμηνεύει απλές καταγραφές στις οποίες έλαβε μέρος ή του παρουσίασαν. Σ’ ένα δεύτερο στάδιο το παιδί: Αναγνωρίζει ότι γίνεται πιο πειστικό όταν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο σκέφτηκε για να καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα Οργανώνει δεδομένα, τα καταγράφει και βρίσκει σχέσεις μεταξύ τους Ερμηνεύει δεδομένα και εξάγει απλά συμπεράσματα εξηγώντας το σκεπτικό του Χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει δοσμένες υποθέσεις

Σ’ ένα τρίτο επίπεδο το παιδί: Απορρίπτει δικές του υποθέσεις που δε συνάδουν με τα δεδομένα και συμφωνεί με άλλες που φαίνονται να βρίσκουν στήριξη Αναγνωρίζει τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα που διερευνά

Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων Καλλιέργεια δεξιότητας Ενθαρρύνουμε το παιδί: Να καταγράφει σε πίνακες τα δεδομένα ή τα αποτελέσματα του Να συμμετέχει στον πίνακα της τάξης για κατασκευή ιστογράμματος, ραβδογράμματος, γραφικής παράστασης Να κατασκευάζει ατομικά ή ομαδικά διάφορες γραφικές παραστάσεις Να εξηγεί σχεδιαγράμματα ή ιστορία με εικόνες Να μελετά χάρτες, σχεδιαγράμματα, παραστάσεις που αναρτώνται στον τοίχο της τάξης για μεγάλο χρονικό διάστημα Να απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις (πόσο, τι, πότε, γιατί, πώς) που υποβάλλονται από τον εκπαιδευτικό και αφορούν την ερμηνεία μιας παράστασης, ενός ιστογράμματος ή ενός πίνακα.

Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων Παράδειγμα Με βάση την 2η δεξιότητα που προαναφέρθηκε, ο μαθητής καλείται να συμμετάσχει στον πίνακα της τάξης για την κατασκευή ιστογράμματος με βάση τα δεδομένα του πιο κάτω πίνακα: Θερμοκρασία νερού Χρόνος που χρειάζεται η ζάχαρη για να διαλυθεί στο νερό 5 °C 90 sec. 30 °C 60 sec. 80 °C 30 sec.