Το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα του Μεσαίωνα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
8. Οι διάδοχοι του Μέγα Κωνσταντίνου Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε
Advertisements

Τα πολιτεύματα στην αρχαία Ελλάδα
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κεφάλαιο 17 Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι υποχρεώσεις μέσα σε μια επιχείρηση.
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Ζήνωνας Παπαδούρης Τάξη Γ’2
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΔΥΣΗ.
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
To περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας
 13ος αιώνας: εποχή ευμάρειας → αύξηση αγροτικής παραγωγής, εφαρμογή καινοτομιών (νερόμυλος- υδραυλικό πριόνι - ποδοκίνητος αργαλειός), ανάπτυξη βιοτεχνίας,
Σας μεταφέρω μια αληθινή ιστορία που ίσως βάλει λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή σας… Ένας φτωχός αγρότης ονόματι Φλέμιγκ, ζούσε στο Ayrshire (Σκωτία). Μια.
Μικρασιατική εκστρατεία
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
Το ρωμαϊκό κράτος Βασικά σημεία του μαθήματος. ΡΩΜΗ Η Ρώμη που βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία στις όχθες του ποταμού Τίβερη αναπτύχθηκε γρήγορα λόγω του.
Οι εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία (7ος-12ος αιώνας)
Η νομοθεσία και η διοίκηση εκσυγχρονίζονται κεφ. 23
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
2. Η εσωτερική πολιτική των Κομνηνών ( )
2. H αγροτική αποκατάσταση. Η αγροτική αποκατάσταση ήταν έργο της ΕΑΠ. Απέβλεπε στη:  Δημιουργία μικρών γεωργικών ιδιοκτησιών Εγκατάσταση σε: 1. εγκαταλελειμμένα.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΑΓΡΟΤΗΣ Στον τομέα της οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, που ήταν και η βάση της βυζαντινής οικονομίας, φαίνεται πως τον 7ο και 8ο αιώνα επικράτησε.
Η περίοδος της Μεγάλης Ακμής του Βυζαντίου ( )
1 H νομοθεσία της δυναστείας των Μακεδόνων και των Κομνηνών.
Εξάντας Ελλήνων Οργάνωση Εχθρός του άγχους η τάξη και η οργάνωση. Αντώνιος Περιπατητής.
7. Οικονομία και κοινωνία στη Δυτική Ευρώπη
3. Κοινωνία.
Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΜΑΡΘΑ, ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή Σας μεταφέρω μια αληθινή ιστορία Ένας φτωχός αγρότης ονόματι Φλέμιγκ, ζούσε στο Ayrshire (Σκωτία). Μια μέρα κι.
Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
Οι Ακρίτες και ο Πλούτος τους Κατά τη Λαίκη Παράδοση. Ουζούνης Γιώργος Α3 ΓΕΛ Χαλάστρας 20/10/20111.
Τα πολιτεύματα της Αρχαίας Ελλάδας
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βουλγάρους και τους Ρώσους
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Τάξη : B4 Καθηγήτρια : Παπαδημητρίου Ζωή
TO ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η Αγγλία. Οι Απαρχές 410 Ως το 410 τα Βρετανικά Νησιά αποτελούσαν Ρωμαϊκή Επαρχία ΣαξόνωνΆγγλων : Κρατίδια Σαξόνων και Άγγλων :
Η θέση της γυναίκας στη θρησκεία (Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ινδουϊσμός, Βουδισμός) Ερευνητική εργασία του τμήματος Β3 του 2ου ΓΕΛ Μεγάρων Σχολικό Έτος
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Στο προηγούμενο μάθημα αναφέραμε ότι με την άλωση της Πόλης πολλές οικογένειες Βυζαντινών έφυγαν για να μην γίνουν σκλάβοι.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
και η μερική αναδιοργάνωση
Μια από τις φτωχότερες και ταλαιπωρημένες χώρες του κόσμου είναι η Σιέρρα Λεόνε στην Αφρική. Ένας αδυσώπητος εμφύλιος πόλεμος που κράτησε δέκα ολόκληρα.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ Εργασία για το μάθημα της Ιστορίας Α’ λυκείου στα πλαίσια της ενότητας Η πόλη-κράτος, νομοθέτες Η πόλη-κράτος, νομοθέτες.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Η Π ΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ …. ΔΡΑΚΟΣ Πέτρος Ρούσος. Ήταν μια φορά και δυο καιροί, μια πριγκίπισσα, που ζούσε στο μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού. Άλλοτε ήταν καλή και.
Πολιτικά κόμματα «…Το να γράψει κανείς την ιστορία ενός κόμματος δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από το να γράψει την ιστορία αυτής της χώρας από μια συγκεκριμένη.
TO ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
15ος – 18ος αι. εξελίξεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Δ΄ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ
Ερευνητική Εργασία. Στη πόλη μας ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες και κατέχει κυρίαρχη θέση στον τριτογενή τομέα.
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
Αρχαϊκη ρωμη (8-6ος αι. π.Χ.)
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Το αγροτικό ζήτημα. Συνέπειες βιομηχανικής επανάστασης Αγροτικός τομέας: κυριαρχία μέχρι το 19 ο αιώνα Οικονομικές εξελίξεις (βιομηχανική επανάσταση)
Συντακτική Συνέλευση Κατάργηση (νομική) φεουδαρχικών προνομίων
Ανθρώπινα δικαιώματα.
‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
Γιώργος Βέλης Β Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Καπετανάκης
Ε΄ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θες/νίκης
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Άνθρωποι του μύθου Στέλιος Ξεφλούδας.
και η μερική αναδιοργάνωση
Ο Λεωνίδας Α’ της Σπάρτης γεννιέται περί το 540 π. x
5ο Δημοτικό Σχολείο Γεωργία Καραμπάτσου Λαμπρινή Σιδηροπούλου Κιλκίς.
Τι θα δούμε σ’αυτήν την ενότητα: Σε ποια κατάσταση βρήκε τη βυζαντινή αυτοκρατορία ο αυτοκράτορας Ηράκλειος Με ποιο τρόπο αντιμετώπισε τα προβλήματα ο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα του Μεσαίωνα Φεουδαρχία Το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα του Μεσαίωνα

Γιατί καθιερώθηκε η φεουδαρχία; Ποιοι άρχουν; Ποιοι αποτελούν την ανώτερη κοινωνική τάξη; Ο Καρλομάγνος για να ελέγξει την μεγάλη επικράτεια που δημιούργησε, θεσμοθέτησε τη φεουδαρχία, σύμφωνα με την οποία : Ο βασιλιάς κατέχει όλη τη γη του κράτους. Ο βασιλιάς παραχωρεί εκτάσεις γης (φέουδα) στην ανώτερη αριστοκρατία (λόρδους, βαρόνους) και εκείνοι οφείλουν να προσφέρουν υπακοή, βοήθεια σε περίπτωση πολέμου και άλλες υπηρεσίες.

Ο βασιλιάς επίσης παραχωρεί μικρότερα τεμάχια γης ως ανταμοιβή για τη βοήθειά τους σε κάποιο πόλεμο σε ιππότες (επαγγελματίες στρατιωτικοί που αποτελούν την κατώτερη αριστοκρατία ). Και οι λόρδοι μπορούν να παραχωρήσουν τεμάχια γης σε ιππότες που βρίσκονται στην υπηρεσία τους. Η κτηματική περιουσία κληρονομείται κάθε φορά στον πρωτότοκο γιο, ο οποίος όμως έχει την υποχρέωση να φροντίζει για όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Σε όποιον έχει παραχωρηθεί γη οφείλει να υπερασπιστεί τη γη αυτή απέναντι σε εχθρό, άρα οφείλει να συντηρεί κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο στρατό. Αυτό το γεγονός δίνει ιδιαίτερη δύναμη στους αριστοκράτες (ή αλλιώς ευγενείς). Έτσι ήταν συχνοί οι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των ευγενών, που επιδίωκαν να προσεταιριστούν γειτονικά εδάφη ή και το βασιλικό αξίωμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αγρότες, οι οποίοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τους ελεύθερους γεωργούς, που είναι κάτοχοι ιδιαίτερης γνώσης πάνω σε κάποιες καλλιέργειες και νοικιάζουν τμήματα των εκτάσεων γης της ανώτερης και κατώτερης αριστοκρατίας, έχοντας το δικαίωμα να αποχωρήσουν όποτε το θελήσουν από το φέουδο τους εξαρτημένους γεωργούς, τους δουλοπάροικους, οι οποίοι είναι δεμένοι με συμβόλαιο υποταγής στον γαιοκτήμονα αριστοκράτη και ουσιαστικά αποτελούν ιδιοκτησία του, άρα δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το φέουδο ούτε οι ίδιοι ούτε τα παιδιά τους (σε αντάλλαγμα ο φεουδάρχης παρέχει προστασία από επιδρομές και λεηλασίες).

Είναι προφανές ότι ο πλούτος της αριστοκρατίας προέκυπτε από την εργασία των δουλοπάροικων. Στον Μεσαίωνα θεωρούσαν ότι ο κόσμος χωρίζεται σε τέσσερα μέρη που τα έχει ορίσει ο Θεός, άρα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν : τους αγρότες που δουλεύουν για όλους. τους ιερείς που προσεύχονται για όλους. τους αριστοκράτες-ιππότες που μάχονται για όλους . τους βασιλείς που διοικούν όλους.