Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Advertisements

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΕΞΕΛΙΞΗ (σελ του σχολικού εγχειριδίου Βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου) Θοδωρής Καλαϊτζής.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Υπάρχει φυλετικός διμορφισμός στις γαρίδες;
1 Στοιχεία Θεωρίας Συνόλων Πολυσύνολα. 2 Εισαγωγή •Σύνολο είναι μία συλλογή διακεκριμένων αντικειμένων •Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες συναντάμε.
Χατζηαντωνίου Γιώργος Τριανταφύλλου Δημήτρης Γ’5
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καφέ αρκούδα                                                     Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί.
Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
William Shakespeare The merchant of Venice Ο Ε ΜΠΟΡΟΣ Τ ΗΣ Β ΕΝΕΤΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΑ Θ ΕΜΑΤΑ Ε ΡΓΟΥ.
Η θερμότητα διαδίδεται με ακτινοβολία
Φώκια Monachus Monachus
AΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΜΑΡΚ & ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
Γ1.4 Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη Πόλη ονομάζεται μια περιοχή στην οποία παρατηρείται πιο μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων απότι στις υπόλοιπες περιοχές.
Καταγραφή θνησιμότητας το έτος 2008 δεν καταγράφηκαν νεκρά ζώα στην περιοχή μελέτης ένα από τα νεογέννητα,παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια 2 επισκέψεων στην.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΕΞΕΛΙΞΗ.
Δαρβίνος-ο δημιουργός της θεωρίας της Εξέλιξης
Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες
7.1 Η εξέλιξη και οι μαρτυρίες της
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
Εισαγωγή Με τον βιομηχανικό τρόπο παραγωγής παράγονται προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, ικανοποιητική ποιότητα και χαμηλό κόστος, βελτιώνοντας το βιοτικό.
154 χρόνια Θεωρίας της Εξέλιξης: ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ
Η εκκλησία και το οικολογικό πρόβλημα
 Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες συνιστώσες της ποιότητας ζωής των δημοτών και καθιστά.
Τροπική ζώνη.
2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης
ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ )
Επιπτώσεις των αέριων ρύπων στο περιβάλλον.
Περιβαλλοντικά Προβλήματα. Τό όζον είναι ένα σχετικά σπάνιο ιχνοαέριο καί μιά δηλητηριώδης μορφή τού οξυγόνου. Αποτελείται από τρία άτομα σέ ένα μόριο.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ Ο Δαρβίνος γεννήθηκε στην Αγγλία το 1809, έτος δημοσίευσης της εργασίας του Λαμάρκ Αν και ως μαθητής ενδιαφερόταν για τη μελέτη.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ
4. Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
20 ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Σε μια κοιλάδα ζει μια μικρή ομάδα μικρών ζώων. Άλλα από αυτά φωσφορίζουν, άλλα όχι. Όλα όμως αναπαράγονται μονογονικά.
 Πληθυσμός :  Πληθυσμός :
Χάρτης Κορώνειας και Βόλβης
O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ
Διδασκαλία Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ MSc Βιολόγος.
ΚΑΖΜΙΡΑ ΤΡΕΤΣΙΑΚ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ Σχολικό έτος Γ / ΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ Καθηγητής : Κατσοπρινάκης Σταύρος.
8 η Θεματική Ενότητα Θεωρία της Εξέλιξης. Στο κοινό λεξιλόγιο θεωρία σημαίνει υπόθεση ή ακόμα και φαντασία. Στην επιστήμη όμως Θεωρία σημαίνει διατύπωση.
Πολυφάγο έντομο. Αμπέλι, ελιά, δαμασκηνιά και ακτινιδιά. Ολομετάβολο: αυγό, προνύμφη, πλαγγών (pupa), ακμαίο Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη. Προσβάλει άνθη,
ΖΩΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ Τα ζώα που έχουν σπονδυλική στήλη και σκελετό ονομάζονται σπονδυλωτά. Τα σπονδυλωτά ταξινομούνται σε πέντε υποκατηγορίες: τα ψάρια, τα αμφίβια,
Η Βιομηχανική Επανάσταση
Σταχτοτσικνιάς - ardea cinerea
Η Ιστορία των πρώτων αεροπλάνων και πως ξεκίνησαν
Μάθημα :”Ζωική Ποικιλότητα”
H εξέλιξη και οι «μαρτυρίες» της
Eισηγητής: Δρ. Γεώργιος Καρρής Βιολόγος (Kαθηγητής Εφαρμογών)
Το Τριγωνικό εμπόριο
Κοινωνιολογία του Χώρου 3. 15/10/2015
PAUL CEZANNE M O N T S A I N T – V I C T O I R E.
Διδακτικές Προτάσεις στη βιολογία
Αντώνης Χατζηστυλλής Ε’1 Σταχτοτσικνιάς
Η σχέση της ενδυμασίας με τη χειραφέτηση της γυναίκας
Ερωτήσεις Ποιες έννοιες αποτελούν τα ενοποιητικά στοιχεία των επιμέρους βιολογικών κλάδων τον 19ο αιώνα Τι είναι ο Γερμανικός ιδεαλισμός, τι ο Γερμανικός.
ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΙΣΗ Η διάσπαση οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις μέχρι ανόργανα υλικά.
COLEOPTERA.
Δελφίνια Μια παρουσίαση από τις:
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.
Το κίνημα των Ναζαρηνών
ΕΝΟΤΗΤΕΣ Το πρόβλημα και ο σκοπός της έρευνας
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη
ΤΑΝΚ 34 Το Τ-34 ήταν σοβιετικό άρμα μάχης που παρήχθη σε μεγάλους αριθμούς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και κατασκευάστηκε πρόχειρα, αποδείχθηκε.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Β΄2.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΦΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα δράσης της φυσικής επιλογής είναι αυτό της πεταλούδας Biston betularia, ενός εντόμου που είναι πολύ διαδεδομένο στην Αγγλία και Σκοτία H πεταλούδα αυτή συναντιέται σε δύο παραλλαγές που διαφέρουν ως προς το χρωματισμό τους Η μια είναι ανοιχτόχρωμη και φέρει σκούρες κηλίδες στις πτέρυγες, ενώ η άλλη είναι εξ ολοκλήρου μαύρη Είναι νυχτόβιο έντομο μιας που τρέφεται τη νύχτα, ενώ την ημέρα αναπαύεται στους κορμούς των δένδρων 1

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΑΝΙΣΜΟΣ Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση Πολυπληθέστερες ήταν οι ανοιχτόχρωμες πεταλούδες, ενώ οι μαύρες ήταν ελάχιστες Μετά από τη βιομηχανική επανάσταση Βαθμιαία άρχισαν να επικρατούν οι μαύρες πεταλούδες, έτσι ώστε στις αρχές του 20ου αιώνα οι μαύρες αποτελούσαν τη μοναδική παραλλαγή σε πολλές βιομηχανικές περιοχές (όπως το Μάντσεστερ) Το φαινόμενο αυτό, το οποίο συσχετίστηκε με την βιομηχανική ρύπανση, ονομάστηκε βιομηχανικός μελανισμός και έκτοτε έχει παρατηρηθεί σε δεκάδες είδη εντόμων που ζουν σε βιομηχανικές περιοχές 2

ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΕΛΑΝΙΣΜΟΥ Η εξήγηση του φαινομένου βρίσκεται στη δράση της Φυσικής Επιλογής Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση οι κορμοί των δένδρων είχαν το φυσικό ανοιχτό χρώμα τους Οι ανοιχτόχρωμες πεταλούδες που αναπαύονταν επάνω τους γιατί η πεταλούδα αυτή τρέφεται τη νύχτα και αναπαύεται την ημέρα διακρινόταν δυσκολότερο από τους θηρευτές τους, τα εντομοφάγα πτηνά, σε σχέση με τις μαύρες Για το λόγο αυτό επικράτησαν στους τοπικούς πληθυσμούς της πεταλούδας αφού είχαν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης - και μετάβασης του χαρακτηριστικού τους (ανοιχτό χρώμα πτερύγων) στις επόμενες γενιές - από τις μαύρες 3

ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΕΛΑΝΙΣΜΟΥ Μετά από τη βιομηχανική επανάσταση Όταν μαύρισαν οι κορμοί των δένδρων εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης, η δράση της φυσικής επιλογής αντιστράφηκε Το προσαρμοστικό πλεονέκτημα το είχαν πλέον οι μαύρες πεταλούδες, που ήταν περισσότερο δυσδιάκριτες στους κορμούς από ότι οι ανοιχτόχρωμες Έτσι βαθμιαία άρχισαν να επικρατούν αριθμητικά, καθώς επιβίωναν περισσότερο και μεταβίβαζαν με μεγαλύτερη συχνότητα το χρωματισμό τους στις επόμενες γενεές από τις ανοιχτόχρωμες 4

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΕΛΑΝΙΣΜΟ Επισήμανση για να αποφευχθούν πιθανές παρανοήσεις για τον μηχανισμό με τον οποίο προχωρά η εξέλιξη Οι πεταλούδες δεν ανταποκρίθηκαν στη μεταβολή του περιβάλλοντος (μαύρισμα των κορμών των δένδρων) αναπτύσσοντας ένα νέο γνώρισμα που δεν υπήρχε πριν (όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί ένας οπαδός της θεωρίας του Λαμάρκ), καθώς η μαύρη παραλλαγή τους προϋπήρχε της Βιομηχανικής Επανάστασης Απλώς η φυσική επιλογή έδρασε ευνοώντας από τα υπάρχοντα κληρονομήσιμα χαρακτηριστικά εκείνο που προσέδιδε μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης στο φορέα του Ανοιχτός χρωματισμός όταν οι κορμοί ήταν ανοιχτόχρωμοι Μαύρος χρωματισμός όταν οι κορμοί έγιναν σκουρόχρωμοι 5