Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δελφίνια Μια παρουσίαση από τις:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δελφίνια Μια παρουσίαση από τις:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δελφίνια Μια παρουσίαση από τις:
Αύρα-Αλεξία Αρτέμη, Αλεξάνδρα Χριστοδούλου και Έρικα Σταύρου

2 Δελφίνια

3 Γενικές πληροφορίες Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις φάλαινες. Εμφανίστηκαν πριν από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια. Τα δελφίνια θεωρούνται από τα πλέον ευφυή ζώα και έχουν γίνει δημοφιλή στους ανθρώπους εδώ και πολλούς αιώνες για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους και τη φιλική τους εμφάνιση.

4 Γενικές πληροφορίες Yπάρχουν 18 είδη δελφινιών που μερικά απ' αυτά ζουν και στη Μεσόγειο. Τα ελληνικά πελάγη έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν τέσσερα είδη δελφινιών. Το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) και το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis). Τα δελφίνια είναι εξαιρετικοί ακροβάτες, δεινοί κολυμβητές και οι πλέον κοινωνικοί κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών.

5 Χαρακτηριστικά Επιστημονικό όνομα: Delphinus delphis
Επιστημονικό όνομα:  Delphinus delphis Κοινό όνομα: Δελφίνι Βάρος:   κιλά Μήκος:   1,5-2,0 μέτρα (μέγιστο 3,5μ.) Περιγραφή σώματος: Λεπτό σώμα, μυτερό ρύγχος που αποτελείται από δύο σιαγόνες με 100 περίπου δόντια, ψηλό ραχιαίο πτερύγιο σε σχήμα μισοφέγγαρου στο μέσο του σώματος και ένα οριζόντιο πτερύγιο στην ουρά που κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω Η αναπνοή τους γίνεται με πνεύμονες.

6 Χαρακτηριστικά Χρώμα: Το χρώμα της ράχης ποικίλλει (μαύρο, σκούρο μπλε, γκρι), η κοιλιά και τα πλευρά είναι ασπροκίτρινα και η ουρά ανοιχτόχρωμη γκρίζα. Μέσος όρος ζωής: 20 – 40 χρόνια.

7 Πού ζουν; Tί τρώνε; Συνήθειες
Βιότοπος: Ζουν σε θάλασσες, ωκεανούς και κάποια ποτάμια, σε μικρές ομάδες συνήθως των 12. Ζουν σε βαθιά νερά. Τη νύχτα τα θηλυκά κοιμούνται στην επιφάνεια του νερού, ενώ τα αρσενικά αναδύονται κάθε μισή ώρα για να αναπνεύσουν. Είναι ζώα σαρκοβόρα και τρέφονται κυρίως με ψάρια και καλαμάρια.

8 Αισθήσεις Η ακοή των δελφινιών είναι ανώτερη από αυτήν του ανθρώπου.
Η ακοή των δελφινιών είναι ανώτερη από αυτήν του ανθρώπου. Είναι εφευρέτες του συστήματος σόναρ, ένα σύστημα ηχοεντοπισμού με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή τους και επικοινωνούν μεταξύ τους. Αν και έχουν από ένα μικρό αυτί σε κάθε πλευρά του κεφαλιού τους, πιστεύεται ότι η ακοή μέσα στο νερό γίνεται με τη μετάδοση των ηχητικών κυμάτων από την κάτω σιαγόνα στο μέσο αυτί.

9 Αισθήσεις Τα περισσότερα δελφίνια βλέπουν πολύ καλά τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό. Δεν έχουν την αίσθηση της όσφρησης αλλά έχουν γεύση και μπορούν να προτιμούν συγκεκριμένα είδη ψαριών.

10 Κίνδυνοι-Απειλές έλλειψης τροφής υπεραλίευσης θαλάσσιας ρύπανσης
Ο πληθυσμός των δελφινιών στη Μεσόγειο θάλασσα μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο λόγω έλλειψης τροφής υπεραλίευσης θαλάσσιας ρύπανσης θανάτωσής τους από ψαράδες και κυρίως αιχμαλωσίας τους από διάφορα αλιευτικά εργαλεία, όπως τα αφρόδιχτα

11

12 Video (Γενικό) yer_detailpage&v=x5rR60QEqhE


Κατέβασμα ppt "Δελφίνια Μια παρουσίαση από τις:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google