Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων
3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων Τίποτε στη Βιολογία δεν έχει νόημα, παρά υπό το φως της Εξέλιξης. 31 Ιανουαρίου 2014 Θ. Καψάλης

2 Δημήτρης Μπέκος ( )

3

4

5 C, H, O, N, S, P Kίνηση, Αίσθηση, Θρέψη, Αναπαραγωγή κ.α΄.

6 Jean-Baptiste Lamarck
H ιστορία της Εξελικτικής σκέψης Αναξίμανδρος (610 π.Χ. – 547 π.Χ.)  Ηράκλειτος (540 π.Χ. -  480 π.Χ.)  Εμπεδοκλής (495 π.Χ. - 435 π.Χ.)  Jean-Baptiste Lamarck ( ) Κ. Δαρβίνος ( )

7 Η αρχή της κοινής προέλευσης
Χορδωτά Κρανιωτά Σπονδυλωτά Γναθόστομα Τετράποδα Θηλαστικά Γάλα Αμνιωτικό αυγό Τέσσερα άκρα Λοβοειδή πτερύγια Πνεύμονες ή παράγωγά τους Γνάθοι Σπονδυλική στήλη Κεφαλή Εγκέφαλος Νωτοχορδή

8 Η αρχή της Φυσικής Επιλογής
3 Παρατηρήσεις 2 Συμπεράσματα

9 Παρατήρηση 1η Τα άτομα ενός πληθυσμού οργανισμών του ίδιου είδους, δεν είναι ίδια μεταξύ τους καθώς διαφέρουν ως προς τον τρόπο που εκδηλώνουν τα χαρακτηριστικά τους.

10 Παρατήρηση 2η Οι φυσικοί πληθυσμοί έχουν την τάση να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Εν τούτοις το μέγεθος τους, με διακυμάνσεις, παραμένει σχετικά σταθερό.

11 1ο Συμπέρασμα Αφού το μέγεθος των φυσικών πληθυσμών παραμένει σχετικά σταθερό, κάποια άτομα θα πρέπει να μην επιβιώνουν. Ποια όμως είναι τα άτομα αυτά;

12 Παρατήρηση 3η Όπως ήδη εκτέθηκε, τα άτομα ενός πληθυσμού
Όπως ήδη εκτέθηκε, τα άτομα ενός πληθυσμού δεν είναι ίδια. Π.χ. μερικές χρυσόμυγες είναι πράσινες, άλλες καφέ. Τα άτομα με πράσινο χρώμα είναι ευδιάκριτα στους καφέ κορμούς των δένδρων, ενώ τα καφέ όχι. Έτσι η πιθανότητα να γίνουν τα άτομα με πράσινο χρώμα, λεία των πουλιών είναι μεγαλύτερη, απ΄ότι τα άτομα με καφέ χρώμα.

13 2ο Συμπέρασμα Αφού τα άτομα με καφέ χρώμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από τα πράσινα, θα ζουν περισσότερο και συνεπώς θα αφήνουν και περισσότερους απογόνους από τα πράσινα. Με δεδομένο, όμως ότι το χρώμα της χρυσόμυγας είναι κληρονομικό, ο αριθμός των ατόμων με καφέ χρώμα σε κάθε γενιά θα αυξάνεται ολοένα, ώστε τελικώς μετά από πολλές γενιές, ο πληθυσμός θα έχει εξελιχθεί ώστε να αποτελείται μόνο από καφέ άτομα.

14 Κρίσιμες επισημάνσεις στην αρχή της Φυσικής Επιλογής
Η αρχή της Φυσικής Επιλογής αφορά μόνο στα κληρονομικά γνωρίσματα. * Γνωρίσματα που δεν είναι κληρονομικά, δηλ. είναι επίκτητα, δεν υπόκεινται σε Φυσική Επιλογή. Το περιβάλλον μεταβάλλεται. Ένα γνώρισμα που είναι ευνοϊκό σε μια χρονική στιγμή ή σε ένα τόπο, μπορεί να είναι δυσμενές μια άλλη χρονική στιγμή ή σε έναν άλλο τόπο. Οι αλλαγές στο γενετικό υλικό (λ.χ. μεταλλάξεις) είναι τυχαίες. Όμως η Φυσική Επιλογή δεν είναι τυχαία. Ένα γνώρισμα, αν προσφέρει στο φορέα του προσαρμοστικό πλεονέκτημα, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από ένα άλλο, να περάσει στην επόμενη γενιά. Τα άτομα δεν εξελίσσονται. Οι πληθυσμοί εξελίσσονται.

15 «Τώρα λοιπόν βλέπεις πως για να παραμένεις στην ίδια θέση, πρέπει να τρέχεις συνεχώς. Κι αν θέλεις να πας παραπέρα, πρέπει να τρέχεις δύο φορές περισσότερο». Lewis Carroll 

16 Εφαρμοσμένη Εξελικτική Βιολογία
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ Η Φυσική, η Χημεία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική, έχουν πρακτικές εφαρμογές. Η εξελικτική Βιολογία έχει; ΥΓΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

17 Τα φυλογενετικά δένδρα ξαφνικά έγιναν δημοφιλή

18 Γενετικό αποτύπωμα

19 Υπάρχει κάποιο νόημα στο «Βιβλίο της Ζωής» ;
Pacu: Παμφάγα ψάρια της Νοτίου Αμερικής Illacme plenipes: Το πλάσμα με τα περισσότερα πόδια (750) στη γη που ζει μόνο σε 4,5 τετρ. χλμ στην Καλιφόρνια. Το Okapi το αρτιοδάκτυλο του Κόνγκο. Έχει πόδια ζέβρας, εν τούτοις είναι συγγενέστερη με τις καμηλοπαρδάλεις. Το φύλλο που περπατάει: Έντομο της οικογένειας Phyliidae, ενδημικό Της Ασίας και της Αυστραλίας. Αντιλόπη Saiga, της Μογγολίας.

20 Amorphophallus titanum (το φυτό πτώμα) ενδημικό φυτό της Σουμάτρας
Amorphophallus titanum (το φυτό πτώμα) ενδημικό φυτό της Σουμάτρας. Το ύψος της ταξιανθίας του μπορεί να φτάσει τα 3 m. Rafflesia arnoldii  έχει το μεγαλύτερο μεμονωμένο άνθος στον κόσμο. Είναι ενδημικό του Βόρνεο και της Σουμάτρας. Το βάρος του άνθους Μπορεί να φτάσει τα 10 kg Ophrys insectifera, η ορχιδέα-μύγα. Ένα ενδημικό ευρωπαϊκό είδος που αξιοποιεί τη μορφή της ταξιανθίας του, που μοιάζει με θηλυκή έντομο και την οσμή που αναδύει, ώστε να προσελκύει αρσενικά προκειμένου να το επικονιάσουν.

21 Πληροφορίες που μόνο, μαζί έχουν νόημα
Το άνθος (ταξιανθία) του Κενταύριου: Παράγει νέκταρ και μικρή ποσότητα γύρης. Έχει σωληνόμορφο σχήμα. Έχει χρώμα ιώδες, όπως των περισσοτέρων φυτών της πατρίδας μας (και κίτρινο).

22 Πληροφορίες που μόνο, μαζί έχουν νόημα
Οι πεταλούδες Τρέφονται με νέκταρ. Διαθέτουν προβοσκίδα. Βλέπουν κυρίως τα μήκη κύματος που εκτείνονται από το ιώδες ως το κίτρινο. Το άνθος (ταξιανθία) του Κενταύριου: Παράγει νέκταρ και μικρή ποσότητα γύρης. Έχει σωληνόμορφο σχήμα. Έχει χρώμα ιώδες, όπως των περισσοτέρων φυτών της πατρίδας μας (και κίτρινο).

23 Πληροφορίες που μόνο, μαζί έχουν νόημα
Οι πεταλούδες Τρέφονται με νέκταρ. Διαθέτουν προβοσκίδα. Βλέπουν κυρίως τα μήκη κύματος που εκτείνονται από το ιώδες ως το κίτρινο. Το άνθος (ταξιανθία) του Κενταύριου: Παράγει νέκταρ και μικρή ποσότητα γύρης. Έχει σωληνόμορφο σχήμα. Έχει χρώμα ιώδες, όπως των περισσοτέρων φυτών της πατρίδας μας (και κίτρινο).

24 Τίποτα στη Βιολογία δεν έχει νόημα, παρά υπό το φως της Εξέλιξης
Τh. Dobzhansky

25 Ας αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της μεταβολής, όχι ως μια απειλή
Ας αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της μεταβολής, όχι ως μια απειλή. Αλλά ως ευκαιρία και πρόκληση να γίνουμε καλύτεροι. Ως άτομα Ως κοινωνία Ως χώρα!


Κατέβασμα ppt "Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google