Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η σχέση της ενδυμασίας με τη χειραφέτηση της γυναίκας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η σχέση της ενδυμασίας με τη χειραφέτηση της γυναίκας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η σχέση της ενδυμασίας με τη χειραφέτηση της γυναίκας
Επιμελήτρια Παρουσίασης: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η γυναίκα δεν είχε δικαιώματα στα παλαιοτέρα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχαν γυναίκες που αγωνιστήκαν για τα δικαιώματα τους και γυναίκες οι οποίες είχαν παθητική στάση. Επίσης δεν μπορούσε να ντυθούν όπως θέλουν. Υπήρχε ένας περιορισμός στην ενδυμασία. Ανάλογα με τον τόπο που ζούσε μια γυναίκα ντυνόταν διαφορετικά. Ακόμα με βάση την κατάσταση της γυναικάς ( πχ νέα, παντρεμένη) είχε άλλη ένδυση.

3 Οι κατηγορίες της φορεσιάς, όπως έμειναν γνωστές είναι οι εξής:
1. του κοριτσιού 2. της ελεύθερης κοπέλας 3. της αρραβωνιασμένης 4. της νύφης 5. της παντρεμένης γυναίκας 6. τiς μεσήλικες 7. της ηλικιωμένης

4

5

6 Νυφικό Η νύφη δεν είχε την δυνατότητα να επιλέξει το νυφικό της. Μάλιστα για το είδος του νυφικού που θα φορούσε αποφάσιζε η πεθερά. αν την ημέρα του αρραβώνα , η πεθερά χάριζε στη νύφη καρφίτσα και γιορντάνι, η νύφη θα φορούσε στο γάμο της την παραδοσιακή φορεσιά. Σε αντίθετη περίπτωση όπου το δώρο ήταν άλλο κόσμημα, η νύφη θα είχε την τύχη, να φορέσει το αέρινο ευρωπαϊκό νυφικό.

7

8 Ενδυμασία μουσουλμάνων
Όταν οι μουσουλμάνες εξέρχονταν από τα σπίτια για να μεταβούν σε άλλο σπίτι ή όταν πήγαιναν περίπατο στην εξοχή, ΕΠΡΕΠΕ να ήταν σκεπασμένες, από την κορφή της κεφαλής τους ως τους αστραγάλους των ποδιών τους, με ολόμαυρο φόρεμα που αποτελούνταν από τα εξής τρία κομμάτια: α) Τον φερετζέ: Ένα λεπτό διάφανο μαύρο τούλι που σκέπαζε το πρόσωπο και που η διαφάνεια του μόλις επέτρεπε στην όραση να διακρίνει τ' αντικείμενα σε μικρή απόσταση, β) Τη μελίγγια: Ένα λεπτό μαύρο ύφασμα που σκέπαζε το κεφάλι, τους ώμους, την πλάτη και το στήθος, γ) Τη φούστα, από μαύρο πανί, που έφτανε ως τους αστραγάλους. Στην Ανατολή συνεχίζει να ισχύουν τα παραπάνω αλλά πλέον σε μερικά μέρη λίγες γυναίκες μπορούν να φορούν ότι ρούχα θέλουν αρκεί να είναι σεμνά.

9

10 Μαγιό Οι γυναίκες στις ΗΠΑ από το 1920 και μετά επιτρεπόταν να πηγαίνουν στην παραλία με την προϋπόθεση να φορούν μακριά ρούχα αλλιώς η ‘’αστυνομία’’ της παραλίας τις έδιωχνε.

11

12 Ο «εμφύλιος του μαγιό» όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται κράτησε μία ολόκληρη δεκαετία και άρχισε να «ξεφουσκώνει» στις αρχές των 30s. Από το σημείο εκείνο και μετά η εξέλιξη ήταν ραγδαία με το μπικίνι να κάνει την πρώτη (δειλή) εμφάνιση το 1946 και να επικρατεί εν τέλει την μαγική δεκαετία του 1960! Ευτυχώς!

13

14 Παντελόνι Οι γυναίκες εργάτριες ήταν αυτές που πρώτες τόλμησαν να φορέσουν τα παντελόνια τον αντρών τους- και αυτό, αποκλειστικά ως «στολή εργασίας». Στον Β' παγκόσμιο πόλεμο, οι γυναίκες άρχισαν να φοράνε τα παντελόνια των αντρών τους.

15

16 Η γυναίκα επαναστάτησε…
Με τον καιρό η γυναίκα άρχισε να επαναστατεί. Η επανάσταση αυτή ξεκίνησε από τη Γαλλία. Πλέον στα περισσότερα κράτη η γυναίκα έχει εξισωθεί και είναι ελεύθερη.

17 Τέλος, ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Τέλος, ευχαριστώ για την προσοχή σας! Πηγές : google


Κατέβασμα ppt "Η σχέση της ενδυμασίας με τη χειραφέτηση της γυναίκας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google