2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Συνισταμένη όλων των δικαιωμάτων είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.  Το.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παραγωγα δικαιωματα – κυπριακη πρακτικη υπο το φως των ευρωπαϊκων και διεθνων υποχρεωςεων Νικολέττα Χαραλαμπίδου – ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη,
Advertisements

Παραβίαση Ατομικών Δικαιωμάτων Συμμετέχοντες: • • Κουκιώτης Γεώργιος • • Ευαγγελοπούλου Ευαγγελία • • Δημητράκης Ιωάννης.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΜΚΦ
Τα Δικαιώματα των Παιδιών
Ελέυθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
Κοινωνικη και πολιτικη αγωγη
Θρησκευτική ετερότητα και διαπολιτισμική εκπαίδευση
Ευρωπαϊκή Ένωση – E.E. European Union – E. U..
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
Με ποιoύς τρόπους ασκείται η εξουσία; 3.1. Εξουσία και πολιτική εξουσία Εξουσία είναι συνυφασμένη με τις Ανθρώπινες σχέσεις Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί.
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
Διακρίσεις Δικαίου Έννομη τάξη= όλοι οι κανόνες δικαίου
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Μορφές πολιτευμάτων Τι θα πει πολίτευμα;
6.1. Δικαιώματα και υποχρεώσεις
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Ποιος από τους παρακάτω είναι Φυσικό Πρόσωπο; (Φ.Π)
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ Ο γάμος και το σύμφωνο συμβιώσεως στο πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά στις κοινές υποθέσεις ο πολίτης; Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες:
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
Δίκαιο Επιχειρήσεων ΙΙ Ενότητα 3: ΕΥΡΥΤΕΡΟΙ ΝΟΜΟΙ ROLLAND Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΜΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Τίτλος Μαθήματος Ενότητα #: 8η Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης Σχολή: Σ.Α.Κ.Ε. Τμήμα: Φιλοσοφίας.
Διοικητική Δικαιοσύνη στην Κύπρο Ηλίας Γεωργίου Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Αθήνα Απριλίου 2016.
Σχέσεις δικαίου ΕΕ και εθνικών δικαίων. Σχέσεις εξελισσόμενες Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Νέες αρμοδιότητες και νέα όργανα. Παράλληλα, νέα έννοια ήδη υφιστάμενων.
Χαρακτηριστικά διοικητικών πράξεων: Τεκμήριο νομιμότητας Εκτελεστότητα
Νομικά Θέματα Πληροφορικής
Ελευθερία Θρησκευτικής Συνείδησης
Οδηγία 93/13 Εκδόθηκε από το ΕΚ και το Συμβούλιο την 5η Απριλίου 1993
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
Οι χώρες της Ε.Ε..
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΝΟΜΟΙ ROLLAND) Πρόκειται για κανόνες που διέπουν τη δημόσια υπηρεσία, οι οποίοι.
2. Το οικονομικό σύνταγμα της Ελλάδας
Α. Νόμος της κινητικότητας ή προσαρμογής
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Ενδικοφανής προσφυγή
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Α. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Παντείου Πανεπιστημίου
7. ΚτΠ και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων
Γενική Θεώρηση των πολιτικών της ΕΕ: Κοινωνική αγορά;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
διπλωματικη προστασια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Συνισταμένη όλων των δικαιωμάτων είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.  Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται στοάρθρο 5του Συντάγματοςόπου ορίζονται και τα όρια άσκησής του  Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 του Συντάγματος, όπου ορίζονται και τα όρια άσκησής του : «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην, και ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη». «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Η κατοχύρωση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας ανταποκρίνεται στα δεδομένα της σύγχρονης φιλελεύθερης κοινωνίας.  Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.  Η ελευθερία αυτή εκτείνεται και στη συμμετοχή του ανθρώπου στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Δεν είναι όμως απεριόριστη.  Η ελευθερία αυτή εκτείνεται και στη συμμετοχή του ανθρώπου στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Δεν είναι όμως απεριόριστη.  Περιορίζεται από τα δικαιώματα των άλλων, το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη.  Περιορίζεται από τα δικαιώματα των άλλων, το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη.

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Τα χρηστά ήθη είναιαρχές κοινωνικού πράττειν που αναγνωρίζονται και γίνονται σεβαστές από όλους.  Τα χρηστά ήθη είναι αρχές κοινωνικού πράττειν που αναγνωρίζονται και γίνονται σεβαστές από όλους.  Διασφαλίζουν έναν ανεκτό και συμβατό με την κοινωνική συνύπαρξη όρο διαβίωσης, από όπου προκύπτει και η δεσμευτικότητά τους. Πρόκειται π.χ. 1. για την εντιμότητα στις συναλλαγές, 2. την επιμέλεια και την ευσυνειδησία στην εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι των άλλων, 3. το ενδιαφέρον για την κοινότητα, 4. τη συμμετοχή στα κοινώς δρώμενα κτλ.  Η παραβίασή τους διαταράσσει την ομαλή κοινωνική συμβίωση.

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος Το Σύνταγμα, ορίζει Το Σύνταγμα, ορίζει  Τα όρια της ελευθερίας  τα δικαιώματα των άλλων και  τα χρηστά ήθη, αναγνωρίζει ότι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων, από τα ατομικά συμφέροντα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα ευρύτερα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου αναγνωρίζει ότι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων, πέρα από τα ατομικά συμφέροντα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα ευρύτερα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου  Η άσκηση των δικαιωμάτων το άτομο και τις επιδιώξεις του, αλλά ταυτόχρονα και το καλό, την στις.  Η άσκηση των δικαιωμάτων υπηρετεί το άτομο και τις επιδιώξεις του, αλλά ταυτόχρονα προωθεί και το συλλογικό καλό, την αλληλεγγύη στις κοινωνικές σχέσεις.

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος   Τα δικαιώματα αναγνωρίζονται στο Σύνταγμα, αλλά ο νομοθέτης μπορεί να προβλέψει κάποιους περιορισμούς για 1) την εξυπηρέτηση ευρύτερων κοινωνικών σκοπών ή 2) για χάρη του δημοσίου συμφέροντος.  προθέσεως ανθρωποκτονίας  Για παράδειγμα, αν και η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών κατ’ αρχήν απαγορεύεται, με δικαστικό ένταλμα, ωστόσο, μπορεί να γίνει η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για τη διαλεύκανση σοβαρών εγκλημάτων, όπως στην περίπτωση της εκ προθέσεως ανθρωποκτονίας.   Οι περιορισμοί όμως αυτοί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αναιρούν την ουσία του δικαιώματος.

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Το Σύνταγμα, επίσης, ορίζει ότι « (άρθρο 25 παρ. 3 Σ.).  Το Σύνταγμα, επίσης, ορίζει ότι «η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται». (άρθρο 25 παρ. 3 Σ.).  ασκείται ένα δικαίωμα, όταν ασκείται για σκοπό διαφορετικό από εκείνον για τον οποίο θεσπίσθηκε.  Καταχρηστικά ασκείται ένα δικαίωμα, όταν ασκείται για σκοπό διαφορετικό από εκείνον για τον οποίο θεσπίσθηκε.  Για παράδειγμα, η εκτίμηση αν μια απεργία είναι καταχρηστική εξαρτάται από το αν πράγματι αποσκοπεί πουμεταεργασιακά αιτήματα  Για παράδειγμα, η εκτίμηση αν μια απεργία είναι καταχρηστική εξαρτάται από το αν πράγματι αποσκοπεί στη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων ή σε άλλους στόχους που δεν σχετίζονται με τα εργασιακά αιτήματα, λ.χ. η ανατροπή της κυβέρνησης.

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  σε εθνικό επίπεδο και από το Σύνταγμα από το Σύνταγμα  Β) σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.). Η προστασία των δικαιωμάτων είναι κατοχυρωμένη:  Σε περίπτωση προσβολής ενός δικαιώματος ο δικαιούχος μπορεί να ζητήσει άρση της προσβολής και παράλειψή της στο μέλλον, καθώς επίσης και αποζημίωση.

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Η Ε.Σ.Δ.Α. κατοχυρώνει δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο (Ε.Δ.Δ.Α.).

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος   α) την παραβίαση άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από κάποιο κράτος σε βάρος κάποιου πολίτη,   β) την εξάντληση εκ μέρους του πολίτη της άσκησης ένδικων μέσων (π.χ. έφεσης, αναίρεσης κτλ.) ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.   Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένουν τα βασικά σημεία αναφοράς για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ευρώπη.   Δυνατότητα προσφυγής στο Ε.Δ.Δ.Α έχει κάθε άτομο, που στρέφεται πάντοτε κατά κράτους και ποτέ κατά ιδιώτη.   Η δυνατότητα προσφυγής στο Ε.Δ.Δ.Α. εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις :

2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος   Σε εθνικό επίπεδο, αξιόλογη δραστηριότητα για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων αναπτύσσει: 1. Συνήγορος του Πολίτη (άρθρο 103 παρ. 9 Σ.). 2. Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου (ν. 2667/1998). 2. Η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου (ν. 2667/1998).