Το λιμάνι στην Ιστορία: Σημασία και αξιοποίηση των αρχείων.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις και . Γιατί.
Advertisements

Συνεισφορά στις ελληνικές εξαγωγές ανά περιφέρεια Διάστημα: Ιαν-Ιούνιος 2012 •70% των ελληνικών εξαγωγών εξακολουθεί να πραγματοποιείται από τις περιφέρειες.
Η Κύπρος ετοιμάζεται για το ευρώ… …το νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
http: //basiosa.wordpress.com
ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Μαρία Γεωργίου Βασίλισσα Μότσιου Χαρίδημος Σωφρονίου Στυλιανός Αλέξη Ειρινέλ Ιζίνα 23 Μαρτίου 2010 Στ΄2.
YOUR LOGO ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣΠΟΥΔΩΝ Θ. Στεφανίδου – Τιβερίου Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας.
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’, Β’, & Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου (Αναπλ. Καθηγητής ΤΕΠΑΚ - Συντονιστής) Μάριος Μιλτιάδου, Μιχάλης Τορτούρης.
Μαρία Μπελούμπαση Άρτεμις Παγάνη
Μυκηναϊκός πολιτισμός Αχαιοί οι πρώτοι Έλληνες
ΠΟΝΤΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ.
Page 1 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Εμείς δεν βλέπουμε ένα απλό σχεδιάγραμμα. Βλέπουμε τον τρόπο.
Αμερική - Νεα Υόρκη Στρατος Κων/νος Αμερική Η Αμερική είναι ήπειρος του δυτικού ημισφαιρίου, που αποτελείται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τα εξαρτώμενα.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εργασία στο μάθημα : «Εικονική πραγματικότητα και Εκπαιδευτικές εφαρμογές τεχνητής.
Ανακαλύψεις και εξερευνήσεις των Ευρωπαίων κατά το 15ο αιώνα.
Καταγραφή Βαθμού Ικανοποίησης των μεταφορών (Ανθρώπων – πραγμάτων – δεδομένων) στα Ελληνικά Μικρά Νησιά. Ύδρα Οκτώβριος 2013.
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Συμβολή της εμπορικής ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία
1 Ιόνιο πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας.  Δημιουργία Ψηφιακής βιβλιοθήκης των αρχείων του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (ΚΕΕ) από τη.
Με τη βοήθεια του υπομνήματος του ίδιου χάρτη διακρίνετε τις θάλασσες που σημειώσατε σε αβαθείς και βαθιές. Με τη βοήθεια του χάρτη εντοπίστε και σημειώστε.
Η Ευρώπη ανακαλύπτει τον κόσμο
Μάρκο Πόλο Γεννήθηκε το 1254 στη Βενετία. Ήταν γιος του Νικολό Πόλο, γνωστού, πλούσιου εμπόρου, ο οποίος με τον αδελφό του Ματέο,έκανε συχνά εμπορικά ταξίδια.
MENU ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΡΟΚΟ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΧΩΡΕΣ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
MENU ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ ΒΟΣΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ
Οι Θάλασσες της Ευρώπης
Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Η πτώση του Βυζαντίου.
Χώρες Δανάη Σαρναζίδου.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
Τρίτη 31 Iανουαρίου 2006 Πολύκαστρο Διάλεξη:Η ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Δρ. Μηχ. - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΩΡΗΣ.
+19 Δεκέμβριος 2014 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 έως +20 Δείκτης 0 έως -20 Δείκτης < -20 Συνολικά της ΕΕ: +5 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 έως +20 Δείκτης 0 έως -20.
Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
1ο ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ Περιβαλλοντική
Μάθημα 7ο H Μεσόγειος τον 20ο αιώνα
Μάθημα 5 Οι Μεγάλες Δυνάμεις στη Μεσόγειο, 17ος - 19ος αι. -Ανάπτυξη εμπορίου στη Μεσόγειο με πρωτεργάτες τη Βρετανία και την Ολλανδία -Ανταγωνισμός Βρετανίας-Γαλλίας.
MENU ΕΠΙΛΩΓΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΛΓΕΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
MENY Χωρες Της κειμενο Ευρωπη μεσωγιου Ισπανιας τουρκια ιταλια Κειμενο
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΚΑΓΚΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΑΜΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
Ιανουάριος 2016 Ευκαιρίες απασχόλησης στην Ποντοπόρο Ναυτιλία ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH.
Οι Ανακαλύψεις Υπεύθυνη Καθηγήτρια:Μαυρογιάννη Άρια Μαθήτρια: Μαρκάκη Ηλέκτρα Ιστορία Β’ Λυκείου Εργασία 1 ου Τετραμήνου.
Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)
Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Από την κρίση της βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην οθωμανική κυριαρχία
Η εμπορική ναυτιλία Ιστιοφόρα σε ελληνικό λιμάνι.
Δανάη Κακαβά 13ο γυμνάσιο Πατρών Β’1
EΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
Κολομβία Η Κολομβία είναι χώρα που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της Λατινικής Αμερικής, με έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Ακτοπλοΐα και Τουρισμός
-MENU- Χώρες Μεσογείου Μάλτα Ισπανία Γαλλία Ελλάδα Ιταλία.
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το λιμάνι στην Ιστορία: Σημασία και αξιοποίηση των αρχείων. Τζελίνα Χαρλαύτη Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Η κιβωτός της μνήμης των πλοίων Λιμάνια: Η κιβωτός της μνήμης των πλοίων

Ακτοπλοϊκή κίνηση οθωνών, 18 Αυγούστου 1816 ΓΑΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ακτοπλοία: Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι Ημερομηνία : 10/7/1816 Πλήρωμα MARIN ARGIRO NICOLETTO CASIMI, MARCO CATECHI, PANAGIOTI CASIMI Διαδρομή: Από Οθωνούς για Άγιους Σαράντα Φορτίο 2 γαλοπούλες, 2 κοτόπουλα, 2 σακιά αλεύρι και κρεμμύδια

Η ναυτιλία των Ελλήνων Το 1810 υπήρχαν 1800 ναυτικές οικογένειες από 40 νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου με με 1000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα που ταξίδευαν στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα Πως βρέθηκαν αυτά; Από ποια αρχεία

Αναζητώντας τα πλοία στα αρχεία των Μεσογειακών λιμένων Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο εκτυλίχτηκε η έρευνα ήταν το πλοίο. Αναζητήσαμε τα ίχνη που άφησαν τα πλοία στα λιμάνια της Μεσογείου και της Βορείου Ευρώπης. Το «μέτρημα» των καραβιών δεν ήταν βεβαίως αυτοσκοπός, τα πλοία ήταν τα τεκμήρια που έφτιαξαν το «νήμα».

Κατασκευάζοντας ηλεκτρονικό αρχείο… Το αρχειακό υλικό για την μελέτη της ναυτιλίας ενός τόπου έχει την ιδιομορφία ότι είναι πολυποίκιλο και διεσπαρμένο σε πολλά αρχεία σε πολλά μέρη του κόσμου. Και μόνο ο συνδυασμός του από όλες αυτές τις πηγές μπορεί να δώσει μια πιο καθαρή εικόνα.

Για να ανακαλύψουμε τα καράβια των Ελλήνων ακολουθήσαμε την πορεία τους στα μεσογειακά και βορειοευρωπαϊκά λιμάνια. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτο από 20 ερευνητές: 14 Έλληνες, 1 Τούρκο, 2 Ιταλούς, 2 Μαλτέζους και 1 Ολλανδό. ΑΡΧΕΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΡΕΥΝΑ

Η Αμφιτρίτη Η συγκομιδή ήταν 15.000 εγγραφές σε έξι γλώσσες, ελληνικά, οθωμανικά, ιταλικά, γαλλικά, αγγλικά και ολλανδικά και το τελικό προϊόν η Αμφιτρίτη, μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με ενοποιημένη όλη αυτήν την πληροφόρηση στα ελληνικά.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αφίξεις ελληνικών πλοίων στα λιμάνια της Δ. Μεσογείου, 1700-1821 (Αφίξεις στην Τεργέστη, Βενετία, Ανκόνα, Μάλτα, Μεσσίνα, Νάπολη, Λιβόρνο, Γένοβα, Μασσαλία ) Πηγή, Αμφιτρίτη, 1700-1821

Ο στόλος των Ελλήνων, 1700-1819 Ετήσιος μέσος όρος 1700-49 188 1750-79 402 1780-89 656 1790-99 475 1800-09 804 1810-19 956 Μέχρι το 1810 οι Έλληνες κατείχαν 945 μεγάλα φορτηγά ιστιοφόρα πλοία συνολικής χωρητικότητας 120.000 τόνων εξοπλισμένα με 5670 canons και με 17000 ναυτικούς

Μεταξύ του 1797 και 1808 περισσότερα από 400 ελληνο-οθωμανικά πλοία, σε πάνω από 40 ιβηρικά λιμάνια.

Από τα ισπανικά λιμάνια οι Έλληνες-Οθωμανοί, και κυρίως Υδραίοι ναυλώνονταν από ισπανούς εμπόρους για να μεταφέρουν με την ουδέτερη οθωμανική σημαία το ισπανο-αμερικάνικο εμπόριο

Δείγμα ελληνικών πλοίων στη Κεντρική και Νότια Αμερική από τα ισπανικά αρχεία του λιμένος της Βαρκελώνης Έτος Καπετάνιος Πλοίο Προορισμός Φορτωτές 1797 Χατζή Κανελάκης Πολάκα, «Παναγιά της Ύδρας», οθωμανική σημαία, 350 καταλωνικών τόνων Μόντεβιδέο-Μπουένος Άϊρες Juan Bautista Cabanyes & co Δημήτρης Μιχάλη Τσαμαδός Πολάκα «Παναγιά της Ύδρας», οθωμανική σημαία, 350 καταλωνικών τόνων Juan Bautista Cabanyes & co, Βαρκελώνη 1798 Κυριάκος Σταμάτης Πολάκα «Παναγιά της Ύδρας», οθωμανική σημαία, 3.500 καταλωνικών quarteras Λα Γκουάρια και Πόρτο Καμπέλλο (Βενεζουέλλα)

Οθωμανικά κατάστιχα Κων/πολης με τις άδειες ναυσιπλοΐας Ελλήνων

Λιμενικά Αρχεία Γένοβας: Ναυτολόγιο του πλοίου «Αχιλλεύς» με ρώσικη σημαία του Ανδρέα Μιαούλη

Πως κατέκτησαν τις μεσογειακές αγορές; Πως κατέκτησαν τις μεσογειακές αγορές; Για να κατανοήσουμε την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων 40 νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου χρησιμοποιούμε την έννοια της θαλάσσιας περιοχής και της δημιουργίας των θαλάσσιων μεταφορικών συστημάτων

Θαλάσσιες περιοχές

Θαλάσσιες περιοχές- «Συνοικίες» μιας διάσπαρτης ναυτικής πολιτείας

Τα θαλάσσια Μεταφορικά Συστήματα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Δυτικό Αιγαίο Οι ΄Έλληνες των ελληνικών ναυτότοπων επικράτησαν στη Μεσόγειο γιατί έγιναν ανταγωνιστικοί: πλοία, ναυτικοί, επιχειρηματίες ασφαλιστές, κοινοτικοί θεσμοί και δικτύωση με ξένους εμπόρους , ναυτική πληροφόρηση Κοινή επιχειρηματική στρατηγική Κεντρικό Αιγαίο Ανατολικό Αιγαίο

Σύνδεση ενδοχώρας – εξωχώρας: Η δυναμική της ναυτικής πολιτείας

Σύνδεση ενδοχώρας – εξωχώρας: Η δυναμική της ναυτικής πολιτείας

Η οικονομική ακμή αυτής της «ναυτικής πολιτείας» έθεσε σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές βάσεις για τη δημιουργία και την οικονομική ανάπτυξη του ελληνικού κράτους το 19ο αιώνα.

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΗΟΛΟΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΥΡΟΥ, ΑΝΔΡΟΥ, ΧΙΟΥ, ΠΑΤΡΑΣ, ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Την Ποντοπόρεια που έχει - Διαβάζοντας χιλιάδες εγγραφές ελληνικών νηολογίων σε συνδυασμό με ξένους νηογνώμονες καταγράφηκαν 20.000 πλοία ιστιοφόρα και ατμόπλοια και δημιουργήσαμε Την Ποντοπόρεια που έχει τον ελληνικό στόλο, 1830-1939

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ: Δημιουργία ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, 1830-1980 Από Νηολόγια, Ναυτολογία, καταγραφές αφίξεων-αναχωρήσεων, άδειες ναυσιπλοίας κλπ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ