Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ Δρ Θεόδωρος Καρδαράς Υδρογραφική Υπηρεσία Π.Ν.

2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ EΠΙΣΚΟΠΙΣΗ Ο πρώτος υδρογραφικός πλούς του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε το έτος 1906. Ο πρώτος ναυτικός χάρτης τυπώθηκε το έτος Σήμερα 184 χάρτες διαφόρων κλιμάκων καλύπτουν τον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού από της ιδρύσεώς του το 1919. Η Υδρογραφική Υπηρεσία, ως ανεξάρτητη πλέον υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ιδρύθηκε το έτος 1921.

3 ΑΠΟΣΤΟΛΗ Υποστήριξη των επιχειρησιακών απαιτήσεων της Εθνικής Αμυνας. Συνεισφορά στην Ασφάλεια της Ναυσιπλοϊας στις Ελληνικές και τις γειτονικές θαλάσσιες περιοχές. Συμμετοχή στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Προαγωγή των Θαλάσσιων Επιστημών.

4 H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ Ανάπτυγμα ακτογραμμής Km Νησιά, Νησίδες και Βραχονησίδες Λιμάνια Δίαυλοι και Στενά Χερσαία έκταση Km2 Χωρικά ύδατα Km2 Ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα Km2

5 ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΑ-ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΟΙΑ
Υ/Γ - Ω/Κ ΝΑΥΤΙΛΟΣ τόνοι Υ/Γ - Ω/Κ ΠΥΘΕΑΣ τόνοι Υ/Γ ΣΤΡΑΒΩΝ τόνοι Υ/Γ ΑΚΑΤΟΣ τόνοι Τα πλοία διαθέτουν τις βασικές δυνατότητες και τον εξοπλισμό σε όργανα και συσκευές για την εκτέλεση γενικών και ειδικών ωκεανογραφικών και υδρογραφικών μετρήσεων και εργασιών.

6 Ο πρώτος συστηματικός ωκεανογραφικός πλούς εκτελέσθηκε στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου από το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΡΙΑΔΝΗ» κατά το χρονικό διάστημα από 19/10 έως 24/11/1962. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 120 πλόες και εργασίες μεγάλης και μικρής κλίμακας μελέτης του θαλασσίου περιβάλλοντος για την κάλυψη των απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της Εθνικής Οικονομίας.

7 Οι σύγχρονες διεθνείς συνθήκες μετέφεραν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας από τις ανοικτές και συνήθως βαθιές θαλάσσιες περιοχές (Ωκεανούς) στις κλειστές και συνήθως αβαθείς (πχ Μεσόγειος, Περσικός κόλπος κλπ). Η τάση αυτή επέβαλε την αλλαγή στη νοοτροπία και στις διαδικασίες μελέτης του θαλασσίου περιβάλλοντος και έδωσε νέα διάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης, κατανόησης και μελέτης των φυσικών φαινομένων, τα οποία εμφανίζουν έντονη χωροχρονική μεταβλητότητα στον παράκτιο χώρο. Για την κάλυψη των απαιτήσεων αναπτύχθηκαν τεχνικές επιχειρησιακής προσομοίωσης και πρόγνωσης των φυσικών παραμέτρων που καθορίζουν το θαλάσσιο χώρο και μέθοδοι παροχής περιβαλλοντικών προϊόντων σε πραγματικό χρόνο.

8 Των Περιβαλλοντικών Ερευνών Της Στρατιωτικής Ωκεανογραφίας
Στην Υδρογραφική Υπηρεσία, οι βασικές ωκεανογραφικές δραστηριότητες αφορούν στη συλλογή, επεξεργασία και μελέτη των στοιχείων του θαλασσίου περιβάλλοντος για την κάλυψη των απαιτήσεων στους τομείς : Των Περιβαλλοντικών Ερευνών Της Στρατιωτικής Ωκεανογραφίας

9 Στον τομέα των περιβαλλοντικών ερευνών εκτελείται πρόγραμμα εργασιών συλλογής στοιχείων Φυσικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας από το 1962 στις περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου και σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , όπως κόλποι, προσβάσεις λιμένων κλπ. Σε μόνιμο δίκτυο 21 σταθμών μέτρησης εγκατεστημένων σε επιλεγμένες θέσεις του ηπειρωτικού και νησιώτικου χώρου εκτελούνται μετρήσεις του ύψους της στάθμης της θάλασσας.

10 ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

11 Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας και της μελέτης των στοιχείων και πληροφοριών που συλλέγονται, οδηγούν στη σύνταξη τεχνικών εκθέσεων και εγχειριδίων, τα οποία αποστέλλονται προς τους χρήστες με σκοπό να βοηθήσουν στην διαμόρφωση της περιβαλλοντικής εικόνας στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης παρέχονται περιβαλλοντικά προγνωστικά προϊόντα σε επιχειρησιακή μορφή με την ανάπτυξη και χρήση λογισμικού σε συνεργασία με εθνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα.

12 Ειδικότερα η παρεχόμενη περιβαλλοντική εικόνα χρησιμοποιείται στον:
Ο τομέας της στρατιωτικής ωκεανογραφίας έχει ως σκοπό την παροχή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, των απαιτούμενων περιβαλλοντικών προϊόντων και πληροφοριών για την Τακτική Εκμετάλλευση αυτών κατά τη διάρκεια των Επιχειρήσεων. Ειδικότερα η παρεχόμενη περιβαλλοντική εικόνα χρησιμοποιείται στον: - Ανθυποβρυχιακό πόλεμο - Ναρκοπόλεμο - Αμφίβιο πόλεμο

13 Η ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ :
Είναι ο κατά νόμο Εθνικός φορέας για την παροχή των κυματικών πληροφοριών για της ανάγκες της ακτοπλοϊας. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας συνεργάζεται άμεσα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Εκπροσωπεί τη χώρα στον ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης, στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό, στον οποίο από το 2003 τη θέση του προέδρου κατέχει ο πρώην Διοικητής αυτής Υποναύαρχος Α. Μαράτος και στις Ωκεανογραφικές επιτροπές του ΝΑΤΟ. Συμμετέχει στην εκπόνηση ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα.


Κατέβασμα ppt "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google